[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Apa cu spuma  XML
Forum Index » Apa
Author Message
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Salut!

De ceva vreme observ ca apa din acvariu mentine spuma la suprafata apei, adica bulele de ... aer sau cele foarte fine de CO2 nu se sparg ci persista destul de mult.

Apa este circulata la suprafata de o sectiune din returul filtrului extern (adica doar una din bucatile cu gauri) care bate in luciul apei, nu intr-un unghi drept, ci oblic, in felul asta, antrenand curenti de apa pe toata suprafata.

Cu toate acestea, aceasta spuma persista...

Am uitat sa precizez: pH ~6.2, kH 7 - 8, CO2 de la butelie, reactor Tornado montat pe returul filtrului extern. Acesta imi sparge CO2-ul in bule foarte foarte mici care ajung intr-un final in acvariu. Populatie: 26 neoni + 2 ancistrus.

Aveti vreo idee despre motivul persistentei acestei "spume"?
[WWW] [Yahoo!]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

verifica daca nu ai ceva mort prin acvariu, si mai diminueaza putin hrana.
Inlatur-o cu servetele de bucatarie , schimburi de apa, sau un filtru micut la suprafata sa traga pelicula, sau eventual skimmer
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Poate fi din cauza unei mai mari incarcaturi organice.
Ca de exemplu un filtru nespalat la timp, un substrat ne aspirat sau colmatat, prea multa mancare data pestilor...
Nu neaparat fix unul dintre aceste motive, dar probabil unul asemanator.

Radu zice bine, pelicula se poate inlatura punand pe suprafata apei cate un servetel si dupa ce se imbiba (aproape instantaneu) il iei de acolo pe cat posibil fara sa il storci. Totusi un skimmer iti va afecta sesizabil cantitatea de CO2 pe care o pierde apa prin schimbul de gaze. Deci iti va afecta concentratia de CO2 din apa... Nu bun!
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

val, eu am skimmer, dar nu inteleg. explica-mi te rog, de ce un skimmer ar afecta concentratia de co2 ?
al meu are 2 intrari , care stau tot timpul, cu 2 mm sub luciul apei...
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Pai chiar daca nu e d-ala de care credeam eu (cu "injectie" de aer)... skimmer-ul tau cum face "spumuirea"? Nu agita la un moment dat apa, ca sa faca.... spuma?
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Cred ca e vorba de un surface extractor care aspira pelicula de la suprafata apei. Din cate stiu, acela intr-adevar nu intervine asupra aditiei de CO2, ne-agitand apa.
[WWW] [Yahoo!]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Ok, ok si spuma? :-) Cred ca sunt cam greu de cap azi...
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Pai daca-ti trage eventuala pelicula de praf, o sa-ti traga si bulele de aer care stau la suprafata => spuma. Bine, asa inseamna ca se duce in filtru...

Asta e obiectul la care ma refeream eu.
[WWW] [Yahoo!]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Yeee! Hai ca am inteles pana la urma. Tehnic vorbind nu e un skimmer, dar rezolva problema cu pelicula... cred.

Multumesc.
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

asta il am eu, si isi face treaba cu brio
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Ok, deci eu tot sunt de parere ca ceva nu e in ordine.

Aici se poate vedea spuma de la suprafata si aici se pot vedea oarecum bulele din masa apei.

Ca sa detaliez: in a doua poza, tot ce e neclar si pare mizerie in masa apei de fapt sunt bule foarte fine de... CO2 sau O2. Si da o senzatie de tulbure apei.

Nu sunt sigur, dar cred ca ceva nu e in ordine. O sa revin cu niste teste de apa maine dimineata, dar... aveti vreo idee?
[WWW] [Yahoo!]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

totul e ok. Plantele iti emana oxigen, iar bulele fiind atat de mici, nu au putere sa strapunga pelicula formata pe luciul apei
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Aia ma gandeam si eu. Suprafata apei are si ea o tensiune superficiala, nu orice bula poate sa treaca de ea si sa ajunga in aer.
Eu zic ca daca, privita de deasupra, suprafata apei nu arata ca o apa poluata, cu pelicula aia vizibila, aproape uleioasa, atunci e ok.
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

cealalta alga la suprafata apei si urata tare , nu o doresc la nimeni , este Surface Scum
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Val wrote:Suprafata apei are si ea o tensiune superficiala, nu orice bula poate sa treaca de ea si sa ajunga in aer.

Evident, dar parca nici una nu iese. In fine, avea aseara un aspect de apa foarte tulbure si am fost surprins sa vad ca sunt doar bule fine.
Val wrote:Eu zic ca daca, privita de deasupra, suprafata apei nu arata ca o apa poluata, cu pelicula aia vizibila, aproape uleioasa, atunci e ok.

Pelicula vizibila nu am, nici uleioasa nici de alt fel. Doar... multa spuma.
Nu stiu, ceva nu e bine si nu stiu ce. Poate daca ar fi fost acoperit acvariul...

Radu.U wrote:cealalta alga la suprafata apei si urata tare , nu o doresc la nimeni , este Surface Scum

Despre ce alga vorbesti? Reformulez: vorbesti despre una din pozele de mai sus, puse de mine? Ca nu vad nicio alga.
[WWW] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

gengiskhan wrote:Despre ce alga vorbesti?

Vorbeste de o pelicula uleiosa, de regula de origine proteica, ce se formeaza uneori la suprafata acvariilor. Cauza este hrana vie sau congelata, ce se administreaza pestilor. Apare atat in acvariile marine, cat si in cele de apa dulce. Un protein skimer ajuta la indepartarea ei.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

grija mare, skimerul pus de tine in poza are si cateva dezavantaje. de ce zic asta?
pentru ca eu il am si mi-a ucis 3 pestisoriiriaterina;black tetra si un microrasboras galaxy) daca erau mai mici intrarile de la suprafata era ok...
aceasta cauza se intampla atunci cand prinde frunze mai mari , se infunda putin si intrarile se lasa mai jos de luciul apei, astfel pestii curiosi o patesc...
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Salut!

Revin cu detalii.

Aici (click pe poza):
image
e situatia de astazi dimineata, la suprafata apei, dupa ce aseara am curatat toata spuma cu servetele, asa cum mi-a explicat Val.

Alte detalii: pH - 6 si-un pic (si aseara si azi dimineata), kH - 8, gH - 16, NO2 - 0. NH4 - 0. Alte teste nu am din pacate. CO2-ul este fara controller, in timpul zilei mergand la ~4 bule pe secunda, noaptea il reduc la o bula pe secunda.
Situatia este exact la fel, nu s-a inbunatatit deloc.
Mai nou, s-ar parea ca am un inceput de alge pe plante: pe frunzele mai vechi de Hygrophila au o tenta verde putin spre albastra.

Chiar nu inteleg ce si unde am gresit. Bine, in afara de perechea ph, kh - 6, 8 care mie mi se pare putin gresit... Daca nu-i asa, corectati-ma.
[WWW] [Yahoo!]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

uite cum inlaturam eu spuma inainte sa am skimer. aveam un filtru micut parca 100l/h si lasam partea cu buretele jumatate in apa jumatate in afara si partea de evacuare directionam la suprafata , astfel sa faca o miscare circulara la suprafata, facea o treaba treaba destul de bine.
Nici eu nu reuseam cu servetele de bucatarie, aveam pelicula poate chiar mai tridenta fata de a ta.

Forum Index » Apa
Go to: