[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
pangasus si tilapia cine stie mai multe?  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
zalmoxes
Junior member
[Avatar]

IP:

Mi-ar fi de folos cat mai multe informatii cu privire la acesti pesti: hranire, marimi, etc., etc.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Pangasius nu e peste pentru acvarii, creste pina la un metru si se poate cumpara de la Metro la kilogram .

Despre care specie de Tilapia intrebi? Sint multe si majoritatea de talie mare.

Poze: smilie ... Poze cu plante
zalmoxes
Junior member
[Avatar]

IP:

asta stiu si eu dar am vazut in acvarii iar eu am 10 acvarii de peste 1 metru lungime .M-ar interesa sa fac o crescatorie deoarece am si afara 16 bazine de 4 metri diametru si adinci de 1 metru.Tilapia tot pentru asa ceva as creste
zalmoxes
Junior member
[Avatar]

IP:

Porcu wrote:Pangasius nu e peste pentru acvarii, creste pina la un metru si se poate cumpara de la Metro la kilogram .

eu cred ca te inseli in privinta speciei Pangasius se foloseste si in acvarii prbabil nu-ti place tie am vazut ca preferi mai mult plantele si pot spun ca cunoscator ca sunt superbe
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Depinde de ce intelegem prin acvarii. Eu nu pot accepta in acvariu un peste capabil sa atinga dimensiuni comparabile cu dimensiunile acvariului.
Daca prin acvarii intelegi recipiente de (foarte) multi metri e bine.
Eu ma gindeam la acvariile pe care le au amatorii de pe forum, acvarii care nu prea depasesc 1-1,5 metri.

Alokt
Member

IP:

zalmoxes wrote:
Porcu wrote:Pangasius nu e peste pentru acvarii, creste pina la un metru si se poate cumpara de la Metro la kilogram .

eu cred ca te inseli in privinta speciei Pangasius se foloseste si in acvarii prbabil nu-ti place tie am vazut ca preferi mai mult plantele si pot spun ca cunoscator ca sunt superbe

http://www.fishbase.org/summary/SpeciesSummary.php?ID=292

Daca asta-i peste de acvariu, vaca-i hamster.

album1, album2, album3, album4
zalmoxes
Junior member
[Avatar]

IP:

Alokt wrote:
zalmoxes wrote:

http://www.fishbase.org/summary/SpeciesSummary.php?ID=292

Daca asta-i peste de acvariu, vaca-i hamster.

daca tu zici asa o fi.E adevarat ca atinge si aceasta dimensiune de 1 metru dar cam greu in acvariu,si te intreb de ce se vinde pe piata pe post de asa zisi rechini(argintiu si albastri)
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

In acvariu nu atinge un metru pentru ca se chinuie. Pe acest forum nu incurajam tinerea pestilor de talie foarte mare in acvarii, scopu' nostru e de a ajuta lumea sa tina pestii si plantele in conditii cit mai bune. Nu cunosc pe nimeni capabil sa asigure conditii decente pentru Pangasius. Nu incerca sa ne convingi ca e corect sa crestem Pangasius in acvarii ca nu merge , e posibil sa pacalesti doar citiva incepatori.
A tine Pangasius intr-un acvariu lung de 3 metri (de 3 ori lungimea pestelui la maturitate), inalt de 1 metru si lat de 1 metru (lungimea pestelui la maturitate) mi se pare echivalent cu a tine zebre intr-un acvariu de lung de 15 cm, inalt de 5 cm si lat de 5 cm. Asa-i ca-i infiorator ?

zalmoxes wrote:de ce se vinde pe piata pe post de asa zisi rechini(argintiu si albastri)

Chiar daca se vinde pe piata ca rechin acest peste nu are nici o legatura cu rechinii. Doar un incepator necunoscator si neinteresat poate crede o astfel de timpenie.
Se vinde pentru ca majoritatea are un nivel intelectual infricosator de scazut, aproape de cretinism. Nu vreau sa fac aici un profil psihologic al posesorului de Pangasius in acvariu, cunosc destui si-i miros de la o posta .

Repet, nu vorbesc de posesorii de recipiente de foarte multi metri lungime, cei care detin asa ceva nu trebuie sa se simta jigniti.

AMON_RA
Member
[Avatar]

IP:

zalmoxes
si te intreb de ce se vinde pe piata pe post de asa zisi rechini(argintiu si albastri)

Asa cum se vinde si Hoplosternum thoracatum sub numele de " somn pitic " .
Eu am vazut pestele in petshop si cum nu il cunosteam am intrebat vanzatorul cat de mare creste. " Nu creste mare , 5-6 cm doar " a fost raspunsul . Drept urmare am luat 2 bucati. Cand am vazut ca de la o zi la la alta se face tot mai mare ........

“The great masses of the people will more easily fall victims to a big lie than to a small one.”
zalmoxes
Junior member
[Avatar]

IP:

Porcu wrote:In acvariu nu atinge un metru pentru ca se chinuie. Pe acest forum nu incurajam tinerea pestilor de talie foarte mare in acvarii, scopu' nostru e de a ajuta lumea sa tina pestii si plantele in conditii cit mai bune. Nu cunosc pe nimeni capabil sa asigure conditii decente pentru Pangasius. Nu incerca sa ne convingi ca e corect sa crestem Pangasius in acvarii ca nu merge , e posibil sa pacalesti doar citiva incepatori.
A tine Pangasius intr-un acvariu lung de 3 metri (de 3 ori lungimea pestelui la maturitate), inalt de 1 metru si lat de 1 metru (lungimea pestelui la maturitate) mi se pare echivalent cu a tine zebre intr-un acvariu de lung de 15 cm, inalt de 5 cm si lat de 5 cm. Asa-i ca-i infiorator ?

zalmoxes wrote:de ce se vinde pe piata pe post de asa zisi rechini(argintiu si albastri)

Chiar daca se vinde pe piata ca rechin acest peste nu are nici o legatura cu rechinii. Doar un incepator necunoscator si neinteresat poate crede o astfel de timpenie.
Se vinde pentru ca majoritatea are un nivel intelectual infricosator de scazut, aproape de cretinism. Nu vreau sa fac aici un profil psihologic al posesorului de Pangasius in acvariu, cunosc destui si-i miros de la o posta .

Repet, nu vorbesc de posesorii de recipiente de foarte multi metri lungime, cei care detin asa ceva nu trebuie sa se simta jigniti.

Vezi draga(Faraoane) problema nu e de cretinism ci de necunoastere,iar despre incurajari e dupa bugetul fiecaruia.A fi acvarist inseamna dupa mine intii sa te angajezi sa fi pasionat sa te dedici trup si suflet.Daca ai un acvariu de 100 litri nu inseamna ca esti acvarist adevarat poate doar incepator ,simpatizant al naturi acvatice.Acvaristul adevarat are cel putin 2,3 specii sau chiar mai multe dar de la 20/30 exemplare ia reprodus de mai multe ori stie aproape tot despre ei.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

zalmoxes wrote:problema nu e de cretinism ci de necunoastere

Scuza cu necunoasterea putea fi adusa acum 15-20 ani . In 2008 posibilitatile de informare sint pentru oricine, nu mai poti spune "n-am avut de unde sa stiu". Iar sa te apuci sa bagi in acvariu niste animale fara sa te informezi cit de cit inainte, macar despre dimensiunile pe care le pot atinge pesti pe care vrei sa-i ai ....... mi se pare lipsa de IQ . N-avem pretentia ca fiecare acvarist amator sa cheltuie mii de euro si sa cumpere aparatura si zeci de teste care sa-i permita sa tina parametri din acvariu la fel ca-n locurile de origine ale pestilor, da' macar 10-20 minute de cautare pe Internet inainte de a cumpara pesti cred ca poate face fiecare. E un efort chiar asa mare? Pur si simplu nu-i inteleg pe cei care n-o fac , efectiv depaseste puterea mea de intelegere. Probabil e ceva ce tine de dimensiunea pasiunii, da' de ce naiba iti iei acvariu daca nu esti pasionat ?

zalmoxes
Junior member
[Avatar]

IP:

Porcu wrote:
zalmoxes wrote:problema nu e de cretinism ci de necunoastere

Scuza cu necunoasterea putea fi adusa acum 15-20 ani . In 2008 posibilitatile de informare sint pentru oricine, nu mai poti spune "n-am avut de unde sa stiu". Iar sa te apuci sa bagi in acvariu niste animale fara sa te informezi cit de cit inainte, macar despre dimensiunile pe care le pot atinge pesti pe care vrei sa-i ai ....... mi se pare lipsa de IQ . N-avem pretentia ca fiecare acvarist amator sa cheltuie mii de euro si sa cumpere aparatura si zeci de teste care sa-i permita sa tina parametri din acvariu la fel ca-n locurile de origine ale pestilor, da' macar 10-20 minute de cautare pe Internet inainte de a cumpara pesti cred ca poate face fiecare. E un efort chiar asa mare? Pur si simplu nu-i inteleg pe cei care n-o fac , efectiv depaseste puterea mea de intelegere. Probabil e ceva ce tine de dimensiunea pasiunii, da' de ce naiba iti iei acvariu daca nu esti pasionat ?

Aici ai perfecta dreptate dar de obicei cel care are banul e plin de fite si nu prea e interesat de acvaristica el foloseste acvariul pe post de mobila(e simplu obiect fara viata) si cu cit este mai mare e mai cool are cu ce se lauda.De intretinerea lui se ocupa alti acvaristi el da banul si priveste
Alokt
Member

IP:

Esenta ar fi:
- Daca dai cautare pe GOOGLE si selectezi optiunea "imagini", iar la imagini vezi 80% farfurii cu mancare iar restul poze cu cate 2-5 nenea tinand pestele de 3 m lungime, trebuie sa te gandesti serios daca acel peste este de acvariu sau nu.
- Dar sarind peste discutia despre dimensiunea la care creste pestele, sunt indicatori de temperatura, habitat (cu sau fara plante), teritorialitate si toleranta catre specia lui sau alte specii, PH, duritatea apei care in unele judete este excesiva si nu in ultimul rand sa stim cate ceva despre obiceiurile pestilor nostrii.

Acestea mi se par niste etape esentiale in alegerea pestilor pe care ii vom creste.

zalmoxes
Junior member
[Avatar]

IP:

Alokt wrote:Esenta ar fi:
- Daca dai cautare pe GOOGLE si selectezi optiunea "imagini", iar la imagini vezi 80% farfurii cu mancare iar restul poze cu cate 2-5 nenea tinand pestele de 3 m lungime, trebuie sa te gandesti serios daca acel peste este de acvariu sau nu.
- Dar sarind peste discutia despre dimensiunea la care creste pestele, sunt indicatori de temperatura, habitat (cu sau fara plante), teritorialitate si toleranta catre specia lui sau alte specii, PH, duritatea apei care in unele judete este excesiva si nu in ultimul rand sa stim cate ceva despre obiceiurile pestilor nostrii.

Acestea mi se par niste etape esentiale in alegerea pestilor pe care ii vom creste.

Draga Alokt acum e sezonul carasillor cind sunt in bataie (reproducere,depunere de icre) asa ca nu-i vad pe google cind depun eu fac acvaristica de la 12 ani si am 53 acum ,poate asta sa-ti spuna ceva,eu am invatat prin practica lucru pe care o sa-l atingi si tu tot la 53 ani.Cit despre pesti nostri spune-mi tu daca sti originea Boartei si a Reginei si mai vorbim atunci.
Alokt
Member

IP:

zalmoxes wrote:

Draga Alokt acum e sezonul carasillor cind sunt in bataie (reproducere,depunere de icre) asa ca nu-i vad pe google cind depun eu fac acvaristica de la 12 ani si am 53 acum ,poate asta sa-ti spuna ceva,eu am invatat prin practica lucru pe care o sa-l atingi si tu tot la 53 ani.Cit despre pesti nostri spune-mi tu daca sti originea Boartei si a Reginei si mai vorbim atunci.

Regina - biban soare, specie invaziva considerata si daunator datorita apetitului pe care il are pentru icrele altor specii, este un peste de fund care prefera zonele namoloase, doar in perioada de reproducere isi face cuiburi in mal la apa mica, cuiburi pe care le protejeaza cu inversunare.
Boarta - scoicar provine din China si a fost introdus in Europa ca si amurul (cteno) in jurul anilor 1700. Face parte din familia ciprinidelor si este direct dependent la inmultire de scoici.

Hai sa ti-o intorc, care este singura specie de cod de apa dulce, in ce luna si in ce perioada a zilei are loc "dansul nuptial".
Si ca veni vorba, spune-mi si mie 2-3 chestii despre caras, de unde provine el si carui peste i-a luat locul incet incet dupa ce a fost introdus in europa?

Nu cred ca varsta are neaparat vreo legatura cu volumul de cunostinte, iar acvaristica poti sa o practici de 300 de ani daca o faci la un mod gresit.
Aceasta este doar o opinie proprie.

zalmoxes
Junior member
[Avatar]

IP:

Alokt wrote:
zalmoxes wrote:

Regina - biban soare, specie invaziva considerata si daunator datorita apetitului pe care il are pentru icrele altor specii, este un peste de fund care prefera zonele namoloase, doar in perioada de reproducere isi face cuiburi in mal la apa mica, cuiburi pe care le protejeaza cu inversunare.
Boarta - scoicar provine din China si a fost introdus in Europa ca si amurul (cteno) in jurul anilor 1700. Face parte din familia ciprinidelor si este direct dependent la inmultire de scoici.

Hai sa ti-o intorc, care este singura specie de cod de apa dulce, in ce luna si in ce perioada a zilei are loc "dansul nuptial".
Si ca veni vorba, spune-mi si mie 2-3 chestii despre caras, de unde provine el si carui peste i-a luat locul incet incet dupa ce a fost introdus in europa?

Nu cred ca varsta are neaparat vreo legatura cu volumul de cunostinte, iar acvaristica poti sa o practici de 300 de ani daca o faci la un mod gresit.
Aceasta este doar o opinie proprie.

Amice vad ca te cam basici si nu ai inteles prea multe de tinerete ....crete.Te-am intrebat originea de unde provine,tara reginei.Codul de apa dulce nu prea exista poate faci confuzie cu salaul,singurele grupe de cod sunt :
 Atlantic cod, Gadus morhua
 Pacific cod, Gadus macrocephalus
 Greenland cod, Gadus ogac
Cit despre caras pot sa -ti ofer asta :
Clasa: Actinopterygii. Ordinul: Cypriniformes. Familia: Cyprinidae.
Denumire in engleza: Prussian carp.
Denumiri populare: Caras, carasa.
Dimensiuni:
Varsta (ani): 1 2 3
Lungimea: (cm) 5-8 10-15 15-25
Greutatea (g): 50 80-150 150-300

Atata greutatea cat si dimensiunile sunt evident influentate si de bogatia hranei. In crescatoriile de crap si in general in Delata Dunarii il gasim destul de frecvent la peste 400 sau chair 800g, in cazuri exceptionale 2-3 kg si pana la 45-50 cm.

Raspandirea: Se pare ca originea acestui peste este in nordul Asiei, de unde s-a raspandit in toata China ca peste ornamental (rosu-auriu) iar apoi in toata lumea, practic ramanand foarte putine zone in care acest peste nu este prezent.
Nu se stie clar daca rapandirea sa ca forma argintie este adaptarea la mediul European (aici a fost introdus prima data dupa China) sau a fost adus ca forma gata adaptata (argintie).
In anumite conditii s-au descoperit forme rosiatice sau chiar aurii � rosiatice si in salbaticie, se pare ca PH-ul apei influenteaza foarte mult culoarea acestui peste..

Descrierea si modul de viata: Coloratia solzilor depinde foarte mult de apa in care traieste, astfel in ape maloase solzii bat in negru (mimetismul natural), in ape bogate in vegetatie culoarea sa bate in verde � masliniu sau verde � auriu, in ape foarte limpezi, bogate in hrana, culoarea carasului este maroniu � aurie. Are un cap ce seamana la prima vedere cu al crapului dar evident ii lipsesc mustatile iar forma gurii este obtuza, cu buze subtiri.

Hranirea: Nici hrana nu face exceptie de la marea adaptabilitate a carasului, larve, crustacee, vegetatie, moluste, icre toate pot fi mancate de acest peste. Desi varietatea de hrana difera de la o apa la alta (delta, balti, rauri, lacuri de munte) carasul nu are nici o problema in a se hrani.
Carasul este un peste absolut uimitor din punct de vedere stiintific, poate trai in ape foarte sarace in oxigen, intre niste limite ale PH-ului pe care putini pesti le suporta, poate trai zile intregi in ape scazute, doar in noroi, rezista uimitor de mult fara hrana si se adapteaza cu usurinta la orice fel de conditii de hranire, se poate imperechea cu alti pesti din familia ciprinidelor, urmasii fiind intotdeauna carasi. Din cauza acestei rezistente deosebite si a cresterii relativ rapide a fost introdus in foarte multe crescatorii (ferme piscicole) din fosta URSS si de la noi (in perioada comunista). Departe de a fi un peste folositor, carasul are tendinta de a destabiliza mediul in care se adapteaza, astfel, se pare, ca el este direct raspunzator de disparitia endemicei caracude, in arealul careia a intrat. Motivele sunt multiple, concurenta la hrana, carasul fiind mult mai indrazanti si mai rapid, depunerea incrucisata in urma careia nu au rezultat decat carasi etc. In Delta Dunarii s-a observat chair fenomenul de urmarire a femelelor de crap de catre masculii de caras si varsarea laptilor peste icrele crapilor sau chiar mancarea icrelor de crap.
In apele de munte este o adevarata pacoste, odata intrat intr-un lac de munte carasul distruge in cativa ani populatia de salmonide. Este bine stiut ca pastravii depun icrele toamna iar puii ies in primavara, ei bine, cat este iarna de lunga cardurile de carasi umbla neostenite in cautarea icrelor pe care le mananca.

Cu timpul poate ai sa devi un bun acvarist si poate o sa inveti ce e respectul ,e o specie pe cale de disparitie.Cu STIME
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Ne-am lamurit sau nu despre Pangasius si Tilapia , inchid topicu' pentru ca nu sint printre noi crescatori de Pangasius, nici de Tilapia iar discutia tinde s-o ia in alta directie. Puteti continua pe pm .

Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

La cerere deschid topicu'. Va rog .

Alokt
Member

IP:

Multumesc ca mi-ai dat ocazia sa ma argumentez.

Voiam doar sa combat declaratia colegului in legatura cu codul de apa dulce:

http://www.fishbase.org/Summary/SpeciesSummary.php?id=310

E cod de apa dulce, singurul. Exista si site-uri in romana dar acesta este cel mai elocvent. Este vorba despre Mihalt.
Si este pe cale de disparitie deoarece populatia se dubleaza in perioade mai lungi de 10 ani. Se inmulteste in decembrie si ianuarie noaptea pe mijlocul raurilor.

Carasius auratus - carasul a inceput incet sa inlocuiasca specia autohtona carasius carasius adica caracuda. Atentie Carasius Auratus adica carasul este specie introdus care provine din China la fel ca si crapul. Iar anumite variatiuni obtinute prin inmultire selectiva in functie anomalii coloristice, care in timp au fost cultivate in mod voit, le gasim in acvariile noastre "Carasii Aurii".
Exista doua motive pentru care carasius carasius pierde teren in fata lui carasius auratus:
1) Carasius auratus prezinta o rezistenta foarte mare la lipsa de oxigen si poluare, rezistenta pe care carasius carasius nu o are. Iar in apele in care carasius carasius nu mai gaseste conditii propice inmultirii, carasius auratus nu are absolut nici o problema. In plus Carasius auratus depune in conditii bune si de doua ori pe an, pe cand carasius carasius doar o singura data.
2) Carasius auratus are icrele compatibile cu lapti de la urmatoarele specii: carasius auratus (caras), carasius carasius (caracuda), carpio (crap) si tinca tinca (linul). Iar carasius carasius nu are aceasi adaptabilitate iar icrele acestuia daca sunt fecundate de alti lapti decat cei proveniti din propria specie devin sterile. Depunand in aceasi perioada (aproximativ, depinde de la apa la apa) cu speciile mentionate mai sus o mare parte a icrelor acestuia devin sterile.

@zalmoxes
Te rog frumos inainte de a infirma declaratiile mele sa te informezi, vei vedea ca am dreptate si nu intotdeauna varsta este factorul determinant.
Imi cer scuze ca m-am aprins un pic la postarile trecute. Si te rog sa continuam discutia pe privat.

Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

IP:

Discutia a sarit gardul .....

Mi se pare ca exista un forum ceva de genul pescarul sportiv
Sau la noi pe forum
Sectiunea CIRCIUMA
Dar nici acolo ca la circiuma din colt
Va rog sa reveniti la discutii strict acvaristice sau pe aproape
Altfel vom fi nevoiti sa inchidem topicul

Ogar batrin dar.... cu miros fin

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: