[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Betta splendens - tail & fin types  XML
Forum Index » Anabantidae
Author Message
vampirex
Member
[Avatar]

Joined: 08/02/2009 16:09:44
Messages: 132
Location: Timisoara - Sagului
IP:
Offline

Asa cum probabil banuiti, la inceput masculii betta aveau inotatoare scurte, in salbaticie ei inca le au asa. Inotatoarele lungi au fost o mutatie genetica a formei originale (si care spre surprinderea tuturor era dominanta). Inmultirea selectiva a creat mai multe forme de innotatoare si cozi, iar multi crescatori isi concentreaza eforturile pentru a obtine anumite forme de cozi. Pe masura ce anii trec standardele in ceea ce priveste o forma de dorit a cozii s-au schimbat, si continua sa se schimbe. Coada “cazuta” a Veil tail-ului a fost inlocuita cu tipuri de cozi mai spectaculoase ca Fan tail, apoi Delta tail, Super Delta tail si Halfmoon. Ultima dar nu cea din urma varietate de cozi si innotatoare este Crowntail, care a fost creata prin inmultirea selectiva de Combtail.

Iata principalele tipuri de betta.

Short tail (coada scurta) sau Plakat

Initial toti betta aveau cozi scurte. Innotatoarele scurte ale unui mascul salbatic adult nu sunt asa de spectaculoase dar ganditi-va, a-ti prefera sa fiti frumos sau viu? In salbaticie betta trebuie sa fie rapizi pentru a scapa de pradatori iar inotatoarele mari mai mult i-ar incurca. E ca si cum ati merge la razboi in rochie de mireasa. Acesti betta cu innotatoare scurte seamana cu femelele care dupa cum stiti nu au inotatoare mari. Poate pe viitor acest lucru se va schimba.

image image image

Veil tail (coada voal)

O mutatie a facut ca betta sa aiba innotatoare si cozi mai lungi, asa a fost creat Veil tail-ul. Coada unui veil tail atarna cand masculul nu si-o expune (flaring) si nu sunt prea spectaculosi nici cand o fac. Coada este mai mare la baza, dar aproape imediat se ingusteaza, este asimetrica, adica daca ai imparti-o printr-o linie orizontala ar rezulta doua parti diferite ca dimesiuni. Toti betta din petshop-uri sunt Veil tail, iar acest Veil tail nu mai este o forma asa de apreciata si nu prea mai este dorita de impatimiti. Am inteles ca Veil tail nici nu mai au voie sa participle la concursurile oficiale. Deaceea unii spun ca inmultirea acestora este o pierdere de vreme, deoarece nu o sa se obtina niciodata innotatoare si cozi de calitate.

image image image

Fan tail (coada evantai)

Coada unui fan tail sau round tail, seamana cu un evantai cu marginile rotunjite. Coada este mult mai lata la capete decat la baza, rezultand o coada care se desface foarte frumos. Daca imparti coada orizontal cu o linie imaginara, obtii doua parti simetrice, rotunjite la margini (spre deosebire de delta tail care are marginile ascutite). Unghiul de deschidere a cozii poate fi mai inchis sau mai larg, depinde de calitatea liniei genetice. In zilele de azi o coada rotunjita este considerata o greseala, preferandu-se pestii care au gene de halfmoon si margini ascutite ale cozii.

image image image

Delta tail (coada delta)

Coada Delta tail a fost primul pas inainte de obtinerea Halfmoon. Forma cozii la delta tail nu este asa cum s-ar crede in forma de delta sau de triunghi, este asemanatoare fan tail-ului dar cu unghiuri bine definite si la marginile cozii. Cu cat mai ascutite cu atat mai bine. Cozile delta tail sunt deasemenea simetrice iar unghiul de deschidere poate varia, cu cat mai mare cu atat mai bine. Daca unghiul este peste 130 de grade atunci putem vorbii despre un Super Delta tail, iar daca unghiul atinge un 180 perfect (sau mai mult) atunci avem un Halfmoon.

image image image

Super Delta tail (coada super delta)

Cozile Super Delta sunt cu o treapta peste Delta tail si cu o treapta sub Halfmoon. Pe scurt este “aproape” un Halfmoon. Forma cozii este aceeasi, singura diferenta este deschiderea unghiului cozii care variaza intre 130 si 170 de grade. Super Delta sunt foarte cautati, desi nu atat de mult ca Halfmoon, sunt totusi mai ietftini si mai usor de obtinut. Un super delta poate fi deasemenea numit si “Halfmoon geno” deoarece are aceleasi gene ca si Halfmoon.

image image image

Halfmoon tail (coada “jumatate de luna”)

Cozile Halfmoon au fost candva foarte rare, dar acum, multumita eforturilor crescatorilor de top ii putem gasii in aproape toate varietatile de culori. Halfmoon ramane standardul cu care toate tipurile de betta sunt comparate. Un Halfmoon, asa cum ii spune si numele, este un betta cu o forma a cozii asemanatoare cu o “jumatate de luna” (sau o deschidere a cozii de 180 de grade). La modul general, betta cu unghiuri ale cozii mai mari de 170 sunt numiti halfmoon. De departe cea mai frumoasa varietate a cozilor este deasemenea cea mai greu de obtinut si cea mai fragila. Cu o coada asa de mare, de obicei betta ajunge sa si-o sfasie, un fenomen numit "blowing a tail", foarte intalnit la Halfmoon.

image image image

Double tail (coada dubla)

O alta linie genetica frumoasa este double tail. Acesti betta au doi lobi caudali in loc de unul. Au deasemenea de doua ori mai multe “raze” in innotatoarea dorsala in comparatie cu un single tail, astfel rezultand o innotatoare de doua ori mai mare. Asadar primesti de doua ori mai mult pentru acelasi pret. Betta ideal Double tail este unul cu doi lobi caudali mari si egali. Gena double tail este recesiva, dar betta single tail care poarta aceasta gena dezvolta cozi si innotatoare dorsale mai mari si mai frumoase decat cei care nu poarta aceasta gena.

image image image

Comb tail (coada pieptene)

Comb tail nu este o forma de coada in sine, dar afecteaza felul cum arata unele cozi. Combtail este o trasatura genetica care determina extinderea razelor cozii inafara acesteia, facand coada sa para ca un pieptene. Aceasta trasatura poate fi observata in orice forma de coada.

image image image

Crown tail (coada coroana)

Aceasta este cea mai noua forma a cozii si a aparut initial in Asia de Est. Prin inmultire selectiva a exemplarelor care prezentau puternica trasatura combtail au fost create primele exemplare Crown tail. Franjurii ajung sa fie foarte lungi si sunt foarte extravaganti. Pot fi intalnite exemplare Crown tail cu mai multe tipuri de raze, astfel avem “single ray”, “double ray” sau “double double ray”. In acest moment se gasesc exemplare Crown tail in aproape toata culorile. Avantajul acestora este ca nu-si sfasie cozile, nu se intampla fenomenul "blowing a tail. Dezavantajul este ca sunt niste exemplare destul de agresive si sunt mai greu de reprodus.

image image image
image image image
image image image

Alte variante de cozi au fost obtinute in urma unor mutatii genetice cum ar fi: Double Split tail, Lyre tail si altele, insa acestea au fost doar erori si nu au fost reproduse.


traducere bettatalk.com

invatacel ... dar plin de entuziasm
[Email] [Yahoo!]
 
Forum Index » Anabantidae
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com