Initial, cand m-am gandit la un proiect ce prevedea un acvariu de 500 de litri, am spus NU(pentru ca erau prea multe acareturi necesare-cel putin asa credeam eu).Dar, analizand problema in detaliu, mi-am dat seama ca lucrurile nu sunt asa complicate precum par.Si iata, acvariul meu functioneaza de un an de zile cu cele mai simple echipamente de acvaristica.Nu folosesc nici filtre interne, nici sump, ci filtru intern cu burete.Pestii sunt foarte vioi si sanatosi.Parerea mea este ca acvaristica nu trebuie neaparat sa fie complicata.Ci accesibila tuturor.Desigur, acum nu spun ca trebuie sa chinuim pestii...dar nu cred ca este nevoie sa supraestimam cantitatea de aparatura pe care o includem intr-un proiect ce tine de acvariul nostru.
Momentan am asa:
Acvariu Rio -aproximativ 500 litrii-de la firma Juwel cu stand original (sincer nu stiu cum tine standul asta 500-600 de kg., pentru ca e facut din PVC

)
Filtrare-totul merge doar cu o pompa Evo 5 (cateva detalii: MAX.Flow 3000 l/h , H.MAX. 3M), la care am atasat un burete umplut cu siporax.
Una bucata incalzitor 150W, aceasi firma cu acvariu.
Iar pe langa decorul pe care l-am facut si eu cum am putut (pentru ca nu am cel mai bun talent la "asezat pietre"), pestii putem spune ca sunt cei care ii dau viata acvariului

.
Am adunat din diverse magazine 2 pleco (una alba una neagra), mai multi puisori de ciclide, cateva ciclide mari care fac legea prin acvariu si un ancistrus, frate cu "plecosii".
Recent am achizitionat un crap pentru un alt proiect si din cauza unei probleme (s-a crapat noul proiect-daca se intelege ce vreau sa spun...), a trebuit sa il mut pe noul locatar cu ciclidele...stiu ca e o mutare "penala", dar chiar si acum (dupa 2 saptamani), crapul koi face legea in acvariul cu ciclide...si chiar ii merge bine

.Cu toate acestea cand imi termin acvariul urmator, il voi muta..."eu nu risc viata pestilor"...cu toate ca se spune ca in viata trebuie sa risti multe.
Nu comentez aici pe forum degeaba, ci pentru ca vreau sa fac updateuri la acest acvariu care pentru mine nu arata "asa splendid"...pana la urma pentru un acvarist asta inseamna viata...sa schimbe si sa creeze.Daca stau si ma gandesc mai bine, acareturile despre care vorbeam mai sus, pe care le pun acvaristii in functiune la acvarii, nu sunt numai pentru a avea pestii un trai bun, ci sunt pentru ca ei (cei care s-au inbolnavit de boala aceasta) vor sa isi satisfaca pofta de a inova si a creea frumosul...lumea in care ei vor sa fie...incojurati de pesti

...si de pestoaice.
"Destul cu fotosinteza"...uitati niste poze cu frumosii. (nu sunt fotograf bun-nici cu artele nu le prea am, asa cum am spus mai sus).
Va rog din suflet daca stie cineva sa faca poze ca lumea si are aparat...e invitatul meu de onoare