Am sa incerc sa iti raspund la intrebare citand( mai corect traducand ) un paragraf care se regaseste in aproape toate cartile care au ca tema cresterea discusilor.
Cartea se numeste "The guide to owning Discus" si este scrisa de Mary E. Sweeney(2003). Dar cam aceeasi idee o regasesti mult mai aprofundata de exemplu in toate lucrarile lui Bernd Degen sau Jack Wattley. Am ales acest paragraf deoarece este practic o metaanaliza a scrierilor pe aceasta tema bineinteles presarata cu opiniile personale ale autorului.
Companions for Discus
" Discusii sunt niste ciclide foarte blande. De aceea sunt usor de intimidat. Este primul motiv pentru care alegerea unor pesti cu care sa coabiteze trebuie sa se faca cu foarte mare atentie.
Un alt aspect de care trebuie sa se tina cont este transmiterea bolilor. Foarte multi pesti sunt purtatori "sanatosi " ai diferitilor paraziti( vezi Hexamita) putand sa traiasca fara semne clinice manifeste intreaga viata. Dar aceeasi paraziti pot sa fie devastatori pentru discusi intr-un acvariu.
de aceea este obligatoriu tinerea in carantina si "deparazitarea" tuturor pestilor care vor veni in contact cu discusii.
Al treilea factor implicat este faptul ca foarte putin pesti se simt confortabil in aceleasi conditii in care mentinem discusii. Trebuie sa gasiti pesti care sa suporte un ph scazut, o temperatura crescuta si o duritate a carbonatilor scazuta.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
In ceea ce priveste scalarii considerati-i o adevarata primejdie pentru discusi. Scalarii sunt mult mai agresivi decat discusii, avand tendinta de a se lua la batatie si de a-i tintui intr-un colt al acvariului. Daca sunteti obligati sa tineti scalari impreuna cu discusi sa faceti in asa fel incat discusii sa fie foarte mari, iar scalarii foarte mici.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Nu uitati insa sa tineti in carantina, sa tratati si deparazitati orice peste care va ajunge in acelasi acvariu cu discusii."
Exista o explicatie!
Protozoarele flagelate gen Hexamita, Spironucleus sau Octomitus se regasesc practic in intestinul tuturor pestilor. Ei sunt niste comensali care in conditii de stress(dat de modificari ale parametrilor fizico-chimici ale apei, alimentatie, factori de mediu - vezi asocierea cu scalarii) devin conditionat patogeni. Cu alte cuvinte organismul nu mai poate sa lupte prin metode specifice pentru a tine aceste organisme sub control,ca urmare a conditiilor deosebite - si in special temperatura ridicata - acestea se inmultesc rapid si devin patogene. Este momentul in care apar si manifestariile clinice ale infestatiei cu flagelate:pestii devin apatici, se inchid la culoare(pana la negru),se ascund si nu mai ies la mancare,se subtiaza in spatele ochilor, inoata inapoi si apar excrementele filamentoase de culoare alba. Daca nu se intervine rapid pentru a opri inmultirea lor cu clasicul metronidazol, pestele va muri, uneori in chinuri groznice deoarece aceasta infestatie se insoteste frecvent de "boala gaurilor in cap" (Hole in the head) tocmai datorita distructiei care apare la nivel intestinal si care nu mai permite pestelui sa asimileze substantele nutritive - chiar daca inca se hraneste.
Eu cred ca ti-am dat suficiente motive pentru care ar trebui sa reconsideri aceasta asociere. Daca esti interesat poti sa iti ofer o intreaga lista de specii care pot sa coabiteze cu discusii.
|