Author |
Message |
razvan2008
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/11/2008 18:03:06
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
razvan2008
Junior member
IP:
|
Salut dragii mei "colegi" de echipa. Vreau sa imi fac si eu un acvariu de pesti (40-50 litrii). O sa mi-l fac custom made, exact
la inaltimea/latimea/lungimea dorita, in functie de suportul pe care mi-l fac.
As avea si eu cateva intrebari. De mentionat ca am mai avut un acvariu de vreo 35 de litrii acum ani buni, cand eram mai mic si mai prostutz (de fapt eram prost rau), dar am renuntat la el din mai multe motive : imi lua prea mult sa lucrez la el, schimbam apa des, si cand o faceam o schimbam pe toata, mutat pesti in alt acvariu, curatat acvariu, spalat nisip, spalat plante, pus pestii si restul toate in acvariu etc. Greu si pentru mine, greu si pentru pesti (mai ales). Si multe alte greseli pe care le-am descoperit citind pe acest forum interesant.
Dar de data asta vreau sa il fac ca la carte, sa fie bine si pentru mine si pentru vietatiile alea mici si cu coada
Asa ca va rog, daca puteti, sa aruncati 5 minute o privire peste ce am de intrebat si sa ma ajutati si pe mine cu o parere. Multumesc anticipat tuturor celor care ma vor ajuta cu o parere, o sugestie, un sfat.
ILUMINATUL
In primul rand, sa specific ca, camera in care voi pune acvariul e pe sud, deci nu are lumina prea multa, ceea ce e bine ca nu vreau sa se dezvolte algele. Pe de alta parte, asta inseamna ca am nevoie de un neon bun.
Am citit pe forum ca trebuie cam 0,5 W la litru de apa. Deci 20W la 40l respectiv 25W la 50l. Am fost la un petshop insa si propietara mi-a spus ca de fapt trebuie un numar de W egal cu un sfert din marimea acvariului, deci 10W pentru 40l respectiv 12W pentru 50l. Care este adevarul ? Cati W imi trebuie ? Mentionez ca acum am un neon facut de tata la servici, cu suport care reflecta toata lumina in jos, de 20W.
In alta ordine de idei, la ce distanta trebuie sa fie neonul fata de acvariu ? Presupun ca trebuie pus deasupra, ca sa para natural. Conteaza culoarea ? Am vazut ca majoritatea au neon alb, asa are si al meu. E ok ?
IN LEGATURA CU PESTII
Am citit ca prima oara trebuie aclimatizati, apoi sa se combine apa din acvariu cu apa din punga. Intrebari :
- daca pun punga in acvariu, nu are pe ea bacterii ceva care pot sa infecteze apa si sa imbolnaveasca/omoare pestii ?
- o sa iau un borcan si acolo o sa combin apa din punga cu cea din acvariu. Ce dimensiune a borcanului imi sugerati ? Borcanul trebuie fiert inainte de a-l folosii pentru asa ceva, nu ? Sau daca voi aveti alta alternativa, va rog sa imi spuneti.
- pentru hranire, ca sa nu ramana multe resturi de mancare, mi s-a spus sa fac in modul urmator : sa las fundul acvariului gol intr-o portiune (in coltul opus portiunii unde se afla filtrul) si acolo sa arunc mancarea la pesti. Ce nu se va manca ramane pe fundul (gol) si astfel pot sa vad/iau resturile mai usor/repede. Ce parere aveti despre acest lucru ?
IN LEGATURA CU PLANTELE
- ca sa cresc plante (cele dedicate incepatorilor) am nevoie de substrat din nisip ? Sau e de ajuns pietrisul? Data trecuta cand am avut acvariul nu am avut pietris, doar nisip, si se ridica la suprafata si in apa si se vedea urat rau (mai ales cand se fugareau sanitarii  ). De asemenea e mult mai sensibil ca pietrisul. De aceeas as vrea sa pun doar pietris. Si ma gandesc, ca fiind plante de apa, trebuie sa fie unele dintre ele (pentru incepatori) care se hranesc prin frunze ?
Cam atat pentru acum. O sa mai am eu de intrebat, ca prefer sa intreb pe cei experimentati si sa invat de la ei decat sa fac vreo boacana, dar deocamdata atat ca sa nu va mananc prea mult timp.  Astept cu nerabdare raspunsurile voastre
Razvan
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/11/2008 18:38:50
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
IP:
|
Iluminat:
Nu ai spus cat de multe plante vrei si cat de pretentioase. Am avut si eu 0.25W/L si a fost ok cu anubias si cabomba, chiar daca 0.5W n-au fost totusi suficienti pentru plante mai pretentioase. Tu alegi.
Neonul trebuie sa fie special de acvaristica - spectrul mai puternic pe albastru si pe rosu. Cu neoanele din 'piata', normale - apar alge.
Apoi:
a) punga + bacterii vs. acvariu: depinde pe unde ai tinut punga inainte sa o bagi in apa :). Eu pun continutul din punga separat intr-o galetusa, si in galetusa adaug treptat apa din acvariu. Dupa ce s-au aclimatizat (si predominant acum e apa de acvariu), mut doar pestii cu un minciog.
b) borcanul sa fie curat si uscat inainte (sa nu aibe clor in el de la apa). Borcan = galetusa.
c) hranirea in locul gol = hm. Oricum se face mizerie si oricum trebuie sa aspiri :). Nu m-as chinui cu locul gol.
d) substrat din nisip ? substratul este un soi de pamant special - il cumperi de la magazinul de pesti, se vinde la galetusa. Plantele au nevoie de acest pamant bogat in nutrienti, altfel n-au de unde sa creasca. Peste el (il pui gros de 2cm sa zicem) adaugi inca 1cm sau mai mult (cum ar veni stratul) de pietris 2-3mm. Plantele le infigi incat sa fie cu radacinile in substrat.
Succes,
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/11/2008 18:41:40
|
Dolly
Dust in the wind
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a34bacf839b923770b2c360eefa26748.jpg)
IP:
|
Citeste pentru inceput articolele
Ghidul incepatorului si Ciclul azotului.
Pentru plante - vezi pe www.tropica.com si alege ce ti se pare mai convenabil. Elodeea si Ceratopteris thalictroides sunt insa indicate pentru un acvariu nou.
Pentru neoane, pompe de aer, filtre si alte echipamente - sectiunea Atelier (DIY) & Hardware.
Bafta!
|
|
 |
razvan2008
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/11/2008 19:58:29
|
razvan2008
Junior member
IP:
|
Salut baieti (si fete daca sunteti). Mersii frumos pentru sfaturi. Ca informare, am cam citit toate articolele care mi s-au parut interesante, si mai multe threaduri din forum ca sa ma documentez oleaca inainte de a intreba.
----------------------------------------------------------------
Haruko - ce plate imi recomanzi ? spune-mi te rog si denumirea in romana si in latina. Ce pesti imi recomanzi pentru incepator, care sa se si inteleaga bine ?
----------------------------------------------------------------
viulian - nu vreau plante pretentioase, cel putin nu pentru inceput pana nu ma obisnuiesc iar cu viata de acvarist  .. ce imi recomanzi ? Si in romana si in latina te rog
Mersii frumos pentru sfatul in legatura cu punga, asa o sa fac si eu. Cu ocazia asta scap de frica de bacterii
Cat despre neoane, esti sigur de asta ? Am un prieten care foloseste neon obisnuit, si nu a avut probleme pana acum ?
Cat despre substrat, am vorbit cu cineva si mi-a si aratat acvariul lui, si el nu are deloc substrat, doar pietris, si cu toate asta are plante sanatoase si fara probleme. Deci merge si fara substrat sa inteleg nu ? (mi-e "frica" sa folosesc substrat ca sa nu se imputa, sa nu cada mancare pe acolo sa putrezeasca, sa nu se ridice la suprafata in caz ca dau din greseala pietrisul la o parte etc). Asa cu pietris stiu de o treaba, dar vreau si plante.
--------------------------------------------------------
INTREBARI NOI
Am fost azi la un alt petshop mai mare si m-am interesat de produse pe acolo. Ca specificatii spuneti-mi si mie va rog, pentru un acvariu de 50-60 litrii :
Filtru - cam cati litrii trebuie sa filtreze pe ora ? 200-300 ?
Incalzitor - cati W sa aiba ? 50 / 75 / 100 ?
Neonul - am vorbit cu vanzatorul si mi-a spus ca pentru 50-60 litrii 20W e suficient, ca asa vin si acvariile Juwel cu cate 15-20W. E bine ?
Pentru partea de jos, m-am gandit sa combin substrat de 3-5mm (la fund) cu substrat de 4-8mm (la suprafata) - ca doar deastea am gasit la magazin. E bine ?
Astept cu nerabdare raspunsurile voastre, si va rog ceilalti care mai cititi sa raspundeti si voi
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/11/2008 20:27:45
|
Dolly
Dust in the wind
IP:
|
razvan2008 wrote:
Haruko - ce plate imi recomanzi ? spune-mi te rog si denumirea in romana si in latina. Ce pesti imi recomanzi pentru incepator, care sa se si inteleaga bine ?
Pai plante ti-am recomandat deja Elodeea (Egeria densa) - traducerea in lb romana e "ciuma apei", dar ma indoiesc ca vinzatorii au habar cu e se maninca. Uite mai bine un link ca sa nu te pomenesti ca ai cumparat o planta de apartament, cum s-a mai intimplat. Egeria Densa. Cit despre Ceratopteris thalictroides - scuza-mi lacunele, dar nu ii cunosc denumirea neaosa romaneasca. Link - Ceratopteris thalictroides. Toate astea le gaseai pe tropica, daca dovedeai putin interes....
Cit despre pesti pentru un incepator - guppy (Poecilia reticulata) si nimic altceva. Guppy.
Sfat - nu te baga la specii care se fac mari si au nevoie de mult spatiu la maturitate, indiferent cit de atractivi par - gen scalari, carasi, discusi, oscari etc. Pentru acvariul tau e numai bine ce ti-am recomandat, mai ales ca guppy nasc pui vii si se inmultesc mai ceva ca iepurii.
Si inca ceva - nu mai pune baza in tot ce auzi de la vinzatori. Daca ai o nedumerire, mai bine intreaba aici pe forum. Macar ai garantia ca nu te va pacali nimeni cu buna stiinta.  Si citeste articolele pe care ti le-am indicat pina o sa le visezi si noaptea-n somn.
|
|
 |
razvan2008
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/11/2008 21:50:36
|
razvan2008
Junior member
IP:
|
Salut Haruko. Apropo, esti fata sau baiat ? Ca sa stiu cu ce apelativ sa ma adresez
Anyway, mersii frumos pt sfaturi.
In legatura cu pestii, nu iau specii mari ca nu imi plac oricum. Ma gandesc la niste gupy, xifori, neoni, zebre si sanitari. Nu in cantitati industriale, cate 2 din fiecare probabil. E bine ? Sunt compatibili ?
Spune-mi parerea ta despre substrat te rog, e bine doar cu pietris cum am zis eu ?
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/11/2008 22:35:34
|
Dolly
Dust in the wind
IP:
|
razvan2008 wrote: Salut Haruko. Apropo, esti fata sau baiat ? Ca sa stiu cu ce apelativ sa ma adresez
Barbat.  Chiar daca port "fusta" la antrenamente.  (A se citi chimono  )
razvan2008 wrote: In legatura cu pestii, nu iau specii mari ca nu imi plac oricum. Ma gandesc la niste gupy, xifori, neoni, zebre si sanitari. Nu in cantitati industriale, cate 2 din fiecare probabil. E bine ? Sunt compatibili ?
Neonii si zebrele sunt pesti de cird. Asta inseamna de la 6 in sus ca sa se simta in siguranta. Sanitari nu poti tine decit corydoras pina vei capata ceva experienta. Care iarasi se simt bine cind sunt mai multi. Mai ramin xipho si guppy. Recomandabil ar fi sa ii iei de mici - cind sunt pui, ca sa se acomodeze cu conditiile din acvariul tau. Dar problema care apare la Xiphophorus helleri este ca nu stii peste ce dai. Adica poti sa te trezesti cu mai multi masculi si atunci va iesi razboi. Masculii sunt destul de agresivi intre ei. De aceea se recomanda un mascul si 3 femele. Asa ca mai bine nu. Dar ai putea opta pentru platy - Xiphophorus maculatus. Xiphophorus maculatus. Si acestia sunt vivipari - nasc pui vii.  Frumusei, colorati, vioi. Cred ca pentru inceput ar fi bine veniti in acvariul tau.  Daca le asiguri un acvariu plantat din abundenta si hrana variata si de calitate, vei obtine numai satisfactii.
razvan2008 wrote:Spune-mi parerea ta despre substrat te rog, e bine doar cu pietris cum am zis eu ?
Cel mai bun substrat e Dupla, fara indoiala.  Daca pui doar pietris, iti va fi mai greu, mai ales cind va trebui sa faci curat in acvariu. Aspirarea resturilor de hrana si a dejectiilor va deveni un chin.
Si am o mare rugaminte la tine - stiu ca esti la inceput, dar incearca sa nu mai pocesti  numele pestilor sau ale plantelor.
Succes!
|
|
 |
calin_gherman
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/11/2008 22:52:09
|
calin_gherman
Ultra High Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/182e6c2d3d78eef40e5dac7da77a748f.jpg)
IP:
|
Cel mai bun substrat e Dupla
Sau ADA? Amazonia soil II...?
Acesta il poti comanda aici: www.aquasabi.de
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/11/2008 22:57:15
|
Dolly
Dust in the wind
IP:
|
minnardy wrote:
Cel mai bun substrat e Dupla
Sau ADA? Amazonia soil II...?
Acesta il poti comanda aici: www.aquasabi.de
Sau ADA, daca zici tu..  Dar dupa ce am vazut acvariile lui Ginel, hotarirea mea a ramas de neclintit. :sic: :-) Si unde mai pui ca si Faraonul tot Dupla folosese. Or stii ei ceva.
|
|
 |
LUPmic
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/11/2008 07:55:46
|
LUPmic
Senior member
IP:
|
Cat despre neoane, esti sigur de asta ? Am un prieten care foloseste neon obisnuit, si nu a avut probleme pana acum ?
Cat despre substrat, am vorbit cu cineva si mi-a si aratat acvariul lui, si el nu are deloc substrat, doar pietris, si cu toate asta are plante sanatoase si fara probleme. Deci merge si fara substrat sa inteleg nu ? (mi-e "frica" sa folosesc substrat ca sa nu se imputa, sa nu cada mancare pe acolo sa putrezeasca, sa nu se ridice la suprafata in caz ca dau din greseala pietrisul la o parte etc). Asa cu pietris stiu de o treaba, dar vreau si plante.
Cu neonul normal e posibil sa nu ai probleme cu algele daca ai plante sanatoase si nepretentioase + CO2.
Probabil ca cel care ti-a aratat acvariul foloseste fertilizare lichida sau bilute( parca de la JBL, nu d-alea din nas  ).
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/11/2008 08:34:44
|
Dolly
Dust in the wind
IP:
|
adriancalotescu wrote:
Cu neonul normal e posibil sa nu ai probleme cu algele daca ai plante sanatoase si nepretentioase + CO2.
Indoi-m-as si n-am cui.  Osram Fluora, Philips Aquarelle iti spune ceva? Acestea sunt neoane pentru acvarii.  Si sunt valabile indiferent cit de pretentioase sau nu sunt plantele respective.  Cu fertilizarea e bine sa inceapa cu bilute/conuri la radacina plantelor si dupa o perioada sa treaca si la cea lichida. Altfel risca o explozie de alge de toata frumusetea. Intre timp, sistemul de aditie CO2 e necesar, dar cere ceva experienta, teste etc. Hai sa nu il speriem si sa-i taiem tot elanul de la inceput.
Razvane, de ce crezi ca ti-am spus sa arunci cite un ochi si pe la sectiunea Atelier (DIY) & Hardware? Iar celalat arunca-l la sectiunea Acvarii de vis sa te mai orientezi cit de cit, mai ales ca zici ca esti interesat si de plante.
|
|
 |
LUPmic
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/11/2008 08:48:56
|
LUPmic
Senior member
IP:
|
Am spus ca "e posibil" , asta nu inseamna ca l-am incurajat sa-l foloseasca.Ca nu de prosti or face aia neoane speciale pentru acvaristica  Eu unul am inceput cu philips 765 :-) iar acum am un 830 .
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/11/2008 08:59:33
|
Dolly
Dust in the wind
IP:
|
adriancalotescu wrote:Am spus ca "e posibil" , asta nu inseamna ca l-am incurajat sa-l foloseasca.Ca nu de prosti or face aia neoane speciale pentru acvaristica  Eu unul am inceput cu philips 765 :-) iar acum am un 830 .
Asa da.  Eu, pe la inceputuri, pe cind a fost odata ca niciodata  ...am folosit neoane normale. Ce aveam in bucatarie, aveam si in capacul acvariului.  Si mai aveam si niste plante...  Cred ca am avut toate algele posibile si imposibile, descoperite si nedescoperite inca. :sic: Dar pe vremea aceea nu era forumul, nu aveam pe cine sa intreb, nu ma sfatuia nimeni...  De aceea stiu cum e si stiu ca uneori iti vine sa te lasi de acvaristica si sa te apuci de crecut struti, ca e mai rentabil.
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/11/2008 11:27:43
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
Haruko wrote:Dar dupa ce am vazut acvariile lui Ginel, hotarirea mea a ramas de neclintit. :sic: :-) Si unde mai pui ca si Faraonul tot Dupla folosese. Or stii ei ceva. 
Sau asta au avut la indemina sau atita le-a permis bugetu'  .......
Razvan: hotaraste-te la punctu' de atractie al acvariu: plantele sau pestii. In functie de ce alegi ....... asa vei dota acvariu'.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/11/2008 11:37:05
|
Dolly
Dust in the wind
IP:
|
Porcu wrote:
Haruko wrote:Dar dupa ce am vazut acvariile lui Ginel, hotarirea mea a ramas de neclintit. :sic: :-) Si unde mai pui ca si Faraonul tot Dupla folosese. Or stii ei ceva. 
Sau asta au avut la indemina sau atita le-a permis bugetu'  .......
Nici n-am insinuat altceva...
|
|
 |
razvan2008
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/11/2008 13:26:48
|
razvan2008
Junior member
IP:
|
Punctul de atractie vreau sa fie PESTII. Mi-am comandat astazi acvariul, 55 lungime, 40 inaltime, 30 latime - 66 litrii.
Ca dotari ma gandesc sa imi iau asa :
Incalzitor RESUN - 100W
Filtru FanFilter Plus (60-100L)
O pompa de aer (asta doar asa pentru frumusete, ca filtrul baga si baga si oxigen).
Neon - asta nu stiu inca, nu m-am interesat foarte bine, o sa ma uit la magazin
Sunt bune? O chestie care ma frapeaza, pentru acvariul meu (66L), cam ce debit trebuie sa aiba filtrul ca sa nu am probleme ? Undeva la 250-300L pe ora ? Daca e mai mult, gen 400 sau 500, am proleme ? (o sa imi faca curent in acvariu ?). Ca vanzatorii m-au sfatuit sa nu iau un filtru cu volum asa mare. Astept neaparat parerea voastra in legatura cu asta.
Si inca o treaba de lamurit, sunt iar foarte nedumerit aici.
HARUKO - ai zis ca daca fac substrat doar din pietris o sa fie jale mare la curatare. De ce ? Cum m-ar ajuta substrarul (care oricum e la fund), sa curat acvariul mai usor ?
Ca fapt divers, joi imi iau acvariul, am niste emotii  ... asta e cadoul meu de Craciun
PORCU - da, da, luati-ma usor, fara CO2 si altele, ca deabia incep sa ma descurc si eu. Deasta tot intreb, ca sa ma asigur ca fac bine ce fac.
Bafta la toata lumea si astept raspunsurile voastre !
PS : HARUKO, ce sport practici si de cat timp :-) ? Am practicat si eu karate cativa ani cand eram mai mic
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/11/2008 13:57:05
|
Dolly
Dust in the wind
IP:
|
razvan2008 wrote: HARUKO - ai zis ca daca fac substrat doar din pietris o sa fie jale mare la curatare. De ce ? Cum m-ar ajuta substrarul (care oricum e la fund), sa curat acvariul mai usor ?
Pai toata mizeria unde crezi ca se depune? Dejectii, resturi de mincare, frunze moarte etc...Acestea toate trebuie aspirate de catre tine personal de pe substrat. Filtrul, oricit de performant ar fi, nu va face fata. Si asta mai ales ca te vei axa pe pesti.
razvan2008 wrote:PS : HARUKO, ce sport practici si de cat timp :-) ? Am practicat si eu karate cativa ani cand eram mai mic
Asta nu face obiectul forumului.
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/11/2008 14:00:02
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
razvan2008 wrote:Incalzitor RESUN - 100W
Filtru FanFilter Plus (60-100L)
O pompa de aer (asta doar asa pentru frumusete, ca filtrul baga si baga si oxigen).
E bine, cu precizarea ca pompa de aer poate lipsi pentru ca nu vei suprapopula  .
razvan2008 wrote:Neon - asta nu stiu inca, nu m-am interesat foarte bine, o sa ma uit la magazin
Pentru ca te intereseaza pestii iti sugerez un tub Aqua Glo  .
|
|
 |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/11/2008 14:07:38
|
Val
Magister Ludi
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1029125184268d6c20095a.jpg)
IP:
|
Nu mai stiu cum stau Hagen la preturi, asa ca nu pot sa zic "mai bine cumpara......."
...dar o varianta de luat in seama pentru a accentua coloritul pestilor este si Philips Aquarelle. Ambele sunt trifosforice daca nu ma inseala memoria.
Inclin sa cred, totusi ca Philips-ul este mai ieftin si mai accesibil.
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/11/2008 14:43:24
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
Val wrote:...dar o varianta de luat in seama pentru a accentua coloritul pestilor este si Philips Aquarelle. Ambele sunt trifosforice daca nu ma inseala memoria.
Inclin sa cred, totusi ca Philips-ul este mai ieftin si mai accesibil.
E un pic mai ieftin da' nu cu mult  si nu se compara la scoaterea in evidenta a culorilor.
|
|
 |
|