Message |
|
Multumesc pentru raspunsuri ! Acum ramane sa vad totusi poate gasesc inlocuitor pentru Dupla Ground. Nu m-ar fi deranjat atat de tare faptul ca e mai greu de plantat (am niste ustensile de plantat de la Eheim care ma ajuta), insa culoarea nu-i place deloc femeii (si are si ea un cuvant de spus, ca orice alta sefa) iar cu botia, cory si hoplo, ma tem ca nu vor rezista prea mult plantele in Dupla Ground.
As fi vrut sa pun ceva inchis, negru/maroniu de data aceasta (am avut pietris alb pana acum si in toate pozele iese mai mult in evidenta pietrisul decat pestii sau plantele)... insa in afara de Volcanit si prostiile de pietris vopsit chimic (de care nici nu ma gandesc sa ma ating) nu prea vad altceva. De fapt, la reef am observat ceva de la Aquatic Nature, insa pana nu le vad, nu zic nimic. Daca aveti idei si recomandari, raman dator 
|
 |
|
Intrucat planuiesc sa fac si eu un upgrade ca orice acvarist incepator care-si doreste mai mult... am zis sa fac un pas in plus si pe partea de fertilizare. Daca pana acum am mers in 240L cu solutia JBL, am considerat ca am invatat destule cat sa trec pe solutia Dupla. Din pacate insa, incepatorul din mine, dupa ce a vazut .pdf-ul de pe site-ul Dupla, s-a dat un pic in spate si s-a scarpinat frumos in cap... cam greu. Prin urmare, am zis sa cer sfatul expertilor... asa ca iata-ma aici.
Eu am inteles ca trebuie sa achizitionez urmatoarele:
1. Substrat Dupla Ground 20 l (sper ca sunt suficienti pentru 400L, alias 150cm x 51cm) - desi aici sincer as fi vrut sa combin si cu un alt tip de nisip...
2. Dupla Root 600 g 540 ml ca fertilizant pentru plantare initiala - ar trebui sa ajunga, ei specificand pe site ca e suficient pentru 540L. Am inteles ca se pune 2/3 din substratul Dupla Ground dupa care se pune stratul de Dupla Root, si iarasi restul de Dupla Ground...
3. 2 x Dupla Duplarit G pudra 500 g - aici sincer, nu am inteles. Acest Duplarit G unde il inserez ? In stratul de Dupla Root sau il amestec cu Dupla Ground ?
4. Dupla Plant 24 50 ml - pentru fertilizare zilnica
5. Dupla Plant 50 tablete - pentru fertilizare saptamanala
6. Dupla Root K - pentru fertilizare extra la radacini, sau folositoare ca followup
Mbon, deci m-am incurcat rau cu acel Duplarit G, laterita aceea care nu stiu daca mai este necesara daca folosesc Dupla Root. Poate ma ajuta cineva sa scap de aceasta dilema. Totodata, nu sunt sigur ca sunt suficiente cele de mai sus pentru acoperirea perfecta a acvariului de 400L.
Pe de alta parte, as vrea sa stiu daca pot folosi un alt substrat de 2-4mm in locul lui Dupla Ground (care am inteles ca este cam usor... iar eu am pestiuci carora le cam place sa "scurme" substratul)... Ma batea gandul sa-l inlocuiesc cu Volcanit de la AquaMedic, insa acela mi se pare un picut cam "grunjos".
Totodata, nu prea am gasit poze clare cu Dupla Ground. Daca are cineva si poate face niste poze, ar fi super... sunt curios cum arata intr-un acvariu deja setat.
Multumesc anticipat pentru sfaturi si pentru intelegere.
|
 |
|
Va salut.
Am si eu o mica/mare problema cu reactorul de la Dupla. Si-anume, indiferent ce-i fac, imi scapa bule. Chiar si cand introduc o bula pe secunda.
Reactorul Dupla 400 il am legat la o pompa de apa Dupla Turbo Mini, la care am incercat si cu debit la maxim si la minim, cu aceleasi rezultate. Sistemul e legat mai departe de un Dupla bouble counter, butelie CO2 6Kg, pH controller, etc... Insa nu cred ca celelalte au legatura cu problema reactorului.
Am incercat si fara pompa de apa conectata... la fel. Am curatat reactorul de l-am facut ca nou, insa face la fel. Am desfacut ultimul capacel de jos. Altceva nu mai stiu ce sa-i fac. Daca aveti vre-o idee... raman dator.
Multumesc anticipat !
|
 |
|
minnardy wrote:Grija mare la echinodorusii aia....lotusii fac frunzele alea enorme cand dau de lumina, dar sub ei nu mai creste nimic. Combinati cu Echinodousii iti "rad" totul din acvariu...prin consumul exagerat al nutrientilor, prin bararea luminii catre celelalte plante.
Am zis sa le pun niste echinodorusi, fiind singurele plantute (pe care le cunosc eu, ca incepator) care se planteaza in substrat (nu cum sunt anubiasii pe mopani) si care au frunze mai late. Am observat ca piticutilor le plac enorm plantele cu frunze mai late. Odata ca se ascund sub ele de lumina. A doua oara ca se prind nebunaticii de ancistrusi, otto, etc. mai bine de el. Si in plus, sper/cred ca sunt mai rezistente decat firicelele de cabomba si celelalte, care se "destrama" si ma obliga la curatenie cam des
Pe de alta parte, faptul ca acetia consuma exagerat nutrienti este al doilea motiv pentru care am vrut echinodorusi. Asta pentru ca in urma folosirii de PPS-Pro a crescut prea mult cantitatea de NO3 si PO4, si sper ca echinodorusii sa ajute la "extragerea" lor mai rapida. S-ar putea sa gresesc complet, caz in care imi cer scuze. Nu luati ceea ce spun eu aici ca sfat... pentru mine sunt doar incercari. Vad si eu ce merge, cu ce merge. Ce ma scapa de belele si ce nu. Sunt incepator, dar ma tratez
Daca aveti alte recomandari, le astept cu placere. O zi cat mai frumoasa va doresc !
|
 |
|
Desi am oprit fertilizarea cu PPS-Pro (am continuat doar cu JBL Ferropol 24 si Ferropol la schimb de ape), staghornul vad ca nu a mai reaparut. Nu stiu daca cumva plantutele au preluat controlul ajutate fiind de PPS-Pro, sau si-au facut treaba otto+sae+ancistrus. Sau poate toate la un loc. Cert este ca majoritatatea plantelor au "explodat" si in afara de cateva frunze mai "firave", ceva alge filamentoase... totul pare OK. Adica, se poate si mai bine, insa este incredibil de bine fata de explozia de Staghorn pe care am avut-o.
Prin urmare, se pare ca nu influenteaza (sau nu foarte mult in orice caz) faptul ca bate lumina naturala un picut in acvariu (eventual apar niste green spots pe geam care se curata usor). Spun asta pentru ca nu am schimbat pozitia acvariului din lumina, si cu toate acestea, majoritatea algelor sunt duse.
De aseara am inceput sa mai fertilizez cu PPS-Pro (dupa ce plantele au avut parte de o tunsoare prea mare - detalii aici http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?p=67394#67394 ), insa cred ca va trebui sa rezolv intr-un fel problema cu NO3 si PO4. Eventual sa fac comanda de PPS-Pro cu cantitate mai mica de NO3 si PO4, sau sa scad dozajul ? Ce ziceti ? Cum ati proceda in locul meu ?
|
 |
|
alber wrote:Grija mare cu plantele. La 30% plante scoase deja risti un dezechilibru major in acvariu. Stai cu ochii pe teste, sa nu o dai iar in alge.
Da, stiu. Din pacate insa, cand a taiat iubirea vietii mele, a zis sa faca toata treaba dintr-un foc... si a taiat cam multe. Eu de obicei, ca sa nu chinui o planta, ii tai doar cateva din frunzele mari... ea a zis sa le rezolve pe toate
ReBella wrote:Moa...ce jungla aveai tu acolo  Chiar era timpul sa fie tunse 
Pestiucilor le place la nebunie (in special de lotusi). Insa pe mine ma ingrijoreaza lotusul pentru ca face niste frunze ENORME si taie foarte mult din lumina. Ca sa nu mai zic ca sunt cory debusolati... cand vor si ei sa urce sa ia aer, cu greu mai gasesc o "iesire"
Oricum, am comandat azi 3 echinodorusi pe care sa-i pun in spate, in locurile ajunse golase acum 
|
 |
|
Un mic update (cum arata aseara inainte sa tunda femeia cel putin 30% din plante - din greseala zice ea)

|
 |
|
ketamina wrote:substratul fiind murdar, corydoras imi faceau ravagii, tot timpul era mizerie. am facut asa:
am scapat de aprox toti pestii care fac curse pe jos gen, ancistrus, coridoras, SAE, care nu facea nimic special decat sa manance pana si carne... desi am incercat sa nu-l invat cu nimica mancare...
schimburi de apa 2-3 ori pe saptana, sifonare puternica in substrat si totul ok. Lasa filtrul ca e bun, problema in sine nu o putea rezolva
Oooh. Sorry... dar eu tin prea mult la ancistrusi, hoplo, corry's, botia... De fapt ne-am atasat mult de toti pestiucii. Stiu acum ca nu vom avea niciodata cu ei prin zona vre-un "olandez", insa am vazut acvarii cu de 10 ori mai multi pesti de n ori mai curat si cu plante ok (deci se poate). Si cum nu vreau sa castig nici-un premiu de frumusete, cred ca va trebui sa continui lupta cu algele. Iar substratul oricum il curatam cu un aspirator din acela de substrat de la Eheim. Nu pot ajunge prin zonele unde sunt foarte multe plante, dar...
Temporar voi opri fertilizarea cu PPS-Pro intrucat mi se pare prea mare valoarea la PO4 si NO3... dar o sa mentin fertilizarea cu Ferropol 24. Sa vedem ce se va intampla... Multumesc pentru sfaturi si idei.
|
 |
|
Val wrote:Doza recomandata de producator. Si in nici un caz nu il pune in acelasi timp cu produse care leaga metalele grele.
Eventual doza aia saptamanala data de JBL imparte-o in 3 si pune odata la 2 zile.
Aici am eu 2 probleme. Prima ar fi legata de faptul ca pe site ei spun ca "Ferropol poate fi folosit ca fertilizator zilnic" iar a doua este legata de "adaugati Ferropol la fiecare schimbare de apa". Daca la prima sa zicem ca as putea folosi un tester de Fe ca sa imi dau seama cat de mult ar trebui sa dozez zilnic... la a doua se bate cap in cap cu Biotopol-ul. Daca pun Ferropol la schimbare de apa, inseamna ca va fi pus in acelasi timp cu Biotop-ul, si sunt 2 produse care se exclud reciproc... Ma depaseste un pic situatia. Si deja ma simt ca un mic chimist  )
Val wrote:Acvariul nu arata rau deloc, dar eu as mai pune, cel putin temporar niste plante cu crestere foarte rapida si cu masa vegetala mare, gen Ceratopteris thalictroides, sau orice altceva asemanator.
Merci pentru apreciere. Conteaza enorm pentru incepatorii ca mine. O sa iau saptamana aceasta noi plantute (care vor inlocui pe cele atacate prea mult de alge), si sper sa gasesc ceva cu crestere rapida si masa vegetala mare.
ketamina wrote:am avut si eu alga aia, care este in poza.
la mine s-a dezvoltat cand aveam substratul imbacsit de mizerie si nu sifonam. pe langa toate astea mai aveam si 3 coridorasi maturi , cand incepeau sa scurme , era tot timpul o mizerie in acvariu, filtrul nu facea fata, asemenea mizerii. tot timpul aveam apa cu impuritati
Pai si cum ai rezolvat problema ? Pentru ca eu din pacate nu pot sa renunt la cei 2 hoplo si cei x corridoras... As putea merge pe un filtru mai mare (un EX2500 in loc de EX1200), sau eventual sa renunt la filtrul intern (desi este lipit din fabrica de Juwel) si sa mai adaug un EX1200...
|
 |
|
ketamina wrote:ai Foarte mare grija la PPS, eu mi-am ajutat algele enorm sa creasca cu el, dupa cum spun si batranii , MARE atentie la NPK, daca nu esti sigur ca stii ce faci dozeaza cu taraita. uite, eu bag 3 mll la 2 zile intr-un acvariu de 180 l...
Din cate am citit legat de PPS-Pro, nu exista doze mai mici sau mai mari, ci se pune clar 1ml la 10 galoane (chiar si la schimbare de apa). Ceea ce la mine (la 240L) inseamna 6ml/zi.
Val wrote:Ferropol 24 este chelat cu un chelator slab pentru a fi folosit cat mai bine si mai usor de catre plante. De asta nu rezista prea mult in apa si de asta se pune zilnic. El nu este un fertilizant principal. Se foloseste impreuna cu Ferropol.
Hmm, cred ca aici gresesc eu, pentru ca nu prea pun Ferropol (decat la schimbari de apa... si atunci nu prea stiu daca se impaca cu Biotopol-ul - care practic "leaga" fierul din apa). Sa inteleg ca trebuie sa pun Ferropol 24 zilnic... iar Ferropol cat/cum imi recomanzi sa pun ?
Val wrote:Trecand peste asta, presupunand ca vei fertiliza cu micro-elemente asa cum trebuie, adica Ferropol, si mai presupunand ca nu ai lumina extrem de multa si de proasta (cred ca presupun corect) ... ce-ar mai ramane? CO2-ul, cumva?
Lumina nu e cine stie ce... 2x54W JBL (Natur + Tropic), iar CO2 cam 2-3 bule pe secunda, cu pH controllerul setat la 6.75-6.8.
Am adaugat in galerie aici ceva poze cu algele: http://www.acvariu.ro/coppermine/thumbnails.php?album=1208 iar aici o vedere de ansamblu (ca sa va dati seama cum a "explodat" lotusul): http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=1192&pos=0
|
 |
|
Merci de raspuns Val. M-am linistit cu "bilutele"
ketamina: cand ma refeream la Cladophora de fapt vorbeam de "bilute", aka Marimo Balls. Uite cele de-aici: http://www.aquariumplants.com/product_p/moss1.htm . Si da, e urata lupta cu algele, dar incet-incet...
Am si eu o mica/mare problema. Tocmai ce am facut testele acum (la aproape 2 saptamani de PPS-Pro) si am ramas socat de valori:
Fe - 0 ! (desi am pus azi dimineata la 6:00 "portie" dubla de Ferropol 24)
PO4 - 1.8 ! (maximum pe scala testerului de la JBL)
NO3 - 25-50 ! (folosind testerul 5in1 de la JBL nu-mi dau seama daca e 25 sau 50).
Desi mi s-a spus sa nu ma sperii de valori mari de PO4 sau NO3 cand folosesc PPS-Pro... am facut repede o schimbare de apa (40L) si s-au mai dus un picut in jos. Insa nu stiu ce sa fac mai departe ? Daca voi continua sa fertilizez cu PPS-Pro sigur vor creste valorile de PO4 si NO3... sa iau o pauza, sau cum ziceti ca ar fi cel mai bine ?
|
 |
|
Porcu wrote:
MonkY wrote:In rest, dau vina si pe filtre... am observat ca se aseaza foarte multa mizerie pe frunze si am multe particule albe care in loc sa fie atrase de ditamai filtrul intern (EX1200) stau si "leviteaza" prin acvariu.
Degeaba dai vina pe filtre  , alta e cauza dezechilibrului.
Tare as vrea sa am o cauza exacta, sa "tai raul de la radacina". Doar ca ma minunez de cantitatea mare de mizerie care mi se formeaza pe frunze sau se "plimba" prin acvariu. Si asta dupa ce am incercat sa le dau numai mancare de calitate, sa nu se imprastie peste tot. Am renuntat chiar la anumite pastile de mancare ce le faceau deliciul (le asaltau pur si simplu) doar pentru faptul ca se "dezintegrau" prea urat in apa...
clauss wrote:am inteles ca nici acvariul nu este pornit de prea mult timp...eu cred ca ai gresit la fertilizare. fertilizarea in coloana de apa cere multa atentie si foarte multa experienta!! nu poti sa pui 1 ml. de nu-stiu-ce la 20 l de apa pentru ca asa scrie in prospect, cei care au facut prospectul nu stiu cite plante ai tu in acvariu, iar excesul va fii foarte repede asimilat de alge, care vor exploda. pentru a nu pati asa ceva trebuie sa incepi cu cite putin, sa-ti cunosti plantele, sa l-e urmaresti cu mare atentie, mai ceva decit pe pesti.asa o sa ajungi sa l-e "intelegi" nevoile... cu fertilizanti lichizi am patit-o si eu cu ceva timp in urma si l-a fel, m-am umplut de alge. eu te sfatuiesc sa opresti pentru o perioada fertilizarea lichida si sa incerci fertilizarea in substrat.este singura solutie de care vor beneficia numai plantele , si continua cu schimburi masive de apa(nu mai mult de 40%), schimburile de apa ajuta cel mai mult in lupta cu algele, e cel mai bun produs  . bafta si rabdare, sunt comvins ca l-e vei invinge!! 
Acvariul are totusi 3 luni (nu stiu daca poate fi considerat mult sau putin timp). Oricum, referitor la ce spui tu, ceva nu e in regula. In primul rand pentru ca initial am avut 50% plante care se prindeau de mopani (adica plante care se hraneau doar din apa deci nu aveam cum sa nu folosesc fertilizare lichida). Nu vad cum le-ar fi ajutat lipsa fertilizarii pe respectivele plantute. De altfel, 90% din acele plante au si murit "mancate" de alge. Iar in al doilea rand, am avut Aqua Basis Plus si 7 Balls in substrat de la inceput, deci nu pot spune ca am favorizat algele.
Oricum, lasand deoparte plantele, cred ca misuna sporii de alge prin acvariu la mine ca pe bulevard (sa traiasca UV-ul care nu ajuta deloc). Altfel nu s-ar explica de ce pana si elementele de plastic (cum ar fi iesirea de la filtrul extern, reactorul co2 sau powerheadul intern) au aparut acele alge "paroase". Ma uit cum se chinuie ancistrusii, melcii, otto si sae sa mai scape din ele... dar cred ca mi-ar trebui de 10 ori mai multi "algae eaters" ca sa faca fata.
Prin urmare, m-am calmat un pic. Sunt 88 de zile de cand e pornit proiectul si nu pot sa zic ca ma mai astept la vre-o minune. O sa mai iau saptamana aceasta niste plantute, fac o curatenie generala in acvariu, mai "plantez" niste 7 balls, curatam filtrele, taiem mare parte din plantele cu alge... si ce-o fi - o fi.
P.S. Cineva mi-a spus ca o parte din vina ar putea purta-o cele 2 bile (cladophora) care ar produce "spori" pentru algele "paroase". Nu am gasit nimic referitor la asa ceva, prin urmare va intreb si pe voi daca este posibil.
|
 |
|
ketamina wrote:cu marirea timpului de iluminat nu cred ca faci prea mult bine, mai bine mai incerci un black-out poate 2, sa vezi ce efect are asupra plantelor si algelor
Am incercat cu un blackout de 4 zile... din care era sa nu mai raman cu plante iar pestii ajunsesera extraordinar de stressati si speriati. Culmea e ca algele n-au suferit deloc in acea perioada, ba din contra, si-au continuat nestingherite "asaltult". De-asta ma si gandeam, ca daca le-a mers bine pe intuneric, poate pe mai multa lumina va fi invers...
P.S. Eu vroiam sa maresc perioada de iluminare avand in vedere si faptul ca lotusul deja "mananca" cel putin 30% din lumina...
|
 |
|
clauss wrote:cum mai merge lupta cu algele?, ai mutat acvariul din lumina naturala?
Cred ca am inceput sa accept algele ca fiind ceva comun in acvariul meu. Din pacate, mutatul acvariului este imposibil, singurul loc din casa unde sa am peste 1m lungime, 40cm adancime si 55 inaltime fiind acesta. Ma gandeam ca ar fi ajutat lipirea acelui background... insa as pierde orice sansa de a mai vedea ce fac in acvariu (neavand acces decat din spatele sau).
In rest, dau vina si pe filtre... am observat ca se aseaza foarte multa mizerie pe frunze si am multe particule albe care in loc sa fie atrase de ditamai filtrul intern (EX1200) stau si "leviteaza" prin acvariu. Chiar ma uitam ca mare parte din Staghorn, dupa ce curatam plantele, ramanea agatat de diverse... ma asteptam ca la 1200L/h sa imi tina apa cristal (nu mai vorbim ca mai este si filtrul intern destul de ok, dar care am observat ca se colmateaza foarte repede... ).
De cand am schimbat si tuburile (trecut pe JBL), dublata cantitatea de fertilizare micro si trecut pe PPS-Pro (macro) plantutele o duc bine (unele chiar au de venit mutant... de exp. lotusul, de la 2 plantute inalte de 5-6cm cu frunze de 2-3cm la plantute de 40-50cm inaltime cu frunze de 30cm - le place pestiucilor ca se pot ascunde in ele de lumina... dar si fura mare parte din lumina... aici nu stiu cum o sa procedez, probabil ca le voi taia la un moment dat).
Nu stiu daca are vre-o importanta, dar cred ca a ajutat plantele si mentinerea apei la 25-26 grade (cu ajutorul chillerului). In rest, acelasi program de 10 ore de lumina, cu o pauza de 3 ore la pranz (09:00 - 14:00 | 17:00 - 22:00). Aici ma batea un gand sa incerc 12h de lumina pe zi (10:00 - 22:00) sa vad daca are vre-un efect asupra plantelor/algelor... Si eventual sa incerc si metoda cu Fluorish Excell (o sa comand din uk). Cam asta ar fi momentan...
|
 |
|
Well, de o saptamana am inceput fertilizarea si cu macro (pe langa micro). Mai exact, am trecut la zeama numita PPS-Pro. Pun 6ml la 240L de apa pe zi (exceptie am facut ieri, cand am vazut cam mult PO4 si NO3 si m-am trezit cu un ramirez ca s-a dus intr-o lume mai buna). Dupa ce m-am asigurat ca PPS Pro nu are legatura cu ramirezul (care poate era si el suparat pe viata, n-am de unde sa stiu)... am decis sa continui.
Pot sa spun ca plantele intr-adevar cresc mai bine, insa si algele cresc in aceeasi masura. In curand cred ca nu voi mai avea nici-o frunza de echinodorus prin acvariu (toate asaltate de Staghorn).
Se pare ca oto + sae + neritine la mine in acvariu nu prea fac fata la alge. Ba din contra, in afara de neritine, asteapta "baietii" la mancare de zici ca n-au cunoscut alge in viata lor. Am incercat si sa ii tin o zi-doua fara mancare si am observat ca iese mult prea mare agitatie in acvariu (unii pesti devin chiar agresivi). Asa ca m-am decis sa nu-i mai chinui si sa le dau 1-2 ori pe zi mancare.
Cam asa arata ultima oara acvariul: http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=1192&pos=0
Cred ca incet incet incep sa renunt la a lupta cu algele. Incep sa cred ca la cat de multi pestiuci sunt si la ce filtre am, plus asezarea acvariului in lumina naturala (desi foarte putin cade lumina direct pe acvariu) sansele de a scapa complet de ele e aproape nula. Chiar ma gandeam... desi acvariul este asezat sa fie vazut din toate partile (pe un perete despartitor al camerei)... ma gandeam ca totusi sa pun o folie din aceea pe geamul unde cade lumina naturala... chiar daca asta ma va impiedica sa mai vad ce Dzeu fac in acvariu (prin fata mi-e imposibil sa "lucrez" in el).
Ce ziceti... merita sa incerc macar o perioada metoda cu "folie" sau nu are rost ?
|
 |
|
Porcu wrote:
MonkY wrote:Dar oricum de la inceput a facut asa. Sa fie oare nevoie sa dau pompa de la Dupla la volum mai mic ?
Incerca sa modifici debitu' pompei pina obtii pierdere de gaz cit mai mica.
Mbon, atunci o sa dau debitul mai mic, pentru ca acum e la maxim (ma gandeam ca trebuie putere mare ca sa impinga in acvariul de 240L).
Porcu wrote:E normal sa mai iasa bule  . E vorba de diverse gaze din apa care se baga acolo neinvitate. La orice reactor se intimpla. Depinde de cit de mult gaz iese. Daca nu-i foarte mult nu trebe sa-ti faci probleme. Aceste bule de gaz vor fi cu atit mai multe cu cit debitu' de CO2 e mai mare.
Ah. Citisem ca e optim e atunci cand nu se vad bule "scapand" din reactor si ma gandeam ca de fapt tot CO2-ul iese prin acele bule extra. In cazul acesta, daca e normal, atunci le ignor
Antoniot wrote:poate ai kh ridicat astfel incat cantitatea de co2 introdusa nu poate fii dizolvata....
KH este (la ultimele citiri) 5.5d (pe testul dedicat Tetra) si >6d (pe testul de la JBL 5in1). Conform tabelului acela de optimizare a CO2, la un pH intre 6.7 si 6.8 cu un KH de 5,5 - 6, concentratia de CO2 perfecta ar fi 25-30mg/L. Prin urmare am pus senzorul de pH in partea opusa a acvariului, setat la 6.75-6.80 si dat drumul la 2bule pe secunda. Cum insa cu greu ajungea la 6.75, am zis sa incerc cu 3bule pe secunda... insa am vazut ca ies multe bule... prin urmare am postat aici  .
|
 |
|
Porcu wrote:Imi vine greu sa cred ca reactoru' Dupla nu poate dizolva trei bule pe secunda. Nu l-am folosit, da' l-am vazut la lucru si e bun  . Cred ca ai facut ceva gresit sau e murdar.
Murdar saracul nu ar avea de ce sa fie, ca nu are decat vre-o 2 saptamani. Dar oricum de la inceput a facut asa. Sa fie oare nevoie sa dau pompa de la Dupla la volum mai mic ? Sau sa renunt la acea pompa (oricum am powerheadul de la Juwel chiar deasupra) ? Sau poate e normal sa mai iasa cate o bula la cateva secunde... nu stiu. Poate cineva care detine asa ceva si poate da un sfat...
|
 |
|
Va salut !
Am si eu o mica nedumerire, referitor la reactorul Dupla 400 si Dupla Bouble Counter. Avand in vedere invazia de alge, peste tot se recomanda trecerea la 2-3 bule pe secunda. Eu, desi folosesc minipompa de la Dupla (speciala pt. reactor) si ultima deschidere (de jos) de la reactor, nu reusesc sa introduc mai mult de 2 bule pe secunda fara a pierde CO2-ul extra. Practic tot ce intra extra vad cum iese la 2-3 secunde sub forma unei bule mai mari.
Imi poate spune si mie cum pot face sa introduc mai mult CO2 folosindu-ma de echipamentele de la Dupla ? Nu de alta, dar am inteles ca sunt foarte bune si ma indoiesc ca nu sunt ok pt. acvariul meu. Mai ales ca reactorul 400 este pentru acvarii mult mai mari si ar fi fost ok chiar si fara pompa.
Multumesc !
|
 |
|
Am reusit sa scap de la spital... si din pacate, asa cum m-am temut, dupa 7 zile in care n-am avut cum sa ma ocup de acvariu... am gasit DEZASTRUL. Unele alge au explodat pur si simplu, iar altele s-au extins. Aveti aici poze cu nebunia de alge pe care am gasit-o: http://www.acvariu.ro/coppermine/thumbnails.php?album=1208 . Crinul de aici deja e taiat in proportie de 95% (errau mult prea multe alge pe el), si cred ca va trebui sa renunt si la java moss pentru ca deja a devenit o capcana pentru pestiuci (atat de multe alge s-au prins de el). Cat am fost plecat, a achizitionat sefa casei 5 neritine (melci) si 2 sae in ideea ca vor ajuta (desi pe langa cei 3 oto cred ca ar mai fi fost necesara o armata intreaga ca sa rezolve problemele).
Acestea sunt si testele facute cum am scapat din spital:
JBL 5 in 1
----------------------
PH - 7,2
KH - 6d
GH - 14d
NO2 - 0mg/L
NO3 - 10mg/L
Teste individuale
----------------------
FE - 0,1mg/L (JBL)
PO4 - 0,4mg/L (JBL)
NO2 < 0,3mg/L (Tetra)
NH3/NH4 - 0mg/L (Tetra)
Am mai pus niste Ferropol 24 si schimbat 30L de apa. Totodata am curatat filtrul intern (cu apa din acvariu) si adaugat 1 fiola de BioDigest. Am decis sa opresc UW-ul de 9W de la JBL avand in vedere ca nu ajuta cu absolut nimic...
... si gata. Ma consider invins pentru moment. Deci chiar nu mai stiu ce sa mai fac, in afara de a merge pe fertilizare macro. Nici macar algele din album nu mai stiu unde sa le incadrez. De fapt, sunt si filamentoase, si staghorn, cred ca si bba... de unde Dzeu atatea, chiar nu stiu. Poate aveti ceva idei/sfaturi, pentru ca trebuie sa incep runda a doua a razboiului. Multumesc anticipat ! 
|
 |
|
pc.ciprian: sa nu-mi fie cu suparare, dar in acel thread ai concluzionat ca problema a fost cauzata de functionarea intermitenta a filtrului (cum oare sa traiasca bacteriile in filtru cand acela e inchis ?) si datorita perioadei de iluminare prea mare. Mai ziceam daca in final se ajungea la concluzia "PPS Pro mi-a produs asta"... dar cand finalizarea e alta.. mi-e greu sa dau vina pe ceva care la altii functioneaza perfect... Oricum, mai citesc intre timp, poate ma destept si eu 
|
 |
|
|
|