[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Pasi de incepator... ganduri bune dinspre Tg Mures / Brasov  XML
Forum Index » Despre noi
Author Message
Elikratos
Junior member

IP:

Bun gasit cinstitei comunitati, intregului forum! Ma aflu la intaiul meu topic, nimic altceva decat indeplinirea obligatiei de onoare de a ma prezenta...
Sunt un brasovean stramutat din motive de business in mai nordicul Tg Mures, de unde si locatia mea bivalenta. Relatia cu acvaristica a fost una egala cu zero, fiind acel specimen care admira cu nesat frumoasele acvarii din holul vreunui hotel / mall si cam atat. Copil, demult, am balit dupa asa ceva insa sponsorii aka parintii nu si-au dat niciodata binecuvantarea sau macar portofelul intru implinirea acestui deziderat.
Buuuun... asta pana luna trecuta cand m-am impiedicat de raionul de acvaristica al celor de la Hornbach BV si ale lor prietenoase kit-uri Eheim all-in-one. Muscatura a fost adanca iar virusul asimilat fara mila. Exista un dar, evident: mai intai a fost pofta, urmata de o rapida implementare si abia apoi a venit si documentarea.
Astfel, m-am ales cu un acvariu Eheim Aqua Pro 60L (60x30x35 cm), gata echipat cu filtru intern Eheim Aquaball si incalzitor Jager 50w.
Substratul a fost definit dupa cum urmeaza: pat de pietris granulatie 2-4mm urmat de fertilizator Sera Floredepot si in final pietris 'mozaic' alb si rosu granulatie 2 mm (da, stiu, ditai kitsch-ul). Ca si grosime totala, estimez un 4 cm in fata si pana la 9 cm in partea din spate a acvariului.
Pe substratul frumos colorat (sunt ironic, nu va speriati…) am dezlantuit iadul: plante de plastic verzi si rosii, pietre si pietricele in culoari pastelate iar in centru, capodopera, o corabie scufundata. Apoi apa, lasata in prealabil la ‘linistit’ si tratata cu Tetra Aqua Safe si Tetra Easy Balance.
Astazi se implineste exact o luna de la taierea panglicii (prima apa). Abordarea, de atunci si pana in prezent, a fost astfel:
Lumina: 1x 15w (T8). Am inlocuit tubul original cu un Hagen Aqua Glo de 18000 K. Iluminarea este controlata de o priza programabila - 09-14, 17-22 (pauza 14-17).
Apa: schimburi saptamanale, partial 30% cu apa de la robinet (Tg Mures) lasata la declorinat min. 48 ore in canistre cu gura libera
Temperatura: 26 grC, cu mici variatii spre 25 grC sau 26.5 grC
Oxigenarea: Aquaball-ul are un furtun cu potentiometru cu ajutorul caruia trage aer din exterior si il injecteaza in apa sub forma de bule. Pe mine ma tampeste chestia asta: bazinul este invadat de o infinitate de bule ‘microscopice’ ce plutesc aiurea si confera apei un aspect de tulbure, capacul siroieste de apa etc. Asadar am eliminat aportul de aer si la ora aceasta oxigenarea se intampla exclusiv prin valurirea luciului de apa (gura de evacuare a filtrului orientata viguros in sus, debit setat pe maxim). Povestea dureaza deja de cateva zile bune si nu am observat sa fi necajit pestii (nu urca la suprafata, nu sunt agitati, nu respira cu greutate)…
Hranirea: o data pe zi, seara, cu zgarcenie. De cateva zile am trecut la 2 mese, dimineata si seara, tot cate putin. La meniu, ceva fulgi JBL Premium bla-bla-bla.
Fauna: la o saptamana dupa prima apa, am introdus 4x xypho (1 cuplu portocaliu, 1 cuplu negru), 2x cory, 2x ancistrus. Ulterior am pierdut femela neagra de xypho si un acistrus. Saptamana trecuta am adaugat 6 neoni (din care unul a plecat a doua zi, avand un comportament ciudat iar eu speriindu-ma sa nu fie plistophora… restul par ok, stau cu ochii pe ei ca pe butelie) si o femela xypho portocaliu/alb pentru masculul cel negru care a ramas vaduv si primeste bataita de masculul alfa, portocala mecanica.
Flora: plantele de plastic au zburat afara din ziua 2, impreuna cu corabia vietii si cam toate pietrele. In locul lor, un aranjament de egeria densa si inca unul de cabomba caroliniana. Ieri am adaugat un mopan mic pe care am fixat cu tzichi 2 fire de anubias barteri nana (sunt curios daca se agata de buturuga…) si inca o anubias (congensis) plantata direct in substrat. Fertilizarea o fac saptamanal cu Tetra Planta Min.
Teste si parametrii apa: deocamdata nimic, din pacate, nu am avut bani.

Acesta sunt eu si acvariul meu, acum. Revin cu niscaiva poze si, desigur, multe intrebari…
LUPmic
Senior member

IP:

Bine ai venit pe forum!!! Un sfat ar fi sa ai grija cu fertilizarea, risti sa te umplii de alge. Si inca unul, mai mult o rugaminte, nu mai scrie posturi atat de lungi
Apa limpede!!!!!
[Email] [Yahoo!]
wizzard_6
Member
[Avatar]

IP:

Salut si bine ai venit. Da bine la urechi acvariul tau dar ar suna mai bine ceva plante naturale in locul celor de plastic si ar fi bune si pentru sanatatea pestilor.
....................................................................
Si pestii sunt egali,doar ca unii sunt mai egali :-)
[Yahoo!]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

salut si bine ai venit.
Uite asa am facut si eu la inceput, din lipsa de pietris la una cvariu de 60, gasisem la un pret bun ceva pietris curcubeu mama,mama ce aveam in acvariu :-) .
Vad ca tu macar ai bagat substrat fertilizant, eu nici atat nu aveam.
Acuma e bine ce plante ai inlocuit, pe viitor cauta ceva plante mai dragute, si schimba tubul ala ca nu e pentru plante ci pentru culoarea pestilor Si nu face decat sa -ti faca alge.
Orienteaza-te sa mai bagi un Tub si combina ceva ieftin : (osram Fluora si 865 de 18 w sunt cele mai accesibile, doar ca va trebui sa bricolezi capacul).
Ca timp de iluminat , sa nu depasesti 8 ore si daca incepi sa ai probleme cu algele, scade la 6 ore eventual si puterea watilor
ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Bine ai venit !
Un prim sfat din partea mea : renunta la plantamin, e cel mai prost fertilizant.Inlocuieste-l cu Ferropol de la JBL.Si pune cu zgarcenie ... un sfert din doza,pana incep sa creasca plantele si pana cand ai foarte multe in acvariu.Apoi maresti doza.

Until you find someone worth dying for, you never really live.
Elikratos
Junior member

IP:

Multumesc de urari!

ai grija cu fertilizarea, risti sa te umplii de alge.

Poti te rog sa detaliezi? Nu e bun Planta Min-ul, prea putine plante, prea multa iluminare (putin probabil)?
Vorbind de alge, suspectez ca m-am pricopsit si eu cu asemenea musafiri. Dar revin cu poze si detaliez atunci.

ceva plante naturale in locul celor de plastic

Cred ca povestea mea cam stufoasa te-a indus in 'oroare' - plasticele au disparut de mult si au fost inlocuite cu verdeata autentica.
wizzard_6
Member
[Avatar]

IP:

Sorry :-P
[Yahoo!]
LUPmic
Senior member

IP:

"Poti te rog sa detaliezi? Nu e bun Planta Min-ul"

Eu l-am folosit si m-am umplut de alge, acum nu zic ca ar fi din cauza lui insa au mai zis si altii asta. In plus cica e cam slab( ca fertilizant).
[Email] [Yahoo!]
Elikratos
Junior member

IP:

Mai bine mai tarziu decat niciodata... prima fotografie decenta a acvariului. Cand spun decenta ma refer la calitatea intrinseca a pozei, nu neaparat si a acvariului...

http://i679.photobucket.com/albums/vv158/elikratos/Aquapro60L_1iunie2009la1lunadupaset.jpg

Modificari de la ultima luare de cuvant - m-am pricopsit cu thread algae. Verificat parametrii apei, not too bad, Fe undeva in cer... Oprit de tot PlantaMin, astazi urmeaza schimb partial de apa 30%, stop joc la fertilizare lichida (Ferropol) pana mai scade concentratie de Fe. In schimb am ingropat cateva 7 balls de la JBL in substrat. Inlocuit tubul Aqua Glo 15w 18.000 K 35 Lux cu Sun Glo 15w 4.200 K 80 Lux. Redus iluminatul la 8 ore pe zi.
LUPmic
Senior member

IP:

Frumos acvariul. O intrebare, piatra din dreapta e calcaroasa(ii faci test cu otet)?
[Email] [Yahoo!]
marzzx
Member
[Avatar]

IP:

Frumos si curatel ! ...chiar si nisipul ala, desi nu e prea aratos si indicat, e acceptabil, doar nu suntem talibani - sunt sigur ca o sa-l schimbi tu cand refaci setupul.

PS: Ai putea sa renunti la cele doua benzi de elastic de pe buturuga in favoarea unui fir de pescuit.

La t?? ni-i greu !!!
narcis.b
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Salut!E un inceput bun,dar trebuie sa te mai zbati:lumina,trebuie inca un tub macar un osram 830,ai grija la aqua glo-ul ala,posibil sa-ti dezvolte alge,si n-ai vrea de la inceput sa te lupti cu ele...Renunta la fertilizantul ala,cauta de la JBL Ferropol si 24 drops Ferropol
[Email]
Fujito
Membru de baza
[Avatar]

IP:

elesticul se va rupe poti folosi guta pentru a prinde plante de buturuga
[Email] [Yahoo!]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

adriancalotescu wrote:Frumos acvariul. O intrebare, piatra din dreapta e calcaroasa(ii faci test cu otet)?

piatra aia e roca vulcanica, usor de identificat deoarece are porii asemanatori unui burete
LUPmic
Senior member

IP:

Usor de identificat pentru cine cunoaste
[Email] [Yahoo!]
Elikratos
Junior member

IP:

Usor de identificat pentru cine cunoaste

Corect! Eu venind din cealalta categorie, am facut constiincios testul cu otetul si pot sa confirm, nici urma de efervescenta

chiar si nisipul ala

Ca bine spui... fac AMR-ul in asteptarea minunatei clipe cand ma voi desparti de aceasta 'palma' adusa bunului gust intr-ale acvaritului...

lumina,trebuie inca un tub macar un osram 830,ai grija la aqua glo-ul ala,posibil sa-ti dezvolte alge,si n-ai vrea de la inceput sa te lupti cu ele...Renunta la fertilizantul ala,cauta de la JBL Ferropol si 24 drops Ferropol

Aqua Glo-ul a plecat, a venit un Sun Glo tot de 15w dar cu mai multi lumeni (aproape triplu) si mai putini Kelvin... Alge am, initial thread algae iar de astazi si ceva verde, mic, pe peretii acvariului (puncte si ace). Le-am declarat razboi, revin cu stiri din transee... PlantaMin-ul a disparut, am luat Ferropol dar inca nu il folosesc... am Fe in apa ca as putea sa deschid un atelier de fier forjat!

elesticul se va rupe poti folosi guta pentru a prinde plante de buturuga

Buna idee, numai sa pun gheara pe un unditas.
Elikratos
Junior member

IP:

Incepusem sa va marturisesc ca am musafiri nepoftiti. Saptamana trecuta am observat primele 'culturi' de thread algae (pe cabomba si egeria, in partea superioara, impreuna cu 'murdarirea' inspre maroniu a frunzelor afectate). Ieri seara, la schimbul de apa, am inventariat si spot algae (pe peretii acvariului, la baza deasupra substratului).
La debutul problemei, foloseam Planta Min, tub Aqua Glo 15w 18000K 290 lumen, iluminare 10 ore/zi cu pauza 3 ore la pranz, hranire pesti 2/zi.
Masuri corective - oprit fertilizare lichida, introdus in substrat JBL 7 balls, aruncat Planta Min si cumparat Ferropol (inca nefolosit!), inlocuit Aqua Glo cu Sun Glo 15w 4200 K 840 lumen, redus iluminarea la 8 ore/zi si hranirea la 1/zi.
Tot saptamana trecuta mi-am procurat un JBL Testlab Test. Facut prima masuratoare, partial din pacate, la 25 grC:
NH4: 0.2
NO2: 0.1
NO3: 5
PO4: 0.05
Fe: 1.5 !!!
Aparent OK, fierul sus pe cer, mi-am zis ca de aici si thread algae.

Aseara am facut schimbul saptamanal de apa 30% si am masurat din nou parametrii:
KH: 9
pH: 7.8 (pe testerul mai sensibil 'batea' cu ceva peste maximul de 7.6 iar pe testerul mai grosier se pozitiona cu ceva sub 8.0... best guess 7.8)
GH: 5
NH4: 0.2
NO2: 0.1
NO3: intre 1 si 5
PO4: 0.02
Fe: 0.8
CO2 estimat cu tabelul KH/pH: 5

Sunt totalmente bulversat.

1. Sa inteleg ca nu am suficient CO2 si asta imi arunca pH in aer? Sa fie de vina fertilizarea lichida in combinatie cu Sun Glo-ul de 3x mai puternic in lumen comparativ cu Aqua Glo? Au papat tot plantele? Oxigenez prea intens apa prin valurirea la suprafata (aquaball e pe debit maxim)?

2. NH4, NO2 si NO3 sunt sensibil la fel cu valorile de saptamana trecuta (NO3 ceva mai jos), desi masuratoarea 2 s-a facut la scurt timp dupa schimb de apa 30%... Ciudat.

3. Fierul este in scadere dar in continuare pot deschide o otelarie in bazin. De nervi, am testat si apa de la robinet: 0.2! Sa inteleg ca nu mai am nevoie de fertilizanti, se ocupa Regia Apa de acest aspect ?!

4. PO4 in scadere. O fi bine, o fi rau? Ma doare capul. GH mic si el, da' ce mai conteaza cand am pH aproape 8?

Pasii urmatori: fara fertilizare lichida nici saptamana aceasta, reduc iluminarea la 6 ore/zi, scazut debitul filtrului din 100% la 75% (ochiometric la potentiometru) si orientat ceva mai in jos stutul de output pentru o valurire mai 'discreta'.

Sugestii?
narcis.b
Membru de baza
[Avatar]

IP:

CO2-ul e suficient ba chiar prea mult,la ph5!
Iti mai trebuie un tub de lumina,Parerea mea este ca acvariul tau nu si-a incheiat ciclul azotului,de aici si dezechilibrul si evident aparitia alge.Si cu filtrarea biologica ai probleme,in buretele cu pori mari si relativ micut pe care il ai tu la filtrul alagreu de creat o filtrare biologica,si usor de distrus! Debitul deasemeni e prea mare ,mai bine incearca cu doua pover headuri mai mici la care atasezi bureti de filtrare din comert,nu speli niciodata amble filtre ,pe rand!...Si las-o mai moale cu co2-ul,nu ai lumina suficienta!mai umple acvariul cu niste plante cu crestere rapida
[Email]
Elikratos
Junior member

IP:

CO2-ul e suficient ba chiar prea mult,la ph5!

pH este 7.8. Te referi cumva la GH?
Lofty
De-al casei
[Avatar]
IP:

narcis.b wrote:CO2-ul e suficient ba chiar prea mult,la ph5!
A zis ca are ph-ul 7,8.
Referitor la CO2, eu zic ca e insuficient, ba chiar prea putin, pentru KH-ul de 9.
Desi lumina e cel mai important factor, mai mult CO2 n-a facut rau niciunei plante pana acum. E mai bine sa aiba decat sa nu, chiar daca exista posibilitatea ca lumina sa actioneze in cazul de fata ca si parametru limitativ pentru asimilarea de CO2.
narcis.b wrote:Oxigenez prea intens apa prin valurirea la suprafata (aquaball e pe debit maxim)
. Ai dreptate.
Daca nu poti baga CO2 cat sa reduci ph-ul sub 7, redu macar agitatia la suprafata - din poza postata pe pagina anterioara mi se pare prea mare.

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l

Forum Index » Despre noi
Go to: