Ancamarketing wrote:Am luat azi din piata 15 pesti . Mie imi seamana a Emperor Tetra, de asta i am si luat ptr ca ii vroiam, dar vanzatorul a zis ca nu stie ce tetra sunt el le spune "cheri".
Ma poate ajuta cineva cu denumirea lor?
cred ca sunt royal tetra, nu emperor tetra - denumirea este Inpaichthys kerri si cred ca de aici le zice vanzatorul "cheri"
dar seamana bine emperor cu tetra, habar nu am avut ca sunt 2 specii diferite
am avut si eu din astia cumparati cu numele de "kerri"
This message was edited 2 times. Last update was at 18/01/2015 17:01:03
Merci Humbert, dar in link ul pus de tine scrie Purple Emperor Tetra.
Oricum cred ca sunt o varietate de Emperor.
Daca dau search pe imagini la emeperor tetra imi apar mai multe varietati: black, rainbow, super blue, purple, etc.
"Valoarea omului se masoara dupa greutatile pe care el le invinge." Voltaire
pai sunt mai multe linkuri, pt aceeasi denumire latina apare ba purple emperor, ba royal
eu cred ca denumirea latina e aia buna, acum nu stiu cum le zice exact in engleza
Si un scurt clip cu masa. (scuzati fundalul sonor era Azog Profanatorul - Hobbitul)
De cand am pus boschetii noi discusii sunt iarasi speriosi, dupa cum se vede doar unul a iesit la masasi destul de timid. Pana acum erau primii si ii fugareau pe toti, ei mancau din bucata mare si ceilalti resturile care cadeau. Sper sa se obisnuiasca si sa si revina.
Ancamarketing wrote:Valorile testate 31.12.2014 sunt:
Ph = 7,5 spre 8
Gh = 17
Kh = 8
Nh4Nh3=0
No2=0
No3=0
Po4=0,1-0,25 mai aproape de 0,1
Fe=0,25
Cu=0
Valorile testate astazi sunt:
Ph = 8
Gh = 15
Kh = 8
Nh4Nh3=0
No2=0
No3=0
Po4=0
Fe=0,1
Cu=0
Co2 test vizual JBL 10-12 mg/l
Am schimbat apaacum trei zile. Fertilizare la fel Easy Carbo, Ferropol24, Ferropolsi Kalium. Ma gandesc sa adaug peste astea si 25 ml zilnic Vimi All in One.
Ce spuneti?
Acum am deschis robinetul mai tare adica 5 bule/sec, e k?
Multumesc.
Ai adus o masa mare de plante in plus, deci scaderea po4 si fier, fac sens.
pH-ul nici eu nu imi dau seama de ce e asa de sus ... din ce vad, la robinet as zice ca e 7.5 , in acvariu n-ar trebui sa creasca ... se poate sa ai ceva calcaros pe acolo?
Oricum ar fi, da-i mai mult CO2, ar trebui sa-l cobori in timp macar la un 7.
In ceea ce priveste fertilizarea, este evident ca trebuie sa cresti doza.
Daca ai mult vimi, atunci incepe sa folosesti doza recomandata si cand e nevoie (tinand cont ca ai multe plante acum, probabil va fi nevoie) sa suplimentezi, pui ce ai de la JBL si easy life (inafara de easycarbo cu care poti merge ca si pana acum).
Si cand termini una din ele, vezi cu care gama vei continua.
Acum cu neoane Gissman si plante multe trebuie sa dozezi mai mult fertilizant.
Eu de 2 luni nu mai folosesc EasyCarbo, si plantele nu duc lipsa, nici dorul.
This message was edited 1 time. Last update was at 18/01/2015 22:57:20
Pleaca-ti urechea la vorba folositoare, chiar daca vine de la un copil; nu asculta vorba urata, chiar daca vine de la un batran.
Nu cred ca am nimic calcaros, am doua radacini de reed moore si o roca vulcanica preferata lui Batman pe care am pus o vineri. Sincer nu stiu pietrisul ala pe el scia nisip quartzos e de la Baumax, aici doar sa fie ceva dar nu cred. Asa mai am câteva pietre de rau dar f putine si mici care au ramas intamplator.
Dupa doua ore de la test am crescut cantitatea de CO 2 la 5 bule si am testat din nou.
Ph ul era undeva la 7,5. Si testul vizual de co2 s a mai inverzit usor. Deci aici trebuie umblat.
Vimi am 2 l multumita lui Pavelescu. Am început deja sa dozez de astazi cate 20 ml.
Am crescut si doza de EC la 10 ml de câteva zile, deci am dublat o.
Am sa merg cu Vimi si EC si cu 5 bule iar dupa vreo saptamana testez din nou.
Vimi all in one.
Pe site la ei scrie asa:
La 200 l bazin, cu multe plante si cu lumina intensa se dozeaza 25 ml zilnic.
Cum eu am 250 l, dar ma gândesc sa cresc treptat doza, am considerat 20 ml suficient ptr început.
Am inteles. Eu stiam ca ai bazin de 350l. Atunci este ok.
Cu timpul ai sa iti dai seama ca Vimi nu este avantajos la bazine mari. Eu am avut, nu am fost multumit nici calitativ, nici cantitativ. Fa un calcul cat fertilizant pui saptamanal de la Vimi, 175ml, fata de JBL sau EasyProfito, care se pune 10ml/spt/100l. Tu poti pune Easy sau JBl 30ml/spt. Ai sa vezi tu in timp asta. Acum merg pe EasyProfito, fertilizare saptamnala, chiar supradozez putin peste ce recomanda ei. Totul este ok cu gama EasyLife.
This message was edited 1 time. Last update was at 19/01/2015 00:05:32
Pleaca-ti urechea la vorba folositoare, chiar daca vine de la un copil; nu asculta vorba urata, chiar daca vine de la un batran.
Fa un lucru pentru atesta si pietrisul si acele pietre mici de rau care sunt in bazin.
Cumpara o sticla de detartrant..dala pt uz casnic, scoate o mana de pietris si pietrele mici care sunt in bazin, lasa-le sa se usuce si toarna Triumf peste ele.
Daca nu exista nici o reactie, adica nu face spuma nu se intampla nimic e totul oky.
Daca exista reactii gen spuma, fierbere etc inseamna ca sunt calcaroase. Cu cat reactia e mai intensa cu atat sutn mai calcaroase.
Exista posibilitatea ca pietrisul sa nu fie 100% inert, dar avand in vedere ca ai cateva zeci de kg sa se simta.
Aici ai un video cu procedeul.
This message was edited 2 times. Last update was at 19/01/2015 02:10:17
Am doua vesti bune si tot atatea rele Am adus doi discusi noi - un BT si un WD
Plantele se dezvolta f frumos de cand adaug si 25 ml/zi Vimi all in one.
Am GSA pe plante, initial pe echinodorus acum si pe cryptocorine si se extinde si la celelalte. Ce sa fac?
Azi cand cascam ochii prin acvariu am vazut ca TOTI pestii au gris. Am crescut temperatura la 30 grade (o scazusem de vreo luna la 28) si cam atat. Sa pun si sare sau nu?
Multumesc.
Ancamarketing wrote:
Am adus doi discusi noi - un BT si un WD
Sa-ti traiasca!
Ancamarketing wrote:
Plantele se dezvolta f frumos de cand adaug si 25 ml/zi Vimi all in one.
E prea rapid sa poti emite o concluzie, inca.
Plantele au o perioada dupa mutarea in alt acvariu, in care merg "din inertie" sa zicem.
Bine, faptul ca fertilizezi, cu siguranta le ajuta sa treaca mai usor prin perioada de adaptare
Ancamarketing wrote:
Am GSA pe plante, initial pe echinodorus acum si pe cryptocorine si se extinde si la celelalte. Ce sa fac?
Inseamna ca nu adaugi suficienti fosfati.
Ai putea sa incerci sa cresti doza de fertilizare actuala, problema e ca fiind all in one, adaugi si din restul, inclusiv nitrati.
O alta varianta e sa adaugi doar fosfati separat.
Ancamarketing wrote:
Azi cand cascam ochii prin acvariu am vazut ca TOTI pestii au gris. Am crescut temperatura la 30 grade (o scazusem de vreo luna la 28) si cam atat. Sa pun si sare sau nu?
Nu baga sare in bazin.
Lasa temperatura la 30-31 grade Celsius. (si va trebui sa stea asa vreo doua saptamani, ca sa distrugi toate stadiile parazitului, inclusiv cele din substrat, chiar daca pestii vor fi curati)
Daca nu observi nicio modificare in bine pana pe la inceputul saptamanii care bine, gandeste-te sa ii separi intr-un bazin pentru tratament.
Eu am facut la un moment dat cu niste neoni, bai intr-o oala, de 20-30 de minute, in apa cu sare. Dupa care ii intorceam in acvariul mare. Si am mai repetat de cateva ori procedura. (bineinteles in acvariu temperatura era crescuta)
Cu discusii insa nu cred ca poti face lucrul asta ....
This message was edited 1 time. Last update was at 23/01/2015 21:21:56
Multumesc ptr sfaturi Stefan.
Fosfati separat nu adaug, nu am.
E aproape imposibil sa i scot si sa i tratez separat. Am peste 45 pesti si sa i prind printre plante e groaznic.
Am sa stau cu ochii pe ei sa vad ce se intampla cu temperatura la 30 grade.
Ancamarketing wrote:
Fosfati separat nu adaug, nu am.
Atunci mai lasa un pic plantele sa se adapteze, sa "se prinda" ca sa zic asa si pe urma mai creste doza din fertilizantul actual.
Ancamarketing wrote:
E aproape imposibil sa i scot si sa i tratez separat. Am peste 45 pesti si sa i prind printre plante e groaznic.
Ramane in cazul asta varianta temperaturii crescute.
Dar retine, daca mergi doar pe temperatura, tine-o ridicata macar o saptamana.
Parazitul asta are mai multe faze de dezvoltare. Unul este cel din "pielea" pestelui. De acolo cade pe substrat, iar aici se va multiplica in mai multi chisti. Cu alte cuvinte, chiar daca in 2,3 zile vor disparea de pe pesti bobitele alea albe, nu inseamna ca ai scapat de ei.
Cat despre plante, nu-ti fa mari griji, pentru o saptamana si ceva, vor rezista la temperatura ridicata.
Mai ai varianta unui tratament cu medicamente din comert (JBL Punktol, Sera Costapur si altele).
Aici risti sa deciclezi partial bazinul.
Eu as merge pe temperatura, precum spuneam mai sus. Daca in cateva zile nu vezi semne de imbunatatire, poti sa te gandesti la un tratament medicamentos.
This message was edited 2 times. Last update was at 24/01/2015 04:29:46
Ref la GSA, parerea mea e ca poti sa cresti linistita doza de macro, nu prea are rost sa pui fosfat separat, ca nu e ca si cum ai determinat stiintific ca nitratul este perfect asa cum e acum si mai trebuie doar fosfat.
intr-adevar se zice ca GSA apare de la fosfat prea putin relativ la nitrat, dar asta nu inseamna ca nu mai ai voie sa cresti cantitatea de nitrat, raportul nitre ele se imbunatatesti si daca adaugi macro, nu numai daca adaugi fosfat.
oricum, sa stii ca GSA e semn bun, daca ai GSA de obicei nu ai alte alge. eu de ex. tot timpul am avut GSA si GDA pe geam, acum o sterg la 2 saptamani.
dar plantele sunt curate ca lacrima.
uite cum arata acvariul meu la 3 luni de la start (vezi geamurile laterala cum arata, pline de gsa/gda)
tocmai cumparasem pompa de valuri si incepusem sa bag fosfat, apoi la scurt timp mi-am dat seama ca e suficient sa cresc doza de macro.
s-a rezolvat in cateva luni.
a si vezi ca din cate am observat eu, GDA e f sensibila la lumina.
cel putin la mine in acvariu exista un prag (nr de ore de iluminare) peste care daca trec, GDA creste mult mai repede.
Humbert wrote:Ref la GSA, parerea mea e ca poti sa cresti linistita doza de macro, nu prea are rost sa pui fosfat separat, ca nu e ca si cum ai determinat stiintific ca nitratul este perfect asa cum e acum si mai trebuie doar fosfat.
intr-adevar se zice ca GSA apare de la fosfat prea putin relativ la nitrat, dar asta nu inseamna ca nu mai ai voie sa cresti cantitatea de nitrat, raportul nitre ele se imbunatatesti si daca adaugi macro, nu numai daca adaugi fosfat.
Da, e o varianta si asta, care a fost de altfel punctata mai sus.
Apropos, tu acvariul ala il tii ascuns dom'le?
Nu vad nimic in jurnal