[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: MaXaRaYkIn
Forum Index » Profile for MaXaRaYkIn » Messages posted by MaXaRaYkIn
Message
Vand pui de guppy, veniti pe lume pe data de 25 februarie (batrani cam de o saptamana). Nu cred ca sunt vreo rasa speciala sau linie pura (masculul are coada rosie cu corp albastru; puii sunt incolori momentan, dar cativa pestisori au inceput sa prinda culoare pe coditza).
Motivul pentru care vreau sa scap de ei este ca acvariul nu are capacitatea sa ii gazduiasca pe toti 12 puisori plus cei 3 adulti. Acuma sunt mici si mai merge o aglomeratie pe metru cub de apa, dar cand mai cresc, ma indoiesc...
Pret: 1 leu / pui.

Sau schimb puisorii cu alti pui / adulti ( de preferat sanatosi; nu vreau sa transform acvariul in cimitir).

Oferta este doar pentru cei care pot ajunge prin Galati.

PM if you're interested.
Acvariul tocmai a fost populat de niste fiinte foarte mici si transparente care, cred eu, sunt puisorii. La inceput erau 8, acuma sunt 11-12 si cred ca mai urmeaza sa mai apara.

E super tare sa ai mici pestisori in acvariu, mai ales cand stii ca sunt sub influenta ta. Iti da o senzatie pe care trebuie sa o incerci.

Sfaturi ce sa fac cu cei mici? Adica acvariul nu are capacitatea sa ii gazduiasca pe toti.
Ma gandeam la un trade de guppy (pentru o incrucisare... pe diagonala si ca sa nu se produca "incest" in acvariu) sau sa ii vand/donez...

Pareri?

Edit: Am reusit sa uploadez pozele cu Chrome. Cu Mozilla nu merge de nici o culoare.
Edit 2: Pozele sunt primele, adica alea din postul anterior. Nu sunt poze cu "aia micii".
Ok, ma gandeam ca poate vreti sa stiti (sau nu) cum mai merge cu acvariul.

Am achizitionat o planta (ELODEA DENSA, dupa cum scrie pe cartonul gasit in cosulet), care mi-a adus si un melc (nu mai stiu exact ce specie este, ca am cautat-o pe net, dar nu creste mai mult de 1 cm in captivitate si este negru cu puncte mai deschise, gen maro, pe cochilie).

Era boss melcul in acvariu. Se plimba pe geam, disparea cateva ora, dupa care aparea coco?at in varful plantei, de unde avea niste porniri sinucigase si se arunca (sau nu e chiar asa de bun la ca?arat) si tot asa.

Acum am adus noi locatari ai acvariului (defapt, sunt de 2 zile in acvariu): 2 femele guppy si un mascul. Una dintre femele are o burta cam mare si ma gandesc ca in curand o sa devenim bunici.
Probabil nu am procedat corect la introducerea lor in acvariu... Am pus punga in acvariu si am lasat-o cam 2 minute dupa care am deschis-o si i-am bagat in acvariu... Erau foarte agitati, dar sper sa nu se fi intamplat ceva mult prea mult cu ei... Adica sa sufere din cauza asta... Data viitoare promit ca o sa ii introduc mai lent pe parcursul a minimum o ora, dar acum eram nerabdator sa am ceva care se misca in acvariu (din moment ce melcul e incet, totusi destul de rapid pentru un melc).

Si planuiesc sa mai cumpar o femela, daca totul decurge bine, pe parcursul unei luni. Sau, o alta varianta ar fi sa imi cumpar 3 corydoras puiuti mici, dar am senzatia ca astia vor creste destul de marisori si imi este ca nu mai face fata capacitatea acvariului dupa principiul "1 cm peste / 1 l apa". Panda Cory nu cred ca o sa gasesc asa de usor...

Si parca nici nu mai am chef pentru ca am cautat o lampa pentru acvariu, am gasit-o (9 lei a costat) si dupa nici o zi s-a rupt ?techerul. Si era destul de OK, pentru ca o prindeam de geamul acvariului si imi lumina destul de uniform acvariul (si se vedea superb). Acum imi luminez acvariul cu lumina de la becul din camera, daca se poate spune asa ceva...

Temperatura este de 25 grade C, le dau de mancare de 3 ori pe zi (cam vreo 7 granule si vreo 4 fulgi, de marime medie spre mica) si imi este frica sa nu fie prea putin, pentru ca masculul mereu este pe fundul acvariului si cauta de mancare. Si (daca merge attach) puteti vedea planta (plantele) care au trebuit taiate in doua pentru ca imi depaseau inaltimea acvariului si stateau la suprafata cu varful. Mai am un fel de stanca cu 2 gauri si goala pe dinauntru, cu rol de ascunzatoare si da, inca imi mai trebuie pietris, dar nu a mai avut la magazin si atunci cand avea (presupun ca avea, pentru ca atunci cand ma duceam nu mai avea) nu aveam timp.

In rest astept comentarii si opinii de la voi.

PS: Pestii par vioi, "alearga" prin acvariu. Defapt nu sunt sigur... Masculul tot fugareste femelele. Este imperechere sau se joaca?

Edit: nu merge sa uploadez pozele... Sta si se incarca pagina... mult si degeaba...
Ok, multumesc de sfaturi.
@stefanp Multumesc mult de sfaturile despre plante (acuma nu o sa mor prost ) )
Ok, asa o sa fac cu lampa.
Inca o intrebare. Pun plantele cand aduc pestii sau pot sa le pun si inainte? Adica cam de pe acum?

@teddy2k Nu stiu ce sa zic de superglue, mi-e frica sa nu moara pestii de la el. Pare cam riscant. Adica nu am pus nicio substanta in acvariu si ma pun sa pun superglue? ) Adica probabil imi trebuie ceva superglue scump care nu miroase, nu se dezlipeste etc.
@stefanp Ok, deci inca un kilogram de pietris. Faza e ca nu prea stiu sa plantez acvariul (ma refer la substratul nutritiv) si nici nu planuiesc. Adica nu prea stiu ce sa-i fac plantei k sa stea cuminte in pietris pentru ca are cutia aia in loc de radacini (bine, nu cred ca este in loc de radacini, ci doar le acopera) si nu stiu ce sa fac cu ea, o desfac sau o pun cu totul? De asemenea imi este frica sa nu se sufoce radacinile (desi an inteles ca se sufoca doar cand este nisip, dar sunt cam sceptic in legatura cu asta). Mi se pare ca acea cutiuta care acopera radacinile are rol de minisustinere. Astfel nu se rastoarna planta.
Da, stiu ca pot sa pun o cioata, dar NU STIU de unde sa o iau. Adica nu as da bani pe ceva cumparat din magazin ce se gaseste usor in padure (desi padurea e cam departe, la tara). As prefera o cioata in locul pietrelor, macar nu mai pun in pericol pestii.
Ok, am inteles in legatura cu lampa (cred).
Ok, deci plante nu conteaza cate pun, dar care sunt semnele unui nivel de CO2-ul prea scazut?

@Black Ok, mai intai o sa mai cumpar niste pietris si apoi o sa asez pietrele sa nu cumva sa pun pestii in pericol.
Bine, bine. Pana la urma cred ca o sa achizitionez o lampa. Deci ar trebui sa aiba 7-8W si... Cum spun vanzatorului? Ca e "pentru plante"? Sau are o alta denumire stiintifica? Sau cer sa fie cu lumina galbena?

Nu am mai pus mancare de vreo 2 zile. Adevarul este ca este mancare pe fund, nu se vede, dar daca misc substratul se ridica in sus. Este de-ajuns sau o sa trebuiasca sa mai pun mancare, sa spun, odata la 2 zile?

Inca o chestie. Daca mai pun substrat, nu o sa se duca mancarea prin pietris? Adica o sa iasa mai greu la sifonat, daca intra sub pietris. Dar presupun ca ma bazez pe Cory sa imi curetze substratul (cand scormoneste)
E adevarat ca acuma pietrisul e cam putin, si se da repde la o parte si se formeaza "cratere" unde se vede geamul, si nu e prea placut. Oricum o sa mai cumpar pietris, dar nu sunt sigur ce o sa fac cu mancarea.

Ceva recomandari legate de aparatul de aspirat fundul acvariului? Am citit ca ala electric trage apa si o pune si inapoi, resturile ramanand inauntru. Ala manual aspira si scoate si apa. Nu m-am interesat cum arata si cum funtioneaza niciunul dintre ele.

Multumesc de ajutorul oferit de voi pana acum.
@teddy2k Sunt din Galati, dar cred ca filtre de genul asta sunt mai prin toata tara.

@Black Mai are ceva mici scoici, le mai pescuiesc cand le vad.
Ceea ce vrei sa spui e ca o sa cada piatra jos (initial am crezut ca pietrisul nu este bun), nu? Nu prea am inteles cum ai vre sa le asez, daca poti sa detaliezi putin, I'd be grateful.
De decor nu mai pun. Ma gandeam sa inlocuiesc pietrele cu ceva sub care sa se poate ascunde si sa fie stabil sa nu cumba sa-mi puna pestii la presat.
In legatura cu plantele, eu ma gandeam sa "inverzesc" partial (mai mult sau mai putin total; nu vreau sa vad ca imi ies plantele din acvariu ) ) acvariul, dar nu sunt sigur de efectele unei ape (super-) oxigenate asupra pestilor. (deja imi imaginez ca incep sa vand sticlute de apa oxigenata pe piata farmaceutica, luata proapat din acvariu). Legat de prea mult oxigen in apa, pot sa introduc sifon (sub forma de apa carbogazoasa; putin desigur, o lingurita de exemplu) pentru un plus de CO2 in apa si un plus de aciditate? (cred ca sunt in faza "de chimie": iau toate substantele de prin casa si le pun intr-un recipient sa vad ce se intampla ); mai este pana atunci, de asta va intreb pe voi).
Capacul... Al meu permite oxigenarea pentru ca are o plasa pe post de acoperis, nu este cazul de mediu ermetic. Sticla o gasesc cam grea. Eu ma gandeam la ceva mai usor. Dar nu sunt sigur ce material anume. Becul nu cred k e o idee buna... Eu ma gandesc sa achizitionez o lampa. Dar daca tot ai adus vorba de bec. Este destul un bec pentru luminarea plantei? (la ala din camera ma refer) ma pun pe calcule sa vad cata lumina primeste un metru patrat? Si dupa calculez cam cati W imi trebuie pentru acvariu si sa vad daca este destul lumina becului?)
A, nu-i problema de asteptat 4 saptamani. Asta doar daca imi garantati ca acvariul este gata de primirea pestisorilor. Asta fara teste intre timp facute pe apa. Daca imi garantati ca e gata in 4 saptamani eu astept (pana la urma un acvarist trebuie sa aiba rabdare, altfel nu prea mai are tangente cu acvaristica).
@Avansatul Pai nu prea vreau. Camera de la telefon este de 3.2 Megapixeli si e intrat si la apa camera (la propriu), deci am niste poze de calitate naspa. De ras sigur o sa fie un mic zambet, chicoteala sau ceva. Daca nu sigur o sa fie un motiv de suparare (oricat de mic).
Asa-i cu sila. Deci m-am pus pe instalat softul si imediat pun si pozele. Asta pentru ca sa nu cumva sa fiu in situatia de prea sila sa am grija de acvariu.

@denes Pai eu prima oara, foloseam granule din prima punga. Credeam ca sunt purici de balta, dar vad ca aia sunt albi (nu i-am vazuti n viata mea pe astia). Si a treia punga o am si eu (ce e drept, intr-o varianta mai mica).

@Black Pai nu ma grabesc (eram totusi curios sa vad daca un acvariu se cicleaza mai repede daca este mai mic, dar se pare ca raspunsul este nu). Melcii am vazut ca sunt problematici pentru ca se inmultesc super-mega-ultra rapid. Stiu chestia cu morcovul, dar parca nu as risca chiar asa de mult.
Ziceam ca pe viitor o sa-mi iau ceva mai mare. E o idee geniala sa iau mai multi Cory pitici, din moment ce au o dimensiune mai mica (nu?) decat Cory alb sau cel normal (cum s-o numi). Trei Cory mici si 2 Guppy suna perfect. Acuma nu stiu daca o sa gasesc Cory mici prin oras. Sper sa gasesc, totusi.

@stefanp De la magazin o cumpar, dar nu este in cutie, ci intr-o punga sigilata (OK, sigilat e mult spus; inchisa la gura oricum). Data viitoare o sa ma orientez pentru granule (sau fulgi, depinde de cei mi recomandati) la cutie.

Ok, am pus si imagini. Cam proasta calitatea (cum ziceam, a intrat telefonul la apa), dar presupun ca e mai bine decat nimic. Macar va faceti o idee.
Tineti cont ca nu merge sa le uploadez. Pur si simplu sta si se incarca, de aceea am ales sa le pun pe un site cu hostare de imagini si apoi sa le pun aici.

Poza din fata.
image


Poza dintr-o parte.
image

Poza dintr-o parte, mai aproape.
image

Poza la punga cu mancare .
image
@volts & @stefanp Fara poza nu se poate?... Aparat foto digital nu am si mi-e sila sa folosesc telefonul; pentru ca trebuie sa instalez software-ul de transferat date de pe PC pe telefon si invers. Daca aveti imaginatie, puteti citi primul post (stiu ca este cam mult scris) si va dati seama despre ce e vorba (de aia am scris si asa mult, pentru ca stiam ca de uploadat poza o sa fie cam greu).

@denes Mai, faza e ca si fulgii cad pe fund.
Dar am inteles, nu au nutrimente destule deci nu mai cumpar fulgi. Ma bazez pe granule. Ceva specificatii? Sau sunt pur si simplu "granule".
Legat de mancare... Cred ca am pus cam multa (dedoua ori pe zi). Eu credeam ca daca nu miroase apa nu este amidon si de asta am insistat sa pun mai multa mancare. Acuma ce e drept miroase putintel, deci mai reduc din mancare. Poate odata la doua zile. Suna bine?
Despre echilibrul acvariului, da stiu ca este greu de mentinut. Dar, daca nu ma insel, am precizat ca o sa cumpar o planta, in primul post, de genul Ceratopteris sau Hygrophila. Deci poate primesc un plus in mentinerea echilibrului si nu o sa se mai destabilizeze asa de repede daca am o plantuta. Ma gandesc sa iau mai multe pentru ca arata mai dragutz un acvariu "vegetal".
De un acvariu nou, am precizat ca ai mei nu ma lasa sa imi iau altul mai mare pentru ca nu cred ca sunt in stare sa am grija nici de asta micut.
Plante, da, lumina. nu prea sunt sigur. O sa mai ma documentez legat de cata lumina au nevoie plantele.
PS: Nu cred ca ai citit atent primul post. Poate nu stiu eu sa explic, na, ce vrei, asta e.

@stefanp Cum am spus si mai sus: am cam gresit cu mancarea, dar am inteles, mai reduc din ea. Uummm... Deja s-a adunat pe substrat (cred ca am pus cam mult, ce e drept).
Stiu ca filtrul e musai necesar sa faca fatza la conditii, dar cu 3 pestisori in acvariu chiar trebuie sa il schimb?
Legat de lumina, am inteles ca se formeaza alge (asta de la prea multa lumina) care dau un aspect "uratel" acvariului. Lampa m-am gandit sa cumpar, dar nu as dori sa-mi aratati un produs anume, ci as dori atributele lampii: cati W, ce fel de lumina sa aiba, cat timp sa o tin deschisa etc. Asta ca sa ma orientez eu pe piata sa vad ce se poate cumpara.
Plantele pe care le-am vazut la petshopul de la mine sunt din acelea cu "ghiveci" (presupun). Au un patrat la baza, unde cred ca sunt radacinile si din patratul ala iese tulpina.
Lampa m-am gandit sa cumpar, dar schimbarea filtrului nu mi-a trecut prin cap.
Ok, am inteles dupa 3 sau 4 saptamani (o sa iau 4 saptamani sa fiu sigur ca este totul in regula in acvariu) o sa introduc pestii.
Acuma sunt indemnat sa renunt la fulgi, acum sunt indemnat sa iau fulgi. Offf...
Incalzitor trebuie sa iau. Nu cred ca variatia de temperatura din casa o sa lase acvariul fara variatii de temperatura, asa ca incalzitorul trebui sa imi faca temperatura mai constanta. E spre binele pestilor.

@Dan P Daca reusesti sa faci un batranel/batranica sa umble pe smartphone/tableta/ipad, poate o sa incerc si cu ai mei sa le explic cum sta treaba cu acvariul.
"epic fail" - nu mai exista comentarii pozitive sau macar putin mai optimiste?

@stefanp Daca incepi cu ce e mai greu (un acvariu mai mic, in cazul de fatza), un acvariu mai mare o sa fie floare la ureche.

Concluzii: Pun mancare mai putina in acvariu.
Sa schimb fulgii cu granule sau nu? Daca da, de care granule?
Lampa vreau sa-mi achizitionez, dar am nevoie de mai multe detalii legate de ceea ce ar trebui sa faca lampa. Sa lumineze acvariul sau sa ajute plantele (planta momentan; defapt "viitoare" planta) sa faca fotosinteza?
Pai incalzitorul o sa fie cel mai ieftin, e pentru inceput. Si presupun ca puterea este raportata la pret.

Legat de pietre, nu sunt calcaroase, sunt de râu, nu le mai scot acuma, ma gandesc ca au inceput sa se urce bacteriile pe ele. Mai era o piatra in acvariu (dupa renuntarea la pesti, deci cand era gol si colecta praf), gasita de tata (cine stie de pe unde), dar arata r?u, e cam alba si nu am riscat sa o introduc in acvariu. De testat nu o mai testez, pentru ca nu o pun in acvariu. (stiam cum sa le testez, facusem un mic test pe pietrele vechi, alea albe, dar nu a facut nimic spectaculos, deci sunt ok)

Va sa zica am gresit cu mancarea? Am pus-o prea rapid? Tinand cont ca am dat drumul sambata la filtru, cu cateva pietre in acvariu si duminica am adus pietrisul cumparat si atuncea am luat si mancarea si le-am pus in acvariu.

In mare parte, vreau sa stiu metode babesti de descoperire a substantelor din apa.
De exemplu: Ce miroase mai tare: NH4 sau SO2. (presupun ca NH4)
Si poate imi puteti aproxima un timp de ciclare al acvariului meu. Ma gandeam sa il aduc pe Cory in weekendul asta, dar asta ar insemna ca trebuie sa schimb apa si nu prea este recomandat sa o schimb in timpul ciclarii, se incetineste procesul.
Oricum ma gandeasc ca trebuie sa se formeze bacterii care sa descompuna NH4 de la 2 Guppy si un Cory, deci s-ar putea sa dureze mai mult. Dar sper ca nu peste o luna, tinand cont ca este acvariul micut...

Repet: am inteles ca este mai greu cu un acvariu micut: temperatura se pierde mai repede, deci termostatul o sa functioneze mai mult sa faca apa sa aiba aceeasi temperatura, echilibrul o sa se strice mai repede in caz de schimbari bruste etc.

Apropo de termostat: Unde trebuie amplasat? In mijlocul acvariului? In colt? Langa planta? Langa filtru? (Am acvariul micut deci spatiul si pozitionarea momentan ma cam deranjeaza (nu vreau sa se prajeasca pestii cand trec pe langa el, sa miroasa a saramura prin casa ) ), sa nu fie prea aproape una de alta si sa dauneze (plantei in special) si as avea nevoie de niste sfaturi despre cum se pozitioneaza intrumentele prin acvariu; adica daca este mai bine sa pun filtrul in colt sau in mijloc: unde facem ai multe valuri? etc.)


Recomandari de mancare: fulgi, pureci, mancare vie etc.?

Ma gandesc sa cumpar si o lampa de acvariu (pentru ca nu stiu cat de bine merge neonul in capacul meu din panza / plasa), dar nu stiu daca chiar imi trebuie... In primul rand ca este o lampa (sau asa am inteles de la vanzator), deci nu un neon si in al doilea rand nu stiu daca planta pe care o sa o achizitionez o sa aiba nevoie de atata lumina (mie frica sa nu vad alge prin acvariu sa trebuiasca le vanez; la scoala sunt o multime de alge prin acvariul de la biologie, dar pestii mai iau o gustare din cand in cand din de pe peretii acvariului, din moment ce nu prea sunt hraniti (par cam flamanzi))

In legatura cu substantele din petshopuri... Momentan incerc metoda clasica, aia grea, ciclarea normala si poate la urmatorul acvariu o sa cumpar mai multe substante pentru ciclarea si intretinerea acvariului.

PS: Vad ca acvaristii nu prea dorm, e ora cam tarziu, nu de alta.
Ok, deci datele problemei sunt urmatoarele:

Acvariu de 16 litri (40x17x24 in Lxlxh), pietrisul era mult prea colorat (albastru, verde inchis si deshis, rosu, portocaliu, galben si alb) si am pastrat doar pietrisul alb (nu prea mult, ce e drept), doua pietre de rau (presupun; oricum nu sunt calcaroase; le-am luat atunci odata cu acvariul) si filtru intern cu burete (cred ca e cea mai ieftina; in mare parte e felul cu vibrator, sufla bule in burete, filtreaza etc.; nu cred k are debit foarte mare, dar este potrivita pentru acvariile mici).

Acvariul este de mai multi ani, dar din moment ce parintii mei nu au stiut cum sa-l intretina, au murit pestisorii, iar acvariul a ramas sus pe un dulap la "colectat" praful si acum, dupa 5-6 ani as vrea sa incep din nou (teoretic eu nu incepusem atunci, ci parintii)

Mai intai mi-am spalat bine acvariul (era murdar pe geam de la resturile de mancare; pe atunci dadeam purici de balta, cred; oricum erau niste granule si miroseau cam puternic) cu o periuta de dinti si (o sa para cam stupid, dar romanul e inventiv) am razuit mizeria cu un colt din acela care se pune la lambriuri (altceva mai bun nu am gasit). Apoi am spalat bine buretele si filtrul (avea mancare prin el) si am pus apa la decantat (declorificat sau cum s-o zice) timp de 3 sau 4 zile (nu mai tin minte exact). Dupa aceea am pus pietrele albe in acvariu (erau asa pe ici si colo), apa si am dat drumul la filtru.

A doua zi am fost la petshop si am luat pietris de rau (1 kg la 2 lei, daca intereseaza pe cineva) si mancare (am cerut mancare si am primit fulgi (eu ma asteptam la granule / purici de apa (balta)), dar tot mancare este deci nu vad probleme). Am spalat pietrisul (s-a lasat cu ceva nisip) si initial incepusem sa-mi sortez pietrele mari si sa arunc pietrele cu diametru mic (aveam ruleta langa mine), dar m-am dat batut, prea greu sa stai sa culegi piatra cu piatra.

Am pus mancare in de 2 ori pe zi, cam vreo trei degete de mancare. S-au imprastiat pe fund, dar stateau cam intregi.

Ieri am pus pietrele mari in acvariu, le-am spalat cu apa fierbite (prinse-se mucegai sau praf prin gauri) si apoi le-am pus in acvariu (initial nu vroiam sa le pun, dar Cory are nevoie de o ascunzatoare) intr-o pozitie in asa fel incat sa aiba sub ce sa se bage. Nu sunt sigur inca de stabilitatea lor. Aseara le-am pus si au cazut de 2 ori. Le-am asezat a 3a oara si azi cand am venit de la scoala erau iar cazute. Acuma sper ca am folosit fizica cum trebuie si nu o sa mai cada. De asemenea sunt de parere ca din cauza ca am spalat pietrele si le-am pus in acvariu (neasteptand sa se scurga apa de pe ele) clorul din apa sa fi atacat bacteriile care incepeau sa se formeze.

Filtrul l-am pus intr-un colt, pietrele cam in mijloc si planuiesc ca in coltul liber (opus filtrului) sa pun o planta Ceratopteris (desi ma indoiesc ca o sa gasesc la petshopul respectiv; in mare parte am poza scoasa la imprimanta si cand ma duc la petshop ma uit la frunze sa vad care seamana. Daca nu are Ceratopteris, ma gandeam la un Hygrophila, din moment ce acestea sunt cele mai usoare plante de intretinut.

1. Este bine cum am pozitionat filtrul, pietrele si (viitoarea) planta?

Urmeaza sa-mi cumpar termostat, un aspirator de acvariu si un cerculet de mancare .

Planuiesc sa am in acvariu un Cory alb si o pereche de Guppy (ca pentru incepatori). Stiu ca Cory s-ar putea (defapt, sigur) simti singur, dar sper sa nu sufere prea mult. Deja dupa calculele de 1 cm de peste / 1 litru de apa imi ies fix 16 litri (pietrisul ocupa cam 500ml - 1l; pietrele, nu stiu ca ocupa, mai putin de 500 ml cred (sper))

Materiale aditionale "homemade": Mi-am confectionat singur un capac din polistiren, acoperit cu scotch si apoi capacul acoperit cu o plasa (nu mai stiu exact materialul, dar este destul de fin; permite schimbul de gaze) prins cu pioneze. Aveam nevoie de capac pentru ca am si pisica si caine si lasa destul de mult par prin casa si imi era frica ca acvariul o sa fie plin de par (am pus apa la decantat si am lasat-o descoperita si dupa o zi era suprafata plina de par, am acoperit apoi galeata cu un capac astfel incat sa nu mai cada par in apa si clorul sa iasa din apa).

Situatia este urmatoarea: Am la activ... Duminica, Luni si azi, deci 3 zile de cand am inceput sa pun mancare in acvariu.

2. Un acvariu mai mic, ca al meu, are nevoie de mai putin timp pentru ciclarea apei, nu?

Da, momentan nu am teste de apa (de nicio culoare), deci as vrea, daca se poate, sugestii legate de concentratia de NH4, SO2 si SO3 privind coloratia apei, densitatea, claritatea, mirosul si poate alte chestii. Daca este chiar necesar sa cumpar teste... Macar spuneti-mi cat costa (nu am indraznit sa intreb la petshop). Poate puteti sa imi aproximati un timp in care credeti ca ciclarea este gata. Atuncea pot sa schimb direct 25-30% apa si sa introduc pestii.

3. Fundul acvariului se cam umple de fulgi si ma intrebam daca trebuie sa sifonez (sa aspir, presupun) stratul in timpul ciclarii sau il sifonez dupa ciclare complet?

Am citit Ciclul Azotului si stiu despre ce e vorba (prima oara cu acvariul, taica-miu schimba apa la o saptamana, pentru ca mirosea destul de rau (cred ca din cauza amoniacului), dar era si suprapopulat cu vreo 4 pesti (Xipho si Molly daca imi aduc bine aminte); in final ne-am mutat si noul mediu nu prea avea (si inca nu are) o incalzire destul de buna, deci pestii au "trecut" in "lumea congelata"; de atunci ai mei nu au mai vrut pesti pentru ca mirosea apa). dar nu prea am gasit date exacte despre ciclarea acvariului mai micin comparatie cu unul mai mare. Am citit si ca un acvariu mai mic este mai instabil decat unul mai mare.

Dar, va rog nu sugerati sa imi iau un acvariu mai mare, pentru ca asta planuiesc, dar pentru asta trebuie sa le dovedesc a lor mei ca sunt in stare sa am grija de pesti si ca nu o sa am "decese".

Tempretaruta o sa o setez la 24 C. Stiu, o sa-mi achizitionez si un termometru pentru ca am inteles ca ceea ce arata termostatul si temperatura apei poate sa fie diferit.

Astept pareri, sugestii, reclamatii si sfaturi.

PS: Imi cer scuze daca am scris prea mult si v-am plictisit, dar m-am gandit sa dau cat mai multe detalii despre acvariul meu. Daca totusi mai aveti nevoie de informatii spuneti-mi de ce mai aveti nevoie.
Numele meu este Daniel, dar Max este o prescurtare mai buna si mai preferata de mine (tinand cont ca se leaga si de username )

Sunt din Galati. Sunt elev si... experienta ca acvarist... ei bine, nu prea exista. Sunt incepator, dar cred ca pot sa ating cerintele si sa trec cu brio toate incercarile.
 
Forum Index » Profile for MaXaRaYkIn » Messages posted by MaXaRaYkIn
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com