[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
iluminare vs. alge  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
laurentiuvl
Member

IP:

Am urmarit tot felul de discutii pe acest forum si am avut de invatat f multe dar nu am auzit sa se discute de ex de distanta dintre un tub de iluminat sau mai mute,depinde fiecare cate foloseste si luciul apei,cred ca e f important.de ex sant tuburi t8 si tuburi t5 -e mare dif intr ele,sant printre noi care folosesc la neoane si reflectoare care sant de 3feluri; -cu eficienta de 100%,50%si 30%,deci la un neon de 45w de ex dac as avea un reflector cu eficienta100%ar insemna90w.Au tot fost discutii despre w/l despre lumeni sa mai discutat deIRC samd dar cred ca distanta dintre tub si luciul apei e f importanta!Vedem de ex acvariul lui intros,un acvariu de a dreptul superb dar in descriptia lui nu se precizeaza dist dintr lampa de iluminat si luciul apei,daca are sau nu reflectore ,daca are de care sant?/deci poti sa ai parametrii apei ok,fertilizarea sub control si sa te umpli de alge.Am patit o pe propia mi piele cu o lampa suspendata 4*39w t5HO cu refletoare in forma de u adica 100%eficienta la un acvariu de180l,lampa fiind pusa la 10cm de luciul apei ,ma umpleam de alge pe zi ce trece .am trecut inapoi pe iluminarea de la acvariu adica 2*45w t5 juwel -nemultumire-.TOT stand pe ganduri am repus lampa 4*39w in functiune dar m am gandit sa dau jos reflectoarele si sa ridic lampa mai sus, adica la 20cm fata de luciul apei si totul a fost ok.Am istorisit cat am putut de scurt pvestea a fost mai complicata dar acum is aproape ok...mai e cale lunga.Astept pareri despre acest subiect....sper ca nu am plictisit pe nimeni!
Razvan Radu
Junior member
[Avatar]

IP:

Distanta dintre neoane si luciul apei cred ca nu a fost un subiect prea dezbatut pentru ca in general nu variaza prea mult, lumea cam are o distanta stas si anume cat permite capacul. La acvariile open, unde in genere vorbim de metal-halide sau lampi hqi si aceea este cumva conditionata in medie pe la 20-40 cm de luciul apei; mai aproape si se incalzeste apa, mai departe si se pierde intensitatea sau deranjeaza la ochi.
Cat despre reflectoare si eu sunt curios; cat despre w/litru este o masura foarte orientativa, de exemplu nu poti compara w/l la un aqua glo cu un 830, care are lumeni de trei ori mai multi, sau w/litru nu e totuna pentru un bazin de 30 cm inaltime versus unul de 100 cm iarasi la t5-uri e altceva, samd.
Revenind la alge, nu e cauzata de lumina problema ta, cat de dezechilibrul dintre parametrii acvariului. Daca arzi multe faclii pe acvariu trebuie de asemenea sa cresti proportional si ceilalti factori, co2 in principal, fertilizare, schimburi de apa; mai vine si chestiunea cu socurile asupra plantelor: in momentul in care schimbi ceva, de exemplu variezi distanta neoanelor fata de apa, numarul sau calitatea lor, plantele au nevoie de o perioada de adaptare, lor la place cel mai mult constanta de aceea in constanta avem atatia oameni care fac plante frumoase (gluma!)
cibserg
Senior member
[Avatar]

IP:

laurentiuvl wrote:...deci la un neon de 45w de ex dac as avea un reflector cu eficienta100%ar insemna90w.....

Ar insemna ca tot 45W raman. Diferenta este ca, teoretic, toti acei x lumeni emisi de tubul fluorescent vor fi radiati in zona utila si nu in alte directii. Deci tubul ar fi utilizat la randamentul lui maxim.
[WWW] [Yahoo!]
pavel birta
Junior member
[Avatar]

IP:

de ce nu incerci osram 865?

poze acvariu
[Email] [Yahoo!] aim icon [MSN] [ICQ]
laurentiuvl
Member

IP:

am renuntat la 4*39w si la co2/acum merg pe iluminarea de la juwel 2*54w ,aspir substratul cam la o sapt cu un aspirator eheim[fb],temp apei o tin la 25'cu ajut unui chiller hailea/acv este plantat masiv si totul este f ok/mentionez ca fara co2 ritmul de crestere al plantelor este mai lent

Forum Index » Plante de acvariu
Go to: