[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Coltul meu de ocean  XML
Forum Index » Bazine mici si medii
Author Message
troponel
Member
[Avatar]

IP:

ai grija cu sita la gauri ca va trebuii facuta cutia externa mult mai adanca sa ai cum sa stabilizezi nivelul sa nu faca zgomot, eu unul mi-am facut singur (am rugat un coled de pe forum sa ma ajute cu prelucrarea CNC si eu am lipit ansamblul) modelul din link-ul de mai sus si sunt foarte multumit de el 0 zgomot eu il am din plexi dar se poate si din sticla

in functie de capacitatea pompei de recirculare trebuie aleasa dimensiunea conductelor.

20-30 lei gaura in sticla
flansele sunt la 20-25 lei bucata (cu tot cu garnituri avand in vedere ca garniturile sunt mai scumpe decat flasa efectiva ....)

tot sistemul de tevi robinet si 3 olandezi te costa cam 150 lei

This message was edited 1 time. Last update was at 04/07/2016 16:49:29

atar
Membru de baza

IP:

troponel wrote:
in functie de capacitatea pompei de recirculare trebuie aleasa dimensiunea conductelor.

Ups. Pai cam ce conducte trebuie la un EHEIM compact+ 2000 (2000l/h)?
Eu ma gandeam sa folosesc de 25mm (exterior)
La acvariu am deja doua gauri de 32mm.
Oricum, azi. plin de avant si chef de treaba, m-am dus la Dedeman.
M-am gandit sa fac cutia cam de 300x300 cu 200mm adancime.
Am hotarat sa o fac din plexic, ii dau doua gauri de 32 exact in dreptul gaurilor din acvariu, ii mai dau 3 gauri de 25mm in fund si ma apuc de treaba.
M-am razgandit in magazin. Pai cea mai mica foaie de plexic de 4mm costa 130 ron, si folosesc doar un sfert din ea.
Adezivul transparent pentru plexic, rezistent la apa sarata, de la Bison, inca 47 ron parca.
Tevaraie, mufe, fitinguri, coturi, t-euri, robineti, inca 165 ron.
Unde gasesc niste foi de plexic mai mici?
Din sticla de 4 ma ajunge 30 ron cutiuta si mai am inca silicon SikaFlex, dar va fi mai greu cu gaurile, asa ca as prefera sa raman tot la varianta cu plexic.
Inca nu stiu cum sa fac cu sitele la gauri, dar studiez inca.

LE.: Azi s-a relipit acvariul cu SIKA. Cica are o viteza de uscare foarte mare si in maxim 6-7 zile se poate baga apa. Asta e bine, fata de siliconul de acvarii care trebuia sa stea minim o saptamana la uscat, daca nu chiar doua.

This message was edited 1 time. Last update was at 04/07/2016 19:11:01

aurecj
Senior member

IP:

atar wrote:
Am hotarat sa o fac din plexic, ii dau doua gauri de 32 exact in dreptul gaurilor din acvariu, ii mai dau 3 gauri de 25mm in fund si ma apuc de treaba.
Unde gasesc niste foi de plexic mai mici?
Din sticla de 4 ma ajunge 30 ron cutiuta si mai am inca silicon SikaFlex, dar va fi mai greu cu gaurile, asa ca as prefera sa raman tot la varianta cu plexic.

Daca vrei sa-ti faci un BA, uita de plexi.. N-o sa-l poti lipi si etanseiza de sticla acvariului. Aceeasi problema am avut-o si eu cand am vrut sa-mi fac BA: nu poti lipi plexi-ul de sticla in asa fel incat sa nu-ti curga pe termen lung...

This message was edited 1 time. Last update was at 04/07/2016 19:19:21

[Email] [Yahoo!]
atar
Membru de baza

IP:

Pai de ce sa il lipesc? Doar il voi sustine de acvariu, nu vreau sa-l si etansez de acvariu. Vreau sa il pot scoate cand vreau.
Folosesc mufele de transfer prin gaurile pe care le am date deja
troponel
Member
[Avatar]

IP:

sfatul meu este sa faci o cutie interioara asa cum e in clipul ala pentru ca altfel gaurile pe care le dai tu in sticla o sa dea si nivelul maxim al apei in bazin si nu le poti da asa de aproape de marine sa arate bine asta odata.

orice cutie faci din plexi e doar din plexi si nu o lipesti de sticla.

daca totusi nu vrei sa faci cutia interioarea am mai vazut o varianta ca sa mearga dai gauri mai jos cu 10 cm de nivelul final al apei si cat se poate de departate, pui flansele invers cu filetul in acvariu si de ele pui coturi de 90 intreptate in sus..... acum imi dau seama ca e greu de explicat dar era un clip de youtube incerc sa il gasesc sa il atasez

uite cum poti sa faci mai usor e cu video

in spate faci cutia suficient de lunga sa se prinda cu aceleasi flanse si ai scapat

P.S 25mm e ok pentru 2000l/h

This message was edited 1 time. Last update was at 04/07/2016 23:03:50

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

@atar:

Ai vazut cum am procedat eu? Citeste topicul ala cu The Return (la mine in semnatura), ca am explicat toate etapele prin care am trecut... cu poze si schite.
- cutie interioara de plexi... cu dinti... fixata de perete cu cele 2 flanse care securizeaza gaurile. NU este lipita de perete.
- cutie exterioara de sticla... lipita de perete, pe dinafara, cu silicon... fundul gaurit. Gaurile din sticla nu sunt o problema in ziua de azi.
- instalatia mea e facuta cu teava de 25... am o pompa de 9000 l/h, pe care o pot folosi cam pana pe la 75-80% din putere. Cu pompa aia Eheim, a ta, nu vor fi niciun fel de probleme.

DACA nu faci si cutie interna, cu dinti, atunci sa stii ca nivelul apei va fi determinat de cele 2 gauri deja date.

image
image
image
image

This message was edited 2 times. Last update was at 05/07/2016 09:21:41

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
atar
Membru de baza

IP:

koala wrote:@atar:

DACA nu faci si cutie interna, cu dinti, atunci sa stii ca nivelul apei va fi determinat de cele 2 gauri deja date.

Fix asta e problema.
Am date deja gaurile.
Si nu sun date tocmai fericit. Am fost constrans de ranforsarea interioara din sticla.
Acum cand am relipit acvariul, nu m-am gandit sa repozitionez si ranforsarile. Le-am lasat pe pozitiile initiale. De asta nu pot monta cutiuta in interior.
In exterior nu as vrea sa-l lipesc, pentru ca vreau sa pastrez fundalul, chiar daca tu nu te omori dupa fundalul albastru . In plus, pastrand fundalul maschez tevile si faptul ca voi folosi plexic colorat.
Am sa incerc sa fac o cutiuta mica si adanca in interior din plexic transparent de 3mm.
[Thumb - 7324c96eff169754ea1db03412d1f151_112 (1).jpg]

[Thumb - 12111.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 05/07/2016 09:40:16

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Poza aia spune "multe".

- asa cum vad eu acolo, tu vrei ca nivelul apei sa fie SUB ranforsarile alea?
- mie mi se pare ca gaurile sunt cam la acelasi nivel cu ranforsarea de sticla... poate ma fura perspectiva pozei.
- asa, ochiometric, eu cred ca cele 2 gauri nu vor asigura suficient "debit"... astfel incat instalatia BeanAnimal sa functioneze corect. Gaurile sunt date prea sus si sunt prea mici. S-ar putea sa ma insel.
- eu as scoate ranforsarile alea si le-as muta deasupra, direct peste geamurile acvariului (modelul clasic)... unde-s puse acum, te incurca si te obliga sa cobori nivelul apei sub ele.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
atar
Membru de baza

IP:

Asa a fost facut acvariul, cu ranforsarile alea acolo.
Mai e o chestie interesanta la acvariul asta. Multe acvarii le-am vazut cu geamurile laterale lipite peste fund. Asta are geamurile lipite in jurul fundului.
Jumatatea gaurilor este in dreptul ranforsarii.
Gaurile sunt de 32mm.
Nu stiu ce sa zic, dar bag seama ca in seara asa iar desfac.
Tai ranforsarea din spate si o mut sus. Daca mai trebuie, mai dau o gaura, dar deja mi-e teama ca si alea sunt prea apropiate, si parca nu as mai gauri. Mi-e teamasa nu afestez rezistenta geamului. Dar daca trebuie, asta e.
[Thumb - 363941dce5faef8aa20076c1b91f149d_12627.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 05/07/2016 09:54:27

troponel
Member
[Avatar]

IP:

daca nu faci cum zice koala desi e cea mai buna solutie, cutia din interior nu are de ce sa fie adanca. ma refeream la cutia exterioara sa o faci mai adanca sa iti poti regla animalul

nu trebuie sa fie apripiata o poti da la 15-20 cm cutia din spate trebuie sa le acopere

This message was edited 1 time. Last update was at 05/07/2016 09:57:38

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Parerea mea:

- ranforsarile trebuie montate sus, pe geamuri... acum e o tiganie, care te obliga sa tii nivelul apei foarte jos.
- nu da inca nici o alta gaura... hai sa vedem daca merge asa, cu cele 2 gauri deja existente.
- n-am inteles daca faci cutie interna, sau nu.... daca o faci, ea poate sa fie lunga si ingusta, in asa fel incat sa nu ocupe mult din volum dar sa si ofere o suprafata mare de "dinti".
- cutia externa este ceea ce conteaza, pentru ca acolo o sa ai jocul de volume cu care jonglezi la reglarea sistemului.

atar
Membru de baza

IP:

Daca mut ranforsarile sus, am sa fac cutie interna. Cred ca din plexic de 3mm e ok.
La cutia externa e clar. Plexic de 4mm, 250-300mm latime, 350mm inaltime si ma gandesc ca vor ajunge 150mm grosime.
Acum intrebarea de baraj. Unde pun ranforsarile? Peste buza acvariului, in sus, sau pe interior, ca acum, dar la marginea de sus a geamului?
Aaa. Ranfosarile alea nu sunt pe toata lungimea geamului. Se opresc cam la 12cm de marginea din staanga, si sunt lipite in capat si de geamul din dreapta. E ok asa, sau e obligatoriu sa fac altele pe toata lungimea de 1 metru, din geam in geam?

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

- eu as pune ranforsarile direct peste geamuri, deasupra... lungi cat tot acvariul, adica 1 metru.
- alea au fost puse asa in ideea ca ai filtru extern (canistra) si pe-acolo au lasat loc de tevi.
- la bazinul meu (2 metri lungime) am ranforsari duble... adica, am si pe interior (chiar la muchie) dar si deasupra. Lipite intre ele, ca o rama ce inconjoara acvariul.
- pentru bazinul tau e suficient sa ai o singura ranforsare... geam gros, as zice ca minim 8 mm... din ce-mi aduc aminte, nu se pot taia fasii mai subtiri de 6-7 cm latime.

Cutia mea exterioara are cotele 400x170x140 mm, deci si cotele tale vor fi in regula.
- plexi-ul de 4 mm mi se pare cam subtire... are tendinta sa se curbeze, in timp. Vorbesc de cutia externa... la cea interna nu conteaza.
- gaurile pentru cele 3 tevi trebuie date DUPA ce ai flansele in mana... ca sa poti masura diametrul necesar al gaurii.

image

atar
Membru de baza

IP:

Pentru ca am avut o saptamana nebuna la munca, pana ieri nu am mai facut nimic.
Totusi, in doua zile am facut astea:
[Thumb - 29.jpg]

[Thumb - 28.jpg]

[Thumb - 26.jpg]

atar
Membru de baza

IP:

Si acum intrebarile:
1. Cum reglez sifoanele?
Trebuie inaltimi diferite? Aceeasi inaltime? Cum pun furtunasul si unde?
2. Am niste matrix pe care il tot vantur de 2 saptamani in apa sarata cu o pompa.
Pot face un reactor de matrix dintr-un pet de 6litri? Cum?
Deocamdata atat
Sper maine sa bag din nou nisipul si pietrele. Acum mai am cateva in plus fata de data trecuta.

This message was edited 1 time. Last update was at 10/07/2016 23:02:38

melcu
Senior member
[Avatar]

IP:

atar wrote:Si acum intrebarile:
1. Cum reglez sifoanele?
Trebuie inaltimi diferite? Aceeasi inaltime? Cum pun furtunasul si unde?
2. Am niste matrix pe care il tot vantur de 2 saptamani in apa sarata cu o pompa.
Pot face un reactor de matrix dintr-un pet de 6litri? Cum?
Deocamdata atat
Sper maine sa bag din nou nisipul si pietrele. Acum mai am cateva in plus fata de data trecuta.

Sifoanele trebuiesc la inaltimi diferite.

Mai departe nu stiu nu ma bag.

Daca facu reactor de matrix asa cum zici din pet vreau si eu patentul.

In rest ! Bafta. Sorry ca a crapat acvariul... dar na ! Ma bucur ca nu ai renuntat.

Toate cele bune.
atar
Membru de baza

IP:

melcu wrote:

Daca facu reactor de matrix asa cum zici din pet vreau si eu patentul.

In rest ! Bafta. Sorry ca a crapat acvariul... dar na ! Ma bucur ca nu ai renuntat.

Toate cele bune.

Ma gandesc sa bag matrixul intr-o sticla de aia de 5-6 litri, sa bag doua furtune prin dop, unul sa ajunga la fund si unul peste nivelul matrixului, sa bag apa prin unul si sa se intoarca prin celalalt.
Nu stiu daca e ok sau daca e viabila ideea, dar imi pare mai in regula decat sa vantur apa cu o pompa dde 300l/h in sump, cu matrixul in saculet de spalat rufe.
Daca aveti alta idee mai ok, cu ce gasesc repede prin casa, va rog sa spuneti. (mai am in beci niste damingene goale, vreo doua pline, niste borcane, butoaie, tevi PVC de 400mm , si multe altele)
mugurel
Senior member
[Avatar]

IP:

Daca tot ai pompa aia de 300l, daca incape pe fura bidonului, atunci faci reactor la picatura ca mine ...
Apa vine pe sus, pompa o recircula cu un furtun pana in partea de jos, iesirea printr-un furtunas in lateral.

Nici frumos pâna la douazeci de ani, nici cuminte pâna la treizeci si nici macar bogat pâna la patruzeci nu m-am facut. Dar si sarac asa ca anul acesta, ca în anul trecut si ca de când sunt, niciodata n-am fost…(Ion Creanga).
[WWW]
aurecj
Senior member

IP:

atar wrote:Ma gandesc sa bag matrixul intr-o sticla de aia de 5-6 litri, sa bag doua furtune prin dop, unul sa ajunga la fund si unul peste nivelul matrixului, sa bag apa prin unul si sa se intoarca prin celalalt.

Eu am facut asta cu sticle de 2 litri de Aqua Carpatica si o pompa de recirculare. "Plimb" apa prin 2-3-4 sticle (depinde cate vrei) si din ultima am si o iesire cu furtun de-ala subtire pentru "la picatura", de unde reglez picaturile care ies din sistem.

In acvariu am nitratii pe la 5, dar din "reactor" iese 0.

Nu arata foarte elegant (bine, nici nu prea sunt eu "minitehnicus") si ar putea fi facut sa arate mult mai bine, dar deocamdata am vrut doar sa testez daca tine fenta...
[Email] [Yahoo!]
atar
Membru de baza

IP:

E in regula.
Eu vreau sa o rezolv azi cu ce am la indemana ca sa eliberez sump-ul. Din cauza matrix-ului nu pot baga la loc reactoarele de biopellete, de carbune activ si antiphos-ul.
Imi cam pierd rabdarea si azi, maine, vreau sa bag iar apa in bazin.
Cu timpul, face Shubi ce trebuie si pentru matrix, nu raman cu bidonul de Fantana sub acvariu

Forum Index » Bazine mici si medii
Go to: