Red Cherry o smotocesc, o piaptana, dar nu o mananca. Probabil cauta alte chestii prin ea. BBA adulta nu o mananca nimeni. Desi SAE sunt renumiti pentru asta, eu n-am observat sa o manance nici ei.
BBA este o alga usor de eradicat. Apare din cauza unei gresite administrari a CO2-ului. Ori prea putin, ori insuficient de uniform raspandit in acvariu.
Problema e ca odata aparuta, daca nu o indepartezi manual sau daca nu o omori direct cu glutaraldehida (Excel, EasyCarbo) administrata cu seringa direct pe ea, atunci va rezista ceva timp. O corecta administrare a CO2-ului o previne, dar nu o inlatura brusc.
Concluzie: fertilizeaza corect, complet si nu uita de CO2. Cel mai bine, mareste
incet-incet (ca sa eviti un soc de pH) cantitatea de CO2 pe care o introduci in acvariu, pana cand pestii incep sa dea semne de stres. Asta nu inseamna sa ii dai cu burta in sus ci doar sa ii observi cand ies la suprafata ca sa respire. In plus, daca iti cunosti pestii, cu siguranta vei observa mai devreme semne de stres. In acel moment dai numa' putin robinetu' de CO2 inapoi. Pestii ar trebui sa isi revina cam intr-o ora.
BBA oadata aparute
nu iti vor disparea ca prin minune. Cele deja aparute vor trebui ucise cumva. Din cate vad sunt pe o buturuga. Scoate-o, daca poti si scald-o in clor cu incredere, sau, daca are si ceva plante legate de ea, atunci in clor:apa = 1:19 pentru 2-3-4 minute. In ambele cazuri o clatesti foarte bine cu apa chioara ulterior. BBA-ul o sa moara.
Varianta "B" fara chimicale, dar cu rabdare de chinez si cu o penseta pentru sprancene de la mama/iubita/sotie (fara sa te vada stapana) smulgi fiecare cuib de BBA.
Ambele metode le-am testat si functioneaza.
Orice ai face ca sa scapi de algele deja aparute, daca nu iei masuri si impotriva cauzei aparitiei lor (
CO2, fertilizare etc.) ele vor re-aparea.
Spor!
Later Edit: mi-e lene sa re-editez... unde am scris "clor" ma refeream la solutia de hipoclorit gasita in comert sub forma de inalbitor (fara arome). De exemplu "ACE".