[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
despre fotografierea acvariilor  XML
Forum Index » General info
Author Message
ionutz40
Junior member

Joined: 28/03/2008 17:49:33
Messages: 73
Location: bucharest
IP:
Offline

E de fapt reflexia de la lumina acvariului ,o lampa suspendata( lampa hqi metal halide). Si asta mi se intampla cand vreau sa fac o poza de ansamblu. Sa fie oare din cauza spatiului dintre lampa si acvariu ? Am sa revin cu poze. Multumesc !

Mai bine capabil de orice, decat incapabil de nimic
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Nu inteleg ce reflexii sa-ti dea o lampa suspendata.
Eu cred ca reflexiile sunt de la alta sursa de lumina. Pune o poza asa cum iese acuma sa vedem despre ce e vorba.

Cat de puternic e HQI-ul? Cati wati are? Intreb pentru ca daca lampa e destul de puternica, nu ai nevoie nici de blitz, nici de alte lumini in afara de cea de la acvariu.
[WWW] [Yahoo!]
ionutz40
Junior member

Joined: 28/03/2008 17:49:33
Messages: 73
Location: bucharest
IP:
Offline

image
image
image
image

Mai bine capabil de orice, decat incapabil de nimic
ionutz40
Junior member

Joined: 28/03/2008 17:49:33
Messages: 73
Location: bucharest
IP:
Offline

O alta posibila problema este ca...nu am destul spatiu pentru a avea o distanta mai buna intre mine si acvariu. Sunt conditionat de spatiu. Acvariu este pe hol si am un spatiu doar de 1m si jumatate.

Mai bine capabil de orice, decat incapabil de nimic
Marti
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/01/2003 00:18:03
Messages: 763
Location: Bucuresti/Crangasi
IP:
Offline

cat faci poza, pune un carton gros in spatiu dintre lampa si acvariu astfel incat lumina sa patrunda in bazin dar sa nu dea si in casa. cauta pe net, am vazut mai demult un articol despre cum isi pozeaza amano (si cei de la ADA) acvariile.

setup 1 | setup 2
[WWW]
ionutz40
Junior member

Joined: 28/03/2008 17:49:33
Messages: 73
Location: bucharest
IP:
Offline

Si asta ar fi un motiv...dar cred ca si distanta. Eu m-am referit si la faptul ca poate nu am setat bine aparatul

Mai bine capabil de orice, decat incapabil de nimic
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ok. In primul rand, nu vad sa-ti bata lumina de la lampa in camera. Adica nu se vad direct becurile sau sursele de lumina. Asta e bine.

Reflexiile care se observa cred ca sunt de la lumina naturala. Ai lumina acolo? Iti intra lumina de afara, prin vreun geam? Daca da, incearca ori sa tragi draperiile (daca ai) cand faci poza, ori sa o faci dupa ce se intuneca afara, dar sa ai grija, daca o faci prea tarziu, plantele vor avea frunzele stranse...

Eu am programul de lumina pus de la 10:30 pana la 22:30, cu o pauza de 2 ore la pranz. Intre orele 20:30 - 21:30 plantele inca sunt active, nu prezinta frunzele stranse inca si pot sa fac poze linistit. Pozele le fac cu luminile in camera stinse, doar luminile de la acvariu pornite. Poti sa incerci la fel, teoretic ar trebui sa ai destula lumina ca sa-ti faca poza fara blitz.

In ceea ce priveste aparatul, lasa-l pe setarile lui automate, doar scoate blitz-ul.

Referitor la spatiu... nu stiu exact ce vrei sa spui eu fac poza de la o distanta de aproximativ jumatate de metru (daca nu mai putin) de fata acvariului.
[WWW] [Yahoo!]
fishyman
Membru de baza
[Avatar]
Joined: 31/08/2008 20:49:45
Messages: 406
Location: Brasov, Florilor
IP:
Offline

Marti wrote:am vazut mai demult un articol despre cum isi pozeaza amano (si cei de la ADA) acvariile.

m-ar interesa si pe mine linkul respectiv. mersi anticipat.

acvariul meu
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Lofty
De-al casei
[Avatar]
Joined: 08/12/2005 12:32:30
Messages: 1242
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Linkul respectiv .

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
fishyman
Membru de baza
[Avatar]
Joined: 31/08/2008 20:49:45
Messages: 406
Location: Brasov, Florilor
IP:
Offline

Multumesc pentru link!

acvariul meu
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Marti
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/01/2003 00:18:03
Messages: 763
Location: Bucuresti/Crangasi
IP:
Offline

merci Lofty, acesta este linkul despre care vorbeam.

setup 1 | setup 2
[WWW]
x_tziby
Junior member

Joined: 21/02/2009 20:01:00
Messages: 62
Location: buzau
IP:
Offline

am si eu un benq dc c640 de 6 mega pixeli si nu reusesc sa fac poze clare la acvariu, daca are cineva asa ceva ma poate ajuta si pe mine cu setarile care le face. multumesc anticipat
[Email]
Just4M3
Member

Joined: 12/05/2010 15:58:54
Messages: 227
Location: Timisoara
IP:
Offline

Ma poate ajuta cineva cu niste setari la un Canon PowerShot S3IS, va rog?
Sunt sigur ca aparatul e capabil de niste fotografii mult mai profi decat ce reusesc eu sa fac cu el...Pana acum am reusit sa fac poze cat de cat mai acatarii doar peisaje sau la distanta, insa cand vine vorba despre obiecte apropiate, prim-planuri....nu reusesc sa ma descurc. Incerc de cateva zile sa fac niste poze unor creveti care au ajuns de curand la mine in acvariu, insa nu reusesc nimic, toate fotografiile sunt blurate si clar se vede decat planul secund....si nu cred ca fie problema cu focalizarea lui la prim-plan ci de necunostinta mea in cauza...
Multumesc anticipat !

O seara frumoasa !
pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

Joined: 24/10/2008 00:38:17
Messages: 2601
Location: Constanta
IP:
Offline

Just4M3 wrote:Ma poate ajuta cineva cu niste setari la un Canon PowerShot S3IS, va rog?
Sunt sigur ca aparatul e capabil de niste fotografii mult mai profi decat ce reusesc eu sa fac cu el...Pana acum am reusit sa fac poze cat de cat mai acatarii doar peisaje sau la distanta, insa cand vine vorba despre obiecte apropiate, prim-planuri....nu reusesc sa ma descurc. Incerc de cateva zile sa fac niste poze unor creveti care au ajuns de curand la mine in acvariu, insa nu reusesc nimic, toate fotografiile sunt blurate si clar se vede decat planul secund....si nu cred ca fie problema cu focalizarea lui la prim-plan ci de necunostinta mea in cauza...
Multumesc anticipat !

O seara frumoasa !


Aparatu sa stii ca e destul de destept. Pune-l pe manual si incearca sa te joci unpic cu timpu de expunere(1/50-1/70 - chiar mai putin daca ai trepied) si diafragma(F-ul). Ideea e ca daca nu ai lumina suficienta te vei cam chinui cu el sa faci poze din mana la bazin. Dar cu un trepied iti garantez ca vei avea foarte mult succes. Totul sta in folosirea lui pe modul manual, si facut multe poze, multe teste pana ajungi la setarile potrivite. Apoi le retii si cand vrei sa faci poze il setezi din nou

Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ?
[Email] [WWW] [Yahoo!]
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

De cat de aproape incerci sa faci pozele? Probabil daca te apropii prea mult, ar trebui sa il pui pe modul macro, daca are asa ceva. Eu personal nu stiu aparatul, dar presupun ca are mod macro. Uita-te sa vezi care-i distanta minima la care te poti apropia... cu toate ca la aparatele ne-DSLR aceasta distanta e foarte mica, ar trebui sa fie ok. Vezi cu macro.

Daca spui ca iti iese clar un plan din spatele subiectului, cred ca e vorba si de ceva setari la cum focalizeaza (daca ia doar punctul central sau mai multe zone) si despre metering mode-ul setat.

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
Just4M3
Member

Joined: 12/05/2010 15:58:54
Messages: 227
Location: Timisoara
IP:
Offline

Multumesc pentru raspunsuri baieti, cand o sa am ceva timp la dispozitie o sa incerc sa va urmez indicatiile si va spun ce o sa iasa...
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23556
Location: Bucuresti
IP:
Offline

In timpul scurs de la inceperea acestui topic, aparatele foto au mai evoluat... totusi, cred ca tehnica ce sta la baza fotografierii acvariilor noastre a ramas cam aceeasi... Va propun sa "actualizam" cateva din informatiile de pe acest topic:

- Ce aparat folositi?... este important sa dati acest detaliu.
- Ce setari folositi?... obiective (daca e cazul), diafragma, timp de expunere, filtre (daca e cazul), blitz (daca e cazul), etc.
- Alte "trucuri" utilizate?


De mare folos in exemplificare ar fi si cate o poza, doua... care sa fie insotita de explicatiile aferente.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Folosesc 2 obiective: Canon EF 100mm Macro cat si Canon 50mm F1.8 (cel mai ieftin prime de la Canon) - pe un body Canon 7D.

O poza cu Canon EF 100mm: http://hex.ro/photogallery/index.php?id=248 (setarile sunt in josul paginii).
Cam aceiasi poza cu Canon 50mm F1.8 : http://hex.ro/photogallery/index.php?id=284

Mai folosesc trepied si o telecomanda Canon RS 80N3 pentru a reduce vibratiile camerei (nu e ca atunci cand apesi direct pe buton si involuntar se misca toata camera).

Tehnicile sunt simpliste:

1) Intuneric in camera. Am grija sa fie intuneric cat de cat in camera (pentru a avea un contrast cat mai mare al acvariului). De asemenea un White Balance specific neoanelor.
2) Shutter Speed priority. Fotografiez (de lene) pe modul Tv (care la Canon inseamna Shutter Speed priority - cam pe la 1/160s pentru a ingheta cat de cat actiunea). Aici ma ajuta camera caci ISO-urile mari nu sunt atat de problematice.
3) Trepied / Telecomanda si Live View mode. Camera ma lasa sa fac zoom x5 or x10 ca sa ma asigur ca focusul este exact unde vreau si ajustez focus-ul in modul manual.

In rest nimic deosebit...

Imi place mai mult 50mm-ul pentru ca da un sentiment de adancime (se poate observa cu pozele de mai sus) caci problema la 100mm este ca distanta focala face ca poza sa isi piarda din adancime.

Insa 100mm este imbatabil la detalii (comparativ cu 50mm) o sa pun in curand cateva poze cu Artemia pui am ramas si eu surprins ce clar se vad.

De asemenea - e important (cel putin pentru Canon 100mm EF) si AF Micro Adjustments - am pus un articol mai in detaliu aici: http://hex.ro/wp/blog/canon-7d-af-micro-adjustments-pixel-peeping/

Cam atat si nu in ultimul rand rabdare...

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Ca sa termin de postat in seara asta yey

De obicei, pentru a calibra corect White Balance-ul, se foloseste un carton gri si cu programe gen Adobe Lightroom (sau un plugin freeware foarte bun - http://www.colormancer.ca/free/download-filters/white-balance-plug-in.htm pe care il am in Irfan View ) se poate corecta foarte usor.
Problema cu aceste cartoane este ca nu pot fi bagate in apa (cartonul trebuie fotografiat impreuna cu intreaga scena, adica sa fie luminat de toate luminile care cat pe 'subiect', asa ca ar trebui sprijinit undeva pe decor sa zicem).

O alternativa este oferita de camerele DSLR: posibilitatea de a se autocalibra folosind o poza anterioara - poza care trebuie sa includa un obiect de culoare alba. Se introduce in acvariu ceva de culoare alba (de exemplu un capac de la o cutie) si se lasa pe fundul acvariului. (daca e tinut sus langa lumina, va iesi alb oricum indiferent de WB, datorita luminii intense de langa el). Se face o poza iar apoi Custom White Balance se alge ultima fotografie. Camera va considera cea mai luminoasa zona de imagine (capacul alb in acest caz va fi cel mai luminos) drept culoare alba si vede cata diferenta este intre ceea ce ar trebui sa fie alb, si ceea ce a iesit in poza (ceva cu tenta galbena, sau ceva cu tenta bleu - adica culori incorecte). La celelalte poze va aplica o corectie automat altfel incat culorile rezultate sa se apropie cat mai mult de realitate.

Si multe camere compacte care au control manual permit alegerea unui White Balance manual, dand posibilitatea fotografului sa indice zona stiut alba din ultima fotografie, chiar daca acea zona apare mai galbuie sau mai bleu on poza. Apoi camera va face automat corectia de culoare la pozele urmatoare.

Exemplu de poze incorecte WB:

Prea galbena:

image

Prea albastra:

image

Poza cu WB corect:

image


Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Un articol despre fotografierea acvariilor. Nu e atat de simplu pe cat pare

http://www.advancedaquarist.com/2012/7/photography

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
 
Forum Index » General info
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com