[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Instalatia CO2..cum am reusit eu sa o fac...si problemele ei  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
grammy
Junior member

IP:

Am iintrodus si instalatia de CO2 fix la o saptamana de la umplerea acvariului....ceea ce am reusit sa fac desi inestetic momentan ..sper sa reusesc sa cumapr cat mai curand un reactor de co2..sa inlocuiesc sticla de 0.5 din acvariu...
1.numaratorul de bule
http://picasaweb.google.com/grammydr/Acvariu200lSetup#5277465221498249138
2.powerhad-ul care este un filtru MiniFun...care baga jetul de apa in sticla de 0.5 unde ajunge si furtunul cu CO2 din bomba
http://picasaweb.google.com/grammydr/Acvariu200lSetup#5277465298779982962
3. reactorul...este sticla de 0.5l gaurita in partea de jos pe unde sa iasa apa cu co2-ul dizolvat in ea...
http://picasaweb.google.com/grammydr/Acvariu200lSetup#5277465245916016850
Ceea ce am constatat apoi au fost :
- din sticla ies pe gaurile facute in partea inferioara "mai tare" foarte bule mici mici ...asta inseamna ca nu se dizolva complet co2-ul in apa? pot face ceva ca randamentul sa fie mai mare?
- dupa cateva ore in partea superioara a sticle"reactor" se aduna o cantitate f mare de gaz....ce as putea sa fac sa o elimin..banuiesc ca o sa se stranga pana ajunge la gaurile de evacuare de jos...
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Numarator de bule tot d-ala am si eu . Nu ca m-as uita vreodata la el.

Putine reactoare homemade dizolva CO2-ul in intregime. Nu-ti bate capul. Se dizolva destul. Sticla aia arata foarte naspa dar e destul de eficace. SERA au si ei un "reactor" pe acelasi principiu doar ca nu are nici pe departe volumul sticlei de 500ml. Ca sa realizezi diferenta de volum, reactorul SERA este cam cat un tub de calciu efervescent. Si merge si el destul de bine la acvarii mici-medii.

Daca totusi tii neaparat sa iti maresti randamentul iti trebuie un alt fel de reactor. Daca scormonesti bine pe aici s-ar putea sa gasesti detule modele home-made. Si daca te uiti pe site-urile de profil vei gasi si multe modele de firma.

Din ce am folosit eu, cel mai eficace reactor DIY este tubul grofat, dar este cel putin la fel de inestetic ca si sticla de juma'

Ce intelegi prin "cantitate foarte mare de gaz"? E normal ca in partea de sus a sticlei sa ai gaz. Dar in nici un caz nu va ajunge pana la gaurile de jos. Gazul ala care se strange sus este un amestec de CO2 nedizolvat, care se va dizolva in cele din urma, dar si alte gaze ca rezulta din schimbul de gaze cu ala din acvariu, care se dizolva mai greu-spre-niciodata. Live with it.

Nu ne-ai spus in ce consta instalatia ta de CO2... ai butelie, reductor...etc sau e bomba cu drojdie?
Daca ai zis in alta parte, scuze.

Toate cele bune.
grammy
Junior member

IP:

Bomba...nu-s bani de butelie momentan... :-)
andras
Senior member
[Avatar]

IP:

Ai putea sa faci doua lucruri>
1. Taie partea de jos a sticlei de 0,5l si pune un burete negru (la noi se gasesc cu 2lei) cu porozitate mare, intr-o grosime de 3-5cm. Asta lasa apa sa iasa, dar nu scapa nici o bula.
2. Daca ti se aduna gaz, inseamna ca bomba ta produce mult. Folosesti reteta cu jelatina? Daca nu, incearca-l. Daca da, pune mai multa gelatina la compozitia ei.

Val oricum are dreptate, se dizolva CO indeajuns, numai ca pierzi gaz pretios.

galeria mea
[Email] [WWW]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Val oricum are dreptate, se dizolva CO indeajuns, numai ca pierzi gaz pretios

Mda... cu mintea mea egocentrista nu m-am gandit la pierderea de gaz, omul avand sticla cu drojdie ca sursa de CO2. Eu am butelie si nu prea ma intereseaza capitolul pierderi. Cel putin atata timp cat nu pierd cantitati enervante. Butelia ma tine 1 an si ceva... Daca pierd niste gaz... nu ma va tine atat. ma va tine doar un an. Umplerea ei costa 20 de lei...

La drojdie e mai nasol. Cu pretul la "consumabile" ajungi cam tot pe-acolo, dar saptamanal, sau cand s-or termina sticlele astea cu retete mai evoluate tre sa stai, spala sticla, incalzeste drojdia, prepara gelatina, bag-o la frigider, vezi sa nu inghete, toarna zahar cu cornetu' de hartie, cornetu' se desface, juma' de zahar e pe jos... Cred ca am imbatranit si am devenit mult prea lenes. N-as putea sa ma intorc la drojdie.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Val wrote:La drojdie e mai nasol. Cu pretul la "consumabile" ajungi cam tot pe-acolo, dar saptamanal, sau cand s-or termina sticlele astea cu retete mai evoluate tre sa stai, spala sticla, incalzeste drojdia, prepara gelatina, bag-o la frigider, vezi sa nu inghete, toarna zahar cu cornetu' de hartie, cornetu' se desface, juma' de zahar e pe jos...

Apoi, intr-un final apoteotic, iti iei butelie .

Poze: smilie ... Poze cu plante
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Salut. Pentru ca totul sa arate putin mai bine, poti face urmatorul lucru. Renunta la furtunul dintre filtru si sticla, prin prinderea capacului sticlei direct pe iesirea filtrului. In felul acesta, sticla va sta in aceeasi pozitie, doar filtrul il pui orizontal. Eu asa am avut si totul a fost ok. Verifica inainte ca nu cumva filtrul sa devina zgomotos atunci cand il pui orizontal.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
grammy
Junior member

IP:

Are cineva asa ceava?
http://picasaweb.google.com/grammydr/Acvariu200lSetup#5277785981826204258
Merge pt metoda cu bomba?
Bomba este cu gelatina...am citit ca ar tine cam o luna ...o tin cam la liber, nu strangulez iesirea co2-ului si da cam o bula/sec
andras
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu merge

galeria mea
[Email] [WWW]
neonu
Junior member

IP:

andras wrote:Nu merge

Pana la urma am incercat si chiar merge dupa cum zicea si Porcu. Merge chiar bine cu bomba cu gelatina.
Recunosc viitorul e butelia
grammy
Junior member

IP:

Domnilor dupa o luna de folosinta am ajuns la urmatoarele concluzii:
1. Bomba a functionat timp de 3 saptamani si ceva pana a ajuns de la circa 2 bule/sec la 0.5b/sec ceea ce nu mia e suficient
2. De 2 zile am refacut-o insa in urmatorul mod: nu am golit, spalat sticla ci la gunoi si alta sticla. Acuma a doua oara am facut-o mai profesionist ca prima data zic eu si dupa circa 4-5 ore mi-a dus testerul JBL de CO2 de la albastru inchis la verde spre galben
Acuma o las sa merga non stop numa ca noaptea bulele ies la suprafata fara sa mai se dizolve...imi e frica sa nu gasesc pestii morti fiind foarte aproape de zona unde zice testerul ca ar fi prea mult co2
Concluzia finala ar fi ca nu mai sunt asa disperat sa iau butelia cat mia repede crezand ca bomba cu gelatina nu poate satisface deloc plantele...
Am mai bagat si fertilizare Ferropol, PPs-Pro, substrat, lumina 10 ore si merg destul de bine plantele nu toate da mai lucram ca suntem la inceput
andras
Senior member
[Avatar]

IP:

neonu wrote:
andras wrote:Nu merge

Pana la urma am incercat si chiar merge dupa cum zicea si Porcu. Merge chiar bine cu bomba cu gelatina.
Recunosc viitorul e butelia

Imi pare rau ca te-am indus in eroare , stiam pe cineva la care n-a mers. Inseamna ca ceramica ta este mai poroasa. Scuze inca odata.

galeria mea
[Email] [WWW]
neonu
Junior member

IP:

Nicio problema. Sunt la inceput cu bomba imi pare ceva mai pretentioasa la variatiile de temperatura (bucatarie).
Deja ma pregatesc sa stau la coada la butelii ba chiar ma gandesc sa-mi iau un carucior de butelie :-P In cele din urma tot la un sistem presurizat voi ajunge. Evident ca trebuie sa trec si prin: zahar, gelatina, furtunas, oetker, palnie, s-a intarit-ba nu, sa o opresc, a venit vara sare bomba...etc.

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: