Buna,
Am un acvariu Juwel Rekord 60 (60x30x30). Volumul total e de 54l.
NU am modificat nimic la el, deci filtrul e standard / intern, incalzitorul e Juwel 50W, iar lumina e asigurata de un singur neon de 15W + reflector Juwel.
Nu cred ca conteaza ce am in acvariu la momentul asta pentru ca vreau sa-l resetez. Oricum acvariul e aproape gol: nisip pe post de substrat, o buturuga, 3 fire de higrophila corimbosa (nu sunt sigur insa) si un labeo.
Am cumparat schema de fertilizare de la Dupla, mai putin Dupla Root K. Deci am 2 pungi de Dupla Ground de 3l (sper sa-mi ajunga), o cutie de Dupla Root 100g, Dupla Plant tablete si Dupla Plant 24.
Ce ma sfatuiti in urmatoarele:
1.
Lumina. E conectata la o priza programabila, 10 ore pe zi. Evident e prea putin 15W la 54l (sau 48l-50l avand in vedere ca nu e plin pana la buza). Am insa reflector de la Juwel care ar trebui sa dubleze intensitatea luminoasa (pe hartie). Pot sa ma bazez pe el? Pot sa calculez lumina la 25W (stiu ca W nu masoara intensitatea luminoasa, nu aruncati cu pietre) si astfel sa am un 0.5W/l?
NU vreau sa fac bricolaj la capac si sa raman cu gauri, cabluri, etc; iar Duolux de 60cm nu este. Singurul lucru ce l-as putea face ar fi sa trec pe T5 care la 438mm are 24W + reflector ... hmm... Tuburi T5 de dimensiunea asta sunt la Juwel, JBL. Asta inseamna sa cumpar un balast electronic si conectori si sa le inlocuiesc pe cele existente (exact in locul celor vechi).
2.
Fertilizare Dupa cum am spus, am ales Dupla. Tocmai din cauza luminii putine, nu am luat si Dupla Root K (pastile la radacina plantelor). Pe cutia de Dupla Root (90ml) scrie ca se foloseste pt. fertilizarea acvariilor de pana la 90l. Cum acvariul meu are 54l, sa pun doar jumatate de cutie, ~50ml?
3.
CO2 Voi folosi CO2 DIY. E suficient difuzorul "Aqua Medic Reactor 100" pt. volumul asta de apa? Eficient? Tot din motive estetice nu as vrea sa bricolez unul si in plus de asta e dificil de legat la iesirea filtrului intern de la Rekord 60.
4.
Apa Am urmatoarele valori in apa din acvariu:
NO2 = 0
NO3 = 50!
KH = 12! (robinet 11)
GH = 15!! (robinet 12)
PH = 8 (robinet 7.5)
CO2 nu am bagat niciodata. E normala o asa apa dura? E foarte dura si la robinet insa vad ca mai creste in acvariu. Poate fi de la nisip; sper sa se schimbe situatia dupa resetare.
Sa pastrez jumatate din apa si sa nu spal filtrele in ideea de a avea un acvariu ciclat (sau aproape) dupa reset? Nu stiu cat as putea sa pastrez apa afara din acvariu pentru ca vreau sa atasez un fundal de polistiren in interiorul acvariului iar siliconul trebuie sa stea macar 24h inainte sa umplu cu apa. Am sanse sa tin apa afara din acvariu 24h fara sa se "strice"?
Asta e primul post (dupa cel de la "Despre noi"); nu ma luati prea tare
Astept sfaturile voastre! Am sa revin cu poze dupa ce ma apuc de treaba.
Adi.