[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Curatare filtru  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
justrazvan
Junior member

IP:

Am un acvariu de vreo 50 de litri net si am cumparat la el un filtru "Filtration Pump SunSun HJ-722", care se lauda ca scoate 600L/h. Vanzatorul de la petshop mi-a spus ca e suficient asta la 50 de litri. In acvariu sunt 5 gupy si 2 corydoras. Au trecut vreo 2-3 saptamani de cand l-am inaugurat si a inceput sa fie apa tulbure, sa se depuna un fel de praf pe plante(Cabomba, Anubias si Ludwigia), apa are o culoare verzuie cand fac schimburile saptamanale... si nu stiu de ce. Aveti vreo idee de ce mi se tulbura apa si se plimba tot felul de particule prin ea?
Ar trebui curatat materialul ala din filtru? La cat timp se curata si cum anume? Multumesc anticipat.
andras
Senior member
[Avatar]

IP:

In primul rand este apreciabil ca n-ai suprapopulat acvariul.
In al doilea rand cred ca ai facut cateva gafe.
Acvariul trebuie ciclat mai intii. Referitor la acest topic ai un articol bun pe acest site. Desi primul este de ajuns pt o apa cetoasa, totusi ar mai putea fi o problema: suprahranirea. Hraneste-i de 2 ori/zi si da-le putin, incat in max 2 min. sa le consume. Cred ca acvariul mai este aproape si de geam, si aceste doua probleme din urma iti da apa verzuie (alge).
Scimba 50 % din apa zilnic pana dispare problema, binenteles cu apa statuta si curata si mecanic ce pot, dar in afara de filtru. Acela curata numai in apa scoasa din acvariu saptamanal pana ai problema aceasta.
Succes
[Email] [WWW]
justrazvan
Junior member

IP:

Inainte sa bag pestii a stat acvariul cu bacterii speciale pentru ciclare atat timp cat scria pe pliculetul cu bacterii (5 zile). Deci ciclarea am facut-o. De hranit ii hranesc cu foarte putina mancare de doua ori pe zi, dar oricum ramane si in apa destula, si e posibil sa fie un motiv. Iar cu algele nu stiu ce sa zic... Am doua neoane (Power Glo si Flora Glo)... Am si doi melci neritine care am inteles ca mananca foarte bine algele...
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Evident ca pe toate produsele scrie ca ciclarea se face instantaneu. Dar daca ai fi avut niste testere ca sa vezi ca nivelul de nitriti / nitrati nu este aproape 0, te-ai fi convins.
Am pus si eu bacterii si tot ce trebuie, si abia dupa 3 saptamani a cazut totul in zero (am luat testere intre timp, ca sa monitorizez). Plus ca nu scade brusc, la un moment dat cand masori totul e ok.

Asta ca sa te conving ca nu exista solutii care functioneaza instantaneu.

Apoi, daca ai apa verde, e posibil sa fie alge da. Solutia este sa mai adaugi niste plante (gen cabomba, o gasesti cam peste tot) care creste repede si consuma nutrientii mai repede decat algele.

De asemenea, este recomandatat sa-ti iei o priza programabila pentru lumina. Metabolismul plantelor e mult mai eficient ca al algelor, si cum dai drumu la lumina, cum fac fotosinteza.
Pe cand algele, daca la pranz le lasi 2 ore fara lumina, se dezvolta mult mai lent. Asta ca modalitate de control al algelor pe termen lung.

Eu am programul pus de la ora 7:30 pana la ora 13:30, pauza DOUA ore (cu o ora, in conditiile mele nu a fost suficient), si de la 15:30 pana la 22:30 - apoi stingerea.

Melcii mananca alge foarte putin, o sa vezi in timp ca algele le controlezi cu mangarea si cu lumina. Melcii sunt destul de lenesi si poate daca ii infometezi rau sa se dea la alge. Eu cel putin n-am vazut activitate. Ei mananca tabletele alea si ce mai dau eu la cory, si apoi o zi intreaga stau suspentati pe geam nefacand nimic.

In al doilea rand, e posibil sa fii nevoit sa cureti filtrul. Eu ca sa nu omor colonia de bacterii de acolo (complet) mai tin si un filtru bolborositor cam tot timpul. Si spal la filtru cand vad ca apa incepe sa aiba particule.

Poate la tine fiind la inceput, filtrul s-a murdarit mai repede (ai plantat plantele ulterior dupa ce i-ai dat drumul, etc).
Mie de exemplu la Eheim-ul meu (intern) i-a intrat o frunzulita la elice, si mergea foarte prost. Pana m-am prins ce se intampla, se facuse un jeg de nedescris in acvariu (cum zici si tu, pe frunze, etc), pana am decis sa investighez ce si cum. Dupa aia a trebuit sa-l spal de inca 2 ori, caci la 2 zile se imbaxea din nou cu cat jeg aduna acum la debit normal.
Am avut tot timpul si filtrul bolborositor, precum si am completat cu sera nitrivec de fiecare data, si nu s-a intamplat nimic. A mirosit putin apa o zi, si si-a revenit.

Deci ar putea fi si de la filtru mizeria, dar algele sunt de la plante prea putine, lumina prea multa (lasa doar un neon) sau lumina constanta de dimineata pana noaptea. Ia o priza programabila (eu am gasit in piata, 35RON) si n-ai treaba.
[WWW]
andras
Senior member
[Avatar]

IP:

Cat lasi lumina sa arda? Power Glo este foarte puternica, daca nu ma-n'sel are 18000 K. Se foloseste pt acvari cu mare adancime, sau acvarii marine.
[Email] [WWW]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

justrazvan wrote:Am un acvariu de vreo 50 de litri net si am cumparat la el un filtru "Filtration Pump SunSun HJ-722", care se lauda ca scoate 600L/h.
600 litri/ora la un acvariu de 50 litri ? E tornada .......

Poze: smilie ... Poze cu plante

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: