[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Macro - alge  XML
Forum Index » Alge
Author Message
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salutari!

Am inceput de... ceva timp aditia de macro (solutia de la Val).
Efectele au inceput, evident, sa se vada. Pe langa cele benefice, am si problema de aici:
image
Poza e putin mai veche. Intre timp, Marsilea a crescut, a dat multe frunze noi, verzi, sanatoase, dar cele pline de acea alga (pe care nu o cunosc ) au ramas si nici alga nu a dat inapoi. Poza am facut numai la Marsilea, dar si alte plante sunt afectate in acelasi fel. Ce-i drept, nu a avansat, dar nici nu a regresat, dupa cum spuneam.

Fertilizarea este dupla, CO2 din butelie, pH-ul undeva pe la 6.2, lumina... 2 x 30W + reflectoare (nu mai stiu exact ce tuburi, dar e ce trebuie) - toate la un acvariu de 200 brut. Stiu, mai trebuie lumina.

Vreo sugestie? In principiu, vreau sa bag ceva plante cu crestere foarte "grabnica", poate ma ajuta putin.
[WWW] [Yahoo!]
alexnbv
Membru de baza

Joined: 07/01/2009 14:14:42
Messages: 378
Location: Bucharest - Titan
IP:
Offline

Eu sunt de parere ca dezechilibrul pleaca de la iluminare.

Din cate vad ai un raport de 0.3 W/litru ceea ce nu ajuta la dezvoltarea plantelor cat ar trebui si implicit nu creste consumul de nutrienti, astfel acestia sunt in exces si favorizeaza o dezvoltare mai rapida a algelor decat a plantelor.

Incearca un raport de 0.5W/litru fara a creste doza de fertilizant.

gengiskhan wrote:Am inceput de... ceva timp aditia de macro (solutia de la Val).


Sa inteleg ca folosesti Estimative Index?

Acvariu 126
[Yahoo!]
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

alexnbv wrote:Sa inteleg ca folosesti Estimative Index?

Da.

Cu lumina tot am zis ca rezolv, acuma chiar o sa se si intample (zilele urmatoare).

Si totusi, cum am spus, algele nu avanseaza.
[WWW] [Yahoo!]
cosminBM
Member

Joined: 28/02/2009 15:42:32
Messages: 122
Location: Baia Mare
IP:
Offline

Si eu am vreo 4 tipuri de alge, BBA(favorita mea ) GSA care ii pe sticla si pe partea din fata a pietrelor , alta creste de dimineata pana seara in jur de 3-8 cm si seara dispare (cred ca ii de la prea mult fier) si mai am una nu prea stiu multe despre ia. Si eu fertilizez cu macro si aveam algele si inainte de a fertiliza si le am si acum ,nici nu se dezvolta nici nu se inmultesc (is in cantitate destul de mica ). eu cred ca intr-un acvariu plantat si cu pesti nu ai cum sa nu ai alge .Lumina am peste 1w/l si tot am alge nu cred ca lumina ar fi pb
[Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Nu vad nici io alt motiv decat lumina. Fa ceva in sensul acesta si cat mai repede. Cam stai pe un butoi cu pulbere. Nu ai suprapopulare, nu?
Ceva demn de semnalat este efectul de pearling de la Marsilea. La mine nu dadea oxigen nici la 0.5 W/l. Bine, atunci nu dadeam macro de nici un fel.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

alber wrote:Nu ai suprapopulare, nu?

Nu. 26 de neoni (la ultimul recensamant) + 2 sae mici si slabi (noi) + 2 ancistrus si aia inca mici. Oricum, mananca rar...
alber wrote:Ceva demn de semnalat este efectul de pearling de la Marsilea. La mine nu dadea oxigen nici la 0.5 W/l. Bine, atunci nu dadeam macro de nici un fel.

Da, e greu de convins sa perleze. Se intampla numai seara, dupa o zi intreaga de CO2 destul de consistent.
[WWW] [Yahoo!]
Marti
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/01/2003 00:18:03
Messages: 763
Location: Bucuresti/Crangasi
IP:
Offline

La mine marsilea s-a manifestat in acest fel intr-o perioada cand n-am mai dat fertilizant. Cum la tine nu se pune problema asta....iti recomand sa corectezi lumina si sa scoti din acvariu plantutele afectate. Cu o rata de crestere serioasa locurile ramase libere se vor umple destul de repede.
[WWW]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1282
Location: Papenburg
IP:
Offline

Faptul ca alga nu se mai intinde este un semn foarte bun si e caracteristic, in primul rand unei aditii consistente si uniforme de CO2 si in al doilea rand unei fertilizari corecte.
Din pacate o alga adulta, deja stabilita, dispare foooaaarte greu de la sine. Solutia este indepartarea ei mecanica.

Nu prea imi dau seama ce alga e aia. As risca sa zic ca e un GDA pe moarte, desi e cam neagra pentru a fi "green"... :-). A fost intotdeauna asa neagra? Nu a fost verzuie la inceput? Zi-ne cum se poarta. Se ia daca dai cu degetu' pe frunze? Daca nu, atunci se ia daca dai cu un burete pe frunze? Asta in ideea/speranta ca nu va trebui sa tai frunzele afectate ci poate doar sa le cureti.
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Se cam ia cu degetul si in poza pare putin mai inchisa la culoare decat in realitate. E un verde albastrui foarte foarte inchis. Mai mult verde, asa

Cum spuneam, nu avanseaza, dar nici nu a fost inainte sa incep fertilizarea. Sau daca a fost... a fost foarte putin, ca nu o vedeam. A aparut oarecum brusc in cantitatea respectiva, care se vede in poza si persista mai mult pe Marsilea. Acu vreo saptamana era si pe echinodorus, pe frunzele mai batrane. Acolo in schimb da inapoi, adica s-a mai retras, nu mai sunt frunzele atat de inchise la culoare (de la alga evident). Incet, par sa-si recapete culoarea lor.
Pe frunzele noi, tinere nu e nici urma de asa ceva. Sunt sanatoase tun.

Apropos de echinodorus - e vorba de un ozelot - dupa ce am inceput fertilizarea aproape ca s-a dublat. Creste foarte frumos, dar din pacate, asta cred ca o sa fie si motivul scoaterii lui din acvariu: e prea mare.

Revenind. Pe Marsilea in schimb, nu prea scade. Acolo chiar as putea spune ca aproape are curajul s aincerce si frunze initial neafectate. Dar foarte foarte lent. Celelalte plante sunt afectate mai putin. De exemplu, am cateva fire de Hygrophila polysperma care nu au deloc probleme.
[WWW] [Yahoo!]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 27/01/2009 11:25:45
Messages: 1771
Location: Iasi
IP:
Offline

o fi oare alga verde-albastra maloasa? eu am incercat diverse tratamente precum, easy carbo local, sau local h2o2 , nu a functionat. am eliminat-o curatand-o usor si schimburi de apa, dar vad ca, iarasi o am, dar foarte foarte putin
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1282
Location: Papenburg
IP:
Offline

gengiskhan wrote:Pe Marsilea in schimb, nu prea scade

In cazu' asta, daca Marsilea e afectata mai mult si mai agresiv decat celelalte plante, e un semn. Ma gandesc ca lucrurile nu sunt chiar asa de ok cum credeam/speram in postarea anterioara.
Care e diferenta intre Marsilea si restul ierburilor? In afara de faptul ca sunt specii diferite, evident ... Marsilea sta in zona substratului. Nu cumva ai o mai mica circulatie a apei in zona substratului? Poate ai posibilitatea indreptarii spraybar-ului spre zona aia? Ma gandesc, asa cum ti-ai dat seama probabil, a unei concentratii mai mici a CO2-ului in anumite zone ale bazinului. In majoritatea cazurilor e vorba de zona substratului.

Radu.U wrote:eu am incercat diverse tratamente precum, easy carbo local, sau local h2o2 , nu a functionat

Radu, blackout pentru cateva zile ai incercat? Ar trebui sa functioneze...
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 27/01/2009 11:25:45
Messages: 1771
Location: Iasi
IP:
Offline

metoda asta pentru mine, ar fi unltima optiune. Imi este prea frica de blackout, Oricum la mine cu ajutorul inlaturarii mecanice si schimburile de apa am in proportie de 1 % aceasta alga. Momentan e sub control si nu ma deranjeaza
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Val wrote:Marsilea sta in zona substratului. Nu cumva ai o mai mica circulatie a apei in zona substratului? Poate ai posibilitatea indreptarii spraybar-ului spre zona aia? Ma gandesc, asa cum ti-ai dat seama probabil, a unei concentratii mai mici a CO2-ului in anumite zone ale bazinului. In majoritatea cazurilor e vorba de zona substratului.

Eu zic ca am circulatie si in zona aia. Probabil ai dreptate in sensul ca e mai mica. O sa indrept spraybar-ul spre zona aia.

Apropo de asta, schimb putin subiectul in ideea de a cere o parere: spraybar-ul are 3 segmente cu gauri pe care le pot directiona independent (evident).
Acuma, cum am facut eu: pentru a aduce spraybar-ul mai spre centrul acvariului, am adaugat niste segmente de-alea dar fara gauri, deci doar pentru prelungire. Mai departe, teava respectiva este asezata in apa, cam la 0.5 cm sub nivelul apei, iar unul din segmentele cu gauri l-am directionat aproape paralel cu nivelul apei, aproape, adica e putin in sus, spre luciul apei. Dar foarte putin. Celelalte doua sunt directionate unul la ~45 de grade cu luciul apei (in jos, evident) si altul ~60 de grade.
Pe cel directionat putin in sus am ales sa-l pun asa pentru ca in felul asta imi face curenti la suprafata si ma scapa de acea... "spuma" despre care povesteam in alt topic (aveam un soi de "spuma" la suprafata). S-ar parea ca ajuta foarte mult, acum e ok.
Ce vroiam sa stiu eu e daca e buna abordarea mea.

Si mai schimb inca o data subiectul pentru ca mai am o intrebare. Am un reactor Tornado de la Aquatic Nature dar care este montat direct pe returul filtrului si nu in bazin cu powerhead. Este ok? O alta mica precizare este ca in tubul spraybar-ului mi se aduna o cantitate de (presupun) CO2 care ramane constanta. Iarasi, este ok? Filtrul este un Tetratec EX700.
[WWW] [Yahoo!]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1282
Location: Papenburg
IP:
Offline

Abordarea cu tevile mi se pare ok. Totul e sa nu lasi jeturile alea sa bata de deasupra apei, in apa. Din cate inteleg la tine tevile sunt sub apa. Asa e bine. Daca ai lasa jetuletele sa tzaraie, "injectand" apa de deasupra suprafetei apei din acvariu, asta ar reduce drastic si repede concentratia CO2-ului. Atat de drastic si de repede incat, foarte probabil, reactorul nu va mai face fata sa dizolve suficient pentru a compensa pierderile. La mine asa se intampla cand se evapora prea multa apa si tevile ajung accidental deasupra apei din acvariu.

Nu stiu reactorul ala asa ca nu ma bag la amanunte, dar inteleg ca e pus pe returul filtrului, asa cum e si reactorul meu. Intr-adevar gazul care scapa din reactor ramane in tevile spraybar-ului si din cand in cand il mai scuipa acesta prin gaurele. Din moment ce la mine e ok, cred ca si la tine ar trebui sa fie... Atata timp cat ai destul CO2 in apa, metoda prin care ajunge el acolo nu e foarte relevanta.
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am rezolvat cu lumina.
de la 2 x 30W la 4 x 39W cu reflectoare.
Luminile sunt dupa cum umeaza: 2 x Blau Aquaristic 6500K si 2 x Aqua Medic Plant Grow.

O sa urmaresc schimbarile.

Acuma, o alta intrebare: fenomenul de perlare cat de ... consistent ar trebui sa fie? Si la cat timp dupa aprinderea lminilor? Bineinteles, intr-un context cu CO2 masiv.
[WWW] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Vezi ca dupa umila mea parere ai crescut prea brusc iluminarea. Stai cu ochii cat cepele pe plante sa nu se agraveze treaba cu algele. Trebuia ca pentru o perioada de timp, sa aprinzi doar doua tuburi. Si asa ai fi avut un plus de 18 W.Apoi, usor-usor, in timp sa mai aprinzi cate un tub, cu ochii pe plante, desigur.
In privinta perlarii, nu stiu ce sa-ti spun. La mine apare cam la doua ore dupa aprinderea luminii dimineata si la o ora dupa amiaza.LA mine nu este spectaculoasa. Nu a fost niciodata si nu stiu de ce. Este, dat nu iti lasa impresia de ploaie torentiala, ci de picureala. Nu cred ca exista o regula universal valabila care sa arate timpii de perlare si cantitatea de CO2 emisa.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

alber wrote:Vezi ca dupa umila mea parere ai crescut prea brusc iluminarea.

Asta nu am specificat, dar exact asta am facut. Doua tuburi aprinse momentan. Oricum, pare sa se prezinte bine.

alber wrote:In privinta perlarii, nu stiu ce sa-ti spun. La mine apare cam la doua ore dupa aprinderea luminii dimineata si la o ora dupa amiaza.LA mine nu este spectaculoasa. Nu a fost niciodata si nu stiu de ce. Este, dat nu iti lasa impresia de ploaie torentiala, ci de picureala. Nu cred ca exista o regula universal valabila care sa arate timpii de perlare si cantitatea de CO2 emisa.

Aici, ce-i drept, depinde foarte mult si de plante. Unele perleaza foarte greu sau deloc. Eu intrebam pentru ca vad fenomenul destul deputernic de-abia spre seara, dupa o zi intreaga de CO2 si lumina. Acuma, poate nu stiu eu ce inseamna "suficient". Pe de alta parte, in acest moment, toate plantele cresc extraordinar, deci as tinde sa spun ca nu duc lipsa de CO2.
In fine, om vedea.
[WWW] [Yahoo!]
 
Forum Index » Alge
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com