[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Doua intrebari: nestrapolul si carbunele activ.  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Am doua necunoscute si sper sa primesc din partea voastra informatii.

Prima: am primit de la baietii de la acvariul public al USAMV niste rasina cu care ei si-a acoperit backgroundurile pe care le-au facut recent si le-au montat in acvarii. Ei, la randul lor, o au de la acvariul public din Jibou unde s-au realizat mai multe astfel de decoruri...nu stiau sa-mi spuna ce fel de rasina este, dar stiu ca atat la Jibou, cat si la noi decorurile astfel "rasinate" is in apa, functionale si pestii sanatosi. Sa fie oare Nestrapolul acela? Mentionez ca are o culoare albastra, este lichida, cu aspectul si consistenta unui sampon de spalat vase si miros de ....lac de parchet. Mi-au venit doua sticle...una cu aceasta rasina si a doua cu un intaritor incolor care se pune 1/5 din cantitatea de rasina.

A doua problema: dupa ce termin decorul si-l lipesc in acvariu, stiu ca ar trebui sa tin acvariul o luna cu decorul montat si schimburi dese de apa pentru eliminarea toxicelor...dar cum acvariul are peste 450 litri, cade faza cu schimbatul des de apa...ma gandeam la urmatoarea varianta: umplu unul din cele doua filtre cu carbune activ si-l las sa functioneze 2 saptamani nonstop pentru a absorbi toate toxicele din apa ramase in urma betonului turnat si a rasinii de acoperire. Ce parere aveti, functioneaza?

Multumesc de raspunsuri!

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
nano
Junior member

IP:

minnardy wrote:am primit niste rasina de la acvariul public din Jibou. dupa ce termin decorul si-l lipesc in acvariu, stiu ca ar trebui sa tin acvariul o luna cu decorul montat si schimburi dese de apa pentru eliminarea toxicelor

Cunosc si eu decorurile de la Jibou; decoruri realizate oarecum similar am si eu; din rasini si fibra de sticla (fara ciment) utilizate in fabricarea materialelor cu uz in industria alimentara. Decorurile le-am mentinut complet imersate, 10 zile cu schimbarea totala a apei la fiecare 24 - 48 ore; doar 5 spalari, din acelasi motiv: volumul foarte mare de apa, necesar.
minnardy wrote:ma gandeam la urmatoarea varianta: umplu unul din cele doua filtre cu carbune activ si-l las sa functioneze 2 saptamani nonstop pentru a absorbi toate toxicele din apa ramase in urma betonului turnat si a rasinii de acoperire. Multumesc de raspunsuri!

Probabil ar fi foarte eficient; studiind cindva niste oferte de la grup romet Buzau, am vazut ca se comercializeaza diferite tipuri de carbune activ cu aplicatie inclusiv in industrii "grele" si pt epurarea apelor reziduale.
Sunt curioasa sa aflu de la cei care au realizat decoruri din ciment, daca simpla mentinere in apa, ajuta la neutralizarea cit de cit, a pH-lui cimentului; altfel, stiu ca se recomanda un tratament (submersat in apa cu un anumit dozaj de acid fosforic si schimbarea apei la 24 ore, 4-5 operatii succesive pentru a neutraliza natura sa alcalina).
Alokt
Member

IP:

Daca imi dai exact numele respectivei substante, cu siguranta fisa tehnica see afla undeva pe net si de acolo pot sa-ti spun exact timpul necesar eliminarii toxinelor si nivelul de toxicitate.
In orice substanta de acest gen exista partea activa si solventul, partea activa este in general amorfa iar solventul este toxic.
Depinde ce sovent ai si in ce proportie este solvent in amestecul respectiv.

album1, album2, album3, album4
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Nu ma intereseraza foarte tare reducerea pH-ului. Cimentul, adica betonul turnat are un pH de 11...pe mine ma intereseaza doar o scadere pana la 9...optim pentru Tropheusi. Ori asta cred ca voi obtine prin spalari repetate cu apa, iar apoi voi proceda la introducerea de carbune in filtru si...filtrarea apei.
Cu rasina ...m-am documentat un pic...este de fapt acea rasina din care SE FAC decorurile, pe plasa din fibra de sticla, dar pe care ai nostri au folosit-o ca strat de protectie peste decorul cimentat...arata bine si nu se intampla nimic in contact cu betonul.
Multumesc de raspunsuri.

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: