- Daca Labiatumu' ala incepe cu "figurile", il exilez instantaneu... am tot studiat netu', cu privire la asemanarile si deosebirile dintre Labiatum si Citrinelum si se pare ca ceea ce am eu este Labiatum (corp "lunguiet" si buze "proeminente").
- Astronotusii au undeva pe la 15-16 cm lungime... Labiatumul este mai mic (13-14 cm), iar masculul de Vieja e mai mare (17-18 cm). Femela de Vieja e cea mai mica (12-13 cm).
@Pave' si Levi: Bah, pentru mine a trecut vremea saramurii... nu mai am nervi sa ingrop o carca de bani "in" niste pesti pe care ii cumpar azi... care fac gris maine... si care mor raspoimaine.
- Baga pestii din prima zi si "tine-te" de schimburile de apa. Nu e mare greutate sa inlocuiesti 4-5 litri apa zilnic. Dupa vreo 2 saptamani o sa fie in regula si o poti rari cu schimbatul apei.
- Anubiasu' nu trebuie bagat cu radacinile in nisip, sper ca stii asta... prinde-l de o piatra, de un lemn... creste si fara fertilizare, daca are lumina buna.
- Apa nu conteaza, ca bacteriile alea NU stau in masa apei... ele se fixeaza pe suport solid.
- Buretele e in regula, daca provine de la un bazin deja ciclat... teoretic, ciclul e acelasi.
- Despre ce bazin vorbim? Steril, sau cu decor (substrat, pietre, lemne, plm)?
- Ce volum de apa si ce/cati pesti vrei sa bagi acolo?
Daca e o chestiune "lejera" si nu te impinge nimeni de la spate, atunci asteapta 7-10 zile inainte sa bagi pestii.
Daca te grabesti, atunci poti baga pestii imediat dar trebuie sa ai grija sa faci schimburi zilnice de 30-50%... vreo 2-3 saptamani.
- Nu e o saptamana de cand fredonam melodia asta prin casa... ieri a depus perechea de Vieja Synspilum.
- Aseara, tarziu in noapte, am vazut semne clare si la 2 dintre cei 3 astronotusi... lins peretele, infoiala in opercule si cu aripioarele intinse, scuturaturile alea rapide, pozitia "S", etc.
- In mod cert am si o pereche de astronotusi, asa ca "blestemu' poponarilor" cred ca se duce la Suceava, la Artur!
@Unchiu' Pave: Eat my sneackers, bosorogule!
@ocean: Nu stiu sigur daca baboiu' ala e Labiatum sau Citrinellum... oricum, l-am luat doar "de culoare". O sa studiez putin, ca nu stiu mare lucru despre ei.
@Artur: Da bah, si eu vreau sa le amenajez "terenul" cat mai repede... am niste nisip de spalat si niste lemne de fixat. Plm, cred ca imi iau 2 zile de concediu, ca altfel nu reusesc sa fac nimic. @Gabi C: Da, astronotusii au o forma "frumoasa" si "agresiva"... da', daca ii iei la bani marunti, sa stii ca nu sunt atat de violenti pe cat ar parea. Si Vieja si Labiatum sunt mai agresivi decat Astronotus.
ocean wrote:Doar daca... da acatiste sa nu fie molipsitor blestemu
Muhahahaha! Pai da, ce plm... las' sa mai fie si altii subiect de caterinca, ca io m-am saturat de mistourile voastre.
@Artur:
- bah, radem si glumim, da' eu sunt serios cand iti spun ca baboii aia ar trebui sa dea "semne"... au varsta potrivita si au fost crescuti asa cum se cuvine (adica, vreau sa spun ca nu-s "stagnati din crestere").
- aia ai mei (pe care i-am adus saptamana trecuta) se plimba deja in formatie 2+1 si arata "semnele" de pereche: infoiala in aripioare, miscari d-alea ondulatorii, atitudine tip "S".
- daca o sa iei jurnalu' ala cu Samson si Delilah "la mana", o sa vezi ca si-acolo faceam aceleasi observatii:
15 noiembrie 2002: "... sunt "fericitul" posesor a 6 buc. oscari de cca 5-6 cm." (puii aveau cam ~3 luni)
13 februarie 2003: "... la oscari am observat ca se cam poarta discriminarea pe criterii rasiale ... umbla numai in formatie de cate 2, dupa culori." (deci, pe la 6 luni)
13 martie 2003: "... cei doi oscari albi, care sunt si cei mai mari de altfel, umbla doar impreuna si le-a casunat pe plantele de plastic ... au bagat restul pestilor in jumate de bazin si ei stau in jumatatea cealalta." (deci, pe la 7 luni)
10 iunie 2003: "... se pare ca au inceput "jocurile dragostei", pestii mei s-au ales perechi, perechi si au inceput sa se bata intre ei." (deci, la 10 luni, TOTI cei sase astronotusi ajunsesera deja la maturitatea sexuala!)
24 august 2003: "... astazi dupa amiaza, pe la orele 16.00, cuplul de astronotusi albino [ Samson & Delillah ] au depus prima lor ponta." (deci, la varsta de ~ 1 an)
dan.pavelescu wrote:... Pe vremuri faceam "aquarame" (parca asa le spunea?)...
Le zicea panarame, da' ai uitat tu. Plm, ejti ramolit.
@teddy2k: Nu tre' sa lipesti nimic... ia un polistiren subtire si vopseste-l cu un spray... pune-l in spatele geamului, sprijinit intre bazin si perete.
Hemi lifalilli sunt niste pesti extrem de frumosi si de interesanti, o sa ai un acvariu extrem de reusit! Daca poti sa iei o pereche confirmata, ia-o!... spectacolul lor "cu puii" este fascinant.
Un asemenea eveniment merita o postare noua. Am rupt blestemu' ala, stiti voi care!
- am venit acasa si-am vazut ca perechea de Synspilum "lingea" o portiune de perete.
- in scurt timp au inceput sa depuna prima lor ponta!... pestii sunt inca tineri, nu cred ca au 12 luni.
- femela se chinuia sa lipeasca icrele, pe ici-pe colo... da' masculul era "in alt film". El se preocupa de orice altceva, in afara de femela lui.
- ca atare, nu l-am vazut sa fertilizeze icrele... oricum, asta nu e o problema! Perechea e tanara, m-ar bucura sa se inteleaga si atat!
- in aceasta filmare puteti vedea si exemplarul ala de Labiatum / Citrinellum pe care l-am adus acasa sambata trecuta.
- de asemenea, se poate remarca culoarea astronotusilor... le-a trecut "blueberry"-eala si acum sunt asa cum am spus de la inceput: red oscar.
Marinar, my ass!... si atunci, ca si-acu', "baboii" au fost tot ceea ce conteaza!
Nu vreau sa reiau iarasi comparatia aia legata de cat de usor e sa faci schimbu' de apa si cat costa pestii, da' ai inteles ideea.
Pestii marini sunt de 2-3 ori mai misto decat aia de apa dulce... da, recunosc, asa este!
Da' munca e de 10 ori mai multa, asa ca pentru mine nu "se merita"! Am incercat, am vazut cum e, am supt-o... am incercat iarasi, am mai supt-o o data.
Plm, gata, ca nu-s io ca ala din bancul cu ursu' si vanatorul.
Azi am avut chef de "povesti", asa ca am luat forumul la puricat... ti-am recitit topicul si am remarcat faptul ca pestii au mai mult de-un an de cand sunt la tine.
Sincer, eu cred ca mi te paste o piatra plina de icre, cat de curand... pestii sunt mari si grasuni, varsta lor e potrivita... conditii bune au, slava Domnului!
Mda, plm, deocamdata masculu' de Vieja "face legea" in bazin si bate tot ce misca... saptamana asta tre' sa faca pe dracu'-n patru si sa bag lemnele alea, ca e jale cu nebunul.
Femela "lui" are si ea papila scoasa, da' nu cred ca icrele sunt maturizate in ea... asa ca face ca gaina aia din bancu' ala cu "mai fug nitel, ma mai impiedic de cateva ori". Sper sa n-o omoare dementu' ala!
Urmeaza poze si video, dupa ce bag nisip si lemne.
calin_gherman wrote:... Putintica rabdare pana fac si curatenia ca sa vedem la propriu ce mai e nou prin bazin.
Pana atunci (sper, saptamana viitoare), numa bine!
E deja "saptamana viitoare"... deci, nea Caline, facut-ai curatenia aia?
intrebi de ce vreau sa pun pomacee in acvariu cu Ciclide? Pai m-am gandit sa arate totusi ca un biotop, nu ca un simplu acvariu cu africani, nu am pus multi Pesti in acvariu ?i am pus ceva buturi ?i pietre ca sa fie fiecare cu locul lui. M-am gândit sa le mai pun ceva vietuitoare compatibile dar nu am idee ce ar mai merge cu africanii fara sa le afectez mediul
Te rog eu, NU mai scrie cu diacritice!... forumul nu le "intelege" si afiseaza niste caractere ciudate.
- in legatura cu melcii, lemnele si "africanii" tai: NU prea sunt "din acelasi film".
- dar, atata vreme cat acvariul tau nu are pretentia sa fie numit "bazin-biotop" si atata vreme cat tie iti place... pune lemnele alea, pune si melcii si bucura-te de acvariul tau!
- in acceptiunea clasica, un "biotop" de Malawi presupune o plaja de nisip si niste bolovani mari, rotunjiti (genul "piatra de rau").
- Asa nu se mai poate... masculu' al' mare de Vieja s-a cuplat cu o femela si-au inceput sa "rupa" la ceilalti. La modul "agresiv".
- Am golit repede juma' de bazin si m-am apucat de pescuit... nu a fost deloc usor! - Plm, l-am sunat de urgenta pe Ionut (la Clinceni) si m-am autoinvitat la el... "Hai sa-ti fac safteaua, cu niste Vieja frumosi!" - M-a primit, ce era sa faca? ... i-am dat (cadou, evident!) 15 baboi, femele si masculi (deja se cunosteau). Am oprit "perechea certareata".
- Ca sa nu plec cu mana goala, Ionut mi-a zis sa-mi aleg ce vreau... avea un bazin mare, cu "ciortani". Am luat un Cichlasoma Labiatum portocaliu, sa fie "o pata de culoare".
- Acu' ma chinui sa umplu la loc acvariul. Azi "am" un spritz, maine "am" un gratar... plm, nu stiu cand o sa apuc sa amenajez bazinul.
Am ramas cu 3 astronotusi, 2 vieja si 1 labiatum. Sa vedem ce-o iesi.
Am rezolvat problema cu linku' buclucas. ... din punctul meu de vedere, marea realizare a acestui bazin este "stabilitatea lui in timp".
Din ce stiu eu, doar Lofty se mai poate lauda cu asa ceva... si el are, inca, aceiasi pesti in acelasi bazin. Ca acum 10 ani.