[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Juwel Rekord 60 - Schimbare iluminat T8 cu T5  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
adimilea
Junior member
[Avatar]

IP:

Cu o saptamana in urma am facut un upgrade la lumina unui acvariu Juwel si m-am gandit sa documentez in ideea ca va fi de folos cuiva. Deci si prin urmare:

Acvariul este un Juwel Rekord 60 (54L brut, ~48L net). Lumina initiala (originala) este asigurata de o lampa 1 x 15W T8. Se cunoaste faptul ca acvariile Juwel sunt subdimensionate cand vine vorba de lumina; din ratiuni pe care le pot intelege.

Scopul a fost inlocuirea iluminarii fara mutilarea capacului din motive estetice, solutia fiind schimbarea sistemului T8 cu cel T5 la aceeasi dimensiune. O lampa T8 de 438mm are 15W iar una T5 de 438mm (mai putin populare insa exista) are 24W. Astfel am ajuns la 0.5W/L doar din aceasta modificare. :-)

Tin sa precizez ca tuburile T5 de 24W de la Juwel, desi sunt atipice ca dimensiuni (438mm fata de 550mm cele standard) se gasesc si la Denerle, JBL, Arcadia, Aqua-Medic... Deci oferta nu se limiteaza doar la tuburile Juwel - existand alternative. Problema e PRETUL. NU veti gasi tuburi Osram T5 24W de 438mm iar cele de care aminteam mai sus sunt de 2-3 ori mai scumpe.

!!! Chiar si cu noua lampa, lumina e insuficienta pentru un acvariu cu plante pretentioase; insa altul este scopul acestui mini HOW TO. !!!

Am folosit:
- Un balast electronic Tridonic 1x24W HO
- Doua socluri cu protectie la apa
- Tub T5 Juwel 24W (438mm)
- Cablu flexibil de 1mm

Rezultatul este un capac identic cu originalul insa cu lumina mai puternica (aproape dublu daca punem la socoteala si reflectorul) si pastrand aceleasi limite de siguranta.

Stiu, solutia e scumpa si daca acceptam sa bricolez (mai mult) capacul puteam pune mai multa lumina la mult mai putini bani.

Noile componente.
image

Am dezlipit cu grija partea de deasupra-spate a capacului. Al meu a fost lipit destul de bine.
Tin sa va spun ca nu am gasit nici o picatura de apa, condens sau umezeala de orice natura in locasul respectiv.
image

Am demontat vechiul balast. Dupa cum se vede, originalul e unul 1x15W.
image

Apoi am declipsat vechile socluri. Daca se apasa putin pe "urechi" cu o surubelnita vor iesi usor.
image

Cablul de 220V original l-am folosit pentru a alimenta noul balast.
Daca nu sunt in stare buna, recomand sa taiati varfurile si sa le cositoriti (dupa nevoie).
image

Am taiat 4 bucati (2 x 58cm si 2 x 11cm) dintr-un cablu flexibil de 1mm.
image

Am cositorit capetele; daca aveti acelasi tip de cablu recomand sa faceti le fel.
image

Cablurile le-am legat la socluri inainte de a monta soclurile in capac.
image

O proba!
image

Am scos tot din capac; e putin de lucru in a dezlipi starterul care e lipit cu silicon destul de abundent (asa a fost la mine).
image

Soclurile de introduc usor; am impins cu grija pana se agata urechiusele de partea din interior.
image

Noul balast e mai lung (280mm) decat del vechi si prin urmare, nu se pai potrivesc gaurile de prindere.
L-am prins doar in partea din stanga iar in centru si dreapta am pus silicon sub el. Am lasat si radiatorul de la vechiul balast.
image

Am introdus alimentarea la retea. Nu conteaza impamantarea (locasul de sus lasat liber) pentru ca capacul e din plastic.
image

Apoi am facut legaturile la tub respectand intocmai schema de conectare.
image

Cam asta e rezultatul!
image
image

Vechile componente.
image

Dupa o saptamana de functionare pot spune ca sunt foarte multumit. Chiar daca tubul T5 se incalzeste mai tare decat un T8, balastul electronic din capac e mai rece decat originalul. Se vede cu ochiul liber ca lumina e mai puternica.

Bafta!
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Imi place mult ce-ai facut .
Interesant e ca s-au potrivit soclurile pentru T5 in locu' celor initiale.

Poze: smilie ... Poze cu plante
catalos
Senior member
[Avatar]

IP:

de unde ti-ai procurat soclurile cu protectie la apa???

si la ce pret??
[Yahoo!]
catalos
Senior member
[Avatar]

IP:

vechile socluri de T8 le vinzi????

la ce pret??
[Yahoo!]
Maniacs
Member
[Avatar]

IP:

catalos wrote:de unde ti-ai procurat soclurile cu protectie la apa???

si la ce pret??

Aceeasi intrebare si din partea mea ...

Vremurile frumoase au trecut ...
adimilea
Junior member
[Avatar]

IP:

Poscu wrote:Imi place mult ce-ai facut OK .
Interesant e ca s-au potrivit soclurile pentru T5 in locu' celor initiale.

Mersi pentru aprecieri!:-) Am studiat initial dimensiunea soclurilor si am mers oarecum la sigur. Acum ramane de vazut ce vor zice plantele dupa ce fac restartul.

@Maniacs si @catalos

Atat soclurile cat si balastul le-am luat de la Energolux, Cluj-Napoca (www.energobit.com): ebit@energobit.com.
Balastul a fost 12Euro + TVA iar soclurile 2.5Euro + TVA (pret pe bucata; am folosit 2 bucati).

Soclurile de T8 e posibil sa le folosesc la altceva, daca nu - va anunt. Insa gasiti la firma de mai sus si astfel de socluri.
Alex.B
Senior member
[Avatar]

IP:

Am eu de vanzare socluri pt T8 cu protectie la apa. 4 socluri 20Ron, vin de la un acvariu Eheim AquaPro.
DanielS
Unripe member

IP:

Salut,
Cum ai reusit sa desfaci capacul compartimentului unde se gaseste balastul electronic?
La acvariul meu pare foarte bine lipit.
Merci!
denes
Member
[Avatar]

IP:

Starteru nu l-ai mai folosit ? Daca nu ce rol are starteru ala ?
[Email]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: