A fost foarte interesant sa constat la fata locului, la unul din vanzatorii autorizati ai firmei Dennerle in Germania, cat de profesionist esta vazuta cresterea plantelor, dar mai ales cat de fundamentata stiintific este aditionarea de fertilizanti.
Cand fac comparatie cu ceea ce se recomanda odinioara pe acest forum spre a fi folosit in fertilizarea plantelor :o , cand ma gandesc in ce deradere era tratat subiectul CO2 si din ce motive, cand vad ca inca mai apar oameni care pun intrebari disperate despre diverse necazuri aparute in cresterea plantelor nu pot decat sa le recomand sa arunce un ochi pe site-ul oricarei firme serioase care se ocupa de fertilizanti de zeci de ani.
Cand constat ca raspunsul la intrebarile legate de carentele nutritionale ale unor plante relativ banale aflate in acvariile unor colegi de pe forum isi afla raspunsul in "tuicile"

pe care le administreaza pe post de fertilizanti dar si in totalul dezinteres fata de un minimum pe care al trebui sa il asiguram pentru a face ca acvariul nostru sa fie cat mai aproape de ceea ce se intampla in natura atunci am uneori sentimentul ca imi bat gura de pomana…
Inteleg ca presiunea financiara e mare, inteleg ca toti ne dorim acvarii frumoase daca se poate cu apa, "paie si bataie"…da` daca am reusit impreuna sa trecem peste prima treapta a acvaristicii, cand deja nu mai este un pacat de moarte daca ai spus ca acvariu este ceva ce nu are 15 litrii si 50 de pesti, haideti, sa facem si cel de al 2-lea pas (treapta a 2-a), utila de data asta plantelor.
Haideti sa trecem si peste cealalta treapta, haideti sa realizam cu totii ca nici plantele nu pot sa creasca cu "vomela" la sticla

.
Acum cativa ani era pe forum aprope o scindare intre cei ce scriau…nu stiu cati din cei vechi isi mai amitesc de sintaxa unei foste membre care impartea lumea forumului in cei cu acvarii mici si cei cu acvarii mari…un soi de lumea saraca versus lumea bogata intr-un mod peiorativ, paradoxul fiind ca trebuia sa te simti jenat daca spuneai ca ai macar un 300 in casa. Ti se atragea instant atentia ca nu toti au bani, nu toti vor sa faca ceva serios mai sunt si oameni care se bucura de un "Cleo" la bol…
Un soi de comunism al acvaristicii care emitea teoria conform caruia se poate practica lejer tehnica bonsaiului in acvaristica aruncand cu buna stiinta la gunoi parerile unora care evident aveau pacatul ca se ocupau de acvaristica de cativa zeci de ani si stiau cam cum trebuie sa se desfasoare lucrurile.
A fost nevoie ca unii membrii sa ne bagam semnaturi de tipul celei a lui Razvan (UN RECIPIENT MAI MIC DE 50 DE LITRI, NU SE POATE NUMI ACVARIU !!!) sau cum este semnatura mea legata de importanta aditionarii cu CO2…semnaturi care au starnit ironii, mistocareala din partea scepticilor dar care in timp, datorita evidentei lor s-au dovedit reale si educative.
Revin deci catre un nou subiect controversat intr-o perioada in care am fost suspectat de "pro-Duplism"

, facand apel catre voi cei care iubiti in mod sincer plantele din acvarii, neanimati de interesul comercial al vanzarii pe piata al unui produs anume, sa faceti pasul si peste aceasta a 2-a treapta, legata de aditionarea de fertilizanti pentru ca, da sunt pro-Dupla , sunt pro Dennerle, sunt pro-Tropica si pro Ehaim si pro Sera si da, le fac reclama daca vreti si sunt impotriva unor surogate no name -no brand utilizate doar ca sa ne facem ca ne facem treaba.
Am sa vorbesc despre cat de impresionat am fost cand am vazut cat de amanuntit trata o firma ca Dennerle( na…sac, ca nu e Dupla

) subiectul plante …ei fiind dealtfel si producatori la scara larga de plante de acvariu.
La ei am constatat ca totul porneste inca de la substrat si asa este si in natura, caci au un produs
Dennele-Deponit pe care ar fi putut sa-l vanda lejer drept "sol miraculos" cunoscuscute fiind exemplele din Romania unde "secretul solurilor unor producatori autohtoni" care vand de la soluri miraculoase colectate dupa vreun tapsan pe care a crescut un brusture mai gros pana la alti care vand pietris fosforescent este tinut cu sfintenie spre a nu da in vileag "marele fasaiala" al unei retete empirice care nu exista.
Cei de la Dennerle depilda au constatat ca lucrurile nu sunt chiar simple si ca acest substrat nu poate asigura singur si in mod constant necesarul de elemente nutritive cum ar fi vitaminele, hormonii si enzimele necesare bunei cresteri a plantelor.
In natura toti acesti nutrienti sunt rapid folositi si degradati dar sunt constant inlocuiti de apa proaspata cu aceleasi calitati initiale si cantitati de nutrienti.
In acvarii este necesara o aditie constanta a lor sub forma de elemente separate spre a asigura conditii optime pentru cresterea plantelor.
Toate aceste substante nu pot inlocuite cu o solutie din "sticla magica" macar pentru simplul fapt ca daca am amesteca toate aceste substante active necesare cresterii unei plante acestea se pot anihila intre ele si astfel devin substante inactive.
Cand o "substanta anihilata" lipseste adica cand constatam lipsa unui singur nutrient, efectele imediate incep sa apara in dezvoltarea plantelor, apar frunze subdimensionate, ingalbenite, gaurite iar in final plante stagnate care arata de multe ori de nerecunoscut...
Este precum carenta de vitamine in dieta unui nou-nascut, este ca si cum am vorbii de lipsa unei diete variate in almentatia noastra, in care lipsa anumitor alimente esentiale lasa urmari asupra dezvoltarii organismului uman.
In plus fiecare schimb de apa ca sa nu mai vorbim de schimburile la picatura altfel foarte utile, dilueaza constant concentratia nutrientilor din substrat.
M-am intrebat cam ce contin toti acesti fertilizanti administrati separat si de ce sunt asa de importanti pentru cresterea plantelor.
Raspunsul a venit simplu:
E15 unul dintre principalii fertilizanti recomandat de Dennerle (similar cu ce ofera de la concurenta -Dupla Plant) contine fier bivalent administrat sub forma de tablete, fertilizant care in sine este cel mai important nutrient, dupa CO2.
Da ati citit bine
dupa CO2…si astea nu sunt vorbele mele, ci este un lucru pe care il recunoaste si firma Dennerle…asa ca dispute de tipul celor purtate pe vremuri despre ce-i mai important oul sau gaina si cine a aparut primul sunt lipsite de sens.
Imi aduc aminte cand se scria pe forum chiar de catre persoane care ar fi trebuit sa fie avizate ca CO2-ul e un vax si ca 2-3 picaturi din "solutia magica" rezolva treaba de la sine…stiu ca eu ca persoanal pot fi combatut de gura mare a altora, dar argumentele unor firme de renume care isi desfasoara activitate de zeci de ani investind in cercetare nu.
Asa ca pentru cei ce au ochi sa citeasca si urechi sa auda este evident ca s-a mai pierdut o lupta de catre cei care sustineau contrariul.
Datele enuntate pe paginile unor firme cu specialisti care investesc in cercetare intr-o zi cat nu ar putea investii intr-o viata un producator autohton de fertilizanti nu pot fi combatute!
Un alt fertilizant este
V30 insa este un fertilizant solubil in apa a carui absorbtie se face prin frunzele plantelor…
Toti fertilizantii au scheme precise de administrare tocmai spre a nu se anihila reciproc iar fertilizantii ce au in numele commercial aditionata cifra 7 inseamna ca trebuie adaugati o data pe saptamana .
S-a descoperit depilda o solutie si pentru grabirea aparitiei inflorescentelor la plantele de acvariu. Astfel ca administrarea conform programului a solutiei
PFG7 ce contine enzime si hormoni ai plantelor, determina inflorirea majoritatii plantelor.
Dupa cum va scriam totul e cercetare…nimic nu e intampalator
Poate cea mai grea intrebare este daca avem nevoie de toti acesti fertilizanti si isi gaseste raspunsul in cat de pasionati suntem, cat de mult suntem dispusi sa constientizam ca toate aceste substante sunt folosite pentru ca sunt utile dezvoltarii optime a plantelor noastre si nu dintr-un moft.
Nu in ultima instanta trebuie sa realizam odata pentru totdeauna ca nu exista panaceul universal, "sticla magica" care sa le rezolve pe toate asa ceva "nu se iegzista"

…
Nu in ultimul rand depinde si de buget, dar macar daca nu avem bani sa folosim ceea ce trebuie intr-un acvariu plantat atunci macar hai sa "ciocu mic" si sa nu mai comentam ca se poate sa-i oferim unei plante 2-3 picaturi de ce o fi si uite ca merge si asa

.
Poate exista cazuri izolate, excepti care dau rezultat pe termen scurt, in general la plante banale dar nu este ceva de durata, caci ochiul nostru nu poate detecta "fericirea plantei" oricat ar propavadui-o substanta dintr-o sticla.
Ca sa va formati o usoara idee despre ce inseamna un plan de fertilizare pe termen lung o sa exemplific prin ceea ce au gandit cei de la Dennerle si ce au produs ei:
E 15 - fertilizant cu fier
Un fertilizant universal pentru plante de acvariu, cu actiune rapida, ce ajuta la crestera plantelor si la formarea frunzelor cu o culoare sanatoasa
V 30
Un fertilizant universal pentru plante de acvariu care are o actiune de preventie a deficientelor in cresterea plantelor sau asupra celor stagnate in dezvoltare, testat si verificat dupa cum o spun chiar cei de la Dennerle pe parcursul zecilor de ani.
DEPONIT FERTILIZER BALLS
Nutrient de substrat pentru plante de acvariu pe ce asigura continutul necesar de elemente si de fier direct catre sistemul radicular al plantelor cu corespondent Dupla Root K, Root Fertilizer ca si substanta activa. Bilele sau conurile sunt plasate langa sistemul radicular al plantelor si elimina substanta active dupa cum declara producatorul timp de aproximativ 6 pana la 12 luni.
S 7
Complex de oligoelemente si vitamine ce favorizeaza cresterea sanatoasa a plantelor si a pestilor din acvarii
PFLANZENGOLD 7
Promotor de crestere al tuturor plantelor de acvariu, un produs 100% natural ce contine enzime din plante, stimuleaza cresterea acestora, are o actiune continuua si se pare ca a dat rezultate in cele mai dificile cazuri chiar si in fata unor plante ce pareau de nerecuperat. In plus previne si cresterea algelor.
A1 AQUARIUM DAILY FERTILIZER
Un fertilizant de aditie zilnica ce elibereaza necesarul de multi-minerale concentrat, in fiecare zi.
Similar lui Dupla Plant 24, Daily fertilizer, se adauga 4 picaturi la 100 litrii "of aquarium water" in aditie la fertilizantii de baza (E15 and V30) pentru a completa schema de fertilizare chiar si a unui bazin cu cerinte mari de nutrienti.
Graficul de administrare al principalilor fertilizanti de la
DENNERLE
Remarcati faptul ca schema de a administrare a celor 2 fertilizanti principali permite doar administrarea alternativ si niciodata impreuna a lui E 15 si V 30 . In ziua a 15-a a fiecarei luni se administreaza E 15 si in ziua a 30-a a fiecarei luni V 30.
Alaturi de fertilizanti propusi exista si asa-numitele substante legate de calitatea apei care completeaza programul de fertilizare pe o perioada de minimum 60 de zile dupa care producatorul garanteaza efectele substantelor administrate asupra "peisajului acvatic "