Author |
Message |
ecarica
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/08/2008 21:26:11
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
ecarica
Junior member
IP:
|
Aaaaajutati un incepator intr-ale acvaristicii...
Sunt un mare fan al ciclidelor africane, si sunt la primul meu acvariu (OK, am mai avut unul prin '80, dar mi-au murit pestii inghetati - deh, vremuri grele, 15C in casa, multumita Impuscatului - si nu am mai incercat).
Am citit multe post-uri pe acest forum, dar nu am gasit raspuns la o intrebare: [b]retururile de la cele 2 canistre pot fi "intepate" prin fundul acvariului? [/b]Este riscant (crapa sticla)? As vrea un acvariu din sticla de 375 litri, facut artizanal.
[b]Ideea este sa nu am nici un echipament in acvariu: vreau ca inclusiv incalzitoarele sa fie externe (pe turul fiecarei canistre TetraTec 1200 vreau sa pun in linie un UV sterilizer si apoi un incalzitor extern Hydor).[/b]
Cu deosebit respect si gratitudine pentru timpul pretios pe care il pierdeti cu mine  ...
|
|
 |
Baldur
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/08/2008 23:36:12
|
Baldur
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/158939425848636cfcce613.jpg)
IP:
|
n-ar fi mai binie sa le ascunzi in spatele decorului ala din spate? Adica decit sa te complici sa gauresti fundul acvariului
|
|
 |
AMON_RA
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/08/2008 00:37:31
|
AMON_RA
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1589394258488e441b4bdf3.png)
IP:
|
Daca acel " intepate " se refera la gaurirea fundului acvariului , mie unul ideea mi se pare total fantezista. Gandeste-te ca lumea face acvarii cu fund dublu tocmai pentru a mari rezistenta , si tu vrei sa faci gauri .....
Uite aici http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=6216&postdays=0&postorder=asc&start=75 , in postul lui LOFTY ( al treilea de pe pagina ) , o idee de mascare a turului si returului de la filtrele externe .
Eu zic ca a facut treaba buna .
Legat de lampa U.V. nu prea inteleg de ce ai nevoie de 2 lampi . O singura lampa de 36 Watti e suficienta .
|
“The great masses of the people will more easily fall victims to a big lie than to a small one.” |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/08/2008 09:27:38
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
AMON_RA wrote:Daca acel " intepate " se refera la gaurirea fundului acvariului , mie unul ideea mi se pare total fantezista.
Daca e facuta de cineva priceput e in regula  nu-i fantezista deloc. Smecheria e sa faci fundu' acvariului din ....... bucati, vreo trei  . Una din bucati e bine sa fie mai mica, sa zicem un patrat cu latura de 20-30 cm. In aceasta bucata se dau doua gauri - pentru tur si retur. Se gaureste o bucata mica de geam tocmai pentru e elimina riscu' de a crapa fundu'. O astfel de bucata mica din geam gros (10-12-15 mm) nu crapa.
Fundu' acvariului facut din bucati e o idee pentru acvarii mari si foarte mari. Se lasa 2-3 mm intre bucati ca sa existe o oarecare flexibilitate  . Aceste bucati se lipesc intre cele patru laterale. Tehnica e mai putin raspindita la noi, da' altii o folosesc, e practica la acvarii marine unde e nevoie chiar de mai mult de doua gauri.
In cazu' de fata nu te-as sfatui sa gauresti fundu' si nici sa-l confectionezi din bucati pentru ca e nevoie de o oarecare indeminare si experienta.
Daca vrei poti gauri o laterala, e mai sigur  . Daca gasesti pe cineva priceput care sa gaureasca sticla poti incerca. Da' si mai sigur e sa ascunzi tevile in spatele decorului  .
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
ecarica
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/08/2008 09:49:55
|
ecarica
Junior member
IP:
|
Salve, merci mult pentru replies!
Motivul pentru care nu pot sa ascund echipamentele in decor este ca acvariul va fi vizibil atat din baie cat si din sufragerie. Din cate imi spuneti voi, pare ca solutia distinsului Faraon, cu gauri pe lateral, ar fi cel mai bun dintre 2 rele...
Decorul (sisturi) as vrea sa fie pe centru - as atasa niste poze pe care le iau drept exemplu, dar nu stiu inca cum - a.i. pestii sa inoate pe ambele parti.
Ref: o singura lampa de UV de 36W pt. un acvariul de 375 l, ziceti ca ajunge? Ma gandeam sa pun cate una pe fiecare TetraTec 1200. Daca e de ajuns una, e de ajuns si un singur incalzitor extern de 300W? Sunt f. scumpe, ar fi super daca as lua doar unul.
|
|
 |
AMON_RA
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/08/2008 10:35:37
|
AMON_RA
Member
IP:
|
ecarica wrote:
Ref: o singura lampa de UV de 36W pentru. un acvariul de 375 l, ziceti ca ajunge? Ma gandeam sa pun cate una pe fiecare TetraTec 1200. Daca e de ajuns una, e de ajuns si un singur incalzitor extern de 300W? Sunt f. scumpe, ar fi super daca as lua doar unul.
JBL zice pe site-ul lor ca lampa aia UV de 36 Watti face casa buna cu acvarii de pana la 600 de litri .
Referitor la incalzitorul extern eu zic ca ajunge unul si de ala . Poti incerca de inceput cu unul si daca nu face fata suplimentezi cu inca unul . Oricum nu cred ca te costa 2 incalzitoare externe cat te-ar fi costat 2 lampi UV.
Am si eu o intrebare . Unde ai gasit HYDOR de 300 W si la ce pret?
|
“The great masses of the people will more easily fall victims to a big lie than to a small one.” |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/08/2008 11:46:16
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
ecarica wrote:as atasa niste poze pe care le iau drept exemplu, dar nu stiu inca cum
Uite aici cum se face  .
ecarica wrote:o singura lampa de UV de 36W pentru. un acvariul de 375 l, ziceti ca ajunge?
Si io zic ca ajunge.
ecarica wrote:e de ajuns si un singur incalzitor extern de 300W?
Si aici e destul. Acvariu' e intr-un spatiu incalzit si incalzitoru' n-are de "muncit" prea mult, nu trebuie sa tina o diferenta mare intre apa acvariului si mediu.
|
|
 |
ecarica
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/08/2008 21:09:32
|
ecarica
Junior member
IP:
|
Am postat si pozele, cam asa as vrea sa arate :-P
http://www.acvariu.ro/coppermine/thumbnails.php?album=1109
AMON_RA, incalzitorul Hydor l-am rugat pe un prieten sa mi-la aduca din Italia. Nu stiu exact cat ma va costa,depinde de unde il ia el: intre EUR 130 si 165. Mult  Am mai gasit si pe site-ul http://www.aquatics-direct.eu/ unde ei zic ca ar costa EUR 45, trebuie sa vad daca livreaza si in RO. Hai ca iti dau de stire daca esti interesat.
Alta intrebare ref: UV (am deviat de la gauritul acvariului, m-a speriat FARAONU' cu bucatelele lui mici si foarte mici de sticla in fundul acvariului meu :-P ). Ziceati de un UV de 36W de la JBL, dar e de pond, nu de acvariu?! Are ceva? Sa pun:
- 2 TetraTec UV 400 de acvariu (specificatii: pentru acvarii pana la 400 l, flow 1,000 l/h - va trebui sa reduc flow-ul canistrei TetraTec 1200 la 1000 de la 1200)
- 1 TetraTec de pond (pana la 4000 l/h, pentru un volum probabil mai mare decat 375 l cat am eu).
Thanks!!
|
|
 |
johndoe21ro
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/08/2008 22:22:16
|
johndoe21ro
Junior member
IP:
|
Hmm ... Incalzitor recomand Jager de la grupul Eheim sau BluClima de la Ferplast (sau .. parerea mea ... cele AquaEl .. pt banii lor mi se par chilipir ca functionalitate ... dar fiind poloneze .. nush ... exista riscu..). Restul sunt cu semnul intrebarii si e pacat sa-ti fierbi pestii (ma refer la Hagen Tronic, Juwel iese din calcul avand in vedere ca majoritatea nu functioneaza "din magazin"). Eu zic ca merge dat gaura si in fundul acvariului (daca geamul e float de buna calitate .. daca zici 375 ai nevoie doar de geam de 10 ... cu intaritura in H ... si nici o vrajeala de fund dublu sau ceva). Omu care da gaura sa fie finutz, sa tina scula fix perpendicular, sa nu se crape pe-aproape sau sa se formeze mici fisuri sau aschii care ar putea complica grav situatia. Eu am un Ferplast Star 200 de 750 de litri ... si astea vin si cu gaura in cur. Vezi ca exista si mai mici ... nush exact de ce marime. Daca dai un ban in plus .. ai T5-uri fara numar, capac si margini aluminiu anodizat, intarituri cabluri de otel si alte vrajeli. Incearca sa gasesti pe cineva care sa ti-l ia cu pretul fara adaos. Daca nu gasesti iti caut eu pe cineva. Dar cred ca daca ai grija ... te poti baga la o gaura in sticla ... si cred ca in cea de 10 merge usor.
Sincer esti cam pretentios la idei .. dar e treaba ta. Poti uita de TetraTec si folosi termofiltrele de la Eheim ... care fie vb intre noi sunt "adevarate" ca sa nu te complici inutil. Wattage-ul lampii UV este arhi suficient .. parerea mea e ca si jumate ti-ar ajunge. Ai sa vezi ca lampa de la Tetra .. desi este mai scumpa are un wattage mult mai mic.
Una peste alta .. poti sa faci ceea ce ti-a suflat faraonul ... mi se pare o idee la fel de buna.... dar nu cea cu bucatile ... e riscanta la noi o treaba atat de migaloasa. Mai bine cauti o sticla de calitate si cauti pe cineva care se pricepe la gaurit, folosesti un silicon de la JBL si poate iti iese o treaba "profesionala".
Bafta si asculta sfaturile de sus ... lasa lampile alea de oceane. Contrar opiniei generale .. indiferent de wattage ... e bine sa se schimbe la acelasi interval de timp pt o eficienta optima.
|
Ferplast Star200 (750l): Jaguar Guapote, Astronotus Ocellatus, Jack Dempsey, Channa Melasoma, Pseudoplatystoma Tigrinum, Glypt. Joselimaianus, Polypterus Endlicheri, Mystus Leucophasis
Eheim AquaPro 80 (126l): Astronotus Ocellatus, Polypterus Senegalus, Pseudomystus Siamensis, Ancistrus Albino, Agamixys Pectinifrons
http://www.monsterfishkeepers.com/forums/showthread.php?t=154894 |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/08/2008 08:25:06
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
ecarica wrote:m-a speriat FARAONU' cu bucatelele lui mici si foarte mici de sticla in fundul acvariului meu :-P ).
Am vazut un astfel de acvariu lung de 2 metri si inalt de vreo 70 cm, functionase de vreo 10 ani. ideea e viabila da' insist sa n-o puna nimeni in aplicare daca n-are experienta cu lipirea acvariilor mari si foarte mari. Am scris despre aceasta metoda de construire a unui acvariu doar pentru ca mi se pare interesanta  .
ecarica wrote:Ziceati de un UV de 36W de la JBL, dar e de pond, nu de acvariu?! Are ceva?
Io n-am vazut la JBL vreo diferentiere a instalatiilor UV pentru iaz sau acvariu  .......
Cei de la JBL au pe ambalaj un tabel din care se deduce citi W trebuie sa aiba UV in functie de volumu' acvariului SI de scopu' pentru care-l folosesti  .
Mai clar: daca folosesti UV pentru a proteja acvariu de algele din masa apei sau de infuzori e nevoie de o putere mai mica, daca folosesti UV pentru sterilizarea apei impotriva germenilor patogeni e nevoie de un UV mult mai puternic. Cam asta e filosofia celor de la JBL.
Daca gasesti intr-un magazin scula studiaza tabelu', stabileste-ti scopu' in care iei UV si ia o decizie  .
ecarica wrote:2 TetraTec UV 400 de acvariu (specificatii: pentru acvarii pana la 400 l
Cunosc doua persoane de pe forum ale caror instalatii UV de la Tetra au curs la scurt timp de la achizitionare  , da-i cu Poxipolu' pe la imbinari  .......
Acel UV recomandat pentru acvarii de 400 litri are doar 5 W.
M-am uitat amanuntit la sterilizatoru' UV JBL si mi se pare mult peste jucaria Tetra. E mai scump da' e de calitate mult superioara  .
|
|
 |
AMON_RA
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/08/2008 11:12:56
|
AMON_RA
Member
IP:
|
Nu stiu exact cat ma va costa,depinde de unde il ia el: intre EUR 130 si 165. Mult
Chiar foarte mult .
Un tip de la un petshop din Baia Mare a zis ca-mi aduce la comanda unul de 200 de Watti la 150 LEI, deci foarte apropiat ca si pret de site-ul ala .
Ma gandesc ca nici cel de 300 de Watti nu poate sa difere prea mult .Din pacate pe acesta nu il avea in oferta .
|
|
 |
ecarica
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/09/2008 20:33:44
|
ecarica
Junior member
IP:
|
Super, merci pentru sfaturi. Deci, nu mai dau gauri in fundul acvariului si imi iau un UV de la JBL  (m-am uitat si eu pe specificatii, este intr-adevar mai bun). Revin cand ma mai apropii de momentul construirii acvariului. Cred ca o sa urmez sfaturile voastre si ref: incalzitorul Jaeger...
Merci inca o data, really appreciate it!!!
|
|
 |
ecarica
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/09/2008 17:56:39
|
ecarica
Junior member
IP:
|
Mai am o intrebare: in ce configuratie e mai bine sa pun incalzitorul extern:
1. filtru - incalzitor - UV, sau
2. filtru - UV - incalzitor?
Thx!
|
|
 |
calin_gherman
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/10/2008 23:44:38
|
calin_gherman
Ultra High Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/182e6c2d3d78eef40e5dac7da77a748f.jpg)
IP:
|
instalatii UV de la Tetra au curs la scurt timp de la achizitionare
Daca inca nu ti-ai luat UV iti indic si eu sa eviti lampile UV Tetra.
Pe mine m-a pus dracu acum doi ani sa iau una de la Profipet ca credeam ca fac mare branza cu ea....abia azi am avut certitudinea ca functioneaza! Adica, in toti acesti ani am tot studiat-o, i-am tot schimbat becurile, am tot schimbat soclul ala cu transformator, crezandu-l defect. Concret, niciodata nu i-am vazut lumina ultravioleta prin orificiile de intrare / iesire a apei. Si, nervos deja, am luat-o iar cu mine, azi, intr-o vizita la Profipet...ei bine, oameni buni, lampile UV Tetra au pe margine o clema care se preseaza cand se inchide si face ceva contact...lampa mea era buna, functionala, dar acea clema era deja foarte presata, din fabricatie si nu mai facea acel contact...am largit-o putin si gata, mergeeee!
Dar, mai bine cu alte firme decat cea de Tetra!!!
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/10/2008 23:55:33
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
minnardy wrote:Pe mine m-a pus dracu acum doi ani sa iau una de la Profipet ca credeam ca fac mare branza cu ea....abia azi am avut certitudinea ca functioneaza! Adica, in toti acesti ani am tot studiat-o, i-am tot schimbat becurile, am tot schimbat soclul ala cu transformator, crezandu-l defect. Concret, niciodata nu i-am vazut lumina ultravioleta prin orificiile de intrare / iesire a apei. Si, nervos deja, am luat-o iar cu mine, azi, intr-o vizita la Profipet...ei bine, oameni buni, lampile UV Tetra au pe margine o clema care se preseaza cand se inchide si face ceva contact...lampa mea era buna, functionala, dar acea clema era deja foarte presata, din fabricatie si nu mai facea acel contact...am largit-o putin si gata, mergeeee!
Scuze, da' nu m-am putut abtine  .
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/10/2008 10:03:14
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
flo77 wrote:Exista canistre cu becuri UV incorporate. Eu am una, e chinezeasca dar merge brici. Are bec de 9W, 1400L/h.
E vorba cumva despre canistra Resun si costa aproximativ 380 lei?
Cunosc deja citeva cazuri de canistre Resun cu UV care au curs la scurt timp de la achizitionare  . Ginditi-va ca o canistra de calitate pentru un acvariu de 400 litri costa 400-500 lei, iar un sterilizator UV-C tot de calitate vreo 400-500 lei. Adica 800-1.000 lei impreuna  . Cum poate fi de calitate canistra aia struto-camila si sa fie si ieftina nu pricep  . Ca uneori mai si functioneaza nu contest, personal n-as avea curaj s-o tin in casa  .
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/10/2008 09:04:32
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
flo77 wrote:Am postat despre acest tip de filtru nu ptr a-i face reclama
E in regula, nu te-am acuzat de reclama  , cu atit mai mult cu cit n-ai spus cine e producatoru' canistrei.
Nici eu n-am avut intentia sa denigrez Resun, da' e bine de stiut ce se poate intimpla  .
Asta e unu' din rosturile forumului, sa povestim intimplari din experientele noastre.
|
|
 |
ecarica
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/10/2008 17:53:04
|
ecarica
Junior member
IP:
|
Salve, am revenit  dupa o periada in care acvariul a ajuns (din motive obiective) prioritatea a paishpea  Dar, dupa cum spuneam, I'm back!
Statut: acvariul este aproape gata (152*50*52), cu geam de 12, fara fund dublu, cu cate 2 gauri pe fiecare laterala pentru tur si retur. Filtre am 2 TetraTec 1200, iar filtrul UV il voi lua pe cel de la JBL (36W) pe care mi l-ati recomandat-o voi.
Nisip de scoici mi-am luat de la marea cea mare (am cernut cu 2 strecuratori mititele 3 saci de 40 fiecare pret de vreo 2h impreuna cu sotia), arata urat (negru) dar este ff fin si... e de scoici.
Termometru extern inca nu mi-am gasit  Ma gandesc sa pun 2 de cate 300W. [b]Intrebarea mea - nu stiu cat de relevanta este - ramane: le pun inainte sau dupa filtrul UV?[/b]
Cred ca va cantari tot acvariul vreo 800 kg, ca mi-am luat sisturi (plate, culuare maronie) de-am umplut un port-bagaj intreg, vreau sa construiesc din ele...
Mai revin cu stiri (si poze), I'm back in the game!!!
|
|
 |
mihai86
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/10/2008 18:16:10
|
mihai86
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/16fc18d787294ad5171100e33d05d4e2.jpg)
IP:
|
buna treaba ai facut ca ai luat 2 Ex1200 nu o sa te doara capu cu filtrarea si se pot ascunde cu usurinta, eu am un Ex1200 si 2 interne care isi fac treaba dar se vad. Sunt nerabdator sa vad cum instalezi UV-ul, as vrea si eu sa montez pe canistra...
De ce nu ai zis ca treci pe aici? ... iti dadeam eu neste cataroiae calcaroase de pe malul marii (ce mi-a ramas)
http://i370.photobucket.com/albums/oo142/mihai86/Acvariu/P1010737.jpg?t=1224774827
|
Don't force it ... Get a larger hammer. |
|
 |
|