[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
balast T5  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
mvtb25
Junior member

IP:

salutare tuturor si bine v-am gasit
saptamana viitoare imi achizitionez cateva neoane t5 osramHO/865,3200 lumeni
Am inteles ca nu ar trebui un droser special,ci doar unul mai puternic este adevarat?
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Da, dar nu orice droser ci raportat la puterea tubului.

Nu ai precizat ce fel de T5, adica de cati watti sau ce lungime. Droserele se gasesc pentru diferite wattaje, scrie pe ele. Daca neonul e de 39W (cred ca 85.5 cm lungime), atunci ai nevoie de un droser care sa poata sa-ti dea 39 de W.

Oricum, scrie pe ele pentru ce sunt facute.

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
mvtb25
Junior member

IP:

scuze am uitat sa dau cateva detalii:849mm,39w-pt masurile astea o sa cumpar un droser de putere mai mare(logic)
Ma repet:un droser NEdedicat pt. tuburile T5,afecteaza proprietatile neonului?
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Inca o data: nu iei un droser "de putere mai mare (logic)" ci iei un droser pentru puterea de 39W.
Ele au un interval in care lucreaza, te uiti sa fie ce trebuie.

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
mvtb25
Junior member

IP:

bun,da la intrebare tot nu mi-ai raspuns:proprietatile neonului se redu daca nu pun un droser dedicat pt el,adica daca cumpar unu ieftin de 15-20 de lei
ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Droserele electronice scumpe,de firma, fac aprinderea tubului printr-o preincalzire a filamentelor.La cele electronice chinezesti si ieftine nu se face aceasta preincalzire...asta e diferenta.Normal ca viata tubului e prelungita daca are loc preincalzirea,insa nu toata lumea are sa dea 80 lei sau mai mult pe un astafel de droser de firma ...

Until you find someone worth dying for, you never really live.
mvtb25
Junior member

IP:

viata e scurtata,asta n-ar fi o problema prea mare(sa zicem)
Tubul pe care vreau sa-l achizitionez are 3200 lumeni,daca pun droserele ieftine vor mai fi 3200 de lumeni in acvariu?
ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Da

Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

mvtb25 wrote:Tubul pe care vreau sa-l achizitionez are 3200 lumeni,daca pun droserele ieftine vor mai fi 3200 de lumeni in acvariu?

Ma tem ca droseru' ieftin n-o sa excite tubu' la capacitatea maxima si n-o sa beneficiezi din plin de avantajele unui tub T5. Sa nu mai zic ca spectru' nu va mai fi acelasi, cum va fi modificat nu stie nimeni. Crezi ca inginerii de la firmele serioase au fost batuti in cap cind au conceput drosere diferite pentru T5 fata de T8 ? Io zic ca nu.
Saptaminile trecute zicea cineva p-aici ca si-a luat un droser Osram pentru T5 cu vreo 30 lei. Nu mi se pare mult. Daca ti se pare o cheltuiala prea mare io zic sa renunti la ideea de T5.

Poate gasesti drosere duble pentru T5, se pun 2 tuburi pe un droser si scade cheltuiala totala.

Parerea mea e cam asa: daca folosesti T5, foloseste-l cu drosere speciale. Daca nu-ti permiti sa cheltuiesti atit cit e necesar mai bine foloseste T8. Hibridu' tub T5 + traf ieftin de calitate proasta mi se pare lipsita de logica si nu incurajam pe forum astfel de practici .

Poze: smilie ... Poze cu plante
mvtb25
Junior member

IP:

eram intr-o dilema dar mai lamurit acum...
intr-adevar nu merita sa pun t5-uri si sa nu ma bucur de toata frumusetea lor
asa ca m-am gandit la aceasta alternativa:voi cumpara osram/865 t8
exista o mica problema:1.acvariul are lungimea de 100 cm,iar t8-urile 120 cm(nu stiu daca e o problema sau daca se pierde lumina)
2.ma gandesc ca balastul este mai ieftin pt t8 sau gresesc?
multumesc Porcu,mai scos din dubii!
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Daca vrei balast de calitate si ieftin pentru T8 poti folosi balast clasic, d-ala greu care are nevoie de starter. Unu' Philips e vreo 10 lei, costa cam cit un balast electronic penal da' cu siguranta aprinde tubu' ca lumea.

Dintre balasturile electronice ieftine, cele mai bune pe care le-am folosit sint Vito, costa in jur de 10 lei.
Am vazut si unele penale rau, efectiv se vedea cu ochiu' liber ca nu aprind tubu' cum trebe. Sint de evitat cele universale, adica aprind orice tub de la 18 W la 58 W.

Poze: smilie ... Poze cu plante
ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Din ceea ce a scris Porcu rezulta ca si lumenii vor fi mai putini daca ai pune droser chinezesc. Deci va rog sa ignorati raspunsul meu cu "Da" de mai sus

mvtb25
Junior member

IP:

asa o fi daca zic cunoscatorii,decat sa bag bani degeaba,mai bine dau mai putin si macar stiu ca da atat cat scrie pe tub
oricum nu vreau nu stiu ce plante pretentioase,dar macar sa nu trebuiasca sa merg in fiecare saptamana pe la pet-shop sa-mi cumpar plante...adevarul e ca vreau sa raman si cu capra si cu varza,adica acvariu bine plantat,cu plante mari frumoase...vise de incepator care a vazut prea multe acvarii pe net
ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Eu am drosere clasice , nu electronice....si aprind tuburile mele T8 foarte bine.Asa ca ti le recomand.Le poti monta si in suportul acvariului ca sa nu se incalzeasca in capac , sunt si ieftine, se gasesc usor , aprind tuburile la maxim .... ce iti mai poti dori ? Iar plantele sa stii ca imi cresc bine si cele pretentioase cu T8.Nu doar lumina conteaza....ea e doar o veriga dintre altele 3 importante : CO2 , fertilizanti si numarul/felul plantelor.Daca nu gasesti un echilibru intre toate 4 degeaba pui lumina de lux

This message was edited 1 time. Last update was at 20/08/2009 15:12:40

mvtb25
Junior member

IP:

asa este,dar macar am lamurit o treaba
va multumesc tuturor!
narcis.b
Membru de baza
[Avatar]

IP:

La dimensiunea acvariului tau se incadreaza t8 30 w cu o lungime de 90cm
[Email]
mvtb25
Junior member

IP:

da,doar ca pierd vreo 900 de lumeni/neon,cu cele de 30 de w,plus un pret dublu pe neon
ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Pai si daca iti iese 20-25 cm cm in afara capacului ce faci ?

mvtb25
Junior member

IP:

fac capacul mai mare cu 20-25 de cm,doar nu crezi ca las capetele neoanelor afara
ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Nu va arata deloc ortodox. Capacul mai mare si acvariul mai mic...ca un fel de T asa
Pune tuburi de 90 cm ca nu-s asa scumpe cele Osram , iar in ceea ce priveste lumenii , daca vei considera ca ai prea putini , vei adauga mai tarziu inca un tub.

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: