Apa dintr-un acvariu dulcicol a creat multe discutii si da in continuare multe batai de cap incepatorilor,asa ca iata in linii mari cam ce se intampla si despre ce este vorba .
Cei mai importanti parametrii de care trebuie tinut cont sunt PH,GH,KH,NITRITI,NITRATI si TEMPERATURA
1.PH-sau continutul de ioni de hydrogen masoara aciditatea apei pe o scara de la 0 la 14,mijlocul (7) fiind considerat neutru.Deci o apa care are valori de la 0 la 6.99 este o apa acida si pe partea cealalta de la 7,01 la 14 este alcalina sau bazica.
Intr-un acvariu valorile se afla undeva intre 5 si 9.Pentru a putea mentine un PH cat de cat uniform si cu o stabilitate mai mare in timp,apa are nevoie de o anumita cantitate de carbonat de calciu,ceea ce ii confera si un statut de tampon pentru acea stabilitate.
Variatia PH-ului este in functie de o serie de parametrii,dar cel mai important este CO2.
Un continut mai mare de CO2 duce la o scadere a PH ,cresterea lui fiind posibila cu adjuvanti de genul carbonat de calciu sau bicarbonate de sodium.
In acvariu problema este ca tendinta de cadere a PH fara adjuvaniti(CO2) este intotdeauna insotita de o crestere a continutului de ammoniac.
2.GH-indica practic cantitatea de saruri de calciu si magneziu dizolvate in apa-bicarbonat de calciu (10mg/l CaCO3=4mg/l calciu)
Valorile ideale pentru cresterea plantelor sunt cuprinse intre 4 si 10.Posibilitatea de crestere a GH este aceea de a adauga o piatra calcaroasa sau o bucata de creta in filtru iar pentru scadere se pot face schimburi mici cu apa distilata sau osmozata.
3.KH-(duritatea temporara)acest parametru nu masoara decat carbonatii si bicarbonatii de calciu si magneziu.
Multe intrebari au fost de genul”la ce ma ajuta sa stiu ce KH am?”Uite de ce….pentru a avea un PH constant si nevoia de a avea am scris-o mai sus este important ca KH-ul sa fie ridicat undeva intre 6 si 10 si cu cat este mai apropiat ca valoare de GH cu atat apa din acvariu este mai echilibrata din punc de vedere chimic.
4.NITRITI/NITRATI-o sa sar peste acesti parametrii pentru ca pe site exista destul de multe si complete articole despre ciclul azotului.
5.Temperatura-ca si ceilalti parametrii ajuta la sanatatea pestilor si plantelor stiindu-se faptul ca spre diferenta de animalele terestre(mamifere),pestii nu au o temperature interna oarecum stabile,ea variind in functie de temperatura apei. Un peste poate suporta o plaja de 1-2 grade fara sa pateasca nimic pe o perioada de 24 ore.In timp indelungat, la peste 3 gr diferenta fata de temperatura specifica speciei lui devine o problema.
Ca atare temperatura influenteaza :perioada de viata a pestilor si plantelor,concentratia de oxygen din apa care in final are repercursiuni asupra intregului echilibru.
|