[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Problema etica inmultire pesti (in special Oscari)  XML
Forum Index » Cichlidae
Author Message
Manuelita
Member

IP:

As vrea sa-mi iau iar Oscari (prima dragoste nu se uita nicicand ).
Am pentru asta la dispozitie 1.5 x0.5 x0.5. (momentan ocupat cu 2 pui de cega ce se vor muta in februarie-martie in pond-ul din curte).

Frumos ar fi sa iau 4-6 puisori si apoi sa ramana doar o pereche. INSA, ce voi face cu puii lor, timp de ani de zile? In conditiile in care cei care stiu ce e un Oscar si se inhama la cresterea unuia sunt foarte putini...Si decat sa stiu pui dati oricui si chinuiti/omorati, mai bine fara pui.

INSA, poate trai un Oscar singur si totusi fericit? Poate ar trebui sa-l cazez impreuna cu 1-2 pesti din alta specie (am gasit pe net ca merge Blue Acara) ?

Astept cu nerabdare pareri ca au la Hornbach niste pui tare simpatici...

Am postat separat ca poate dilema asta apare si la alte ciclide mari si temperamentale .
Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

Urmeaza sfatul din semnatura ta: Impiedica eclozarea larvelor.
Manuelita
Member

IP:

Dragut sfatul . Multumesc.

ramane insa intrebarea: daca impiedici eclozarea impiedici pestii sa-si manifeste pina la capat comportamentul natural, iar eu voi avea pe constiinta multi oscarei dragalasi.

Mda, si totusi cred ca e "cea mai "rezonabila varianta...
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Buna seara tuturor !

Cea mai rezonabila solutie este aceea de a nu lasa pestii sa-si creasca puii ... le iei pur si simplu piatra cu icrele, dupa 2 zile ... comportamentul lor va fi cat se poate de "normal", de multe ori in natura ei se trezesc fara icre, sau fara alevinii proaspat eclozati ...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
harry-ab
Member

IP:

Intradevar e o problema de etica... Nu vad insa de ce nu lasi (micro)natura sa-si urmeze calea. Iei 6 pui, formezi o pereche, scapi de restul locatarilor(petshop), lasi perechea sa se reproduca....cresti puii- cati or rezista impreuna cu parintii pana la varsta de 6 saptamani si apoi ii dai la un petshop si faci alti crescatori de oscar fericiti.
[Yahoo!]
Manuelita
Member

IP:

Multumesc, voi urma sfatul de a impiedica eclozarea prin scoaterea icrelor.

Harry-ab, exact intr-un petshopt nu vreau sa ajunga oscarii. Pe cei 4 pe care ii voi da cand vor creste ii voi da celor de pe forum (cum am facut si in trecut).

multumesc tuturor.
Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

harry-ab wrote:Intradevar e o problema de etica... Nu vad insa de ce nu lasi (micro)natura sa-si urmeze calea. cresti puii...si apoi ii dai la un petshop si faci alti crescatori de oscar fericiti.
Tocmai de aici apare problema.
Daca magazinele vand pesti la preturi reduse, nu trebuie sa-i fie teama unuia care habar n-are cum sa-i intretina, ca va pierde banii si pestii.
Iar cauza suntem noi, cei care facem accesibili pestii unora care nu se ostenesc sa se ocupe cum trebuie de ei.
Manuelita wrote: ...Si decat sa stiu pui dati oricui si chinuiti/omorati, mai bine fara pui.
In afara de asta, daca dispar puii fara ca perechea sa poata da vina pe alti pesti din jurul lor, vor suferi mai mult decat daca se impiedica eclozarea.
Puteti sa ma considerati sarit de pe fix, dar eu am observat cauzele unor certuri cu urmari foarte neplacute intre cate o pereche de discusi, aparute din cauza disparitiei puilor.
Manuelita
Member

IP:

Carja Ioan wrote:Puteti sa ma considerati sarit de pe fix, dar eu am observat cauzele unor certuri cu urmari foarte neplacute intre cate o pereche de discusi, aparute din cauza disparitiei puilor.

foarte dragalas, ii cred in stare
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

IP:

Noi suntem acvaristi. Noua ne place sa imbolnavim si pe altii cu pasiunea noastra pentru ca stim ca merita. De ce sa nu te bucuri de cresterea unor serii frumoase de oscari care sa ajunga la cat mai multe persoane. Crezi ca nu exista oameni responsabili care sa aiba grija de ei pe lumea asta? Exista esecuri si exista realizari in orice lucru. Gandeste-te...
[Email]
Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

Dar asta nu inseamna ca e bine sa chinuim animalele, sau sa inlesnim asta facandu-le cadou oricui.
Mai ales ca stim cum se comporta comerciantii! Pentru ei e important sa faca vanzare, indiferent de ce se intampla mai tarziu cu pestii vanduti.
astronotus ocellatus
Unripe member

IP:

Si ce te faci cu visul oricarui acvarist - inmultirea pestilor? Cum scapi de aceasta pasiune?

In ceea ce priveste Oscarii de la Hornbach, smilie forget about'em.

Are Nea'Mircea (magazin pasajul Muncii) unii

Crescand unul este singura cale de a avea un Oscar.
Manuelita
Member

IP:

Buna, ce nu-i ok cu OScarii de la Hornbach Militari care se afla IN PREZENT acolo? Au fost alte serii inainte mai mici si care au dat ortu' popii, dar cei de acum (am mers 2 zile sa-i observ cum se comporta) par foarte sanatosi si au un apetit...oscaresc
astronotus ocellatus
Unripe member

IP:

Buna.
Mie nu mi-au placut. Nu mi s-au parut toti in regula (asta daca ne referim la Hornbach Berceni).
Acum vreo 2 sapt erau si cate unii care isi dadeau obstescul sfarsit pe fundul acvariului. De-asta nu recomand.
Incearca sa-i vezi pe cei pe care ti i-am recomandat. Aia pesti sanatosi, in conditiile in care sunt tinuti in acvariu cu piranha.
Eu mi-am luat 5 buc si deja au inceput sa se regenereze toate muscaturile (aripioare, codite, etc.). In plus au si crescut putin, desi nu i-am cazat in bazinul cel mare care este in curs de amenajare.

Sunt totusi un pic off aici. Eu zic sa continuam discutia pe topicul mare cu Oscarii...

Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

astronotus ocellatus wrote:Si ce te faci cu visul oricarui acvarist - inmultirea pestilor? Cum scapi de aceasta pasiune?
Incerci sa ma convingi ca-i o ideie buna sa reproduci forme de viata in conditii care le provoaca moartea prematura? N-o sa reusesti!
astronotus ocellatus
Unripe member

IP:

Carja Ioan wrote:
astronotus ocellatus wrote:Si ce te faci cu visul oricarui acvarist - inmultirea pestilor? Cum scapi de aceasta pasiune?
Incerci sa ma convingi ca-i o ideie buna sa reproduci forme de viata in conditii care le provoaca moartea prematura? N-o sa reusesti!

Asta este o discutie mult mai complexa. Nu cred ca se poate rezuma la convingerea unuia sau altuia referitor la ceea ce e bine/rau, moral/imoral.

Pestisorii pot fi facuti cadou, pot fi dati la un pet-shop de incredere.

OK. Sunt de acord ca, date fiind conditiile speciale care ii sunt necesare precum si dimensiunile pe care le poate atinge nu sunt multi crescatori care sa se incumete la aceasta aventura.

Dar ce te faci cu alta dilema morala: Cum faci sa ma convingi ca e bine sa te joci de-a Dumnezeu si sa distrugi icrele sau sa impiedici reproducerea. Asta echivaleaza unui avort, cu care nu pot fi eu de acord.

Manuelita
Member

IP:

astronotus ocellatus wrote:[ Asta echivaleaza unui avort, cu care nu pot fi eu de acord.

Asa am simtit si eu ref distrugerea icrelor, si de-asta am deschis topicul, sa vad daca se pot tine Oscari fericiti si fara pereche ca sa evit faza cu icrele. INSA prefer distrugerea unor icre decat astronotei aruncati la ghena (un coleg de birou mi-a marturisit ca cu cativa ani in urma nu a reusit sa dea nicaierei niste Oscari, desi a oferit chiar bani petshop-urilor, asa ca atunci cand n-a mai suportat a dat Oscarii la ghena) sau care nu au loc sa creasca si raman mici iar ochii continua sa creasca si arata infiorator, sau sa faca "hole in the head" intr-un acvariu necuratat, sau se plictiseasca careva de ei si sa ii dea din mana in mana sa anjunga un Oscar ca o Dacie la al 5-lea proprietar, etc.
Si asta e valabil pentru orice animal (inclusiv omul) la care nu esti sigur ca poti oferi pentru intreaga viata conditii optime. Cati prieteni acvaristi sa ai sa dai la fiecare ponta cateva zeci de Oscari?!

PS si acum foarte off-topic, ca ai adus vorba de avort. Mi se pare si mie o cruzime, ceva ce nu ar trebui sa se intample niciodata. Insa stii ceva, noi tocmai incercam sa adoptam un copil, desi putem avea copii, pentru ca in jurul nostru, anonimi prin asistenta maternala sau ascunsi prin centre, isi duc viata copii care nu au pe nimeni pe pamantul asta. Lovindu-ma de subiectul acesta, vazand cata singuratate si vulnerabilitate se ascunde in ochisorii lor (in general negrii, atat de negrii de nu se distinge irisul de pupila, daca ma intelegi ce vreau sa zic) intr-o gara, am inceput sa ma gandesc ca avortul e un rau necesar atata timp cat mai exista oamei iresponsabili.
Cam asa vad treaba si cu Oscarii. Scuzati off-topicul va rog.

...am mancat o parte de fraza din postul de mai jos( pe care mamele lor ii lasa ca pe un bagaj intr-o gara).
Am completat ca sa nu credeti ca am luat-o razna
Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

E deplasat ca lumea sa cureti intai praful (icrele) si abia pe urma sa arunci gunoaiele mari (vanatoarea de balene), cand incepi sa faci ordine si curatenie.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Nu poti sa-i lasi sa se inmulteasca cit vor ei, oricit ai vrea. Asta inseamna pentru inceput mii de pui. Apoi zeci de mii, se stie ca-s foarte prolifici. E evident ca nu exista acvaristi pasionati pentru atitia oscari. Cred ca orice dilema morala devine inutila cind te gindesti la numaru' puilor. Practic n-ai alternativa.

Poze: smilie ... Poze cu plante
camillo
Member
[Avatar]

IP:

no, poate-i cam tarziu raspunsul dar daca tot ii tii pana se formeaza perechi, de ce nu incerci sa tii doua femele? nu stiu daca se inteleg, nu am avut oscari dar banuiesc ca vor simula depuneri asa cum am mai citit ca se intampla iar icrele vor fi neviabile. diferente vizibile intre masculi si femele nu sunt deci... nu stiu, incerc o idee, poate te pot lamuri cei care au experinta (si eu as fi curios )
[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Cichlidae
Go to: