| Message |
|
|
|
In acvariul meu de 60/30/30 am 5 tetrazoni ,6 neoni si 2 sanitari.Tetrazonii au venit ultimii ,acum cateva luni si se impaca cu totii.La masa neonii erau usor dezavantajati dar cu timpul s-au adaptat si din 'moi' cum erau ,au imprumutat din agerimea tetrazonilor.Cei care stau un timp impreuna incep sa se asemene intre ei. :-)
|
 |
|
|
|
Eu zic ca e mai bine.Sta cam izolat dar mananca,inoata,nu mai face tururi largi de bazin ,dar pare ok.M-am zbatut pantru el ,mai mult pentru pustiul meu care tine in mod deosebit la beta.Am asteptat mult pana au adus pestii astia la petshop si am luat doar unul ca nu permit conditiile din bazin mai multi.Multumesc pentru sustinere.
|
 |
|
|
|
26 grade (setarea termometrului).Vara asta e si temperatura camerei.Duminica am schimbat 10 litrii de apa si am pus o pastila de bactopur.Maine as mai schimba 10 litri si ar trebui sa pun un sfert de pastila.Si tot asa.In prospect scrie 1 pastila la 50 litri - cat are acvariul meu.Intrebare : beta i-si va mai reface 'podoaba' sau ramane asa 'handicapat' ?
|
 |
|
|
|
E mascul.In acvariul mare s-a dizolvat deja o pastila de bactopur.Asa ,m-am gandit si eu pana la urma sa-l pun inapoi in acvariu (cel putin aici e filtrare,aerare) si sa schimb cate 10 l de apa la cel mult 2 zile (acvariul are 50 l).Pana acum schimbam de doua ori pe saptamana.Nu stiu daca sa mai pun alta pastila sera,sa nu faca rau celorlalti pesti sau plantelor.
|
 |
|
|
|
L-am scos dupa circa 40 de minute si l-am pus in alt recipient cu apa din acvariu in care am adaugat doar un varf de lingurita de sare grunjoasa dizolvata.Traieste,dar e moale,mai vine din cand in cand la suprafata sa ia o gura de aer si se duce sa stea pe fundul vasului.M-am ferit sa-l bag inca in acvariu,ma gandesc sa-l mai tin in carantina.I-am pus niste granule (hrana),dar nu se prea atinge de ele.Cand era sanatos,astea erau favoritele lui.Ce sa mai fac - i-i mai fac o baie in vasul cu bactopur sau sa-l mai tin asa izolat ?Multumesc.
|
 |
|
|
|
am mers mai departe,ca sunt in criza de timp.Am fost la petshop si am luat pastile de sera bactopur.Am schimbat 20% apa in acvariu,am spalat filtrul si am pus o pastila in acvariul mare (50 l).Separat intr-un vas de 1 litru am pus apa din acvariu (sa fie la aceleasi conditii),am pus un varf de lingurita de sare grunjoasa,o picatura de albastru de metil si am dizolvat 1/2 de pastila sera.Voi muta pe beta acolo circa jumatate de ora,apoi in acvariul mare,unde se dizolva pastila .Cam asta e,sper sa reusesc.Daca ma puteti ajuta,chiar va rog...
|
 |
|
|
|
Va rog sa-mi spuneti daca am facut bine.Beta cred ca are catifea (e moale de tot,sta ascuns,burta usor umflata si albita,inotatoare fragmentate).Am luat apa din acvariu si am pus-o intr-un borcan de 1 litru.Am dizolvat o lingurita de sare iodata in el si am pus pestele acolo.Acum ,nu stiu mai departe cat sa-l las asa,sa mai pun sare,cand sa schimb apa din borcan ? Acvariul e ok,bine intretinut,ceilalti pesti (neoni,cory,tetra) sunt ok.Nu ma pricep la medicatii mai alambicate,asta am citit pe aici si am actionat in speranta sa nu-l pierd.
|
 |
|
|
Ba, chiar am impresia ca sunt si ei un pic teritoriali,
asa e ca se mai reped brusc unul la altul .M-am mai linistit deocamdata - oricum multumesc de sfaturi .
|
 |
|
|
|
problema pe care mi-o pun este in legatura cu comportamentul neonilor - stau grupati intr-un colt de bazin aproape de fund si aproape nemiscati - la masa totusi vin.Departe de ei sa alerge prin bazin cum ar fi normal la pestii de cird.Temp.e 25 grade ,apa schimbata (15%) saptamanal ,lasata sa iasa clorul aproape toata saptamana ,filtrare ,aerare,lumina - totul dupa sfaturile de pe forum .Ma gandesc doar la ph sau duritate (beta si cory se simt f.bine) dar n-o fi prea bine pentru neoni.
|
 |
|
|
|
singura problema care mi-am tot pus-o in privinta neonilor ar fi comportamentul lor linistit si agale fie in grup fie imprastiat in zona de fund a bazinului in special.Se agita mai mult cand le dau hrana ,in rest sunt mult mai lenesi decat beta sau sanitarii care 'curg' permanent prin acvariu.Temp.e 25 grade,schimb 10 l de apa saptamanal la circa 50 si am observat ca de fiecare data dupa schimbul de apa ,neonii se strang in grup si se deplaseaza spre capatul bazinului din dreapta ,de parca ar vrea sa iasa din el - ulterior isi revin.Sigur sunt niste modificari in chimia apei care probabil deruteaza - totusi pentru ceilalti pesti pare ok.
|
 |
|
|
|
Exemplarul avea burta usor mai bombata decat ceilalti ;m-am uitat mai atent si am vazut ca de asta e vorba.Eu ziceam ca e femela ca asa am citit - asta ca ipoteze noi de lucru .Ca sa aiba totusi o "gaura" de circa 3-4 mm , mi se pare totusi ciudat - cine sa-l muste asa ?
|
 |
|
|
|
Dimineata am gasit neonul mort plutind la suprafata - am crezut ca astfel de chestii se intampla doar altora si mizam pe armonia din acvariul meu.
L-am studiat si avea ca o muscatura intre cap si burta iar aripioara dorsala era sfasiata.Ce s-a putut intampla ?In bazin am 8 neoni (-1),un beta si o pereche de cory - totul e ok cu apa,filtru,hrana,plantele.Bazinul are 50 l , au loc sa se ascunda - de 2 luni de zile de cand locuiesc impreuna nu am sesizat agresivitate la beta fata de ceilalti .Boala nu cred sa fie ,ca saracul arata mutilat. Ce spuneti ?
|
 |
|
|
|
Filtare : Hagen Trio2000 (la doua saptamani i-l desfac si curat totul - in apa pe care o scot din acvariu pentru inlocuire)
Pompa de aerare : o las cam tot timpul in functiune
Plante : nucus si echinodorus - au crescut frumos si au imbracat bazinul - deci oxigenare buna banuiesc.
Schimbul de apa : 10 litrii saptamanal cu sifonarea substratului ,la capacitatea de 50 l.
Nu au oare pestii motiv sa se ridice la suprafata sa mai ia o gura de aer ?
Numai cand pregatesc hrana in palnie in fata lor si toti locatarii din bazin se si aduna deasupra substratului in locul unde stiu ei ca le pica faina.Inainte mai veneau neonii sus - dar acum parca sunt toti sanitari.
|
 |
|
|
|
Multumesc ,acum se pare ca e ok ,l-am "desfacut cu oglinda" ,l-am analizat ,coama e uniforma - nu-mi dau seama ce sa fi fost - probabil ca s-o fi batut (dar nu stiu cu cine - neonii,cory ?!) sau si-o fi tarat coada prin substrat - se mai ascunde sub filtru .Cu apa ,hrana si celelalte e ok - m-am instruit puternic de pe acest forum si multumesc mult pe treaba asta.
Daca tot postez - mai e ceva - si beta ca si cory mananca doar de la fundul bazinului - basca incep si neonii chestia asta - nu stiu cum sa-l fac sa vina la suprafata dupa hrana ,mai ales ca parte din ea acolo se duce - trebuie sa ma chinui printr-o pilnie in care torn putina apa peste hrana ca sa mearga spre fundul bazinului - altfel nu vine nimeni la suprafata .Ca hrana produsele Sera (artemia,larve libelula,tubifex) si Tetra.Ma gandesc sa fac un fel de clopot transparent in care sa le pun hrana si sa-l scufund usor - poate i-mi dati vreo idee .
|
 |
|
|
|
De circa 1 zi exemplarul de beta splendis are capetele inotatoarelor ca niste franjuri (parca ar fi arse).Comportamentul pestelui e normal ,inoata vioi,raspunde la stimuli (inclusiv cel cu oglinda),mananca odata cu ceilalti locatari ai bazinului.Ce-am gasit ,la repezeala intr-o carte s-ar asemana cu boala hidropizia (dar numai la aspectul fragmentat al inotatoarelor),celelalte simptome nefiind prezente.In carte da si un tratament cu un amestec cloram-fenicol administrat in hrana (cum naiba sa fac asta).Mentionez ca in rest bazinul e administrat cum trebuie ,ceilalti pesti in 50 l fiind 8 neoni si 2 cory.Multumesc anticipat de ajutor,n-as vrea sa-l pierd ca l-am gasit greu si e atractia acvariului.
|
 |
|
|