Author |
Message |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/01/2008 20:11:20
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
Val
Magister Ludi
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1029125184268d6c20095a.jpg)
IP:
|
A folosit cineva acest produs? Sau stiti pe cineva care l-a folosit?
Daca da, ce parere aveti?
Pentru cine nu stie e vorba de produsul asta: http://www.seachem.com/products/product_pages/FlourishExcel.html
Multumesc.
|
|
 |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/01/2008 20:23:01
|
Val
Magister Ludi
IP:
|
Scuze pentru postari consecutive.
Pentru moderatori: Va rog mult sa nu mutati acest thread la alta sectiune, pentru nu e pus intamplator aici.
Multumesc.
|
|
 |
fipilica
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/01/2008 20:28:06
|
fipilica
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/14091067254655c20c01356.jpg)
IP:
|
Val wrote:
Pentru moderatori: Va rog mult sa nu mutati acest thread la alta sectiune, pentru nu e pus intamplator aici.
Multumesc.
daca tot ai deschis discutia poate ne explici si de ce
|
... |
|
 |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/01/2008 21:18:23
|
Val
Magister Ludi
IP:
|
Folclorul spune ca Excel-ul ar avea in anumite conditii proprietati algicide foarte selective. Adica omoara cele mai multe tipuri de alge. De asemenea, exceptand cateva specii de plante care nu se inteleg cu el, stimuleaza, asa cum promite, dezvoltarea plantelor superioare.
Tot folclorul spune ca Seachem stie foarte bine asta dar nu il vinde ca algicid pentru ca omologarea unui astfel de produs in State inseamna ani buni si milioane de dolari cheltuiti.
Daca nu vi se pare foarte plauzibil ca o mare firma sa faca asta, va dau un exemplu: tot Seachem recunoaste deschis ca nu isi vinde produsele din familia Flourish ca "fertilizanti" tot din cauza unor reglementari (stupide) referitoare la acestia din unele state americane. ( http://www.seachem.com/support/FAQs/Flourish_faq.html ) Ba chiar din aceeasi cauza au modificat si eticheta mult prea detaliata a produsului.
Sunt discutii interminabile pe forumurile straine, evident ca unele pro, unele contra, dar multi utilizatori de Excel raporteaza ca o anumita doza, de obicei mai mare decat cea recomandata de producator, functioneaza ca un foarte bun algicid. Lucrul pare oarecum logic din moment ce substanta activa din produs, substanta care reprezinta o sursa complexa de carbon pentru plantele superioare este de fapt un puternic dezinfectant. Si anume glutaraldehida.
Pe la noi a incercat careva chestia asta? Dintre cei care ati folosit produsul ati incercat marirea dozei pentru combaterea algelor, sau macar intamplator? Ceva efecte adverse?
Scopul principal pentru care am adus acest subiect in discutie este in mare masura propria experienta trista la utilizarea algicidelor de pe piata, in marea lor majoritate ierbicide. Sunt convins ca experienta trista nu este numai a mea ci si a multor alti coforumisti. Mi s-ar parea o idee buna sa stim despre existenta unui alt algicid, chiar daca "renegat" de firma producatoare. Sigur ca oricat de bun ar fi, nu va fi un panaceu universal, dar poate ajuta daca lucrurile care se spun despre el sunt adevarate.
Multumesc.
|
|
 |
ozi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/01/2008 09:03:12
|
ozi
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/01e00f2f4bfcbb7505cb641066f2859b.jpg)
IP:
|
Si eu am citit un articol (pe un alt forum) despre Flourish Excel fiind folosit impotriva algelor, dar nu-l mai gasesc acuma.
Si mi-am luat o sticoanta la 500ml. Chiar functioaneaza zeama asta
Atata timp cat injectezi CO2, si dozezi Excel la 2-3 X doza recomandata, va functiona garantat. Tratamentul cica ar trebui sa dureze vreo 2 saptamani, dupa care este recomadata sa se faca pauza de Excel. Eu am observat ca in 3-4 zile aproape toate algele din acvariu devenisera rosii, apoi parca cam albe si in final au disparut de tot, parca s-au topit pur si simplu. Plantele si vietuitoarele n-au fost afectate deloc.
Vreo luna-doua mai tarziu, am avut o alta izbucnire de alge, din cauza variatilor de CO2 din bombele de drojdie (pe care le-am cam ignorat in ultima vreme  ) ) si am incercat iarasi tratamentul cu Excel, dar nu a mai funtionat, fara adaos de CO2.
Deci cu CO2 va da rezultate, fara injectie de CO2 nu prea ucide algele. Cel putin asta-i experienta mea .
|
fuga prin porumb face porcul mai mistret |
|
 |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/01/2008 13:05:26
|
Val
Magister Ludi
IP:
|
Pai cea mai interesanta discutie am citit-o aici. Cam lunga, dar fooooarte instructiva:
http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/aquarium-algae-control-specific-problems/3806-flourish-excel-got-rid-all-my.html
Si o parte de discutie destul de ciudata, dar oarecum ca o veste buna pentru noi, in care un moderator Seachem intra ca guest  si raspunde...
"[...]Flourish Excel does have another very exceptional benefit that unfortunately, due to government regulations, I am unable to describe to you. [...]"
Pentru ca apoi sa intre cu contul lui si sa zica doar ca postul de mai sus e de la Seachem support:
"Sorry, that last post (guest) was from Seachem Support."
Totul aici: http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/seachem/2946-flourish-excel-pressurized-co2.html
Banuielile mele se confirma intr-o oarecare masura. Excel este (si) un foarte bun si "safe" algicid si producatorul o stie foarte bine.
Daca mai sunt oameni cu experiente similare, sau dimpotriva negative, sa zica. Eu inca astept coletul. Intre timp incerc sa mai fac rost de niste BBA marind cantitatea de nutrienti si CO2-ul. La norocul meu or sa dispara pana primesc produsele :-)
Toate cele bune.
|
|
 |
Intros
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/01/2008 13:32:57
|
Intros
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/51c4f63240439a9c5a819.jpg)
IP:
|
Val, la Cladophora merge? Ma enerveaza rau, ca la fiecare nou setup trebuie sa dau lupte gele cu asta in covorul de Hemianthus Cuba, manual se ia cu tot cu covor... Nici un mancator de alge nu se atinge de ea, in rest nu o am pe nici o planta, dar inhiba din greu cresterea covorului de HC, cred ca din pacate are si astfel de efecte... am vazut asta nu o data.
|
Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei. |
|
 |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/01/2008 19:52:06
|
Val
Magister Ludi
IP:
|
O stiu.  E motivul pentru care am si renuntat in cele din urma la HC si am revenit la Lilaeopsis brasilensis. Nu e la fel de spectaculos dar se curata mai usor de alga asta. Evident dupa ce am scos HC-ul s-a imputinat si alga respectiva. Cred ca ala avea magnet.  Alga inca o mai am pe ici pe colo.
O sa iti spun daca merge cand o sa imi vina coletul.
Vezi ca ai PM.
|
|
 |
canadezu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/01/2008 04:56:21
|
canadezu
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1550304952454b954588984.jpg)
IP:
|
Eu i-l folosesc de aproape 3 ani, merge sigur la BBA si Staghorn (va spun din proprie experienta).
Daca nu gasiti Excel poate puteti face rost de glutaraldehide. Aici si aici sunt citeva informatii despre glutaraldehide.
D
|
|
 |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/01/2008 08:24:24
|
Val
Magister Ludi
IP:
|
Da, citisem si despre componenta principala, dar n-am vrut sa abuzez de rabdarea oamenilor de pe forum scriind si amanuntul asta.
In plus cei de la Seachem zic ca nu folosesc CHIAR aceasta substanta ci un izomer mai putin toxic...
|
|
 |
dan_p67
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/01/2008 21:07:15
|
dan_p67
Member
IP:
|
eu folosesc de 4 luni excel dar nu mi s-a parut ca ar influenta negativ algele.
Pe flacon scrie cu litere de-o schioapa "DO NOT OVERDOSE!"
La continut scrie polycycloglutaracetal.
Oricum,se discuta p'aici ca seachemul are concentratie indestulatoare...parerea mea e ca nu e chiar asa.Un flacon de excel de 500ml ajunge pt un acv de 100g cam 1-2 luni.Daca te apuci de Seachem,atunci bine e sa iei toata gama pt ca sunt complementare.Si sunt 8 "arome".
In privinta algelor eu am fost uimit de ce stie sa faca Protalonul 707.
|
|
 |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/02/2008 11:40:34
|
Val
Magister Ludi
IP:
|
INTROS wrote:Val, la Cladophora merge? Ma enerveaza rau, ca la fiecare nou setup trebuie sa dau lupte gele cu asta in covorul de Hemianthus Cuba, manual se ia cu tot cu covor... Nici un mancator de alge nu se atinge de ea, in rest nu o am pe nici o planta, dar inhiba din greu cresterea covorului de HC, cred ca din pacate are si astfel de efecte... am vazut asta nu o data.
De cladophora am scapat cu putin timp inainte de Excel, cu Protalon-707. De altfel e singura care a reactionat la Protalon, dar nu dau vina pe el pentru ca am folosit cam 80% din doza recomandata.
Acum sunt pe gama completa Flourish cu toate dozele recomandate de producator, mai putin la Excel la care folosesc doza recomandata x3...
Va tin la curent.
|
|
 |
Gabriel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/02/2008 20:05:02
|
Gabriel
<'))))<
![[Avatar]](/forum/images/avatar/c74d97b01eae257e44aa9d5bade97baf.jpg)
IP:
|
Inainte de toate trebuie sa spun ca sunt total impotriva oricaror solutii algicide. Am cautat intodeauna sa combat cauza aparitiei lor si am reusit.
IN AFARA DE CLADOPHOOOOORAAAA.
Stiu. Nu trebuia sa strig dar efectiv aceasta alga ma exaspereaza.
O am de vreo trei luni si mi-a aparut pur si simplu intr-o perioada (prea indelungata) cand nu am folosit CO2 din cauza unui imbecil (scuzati cuvantul dar de la el mi se trag toate) care mi-a stricat filetul buteliei.
Cred ca exista oricum in acvariu - probabil intr-o stare latenta - pentru ca o data pe luna gaseam un ghem (mic ce e drept) intre plante.
Mi-a distrus covorul de HC Cuba (aveam cam 2/3 din partea din fata a acvariului acoperita cu aceasta planta) si in acel moment i-am declarat razboi. TOTAL.
Am ajuns sa scot aproape toate plantele din acvariu, sa le curat bine si apoi sa le replantez. Am facut curatenie absoluta, aproate am distrus substratul de cat l-am aspirat. Am marit concentratia de CO2 pana unde pestii au devenit foarte stresati. Am revizuit pe rand dozele de fertilizanti adaugati. Nimic nu a functionat.
O solutie radicala ar fi sa schimb substratul si sa fac un restart total acvariului - fara sa pastrez nimic ci doar echipamentul sterilizat.
Dar sunt, sper, in ultimele luni inainte de a trece la acvariul marin si nu vreau sa schimb setup-ul - nici nu ar avea sens pentru ca va trebui sa ma mut oricum cu totul intr-o alta casa.
Am citit si eu despre eSha si al lor Protalon si ceea ce spuneti voi aici vine sa intareasca cele citite de mine.
Spuneti-mi si mie mai multe despre experienta voastra cu el.
Am asa o dorinta de a trisa macar o data inainte de a desfiinta acvariul asta.
|
|
 |
fipilica
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/02/2008 15:47:32
|
fipilica
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/14091067254655c20c01356.jpg)
IP:
|
Val wrote:
Acum sunt pe gama completa Flourish cu toate dozele recomandate de producator, mai putin la Excel la care folosesc doza recomandata x3...
Va tin la curent.
Din ce am mai citit pe internet unii se plangeau ca plantele precum java moss-ul si cladophora aegagropila nu s-ar impaca foarte bine cu seachem excel. Daca ai cumva asa ceva prin acvariu ne poti spune ce ai observat in privinta lor?
|
... |
|
 |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/02/2008 22:16:49
|
Val
Magister Ludi
IP:
|
Din pacate Java moss nu am in acvariu, iar mingiile de Cladophora (nu te enerva, Gabriel  ) sunt la "izolare". Am citit si eu despre efectele negative asupra unor plante, si nu am vrut sa risc. Recunoaste chiar si firma producatoare aceste efecte, pe site-ul lor, pe undeva pe la FAQ...
Gabriel wrote:
Am asa o dorinta de a trisa macar o data inainte de a desfiinta acvariul asta
Experienta mea cu Protalonu' am cam zis-o. Dar nu e prea relevanta, pentru ca nu am folosit intreaga doza reconamdata. Oricum Cladophorei (aleia rele, adica) i-a venit de hac chiar si asa, intr-o doza mai mica. Plantele chiar nu au fost afectate.
Daca te bate gandul de vreun experiment, sa stii ca am luat mai multe cutii de Protalon, pentru ca aveam o vaga banuiala ca o sa mai vrea careva. Pot sa te servesc sa faci singur experimentu' mai ales daca zici ca in curand renunti la apa dulce.
Doar da un semn.
Toate cele bune.
|
|
 |
Gabriel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/02/2008 16:49:07
|
Gabriel
<'))))<
IP:
|
Val iti multumesc mult. Saritor ca de obicei.
Ai pm.
|
|
 |
Gabriel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/02/2008 20:42:36
|
Gabriel
<'))))<
IP:
|
Multumesc Val inca o data.
Am intrat in posesia unei cutii de Protalon. O sa incep dozajul de Luni dimineata (Duminica seara eu schimb apa) ca sa am cele 7 zile de dozare in decursul carora sa nu existe un schimb de apa (desi nu scrie nimic in instructiunile de folosire despre asta).
Va tin la curent cu schimbarile.
Nuke'em.
|
|
 |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/02/2008 21:46:56
|
Val
Magister Ludi
IP:
|
Cu cea mai mare placere, Gabriel. Intotdeauna.
Revin si eu cu un update referitor la Seachem Flourish Excel. Am dozat o saptamana de 4 ori doza recomandata de producator.
Efecte asupra algelor - ZERO. Ramasesem doar cu incapatanatele BBA, dar care sunt preferatele Excel-ului, din cate zic colegii de suferinta de peste hotare. Nici macar un fir de alga nu a murit.
Plantele nu au avut de suferit, dar apa arata acum cam ca un amestec de apa cu lapte 1:1  .
Intrucat am indoieli ca cel putin 2 forumuri de pe afara vorbesc prostii, nu pot decat sa trag urmatoarea concluzie: daca va hotarati sa folositi Excel-ul pe post de algicid impotriva BBA, asigurati-va ca va cumparati o cantitate suficienta, nu ca mine doar 100ml. Avand o cantitate asa de mica, nu mi-am permis sa maresc (dublez/triplez) si doza initiala pentru ca numai asta ar fi insemnat aproape juma' de sticlutza.
Acum... astept sa se refaca filtrul biologic, probabil dat peste cap (...spre total bulit) de glutaraldehida si sa se limpezeasca apa.
Nu va mai zic ce draci imi fac, pentru ca in ziua nuntii am in mult laudatul meu acvariu (e drept ca laudat doar de mine si asta printre prietenii necunoscatori  ) apa laptoasa
Toate cele bune.
|
|
 |
danyer
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/02/2008 00:19:09
|
danyer
Member
IP:
|
Val wrote:
Nu va mai zic ce draci imi fac, pentru ca in ziua nuntii am in mult laudatul meu acvariu (e drept ca laudat doar de mine si asta printre prietenii necunoscatori  ) apa laptoasa
Val, casa de piatra!
Dan.
|
|
 |
canadezu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/02/2008 01:52:12
|
canadezu
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1550304952454b954588984.jpg)
IP:
|
Eu nu am dozat niciodata mai mult de 2 ori doza recomandata de Seachem. Dozind prea mult exista pericolul sa omori bacteria din filtru (apa este laptoasa). Cind dozezi, dozeaza cu o seringa chiar pe alge si ar fi bine(dar nu necesar) sa opresti (pentru o perioada scurta) filtrul sau alte masinarii care ar face apa sa se miste in bazin.
D
|
|
 |
|