[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Salut  XML
Forum Index » Despre noi
Author Message
Alokt
Member

IP:

Va salut pe toti.
Ma numesc Camil, sunt din Satu Mare si am 30 de ani.
Am inceput sa chinuiesc pesti si plante cca cu 25 de ani in urma, sa ii cresc, cam de 10 ani.
De fapt preocuparea mea reala sunt plantele nu pestii, dar pentru obtinerea unui echilibru este nevoie si de pesti. Sunt un adept al acvristicii 100 naturale, fara uz de chimicale, de fapt in afara de filtru pentru oxigenarea apei nu folosesc nimic altceva.

Am in acest moment 5 acvarii:
450l - preponderent crinum natans si calamistratum, barclaya longhifolia si cativa echinodorusi.
350l - Nympaea zenkery si lotus, sub coronament anubiasi si cladophora
300l - Echinodorus rose (si spec petite), barklaya, echinodorus rubin, ozelot,
luwigia si cryptocorine. Majoritatea plantelor care au nevoie de adaos de oxid de fier in substrat sau scoarta de visin si cires.

Restul sunt sub 100l si le folosesc pentru replantat puit daca este cazul.

Pesti:
Colisa chuna
Colisa cobalt
Colisa lalia
Colisa labiosa

Tricogaster:
Sidefius
Albastru
Patat
Alb
Tigrat

Labeo Bicolor ( cate unul in fiecare acvariu)

Intretinere:
Ancistus
Pleco
ghirinocheilius aimonieriy

Nu folosesc nici un fel de chimicale, am incercat pe parcurs sa imi usurez viata cu diverse chimicale, dar rezultatul a fost catastrofal si am decis sa nu mai utilizez nimic, se genereaza un cerc vicios care pentru mine a avut totdeauna acelas rezultat: schimbat tot, inclusiv substratul.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Alokt wrote:De fapt preocuparea mea reala sunt plantele nu pestii
Sa fii binevenit vecine - in locatie si gindire .

Alokt wrote:Sunt un adept al acvristicii 100 naturale, fara uz de chimicale

Acuma spune-ne la ce referi cind spui "chimicale" ....... ca pe tema asta pot apare discutii interesante .

Poze: smilie ... Poze cu plante
Alokt
Member

IP:

Porcu wrote:
Alokt wrote:De fapt preocuparea mea reala sunt plantele nu pestii
Sa fii binevenit vecine - in locatie si gindire .

Alokt wrote:Sunt un adept al acvristicii 100 naturale, fara uz de chimicale

Acuma spune-ne la ce referi cind spui "chimicale" ....... ca pe tema asta pot apare discutii interesante .

Incepand cu CO2 si terminand cu ........ tot restul.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Alokt wrote:am incercat pe parcurs sa imi usurez viata cu diverse chimicale, dar rezultatul a fost catastrofal si am decis sa nu mai utilizez nimic, se genereaza un cerc vicios care pentru mine a avut totdeauna acelas rezultat: schimbat tot, inclusiv substratul.

Spune-ne exact ce-ai folosit si cum, cu toate detaliile, daca rezultatu' a fost catastrofal cred ca greseala iti apartine: fine n-ai folosit ceea ce trebuia, fie ai folosit incorect ceea ce trebuia.

Alokt
Member

IP:

Porcu wrote:
Alokt wrote:am incercat pe parcurs sa imi usurez viata cu diverse chimicale, dar rezultatul a fost catastrofal si am decis sa nu mai utilizez nimic, se genereaza un cerc vicios care pentru mine a avut totdeauna acelas rezultat: schimbat tot, inclusiv substratul.

Spune-ne exact ce-ai folosit si cum, cu toate detaliile, daca rezultatu' a fost catastrofal cred ca greseala iti apartine: fine n-ai folosit ceea ce trebuia, fie ai folosit incorect ceea ce trebuia.

Stau in Satu Mare, aici este o problema imensa cu sarurile dizolvate in apa, sunt la nivelul apei de mare (nu ca si gust ci ca si concentratie).
Crede-ma ca am incercat de la fantani la balastiere toate tipurile de apa si nivelul sarurilor este de speriat. Sa-ti dau un exemplu, intr-un acvariu fara pesti la o temperatura de 28 de grade in aproximativ 1 luna frunzele de anubias incep sa aiva depuneri de piatra. Plantele cu crestere mai lenta au toate aceasi problema.
In plus ultima mea incercare de a controla indicatorii apei a fost cu 5 ani in urma. Nu stiu exact din ce cauza, dar din punctul de vedere a dotarii magazinelor din SM ( comparativ cu vecinii, Baia Mare, Oradea sau Cluj), se situeaza undeva in paleolitic si in acest moment. In urma cu 5 ani faceam ture de Cluj ca sa ma aprovizionez. In acest moment daca doresc sa imi cumpar un produs care nu este produs in china sau de ceva firme obscure si este la pret intre 1-5 RON un flacon, trebuie sa ma deplasez pana la ZooCenter in Baia Mare. Practic eu am folosit cam pe ce am reusit sa pun mana, indiferent de producator. De fapt, sincer, nu mai tin minte exact ce am folosit, dar in ultimii 5 ani nu am dat chimicalelor nici o importanta si sincer sunt cam ruginit la capitolul acesta.
Cu singuranta lipsa mea de pricepere, la care se adauga lipsa de produse care este cel putin acuta pe zona a facut sa ratez micile experimente chimice (am avut grija sa le fac in acvarii mici de 100l)
Probabil nu voi avea niciodata rezultatele care vad din poze ca unii dintre voi le aveti, dar am niste acvarii peste medie (opinie proprie) iar unele plante care in 10 ani au reusit sa se obisnuiasca cu conditiile specifice pot sa spun ca se dezvolta foarte bine.

In acest moment eu imi prepar substratul la modul urmator:
- 2 parti argila
- 1 parte turba
- 1 parte isop (pamant nisipos aluvionar)
Peste pun intre 10-15cm de nisip curat.
( Iti dai seama ca acvariile nu sunt ready made ci mi le fac la comanda, deoarece imi fura aproape 20 de cm din inaltimea acvariului.
Pe cat posibil nu pun pietre sau alte structuri submerse pentru a nu obstructiona curentii si a preantampina acumularile de mizerii.

Acest substrat imi rezista aproximativ 5 ani. Este adevarat ca plantele nu au o evolutie spectaculoasa, dar cresc sanatos si nu am surprize niciodata.

Voi vedea in weekend sa-ti trimit niste poze.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Alokt wrote:Stau in Satu Mare, aici este o problema imensa cu sarurile dizolvate in apa, sunt la nivelul apei de mare (nu ca si gust ci ca si concentratie).

Cunosc problemele cu apa din Satu Mare , rezolvarea consta intr-un ozmozor - scoate sarurile din apa si-ti ofera o apa de cea mai buna calitate . Colegu' nostru de forum Arnold si-a luat, l-a folosit impreuna cu o fertilizare corecta, lumina CO2 ....... si-a avut un acvariu de vis .

Alokt wrote:Probabil nu voi avea niciodata rezultatele care vad din poze ca unii dintre voi le aveti, dar am niste acvarii peste medie (opinie proprie)

Depinde de ce vrei de la acvariile tale. Poti avea rezultatele pe care le vezi aici, de ce nu? Depinde de tine si de cit poti sau esti dispus sa investesti in acvarii.
Daca vrei sa cresti plante care nu au pretentii foarte mari n-are rost sa dai bani (multi) pe aparatura si fertilizanti. Da' daca ti se pune pata pe diverse specii de plante cu cerinte deosebite, nu merge fara o investitie serioasa. Cine stie cind isi baga -u' coada .......

Alokt wrote:Voi vedea in weekend sa-ti trimit niste poze.

Pune-le la galeria foto a forumului .

Am insistat pentru ca aici citesc multi incepatori si n-as vrea sa inteleaga gresit ca fertilizarea si CO2 duc la rezultate catastrofale.

Alokt
Member

IP:

Porcu wrote:
Alokt wrote:Stau in Satu Mare, aici este o problema imensa cu sarurile dizolvate in apa, sunt la nivelul apei de mare (nu ca si gust ci ca si concentratie).

Cunosc problemele cu apa din Satu Mare , rezolvarea consta intr-un ozmozor - scoate sarurile din apa si-ti ofera o apa de cea mai buna calitate . Colegu' nostru de forum Arnold si-a luat, l-a folosit impreuna cu o fertilizare corecta, lumina CO2 ....... si-a avut un acvariu de vis .

Alokt wrote:Probabil nu voi avea niciodata rezultatele care vad din poze ca unii dintre voi le aveti, dar am niste acvarii peste medie (opinie proprie)

Depinde de ce vrei de la acvariile tale. Poti avea rezultatele pe care le vezi aici, de ce nu? Depinde de tine si de cit poti sau esti dispus sa investesti in acvarii.
Daca vrei sa cresti plante care nu au pretentii foarte mari n-are rost sa dai bani (multi) pe aparatura si fertilizanti. Da' daca ti se pune pata pe diverse specii de plante cu cerinte deosebite, nu merge fara o investitie serioasa. Cine stie cind isi baga -u' coada .......

Alokt wrote:Voi vedea in weekend sa-ti trimit niste poze.

Pune-le la galeria foto a forumului .

Am insistat pentru ca aici citesc multi incepatori si n-as vrea sa inteleaga gresit ca fertilizarea si CO2 duc la rezultate catastrofale.

Banii nu sunt o problema, timpul pe de alta parte ..............

Planta la care m-am impiedicat si care incerc de 5 ani sa o inmultesc este Crinum Calamistratum. Pur si simplu nu reusesc. Am frunzele de aprox 70 cm lungime, are un diametru la baza de peste 2 cm ceea ce e foarte bine, dar pui nu imi face de 5 ani.

Plantele cu care am avut de furca sa le aclimatizez si sa le inmultesc au fost Nymphaea Zenkery si Lotus in prima faza, apoi Barklaia Longhifolia.

Problema mea reala este timpul, de aceea am inclinat spre acvarii cat mai mari, au un echibru mai stabil decat cele mici si necesita mai putina munca.

CO2-ul are un efect foarte bun asupra plantelor, dar in urma cu 5 ani cand il foloseam, am gasit doar un dispozitiv de dispersie care cu indulgenta poate fi numit rudimentar (un fel de recipient cu o sita extrem de fina prins cu ventuze pe sticla. Si nu am reusit sa controlez dozajul. In final mi-am facut o infectie cu alga verde si filamentoasa din cauza excesului de CO2, in asa masura incat singura solutie viabila parea sa fie o vaca aruncata in acvariu ca sa pasca.

Nu am spus ca, chimicalele sua CO2-ul nu sunt bune, am sustinut ca eu personal nu sunt un adept al lor. Iar unele modalitati sunt mai bune decat variantele imbuteliate. De exemplu:La Nymphaea si Barklaya (Rosie) nu vei obtine niciodata coloritul care il au daca bagi in substrat lemn de esenta rosie (scoarta si radacini de visin si cires) cu nici un fel de chimicale. Ingrasamantul cu oxid de fier care sa pune in substrat indiferent cum il completezi il vor primi in valuri, pe cand din lemn, pe parcursul degradarii acestuia il vor avea cu continuitate, toate frumzele vor avea aceasi culoare si nu vei avea frunze mai rosii iar altele mai verzui in coronament.

Oricum, repet, pe varianta 100% natural nu obtii acelas efect care se vede clar ca se poate obtine folosind chimicale.
Diferenta este urmatoarea:
- Acvariile mele, in cele mai bune zile ale lor arata foarte frumos, dar din orice pozitie le-as face pozele se vede ca sunt hobby. Iar pozele care le vad aici la unii dintre voi ma fac sa realizez care este diferenta dintre hobby si un pic mai mult decat hobby.

In alte cuvinte, unii oameni au acvariile pentru ei, altii exista pentru acvariile lor.
Cracker
Junior member
[Avatar]

IP:

f. interesanta abordarea, as fi foarte, foarte curios sa vad niste poze .
e apropiata(conceptia) de ideea cartii Dianei Walstad - Ecology of the Planted Aquarium.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Alokt wrote:CO2-ul are un efect foarte bun asupra plantelor, dar in urma cu 5 ani cand il foloseam, am gasit doar un dispozitiv de dispersie care cu indulgenta poate fi numit rudimentar (un fel de recipient cu o sita extrem de fina prins cu ventuze pe sticla. Si nu am reusit sa controlez dozajul. In final mi-am facut o infectie cu alga verde si filamentoasa din cauza excesului de CO2
Daca acel dispozitiv rudimentar e clopotu' Tetra pot sa te asigur ca nu-i capabil sa injecteze in acvariu CO2 in exces. Cauza infectiei cu alga n-a fost CO2-u'.

Alokt wrote:Oricum, repet, pe varianta 100% natural nu obtii acelas efect care se vede clar ca se poate obtine folosind chimicale.

Depinde de ce intelegem prin natural si din ce "tabara" privim.
Daca privim prin ochii nostri, "natural" inseamna ceva luat in natura. In cazu' nostru concret solu'. Sol pe care il luam din natura noastra, nu a plantelor. Iar solu' nostru are compozitie diferita de solu' tropical. Sa nu crezi ca cei de la Dupla au luat-o razna cind s-au dus cu excavatoru' dupa laterita, le era mai usor sa ia sol nemtesc, daca n-au facut-o inseamna ca stiu ei ceva . Cind s-a epuizat zacamintu' de laterita, a disparut de piata Duplaritu'. De ce nu l-au inlocuit cu pamint nemtesc? Pentru ca nu merge.
Uite ce zic acuma: "After years of efforts, Dohse Aquaristik has finally managed to find locations in Sri Lanka where laterite with high levels of iron suited for aquaristics can be mined in Dupla quality." Dupa parerea mea asta inseamna natural in cresterea plantelor tropicale in acvariu .

Din punct de vedere al plantelor natural inseamna sol de la ele de acasa, ceea ce e aproape imposibil pentru un acvarist amator.

Aceste substraturi de firma incearca sa imite compozitia solului din locu' de origine al plantelor. Logica e simpla: orice vietate (plantele in cazu' nostru) se va dezvolta cel mai bine in conditiile in care traieste in natura. De aici goana continua de a imita natura in spatiu' minuscul format de un acvariu. Uite ce zic cei de la Dupla: "Man can twist and turn how he likes, but the biological, physical and chemical conditions in an Aquarium are controlled by Natural laws."

Alokt wrote:In alte cuvinte, unii oameni au acvariile pentru ei, altii exista pentru acvariile lor.

Alokt
Member

IP:

Porcu wrote:
Alokt wrote:CO2-ul are un efect foarte bun asupra plantelor, dar in urma cu 5 ani cand il foloseam, am gasit doar un dispozitiv de dispersie care cu indulgenta poate fi numit rudimentar (un fel de recipient cu o sita extrem de fina prins cu ventuze pe sticla. Si nu am reusit sa controlez dozajul. In final mi-am facut o infectie cu alga verde si filamentoasa din cauza excesului de CO2
Daca acel dispozitiv rudimentar e clopotu' Tetra pot sa te asigur ca nu-i capabil sa injecteze in acvariu CO2 in exces. Cauza infectiei cu alga n-a fost CO2-u'.

Alokt wrote:Oricum, repet, pe varianta 100% natural nu obtii acelas efect care se vede clar ca se poate obtine folosind chimicale.

Depinde de ce intelegem prin natural si din ce "tabara" privim.
Daca privim prin ochii nostri, "natural" inseamna ceva luat in natura. In cazu' nostru concret solu'. Sol pe care il luam din natura noastra, nu a plantelor. Iar solu' nostru are compozitie diferita de solu' tropical. Sa nu crezi ca cei de la Dupla au luat-o razna cind s-au dus cu excavatoru' dupa laterita, le era mai usor sa ia sol nemtesc, daca n-au facut-o inseamna ca stiu ei ceva . Cind s-a epuizat zacamintu' de laterita, a disparut de piata Duplaritu'. De ce nu l-au inlocuit cu pamint nemtesc? Pentru ca nu merge.
Uite ce zic acuma: "After years of efforts, Dohse Aquaristik has finally managed to find locations in Sri Lanka where laterite with high levels of iron suited for aquaristics can be mined in Dupla quality." Dupa parerea mea asta inseamna natural in cresterea plantelor tropicale in acvariu .

Din punct de vedere al plantelor natural inseamna sol de la ele de acasa, ceea ce e aproape imposibil pentru un acvarist amator.

Aceste substraturi de firma incearca sa imite compozitia solului din locu' de origine al plantelor. Logica e simpla: orice vietate (plantele in cazu' nostru) se va dezvolta cel mai bine in conditiile in care traieste in natura. De aici goana continua de a imita natura in spatiu' minuscul format de un acvariu. Uite ce zic cei de la Dupla: "Man can twist and turn how he likes, but the biological, physical and chemical conditions in an Aquarium are controlled by Natural laws."

Alokt wrote:In alte cuvinte, unii oameni au acvariile pentru ei, altii exista pentru acvariile lor.

OK, m-ai convins.
Eu practic acvaristica "de balta".
Voi incerca sa imi imbunatatesc skill-urile in limita timpului.
:-)
Na, e bine?
Acum mi-am pierdut increderea in mime.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Alokt wrote:Na, e bine?

Sa inteleg c-o sa ajungi sa existi pentru acvariile tale ?

Alokt
Member

IP:

Porcu wrote:
Alokt wrote:Na, e bine?

Sa inteleg c-o sa ajungi sa existi pentru acvariile tale ?

Incerc sa imi tin Hobby-urile sub control.
Uneori mai scapa din lesa cate unul si imi trebuie cam un an sa imi recuperez viata inapoi.
fipilica
Senior member
[Avatar]

IP:

Felicitari pentru pound-urile realizate, arata superb

...
[Yahoo!] [MSN]
Alokt
Member

IP:

fipilica wrote:Felicitari pentru pound-urile realizate, arata superb

Realizatul a fost partea usoara.
Sa le mentin asa este greu.
Imi sunt la casa de vacanta afara din Satu Mare, iar pond-ul mare este sub niste meri, l-am pus acolo pentru a fi protejat de soare.
Toamna pica o gramada de mere in pond.

album1, album2, album3, album4
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Mie imi plac mult nuferii .

fipilica
Senior member
[Avatar]

IP:

Alokt wrote:

Nu ma indoiesc, insa merita

...
[Yahoo!] [MSN]
Alokt
Member

IP:

fipilica wrote:
Alokt wrote:

Nu ma indoiesc, insa merita

Am facut pozele in week-endul trecut si nu stiam ca mi se terminase mancarea, nu ii hranesc decat pentru a-i scoate din tufe ca sa ii vada eventualii musafiri, dar daca le dau intr-un ochi de apa mancare si se aduna toti acolo, e un spectacol superb, mai ales 3 Koi incrucisati cu crap oglinda, au cca 300 gr deja si sunt portocaliu cu kaky, dar au mostenit ceva din salbaticia partii comune a parintilor, sunt mult mai constienti de prezenta umana in zona si isi abordeaza hrana cu atacuri rapide pe verticala, uneori sar cate 10 cm peste luciul apei din exces de zel.
Ai dreptate, merita din plin efortul.

album1, album2, album3, album4

Forum Index » Despre noi
Go to: