[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Resetare acvariu 54l  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
adimilea
Junior member
[Avatar]

IP:

Buna,

Am un acvariu Juwel Rekord 60 (60x30x30). Volumul total e de 54l.
NU am modificat nimic la el, deci filtrul e standard / intern, incalzitorul e Juwel 50W, iar lumina e asigurata de un singur neon de 15W + reflector Juwel.

Nu cred ca conteaza ce am in acvariu la momentul asta pentru ca vreau sa-l resetez. Oricum acvariul e aproape gol: nisip pe post de substrat, o buturuga, 3 fire de higrophila corimbosa (nu sunt sigur insa) si un labeo.

Am cumparat schema de fertilizare de la Dupla, mai putin Dupla Root K. Deci am 2 pungi de Dupla Ground de 3l (sper sa-mi ajunga), o cutie de Dupla Root 100g, Dupla Plant tablete si Dupla Plant 24.

Ce ma sfatuiti in urmatoarele:

1. Lumina. E conectata la o priza programabila, 10 ore pe zi. Evident e prea putin 15W la 54l (sau 48l-50l avand in vedere ca nu e plin pana la buza). Am insa reflector de la Juwel care ar trebui sa dubleze intensitatea luminoasa (pe hartie). Pot sa ma bazez pe el? Pot sa calculez lumina la 25W (stiu ca W nu masoara intensitatea luminoasa, nu aruncati cu pietre) si astfel sa am un 0.5W/l?

NU vreau sa fac bricolaj la capac si sa raman cu gauri, cabluri, etc; iar Duolux de 60cm nu este. Singurul lucru ce l-as putea face ar fi sa trec pe T5 care la 438mm are 24W + reflector ... hmm... Tuburi T5 de dimensiunea asta sunt la Juwel, JBL. Asta inseamna sa cumpar un balast electronic si conectori si sa le inlocuiesc pe cele existente (exact in locul celor vechi).

2. Fertilizare Dupa cum am spus, am ales Dupla. Tocmai din cauza luminii putine, nu am luat si Dupla Root K (pastile la radacina plantelor). Pe cutia de Dupla Root (90ml) scrie ca se foloseste pt. fertilizarea acvariilor de pana la 90l. Cum acvariul meu are 54l, sa pun doar jumatate de cutie, ~50ml?

3. CO2 Voi folosi CO2 DIY. E suficient difuzorul "Aqua Medic Reactor 100" pt. volumul asta de apa? Eficient? Tot din motive estetice nu as vrea sa bricolez unul si in plus de asta e dificil de legat la iesirea filtrului intern de la Rekord 60.

4. Apa Am urmatoarele valori in apa din acvariu:
NO2 = 0
NO3 = 50!
KH = 12! (robinet 11)
GH = 15!! (robinet 12)
PH = 8 (robinet 7.5)

CO2 nu am bagat niciodata. E normala o asa apa dura? E foarte dura si la robinet insa vad ca mai creste in acvariu. Poate fi de la nisip; sper sa se schimbe situatia dupa resetare.

Sa pastrez jumatate din apa si sa nu spal filtrele in ideea de a avea un acvariu ciclat (sau aproape) dupa reset? Nu stiu cat as putea sa pastrez apa afara din acvariu pentru ca vreau sa atasez un fundal de polistiren in interiorul acvariului iar siliconul trebuie sa stea macar 24h inainte sa umplu cu apa. Am sanse sa tin apa afara din acvariu 24h fara sa se "strice"?

Asta e primul post (dupa cel de la "Despre noi"); nu ma luati prea tare

Astept sfaturile voastre! Am sa revin cu poze dupa ce ma apuc de treaba.

Adi.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

adimilea wrote:Lumina. E conectata la o priza programabila, 10 ore pe zi. Evident e prea putin 15W la 54l (sau 48l-50l avand in vedere ca nu e plin pana la buza). Am insa reflector de la Juwel care ar trebui sa dubleze intensitatea luminoasa (pe hartie). Pot sa ma bazez pe el? Pot sa calculez lumina la 25W (stiu ca W nu masoara intensitatea luminoasa, nu aruncati cu pietre) si astfel sa am un 0.5W/l?

NU vreau sa fac bricolaj la capac si sa raman cu gauri, cabluri, etc; iar Duolux de 60cm nu este. Singurul lucru ce l-as putea face ar fi sa trec pe T5 care la 438mm are 24W + reflector ... hmm... Tuburi T5 de dimensiunea asta sunt la Juwel, JBL. Asta inseamna sa cumpar un balast electronic si conectori si sa le inlocuiesc pe cele existente (exact in locul celor vechi).

Chiar si cu reflector socotesti doar 15 W.
Io-ti sugerez sa faci cumva sa mai bagi lumina. Macar inca un tub de 15 W. Ideal ar fi doua.

Un singur tub T5 de 24 W e mai bine decit e acuma, da' ma tem ca n-o sa lumineze uniform tot acvariu.

adimilea wrote:Tocmai din cauza luminii putine, nu am luat si Dupla Root K (pastile la radacina plantelor). Pe cutia de Dupla Root (90ml) scrie ca se foloseste pentru. fertilizarea acvariilor de pana la 90l. Cum acvariul meu are 54l, sa pun doar jumatate de cutie, ~50ml?

Dupla Root K se foloseste dupa ce oboseste substratu'.

Foloseste Dupla Root exact in cantitatea recomandata de producator . In cazu' tau, un pic mai mult de jumate.

adimilea wrote:Apa Am urmatoarele valori in apa din acvariu:
NO2 = 0
NO3 = 50!
KH = 12! (robinet 11)
GH = 15!! (robinet 12)
PH = 8 (robinet 7.5)

Sa pastrez jumatate din apa si sa nu spal filtrele in ideea de a avea un acvariu ciclat (sau aproape) dupa reset?

Daca pastrezi jumate din apa vei avea din start NO3=25 mg/l (asta daca la robinet e zero), e riscant. E suficient daca folosesti buretii.

adimilea wrote:vreau sa atasez un fundal de polistiren in interiorul acvariului
Facut cu ciment? Creste duritatea .......

Poze: smilie ... Poze cu plante
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

NO2 = 0
NO3 = 50!
KH = 12! (robinet 11)
GH = 15!! (robinet 12)
PH = 8 (robinet 7.5)

Sa traiasca nasu' mare si AQUATIM-ul pe langa el!!! Adi, ca sa nu te chinui in van cu plantele si ca sa nu zici mai tarziu ca nu ai fost sfatuit, uite, eu iti dau un sfat foarte bun, care te va scuti de neplacerile care vor urma: apuca-te sa cresti ciclide africane!!! La o asa apa naturala, de la conducta, e si pacat sa te chinui...

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
tgc
Junior member

IP:

cam asa am si eu apa la robinet. n-am reusit sa scad ph-ul nici cu co2 sub 7.3
adimilea
Junior member
[Avatar]

IP:

Porcu wrote:Chiar si cu reflector socotesti doar 15 W.
Io-ti sugerez sa faci cumva sa mai bagi lumina. Macar inca un tub de 15 W. Ideal ar fi doua.

Un singur tub T5 de 24 W e mai bine decit e acuma, da' ma tem ca n-o sa lumineze uniform tot acvariu.

Da, asa ma gandeam si eu insa speram la alt raspuns . Am sa ma gandesc cum sa mai bag un tub.
Porcu wrote:Dupla Root K se foloseste dupa ce oboseste substratu'.

Asta nu stiam; inseamna ca fara sa vreau am luat bine toata schema, mai putin Root K. In cat timp oboseste substratul de la Dupla? Se vede pe plante insa intreb pe cei ce au folosit si i-au dat de "capat".
Porcu wrote:Daca pastrezi jumate din apa vei avea din start NO3=25 mg/l (asta daca la robinet e zero), e riscant. E suficient daca folosesti buretii.

Excelent! Nu ma mai complic atunci cu apa din acvariu. Voi tine doar buretii; sper sa nu-mi moara bacteriile 24h cat sta acvariul gol. Am sa tin buretii in apa din acvariu insa nu in filtru pentru ca nu am cum.
Porcu wrote:Facut cu ciment? Creste duritatea .......

E un fundal negru de la Juwel, deci cumparat de la petshop si nu DIY. Nu stiu cum e facut, e un fel de spuma poliuretanica. Sper sa nu creasca duritatea smilie care e si asa astronomica. Ma gandesc ca astea de cumparat ar trebui sa fie neutre fata de apa.
minnardy wrote:Sa traiasca nasu' mare si AQUATIM-ul pe langa el!!! Adi, ca sa nu te chinui in van cu plantele si ca sa nu zici mai tarziu ca nu ai fost sfatuit, uite, eu iti dau un sfat foarte bun, care te va scuti de neplacerile care vor urma: apuca-te sa cresti ciclide africane!!! La o asa apa naturala, de la conducta, e si pacat sa te chinui...

Mersi de sfat! M-am gandit la asta pentru acvariul viitor (mult mai mare). Daca tot in aceleasi conditii se prezinta apa, ...

Deocamdata, am sa testez apa de pe la fantanile din oras (aproape de unde locuiesc). Daca e mai putin dura (si cred ca sunt sanse) am sa fac schimburile cu apa de la fantana. Acvariul are doar 54L si cred ca ma descurc cu 15L cat ar fi un schimb.

Sa incerc si Sera Aqua Morena sau Aquatan Blackwater? Am inteles ca face apa mai moale. Merita? A folosit cineva cu succes?

Mersi mult pentru raspunsuri!
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

adimilea wrote:Asta nu stiam; inseamna ca fara sa vreau am luat bine toata schema, mai putin Root K. In cat timp oboseste substratul de la Dupla? Se vede pe plante insa intreb pe cei ce au folosit si i-au dat de "capat".

In citeva luni, 2-3-4, depinde de cit de cit maninca plantele . O sa vezi pe ele cind cer haleala .

adimilea wrote:E un fundal negru de la Juwel, deci cumparat de la petshop si nu DIY. Nu stiu cum e facut, e un fel de spuma poliuretanica. Sper sa nu creasca duritatea smilie care e si asa astronomica. Ma gandesc ca astea de cumparat ar trebui sa fie neutre fata de apa.

E ok .

Poze: smilie ... Poze cu plante
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Deocamdata, am sa testez apa de pe la fantanile din oras (aproape de unde locuiesc). Daca e mai putin dura (si cred ca sunt sanse)
....nici o sansa as spune eu. Cam toate fantanile testate pe aici pe forum si prin alte parti s-au dovedit a avea o apa mai dura decat cea de la retea...cunosc fantana in Alba Iulia unde apa are o duritate de 30...logic, aia vine din adancuri, de pe zacaminte calcaroase :-)

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
adimilea
Junior member
[Avatar]

IP:

minnardy wrote:....nici o sansa as spune eu. Cam toate fantanile testate pe aici pe forum si prin alte parti s-au dovedit a avea o apa mai dura decat cea de la retea...cunosc fantana in Alba Iulia unde apa are o duritate de 30...logic, aia vine din adancuri, de pe zacaminte calcaroase

Da, asa este, am testat apa de la o fantana din zona si e cam tot pe acolo, gH mai mic ce-i drept (curios), insa tot destul de mare.

Rezultate:
gH = 9 (retea 12)
kH = 11 (retea 11)

Curios ca gH < kH. E vreo anomalie aici?

Am sa incerc sera morena sau turba de pus in filtru, poate reusesc sa mai reduc cu cateva grade. Ma gandesc sa pun turba in locul buretelui de carbune activ. Daca ati folosit asa ceva - mi-ar prinde bine niste sfaturi.
knighttt
Junior member
[Avatar]

IP:

intr-un acvariu similar (EHEIM 54l - 60x30x30) am reusit sa mai pun un T5 de 14w, balastul electronic in dulapior sub acvariu.

http://picasaweb.google.com/neacsucs/Acvariu#5301588552398781266
adimilea
Junior member
[Avatar]

IP:

intr-un acvariu similar (EHEIM 54l - 60x30x30) am reusit sa mai pun un T5 de 14w, balastul electronic in dulapior sub acvariu.

Interesant. Ce balast ai pus? De firma? Tubul de 14W e asa de lung incat ti-a ajuns pe toala lungimea capacului?
fishyman
Membru de baza
[Avatar]
IP:

knighttt wrote:intr-un acvariu similar (EHEIM 54l - 60x30x30) am reusit sa mai pun un T5 de 14w, balastul electronic in dulapior sub acvariu.

http://picasaweb.google.com/neacsucs/Acvariu#5301588552398781266

Am si eu acelasi acvariu, îmi place ideea cu T5, de câti mm este? Dar si aranjamentul "cãrare" de substrat e dragut, pãcat cã se vor amesteca dupã cãteva aspirãri serioase.
Vreau si eu sã mai pun încã un tub. Cum se numeste planta asta din acvariul tãu?

Nu mai scrie cu diacritice ca apar tot felu' de semne ciudate .
[Email] [WWW] [Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: