[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Teste de apa - calitate  XML
Forum Index » Apa
Author Message
jax
Junior member
[Avatar]

IP:

In opinia voastra, care sunt cele mai bune teste pentru apa? Sa aiba un pret rezonabil si sa fie la dispozitia muritorilor de rind.

Ma intereseaza in special raspunsuri legate de testele de NO3 si CO2; eu folosesc testul de NO3 de la JBL si uneori imi pare ca nuanta obtinuta la test nu prea seamana cu nimic din cele disponibile pentru comparatie si atunci cam dau cu presupusul, lucru care ma deranjeaza; iar pentru CO2 nu-mi indicati metoda tabelului, va rog.

POZE
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Io am ajuns la concluzia ca niste teste cu adevarat de incredere sint inaccesibile noua.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

In legatura cu testele de apa nu prea exista ieftin si bun.
Daca te intereseaza pur si simplu unele mai usor de citit, mie se par mai bine "colorate" testele de la Tetra. Asta nu inseamna ca sunt mai exacte.

Poti insa, sa maresti foarte mult exactitatea oricarui test, prin calibrare.
Marti
Senior member
[Avatar]

IP:

@Val - poti da mai multe detalii despre calibrare?

Merci
[WWW]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Cu placere. Si asta cred ca am mai explicat dar nu e nici o problema. Cu cat e in mai multe locuri cu atat va putea fi gasita mai usor ulterior. Oricum mie imi face placere ca e cineva interesat.

Hai sa luam ca exemplu testul de NO3 ca e mai simplu sa vorbim pe un caz concret.
Calibrarea consta in prepararea unor solutii de concentratii cunoscute, in plaja de valori care ne intereseaza si masurarea concentratiilor cu testul de calibrat. Putem determina astfel foarte usor ce culoare va indica testul respectiv la un NO3=5ppm, 10ppm, 20ppm etc, sau ce valori ne intereseaza.

Dificultatea... hai sa-i zicem asa, desi nu e mare lucru, ar fi prepararea solutiilor de calibrare. Nu ma apuc de calcule doar ca urmare a unei intrebari, dar daca cineva doreste il pot ajuta, in masura timpului disponibil. Niste calcule gata facute (dar nefiind facute de mine nu garantez pentru ele) puteti gasi aici.

Testele serioase, alea care costa mai mult (mult mai mult), se vand cu solutii de calibrare gata preparate.
Marti
Senior member
[Avatar]

IP:

Am inteles metoda
[WWW]
Marti
Senior member
[Avatar]

IP:

Intrebare: se poate face solutie de calibrare (pentru NO3) folosind ca baza fertilizantii pentru flori de ghiveci?
[WWW]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Nu prea cred. Ingrasamintele pentru plante de ghiveci contin de obicei si amoniu/amoniac intr-o forma sau alta. Va fi destul de greu de facut o solutie de calibrare din asa ceva, pentru ca o solutie de calibrare, prin definitie, trebuie sa aiba o puritate mare si o concentratie precisa.

Nu vreau sa promit nimic deocamdata, dar s-ar putea sa va pot ajuta si cu asa ceva intr-un viitor apropiat.
nano
Junior member

IP:

Am folosit o trusa AquaMerck, low range, cu mai bine de 12 ani in urma, nu-mi mai amintesc exact. Reactivi mai am si acum pt ca intre timp m-am orientat catre alte mijloace de analiza a apei.
Intermitent, apelez la trusa, in lipsa altor mijloace, pe moment. Teoretic, reactivii si-au pierdut acuratetea, expirate fiind. Practic, facind o analiza a KH cu vreo 2 saptamini in urma, eroarea a fost de doar 2 grG ceea ce este mai mult decit orientativ.
Pretul din link-ul de mai jos (nu am gasit producator si un distribuitor din UK) pare mai mic decit al unui sistem plantat ; inhibitor totusi, mi se pare.
Oricum, KH, GH se executa titrimetric (cu citire direct pe bureta, in gr si mmol/l), oxigenul dizolvat - prin metoda Winkler, titrimetric de asemenea; nitrat, nitrit, amoniu, pH, fosfat - colorimetric (cu dublu tester - recipient pt proba de analizat si pt martor). Gradatiile sunt destul de mari: NO3 (0-10-25- ...-150 ppm), PO4 low range masoara in intervalul 0-0.75 ppm (gradatie 0.25 ppm) dar poate fi folosit si la concentratii mai mari cu luarea in considerare a factorului de dilutie, pH gradatie 0.5, NO2 low range 0-0.5 ppm (0,025 ppm gradatie), amoniu low range 0-5 ppm cu 0,2 ppm gradatie .
Aaa, CO2 - prin calcul.
Kitul pt acvaristica e mai ieftin.
http://uk.vwr.com/app/catalog/Catalog?parent_class_id=4&parent_class_cd=116064

Forum Index » Apa
Go to: