Message |
|
Eu la tevile ce coboara din Bean Animal, undeva spre capatul dinspre sump, am intrerupt teava pvc pe o portiune de vreo 20cm si am tras un furtun gros, care a intrat doar la cald pe ambele capete de pe teava.
Principalul motiv a fost sa ofere flexibilitate tevilor pt ca ele se infig in niste flanse dintr-un capac lipit pe sump.
Dar acu ma gandesc ca in caz de nevoie pot usor taia furtunul flexibil si inlocui pe loc cu altul.
LE: la fel ma gandesc in orice caz de avarie ce poate aparea la teava de retur care este lipita cap coada (deocamdata), sa tai si sa inserez furtun cauciucat. Intre timp am facut rost de un furtun verde Eheim 25/34mm. Stiu ca unchiu Pave nu "agreeaza" furtunele alea gofrate precum in imaginea de mai sus.
|
 |
|
Desi nu am saraturi de mai mult de 1 an jumate, din ce am mai auzit si vizionat pe la altii, apa sarata si garniturile de cauciuc = No Love...dar asta de-a lungul anilor. Sper sa ma insel
Flansele de pvc unse bine cu silicon sunt sfinte. Pe ambele parti. Aici unii zic fara silicon, eu sunt pentru.
LE: iar robinetele, olandezele etc care au si alea garnituri de cauciuc, recomand sa fie pozitionate cumva deasupra sump. Daca e sa picure, macar sa nu fie risipa
|
 |
|
fara a fi vreun cunoscator in ale iazurilor, la un moment dat cochetam si eu cu ideea.
Concluzia a fost:
- un filtru, http://www.absolute-koi.com/subcat595.html care sunt,cum zice Silviu, gen sump, pe care l-as fi facut si singur cu ce materiale gaseam pe la noi.
- iar pe langa, ca sa-mi dea mai putine batai de cap, un butoi imens umplut cam 40% cu asa ceva https://www.ebay.co.uk/itm/Evolution-Aqua-K1-Filter-Media-1L-3L-25L-50L-Pond-Filter-Moving-Bed-Biological-/332078628640 si aerat puternic. Filtrare biologica excelenta, mentenanta 0.
Succes!
|
 |
|
eu am un acvariu de 100x40x45 din sticla de 8, dar peretele din spate unde am dat vreo 3 gauri, l-am facut din sticla de 10.
Daca totusi te hotarasti cu cea de 8, si bean animal, ma gandesc ca nu ar strica si la tine peretele din spate de 10. Atentie: unii care mai construiesc acvarii uita ca unii dintre noi mai comanda sticla din spate mai groasa cu 2 mm, si fac foaia de sticla care este dublura pentru fund si cele 2 laterale, mai late cu 2mm...ca si cum totul ar fi din sticla de 8mm...si de aici sticla din spate iese in afara 2 mm. Nu din nestiinta, ci din neatentie
PS: de mentionat, gradul de paranoia la mine este peste medie
|
 |
|
pyrnhia wrote: din pacate nu va mai creste acvariul in timp...lipsa de spatiu e vinovatul.
Mai vorbim...noteaza data si ora la care ai zis asta
Am avut si eu acvarii de apa dulce de-a lungul anilor, dar asta cu saramurile e mai rau ca orishice. Creeaza dependenta si afecteaza grav bugetul...si cand zic grav, nu glumesc. Doar ca nush ce substanta halucinogena se activeaza in cerebel incat 100 euroi cheltuiti in marine, sunt fara dubii echivalentul a 100 de lei paralei in viata reala ... noteaza si asta
|
 |
|
La un acvariu de aproximativ 250litri nu m-as mai complica cu skimmere cu injector, pompa aferenta etc. Un Bubble Magus ieftin si eficient e tot ce iti trebuie.
LE: stai linistit ca pana o sa ajungi la corali de aia super pretentiosi, schimbi acvariul  . ...mai vorbim peste maxim 2 ani  . Asta e din experienta mea si a celorlalti
|
 |
|
Salut,
iti doresc succes cu noul proiect.
Eu as opta pt sticla de 10, sau macar intarituri longitudinale. Pe langa presiunea apei, in acvariile marine mai exista si o miscare puternica datorata pompelor de valuri, care supune geamurile si lipiturile la o tensiune suplimentara.
Pt pompa de recirculare, parerea mea ca mai mult de 3000l/h nu iti trebuie. La mine in acvariu as merge si cu 2000, undeva la 6-8 ori volumul din display...dar asta sunt eu  . Alege doar pompele pe care scrie clar ca se pot folosi in apa sarata, pt a nu avea riscul de eliminare a tot felul de metale in apa, coralii fiind foarte sensibili la acestea.
Pompe ieftine fara pretentii sunt cele Jebao. Urmatoarele, fiabile, ok ca si pret, fara controller, sunt cele Sicce Syncra..si de aici in sus: aquamedic, tunze etc.
PS: trece si locatia in profilul tau, astfel poate vei primi ajutor si din partea acvaristilor din zona ta.
|
 |
|
Il au pe site tropheus, dar cum multi importa de la dejong mai intai verifici cand apare in stoc:
http://www.dejongmarinelife.nl/fish/labridae/wetmorella-albofasciata/1
si dupa, comanzi.
sau il rogi pe Peti, cand il vede prin alte parti sa-l aduca.
.. principal e sa ai rabdare
|
 |
|
stiu linku ala..o fi safe daca asa zice
doar ca sunt atatea necunoscute in acvaristica marina, mai ales cu privire la sps si alti lps fitzosi, incat eu nu am curaj.
Doar prin testare putem afla..dar las pe altii
LE: idem cu fluconazol...
|
 |
|
Io atata zic: cand ai acvariu la inceput si doar un coral ici colo, poti testa orice...numa sa plece alga aia urata
da cand acvariul e plin de floricele, nu as indrazni nici cu apa de la robinet
PS: da, stiu... cica se foloseste apa oxigenata. Eu aici am aflat de ea
LE: ca sa nu mai zic de d'alea chimice, fluconazol etc
|
 |
|
 LLD
|
 |
|
Eu zic ca evaporare vei avea destula pt ca si bazinul nu e chiar mic, iar "sumpul" nefiind chiar mare  ....va scadea rapid apa din camera pompei. O sa te plictisesti la un moment dat sa completezi "al mano".
Poate te-ar ajuta un sistem ATO precum la marine. Nu e greu de facut si are cine te indruma aici....iar piesele sunt la indemana.
Uite aici citire de la batranii forumului:
- Pompa apa submersibila 12V Elegant, prima, cea albastra -
http://www.motorhome.ro/pompe-apa.html
- Sezori nivel - (Senzor de nivel pt. lichide,10VA 200VDC,mont. verticala)
http://adelectrocom.ro/product_info.php/products_id/61328
Restul: recipient pt ato, sursa 12v, cabluri si cineva care sa le puna cap la cap.
|
 |
|
Ca si idee : in ultima camera unde este pompa, parca la filtrele juwel alea standard ce vin cu acvariul, este o gaura mica, doar cat sa nu ramana pompa fara apa, dar nici sa nu traga tot debitul pe acolo.
LE: Sau cel putin la filtrele alea antice exista o astfel de gaura minuscula
|
 |
|
Hauzi, te legi de nea Georgica...da o poza pe de-a-ntregul n-ai pune si tu
|
 |
|
eu as incerca cativa de astia
http://www.tropheus.ro/scalari/2213-pterophyllum-altum-peruensis.html?search_query=altum&results=3
nu-s asa pretiosi ca si altumii adevarati, nu se fac asa de mari dar arata mai "elegant" decat un clasic
LE: de fapt poza de pe tropheus de la cei clasici s-ar potrivi mai bine la acestia peruvieni. Ai mei cam asa s-au facut la maturitate.
|
 |
|
Fain acvariu.
Incearca de la tropheus..doar ca nu prea au pe stoc si dureaza ceva comanda. De la nevertebrate am avut eu din cei Pterophyllum Altum Peruensis (adica Altumi din cei falsi  ). Din 11 exemplare, doar vreo 3-4 erau ok. Restul cu defecte vizibile de culoare si forma. Majoritatea nu au supravietuit pana la maturitate. Nici nu semanau cu cei afisati in poza de pe site
Chiar imi pare rau de nevertebrate, pt ca sunt printre vanzatorii mei preferati, dar au dat-o in bara rau cu acei scalari....versus tropheus de unde am luat ciclide americane din categoria geophagus, neoni etc ..si nici un defect.
|
 |
|
Humbert wrote:il verific de 3-4 ori pe zi in fiecare zi: seara la 7 cand vin acasa, noaptea la 12 cand ma culc si dimineata cand ma trezesc, iar in weekend de 4-5 ori  )
 Io ma lasam demult de reefing...da iti admir rabdarea
LE: la programul ala pt refugiu, poti baga si caulerpa daca vrei. Chaeto nu are nevoie de asa de multa lumina, dar pt caulerpa e ok, sa nu o apuce nabadaile dragostei
|
 |
|
No, verdict: testezi prea des
Mai lasa-le sa respire.... si fa in continuare ce faci ca bine faci. Mie mi se pare ca arata f bine acvariul avand in vedere "varsta".
Acu se matureaza, precum vinul. Incet, incet vad ca se depune si coralina, refugiul incepe sa functioneze... O sa dispara si bulele alea din refugiu, la fel si ce a mai ramas din gha.
O sa ajunga singur la un echilibru... Doar sa nu schimbi brusc metodele de pana acum.
|
 |
|
Io tot nu pot "procesa", cum de un amarat de vermetids snail cu o cochilie minuscula sa manance alcalinitatea pe paine.
Pai cand ai full SPS, ce sa mai zic...torni KH buffer cu lopata?
Da in fine, necunoscute sunt caile reefing-ului
|
 |
|
Eu habar nu aveam ca asa se numesc.. vermetids.
Sunt sigur ca ii am si eu, mai ales prin refugiu. Da cine ii baga in seama  .
Oricum sunt tot felul de "miscatoare" prin acvariu si refugiu, de aia am considerat sa ma dotez cu wrasse, peppermint, tomentotus, crabi. Doar sa-i tina sub control
Inclusiv in refugiu am bagat peppermint pt aiptasia...si nu a dat gres.
|
 |
|