[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Mica problema cu reductorul  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Salutari!
Am o mica problema cu reductorul de presiune. E un model mai vechi de la Dennerle, profi 2000, exact ca asta din poza:
image

Are deasupra un robinet de reglaj(in poza se vede de-asupra) si mai are si un needle-valve pentru reglaj fin (inpoza, robinetul mare din partea dreapta, orizontal). Ma inteleg de minune cu el, merge fara probleme.
Si-acuma problema.
De ceva timp, presiunea de lucru nu-mi mai sta constanta, ci variaza putin. Creste cam cu o jumatate de marcaj dupa care scade usor cu o jumatate de marcaj. Cum sunt 5 liniute intre 1 si 2, inseamna ca presiunea creste cu 0,1 bari, de la 1 la 1,1 dupa care scade usor inapoi la 1. Apoi o ia de la capat, creste pana la 1,1 si scade usor pana la 1. Usor = 3 - 4 secunde, cresterea fiind putin mai brusca.
Asta nu afecteaza deloc debitul de CO2, care este constant, diferenta de presiune este prea mica pentru ca fi vizibila la numarul de bule sau la altceva. Mai ales ca, in medie, practic ramane constanta.

Nu mi-am facut probleme cand am vazut ca se manifesta astfel pana astazi, cand... a inceput sa scartaie. La propriu. Se aude un scartait de fiecare data cand creste presiunea. Apoi scade usor, nu se aude nimic, apoi iarasi se aude cand creste din nou. Si tot asa.
Presupunerea mea e ca ceva e infundat pe-acolo si face ca sa creasca presiunea, ajunge la o valoare care reuseste sa treaca, apoi scade inapoi... si tot asa.

Sper ca m-am exprimat destul de clar. Stie cineva de ceva asemanator? Sa ma astept la "moartea" reductorului?

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

O parere, ceva?

[WWW] [Yahoo!]
scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu stiu exact cum e interiorul la reductorul tau dar stiu de la un reductor de propan la un arzator industrial, cand regula presiunea se auzea un scartait inauntru. De obicei un regulator are la interior o membrana si un arc care e presat de robinetul general ( ala mare ) si/sau o parghie care inchide ceva pe acolo. In general face galagie cand atinge arcul unul din peretii ghidajului sau cand basculeaza parghia. Nu ar trebui sa fie vreo problema dar daca se accentueaza zgomotul ar trebui dus la verificat. Sfat, nu te baga tu in el ca daca nu asezi ceva corect la locul lui atunci cand intra in presiune sa nu "scuipe" ceva din regulator si sa golesti butelia in mai putin de 15 secunde .

PS poate sa fie si de la condensul acumulat in interior datorita ciclurilor cald rece, mai ales ca il tii langa acvariu. Nu incerca sa-l ungi tu, acelasi motiv ca mai sus.

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Ok, am inteles. Dar tot nu stiu de ce imi variaza presiunea de lucru si nu sta fixa. Nu cred ca e normal, nu?

Mai demult, cand l-am luat, nu facea asa.

[WWW] [Yahoo!]
scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

Pai cam de aia variaza presiunea de lucru. Regulatorul lasa sa traca gaz in partea secundara a instalatiei si cand scade presiunea datorita consumului arcul ala sau parghia de care ziceam nu lasa membrana sa lucreze normal de aici rezultand si mersul in hopuri. Asta cam e problema. Cauta si tu gugal o schema de regulator sau ceva cu principiul de functionare si o sa-ti dai seama, cred, daca trebuie sa-l schimbi sau sa-l repari. Poate sa mai faca zgomot in general un regulator - cele cu arc - daca a sarit de pe ghidaj arcul si atinge ceva inauntru. Ce pot sa zic e decat sa ai grija cu el. In general si daca il scapi pe jos de la 1-1.5metri poate sa se strice ceva prin el.

This message was edited 1 time. Last update was at 14/08/2009 23:17:19

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Ok, multumesc. Vad ce fac cu el.

[WWW] [Yahoo!]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: