[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Taxonomia  XML
Forum Index » General info
Author Message
BLeeD
Up In Smoke
[Avatar]

Joined: 23/09/2004 01:25:22
Messages: 677
IP:
Offline

TAXONOMÍE s.f. 1. &#350;tiin&#355;&#259; având ca obiect stabilirea principiilor &#351;i legilor de clasificare a organismelor vii. &#9830; (P. ext.) &#350;tiin&#355;a legilor de clasificare. 2. (Biol.) Studiul unei grupe de plante sau de animale privind descrierea &#351;i clasificarea speciilor. [Gen. -iei, var. taxinomie s.f. / < fr. taxonomie, cf. gr. taxis &#8211; ordine, nomos &#8211; lege].

Ar putea cineva sa explice pe scurt astfel incat sa inteleaga tot omul cum "functioneaza" aceasta stiinta?
De exemplu cum se procedeaza la descoperirea unei noi specii? Cine stabileste numele si cum ajunge el sa fie acceptat ?

image
[Email]
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

Ma bucur in primul rand ca ai revenit pe forum...observasem ca ai avut o perioada prelungita de mutenie, inteleg dintr-un alt topic ca te lasasesi si nu e nimic mai placut decat sa auzi cum oitza ratacita se intoarce la turma...acvaristilor.

Deobicei aveai intrebari interesante...nu musai toate din domeniul acvaristicii iar intrebarea de data asta nu se dezminte. O sa incerc sa iti raspund desi nu mai stiu exact cum merg lucrurile....iar perioada cand lucram cu taxonomi de renume la nivel de Facultate de Biologie precum Profesor Doctor Calin Tesio sau madam` Profesor Doctor Lotus Mester au apus de mult, dar cum nimeni nu vad sa se inghesuie...

Acum despre subiect:

Eu am pornit de la aceasta definitie : TAXONOMÍE s.f. 1. &#350;tiin&#355;a legilor de clasificare. 2. Studiul unei grupe de animale sau de plante din punctul de vedere al clasific&#259;rii &#351;i descrierii speciilor. [Var.: taxinomíe s.f.] &#8211; Din fr. taxonomie, taxinomie.
Sursa: DEX '98 |

In afara definitiilor care uneori sunt seci cu ce trebuie sa ramai...pai avem in fata o disciplin&#259; numita taxonomie care se ocupa de stiinta legilor de clasificare a organismelor vii de pe P&#259;mânt.
Mai concret...o stiinta veche de cand lumea as zice...de cand omul a observat ca doua animale nu`s la fel si pe unul l-a denumit intr-un fel iar pe altul altfel.

De la banalele diferente morfologice care au atras de la sine primele clasificari cu denumiri latinesti in timp s-a evoluat colosal ajungandu-se pentru diferentieri la metode moderne în acest domeniu precum cele biochimice &#351;i moleculare care conduc ulterior la o clasificare corecta a descoperirii.
Recent citeam despre un studiu taxonomic legat de populatiile de girafe din Kenya spre a se stabilii daca avem de&#8211;aface cu speci distincte sau doar populatii, fapt care a atras de la sine analize ale ADN-ului mitocondrial si nuclear al girafelor spre a arata daca aceste grupuri s-au imperecheat intre ele in decursul timpului sau nu si daca pot fi considerate specii distincte.

Asadar nebunia e mare de aia dupa parerea mea taxonomia este una dintre cele ma vii stiinte. Azi ti-ai luat din piata un Puntius l-ai tinut asa o perioada ca sa constati ca de fapt e un Barbus iar ulterior sa-l vinzi de Capoeta.
Pesonal o consider o stiinta foarte captivanta cu un amendament...sa nu dea dracu` sa ai profesori care sa te puna sa retii jdemii de denumiri actualizate :-) ...lucrurile se schimba de la an la an si de aia trebuie sa ramai cu o idee despre cum functioneaza sistemul sa ai apoi acces la tabele care oricum se upgradeaza mai ceva decat computerele...

Acum ca si pe vremuri lucrurile se desfasoara cam asa.
Se da o tema de cercetare unde alturi de alte studii sugereaza ca bogatia speciilor dintrun areal a fost subestimata si se porneste halalaiala in arealul respectiv.
Baietii zic spre exemplu bazinul unui fluviu, al Amazonului spre exemplu: &#8220;Cercetarea noastra , a fost dramatic subestimata pana acum de taxonomiile realizate pe trasaturilor morfologice, din trecut&#8221;...ia hai sa-i dam o tura sa vedem ce mai gasim.
Tragi o tura si constati ca a fost colectat &#351;i analizat material din ecosistemul de Amazon.
Au fost captura&#355;i &#351;i analiza&#355;i în laborator nshpe de indivizi din subordinul kirichimichi , din care s-au identificat x de specii din y de genuri apar&#355;inând la z subfamilii din w familii. Acestea sunt înregistrate,ca baz&#259; de date, într-un tabel, în ordine taxonomic&#259;, cu prezentarea datei de colectare, ariei de colectare &#351;i a ecosistemului din care vietuitoarele respective au fost colectate.

Acum firesc, 99% din ce ai recoltat tu de pe teren sunt vietuitoare cunoscute, descrise , catalogate de altii mai dibaci ca tine...dar cu un pic de bulan si descoperi o specie endemica, o raritae a locului pe care nu a mai descris-o si descoperit-o nimeni pana acum.
Atunci cu emotie incepi sa ai tremurici si dai si cauti ca sa nu te faci de kko si sa zici ca ai descoperit ceva si p`orma astia iti dau peste nas ca se stia decand lumea si Pamantul .
Deobicei respectiva descoperire la nivelul anilor nostrii implica cunoasterea Genului langa care se lipeste denumirea speciei.
De botezat pe &#8220;numele mic&#8221; te cam lasa sa-ti faci de cap...ai o iubita Magdalena...dupa ce-i canti canticelu`cu Magdaleno` spune drept cine te-a muscat de piept ii dedici si o floare ii zici iote` fai lu` asta-i zice Echinodorus magdalenensis ca l-am descoperit eu pentru tine ...te-ai trezit cu blestemu` faronului in cap de dimineata ii zici Echinodorus osiris...te dai mai patriot ca Vadim ii spui Romanichtis si le-ai inchis gura la toti :p .
Bineinteles ca exista si institute si autoritati nationale sau internationale care se ocupa de dume d`astea. Nu mai stiu exact cum merg lucrurile in ziua de azi dar parca tin minte ca sub patronajul Ministerului Educatiei si Cercetarii exista o Autoritate Nationala pentru Cercetare Stiintifica Românâ sub care era un institut INCDSB - Institulul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Stiinte Biologice.
Evident ca exista si autoritati internationale care pun cap la cap ce descopera fiecare...printre ei(pe astia i-am gasit) International Institute for Species Exploration.
Baietii isi scriu despre ei: Taxonomists discover, describe and classify species. Millions of species remain unknown or unidentifiable, inaccessible to science and society. Charting the species of the world and their unique attributes are essential parts of understanding the history of life.

Asadar...cam asta ar fi in mare, evident ca dupa cum am mai spus, tehnica de azi iti pune la indemana tot felul de instrumente care fac posibile ca ceea ce ai descoperit acum 50 de ani si ai incadrat intr-o parte pe baza unor analize sa fie incadrat in alta parte si uite asa: ieri erai pe prispa cashii azi se duse`n aia ma-sii.

Rog sa ma sucuze colegii mei savantii si inginerii(vorba lu` Leantza) pentru modul succint in care am prezentat "lucrarea" da`am incercat sa dau o versiune cat mai populara si intelesul tutulor colegilor forumisti constient ca pentru asa o descriere nu luam nota de trecere cu 20 ani in urma ...dar pe de alta parte am considerat mai important ca lumea sa ramana cu ceva de pe urma scriiturii mele decat sa fiu extrem de exact si sa-i balmajesc cu termeni de specialitate mai mult decat am facut-o.

Daca mai activeaza cineva in domeniu, fiind mai pe felie decat sunt eu acum pe subiect e liber sa ma completeze si sa lamureasca mai tare lucrurile decat am incercat eu.

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
mosu
Administrator
[Avatar]

Joined: 15/11/2001 02:00:00
Messages: 3052
Location: Bucuresti
IP:
Offline

S-ar putea sa ma insel dar:
Exista mai multe taxoane care circula la un moment dat, fiind propuse de diferite universitati sau autoritati (institutii). Ele tin cont de maimulte critarii de diferentiere a speciilor, uneori diferite de la caz la caz.

Avem de mai demult un material introductiv-informativ :
http://www.acvariu.ro/content/view/85/29/
[Email] [WWW]
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1802
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

De fapt e vorba de doua stiinte separate si inrudite: Taxonomia si Sistematica. Foarte pe scurt, Taxonomia se ocupa cu elaborarea principiilor generale privind clasificarea organismelor, iar Sistematica se ocupa cu clasificarea propriu-zisa, pe baza principiilor elaborate de Taxonomie.
Exista mai multe metodologii taxonomice, si anume: sistematica clasica sau linneana, elaborata de Karl Lynne (taxonul e unitatea de incadrare), sistematica numerica, sistematica moleculara, sistematica cladistica (clada e unitatea de incadrare) bazata pe filogeneza, iar cel mai nou sistem se numeste PhyloCode.
Taxonii supraspecifici sunt: genul, familia, ordinul, clasa, increngatura si regnul.
La ora actuala, cea mai moderna sistematizare a lumii vii, o imparte in 3 domenii: Archeea, Bacteria si Eukaria. In cel din urma intra regnurile: Protista (alge), Fungi (ciuperci), Plantae si Animalia.
Daca doriti, pt informati suplimentare, pot afisa aici cateva capitole de Sistematica si Taxonomie dintr-o carte de-a mea, sau la cerere le pot trimite doritorilor.
[Email]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Am intalnit acest articol acum vreo saptamana sau doua. Sper ca are sens pentru discutie:

The Tree of Life Has Lost a Branch
[WWW]
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1802
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

Revin, cat despre denumirea unei specii exista doua sisteme nominale taxonomice: cel binar, in care specia poarta un nume si un prenume: Trichinella (gen) spiralis (specie), Trichinella britovi.
Al doilea e cel trinomial: Trichinella spiralis spiralis, Trichinella spiralis britovi.
Pt continua modificare a numelui speciilor si diferitele noutati in clasificarea speciilor de "vina" este biologia moleculara, tehnicile moderne de azi si dezvoltarea filogeneticii.
[Email]
 
Forum Index » General info
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com