[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
CO2 vs. O  XML
Forum Index » Apa
Author Message
surdulucian
Junior member

IP:

De curand am inceput sa bag co2 la plante (metoda cu drojdie momentan pana mai prind experienta si pana fac rost de bani pt altceva).
As vrea sa stiu cum afecteaza oxigenarea concentratia de co2 din apa in sensul ca am inteles ca o oxigenare puternica (sau un curent de la o pompa submersibila care creeaza valuri la suprafata) va disloca, va anula concentratia de co2 din apa ce rezulta din reactor? Daca este asa atunci cum ar trebui sa fac oxigenarea pe timpul zilei in asa fel incat reactorul sa isi faca treaba cu succes?
Si atunci mergand pe acelasi rationament pot sa fac o oxigenare puternica seara fara sa mai opresc instalatia de dioxid, aceasta sa mearga in gol (recunosc sunt lenes si nu vreau sa stau in fiecare seara si dimineata sa setez dioxidu)?
[Email] [Yahoo!]
siliconu`
Senior member
[Avatar]

IP:

surdulucian wrote: Daca este asa atunci cum ar trebui sa fac oxigenarea pe timpul zilei in asa fel incat reactorul sa isi faca treaba cu succes?

oxigenarea nu afecteaza concentratia de Co2 din apa si nici invers.Daca suprafata apei este in miscarea puternica (valurele), bolborositor, etc, atunci este favorizata eliminarea CO2 din apa.
surdulucian wrote:

Si atunci mergand pe acelasi rationament pot sa fac o oxigenare puternica seara fara sa mai opresc instalatia de dioxid, aceasta sa mearga in gol

Daca se impune oxigenare prin mijloace mecanice in timpul zilei (pesti multi si plante putine, etc) atunci cu sigurantza ca noptea e nevoie in continuare de aceasta oxigenare.
surdulucian wrote:

(recunosc sunt lenes si nu vreau sa stau in fiecare seara si dimineata sa setez dioxidu)?

in cazul asta , e musai sa-ti iei controller sau macar o instalatie presurizata...

Pe scurt, ideea este ca sa ai variatii cat mai mici de Co2 si oxigen suficient.In cazul unui acvariu corect echilibrat plante/pesti/volum apa nu mai e nevoie de piatra de aer.Daca vrei sa te joci cu drojdia, grija mare,riscurile de rigoare (ca sa nu zic rigor mortis) teste multe&stuff...

clin uatar for iu, mai uait frend!
[Yahoo!]
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

In mod normal, daca zici ca adaugi CO2, si in prezenta unei lumini bune si a apei calitative (micro/macro nutrienti suficienti), plantele vor "fierbe" oxigen, asa ca nu ai de ce sa te ingrijorezi. Daca insa una dintre cerinte lipseste, bineinteles productia de oxigen este mai redusa.

Insa asta doar ziua. Noaptea si plantele (ca si pestii) consuma O2 si elimina CO2, deci... grija mare la cat CO2 introduci daca nu ai controller.

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
surdulucian
Junior member

IP:

Da intrebarea mea ramane in picioare: o aerare puternica in timpul noptii mult mai puternica decat cea din timpul zilei, va anula efectele dioxidului de carbon ???
Pana acum am lasat si ziua si noaptea o piatra de aer setata foarte slab. Ma gandeam sa mai pun pe timpul serii o pompa submersibila (care va produce un curent, valuri la suprafata apei si o cantitate de bule de oxigen insemnata) legata la o priza care se va declansa doar pe timpul serii.
Astazi dupa 4-5 zile de dioxid am facut niste masuratori si au iesit cam asa:
Apa de la robinet: GH = 10; KH = 7; PH = 7,5-8
Apa din acvariu: GH = 12; KH = 4,5-5; PH = 6,5-7
Ar trebui sa ma ingrijorez? KH-ul si PH-ul vor continua sa scada?? Inainte de dioxid avand in vedere ca fac schimburi de apa saptamanle parametrii apei nu difereau fata de apa de la robinet.
[Email] [Yahoo!]
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

IP:

Noaptea plantele nu au nevoie de CO2 deci daca aerezi nu ai ce efecte ale dioxidului asupra plantelor sa anulezi. Iti va creste in schimb Ph datorita eliminarii CO2-ului din apa prin agitatia suprafetei.

Aerarea puternica in timpul noptii creaza un mare incovenient si anume iti va lua mult timp sa aduci dioxidul dizolvat in apa la o concentratie suficienta la aprinderea luminilor (sau in scurt timp dupa aprindere) astfel incat plantele sa beneficieze din plin de el. Ai putea rezolva problema asta doar avand o instalatie presurizata si un timer care ar deschide electrovalvula la un anumit interval de timp inainte de aprinderea luminilor.

Cu o instalatie cu drojdie - cu parere de rau - nu ai prea multe optiuni si nici nu ai un control asupra cantitatii de dioxid injectate/dizolvate in apa asa ca acea aerare din timpul noptii chiar se impune sau macar oprirea injectiei de dioxid in timpul noptii.

Eu personal nu am oprit nicodata injectia de co2 pe timpul noptii de cand am instalatia presurizata desi la inceput nu aveam ph controller ci doar un test colorimetric. Insa trebuie sa existe si un echilibru intre masa de plante, fertilizare si numarul de pesti din acvariu (adica consumatorii de oxigen pe timpul noptii).
siliconu`
Senior member
[Avatar]

IP:

surdulucian wrote:Da intrebarea mea ramane in picioare: o aerare puternica in timpul noptii mult mai puternica decat cea din timpul zilei, va anula efectele dioxidului de carbon ???

Daca apa se valureste mai tare (prin piatra de aer,bolborositor, power head, sau daca o vanturi cu polonicu` de ciorba sau prin orice alta metoda ) se favorizeaza reducerea cantitatii de CO2 din apa."Anulat" cu siguranta ca nu e termenul potrivit.Procesele chimice de difuzie Co2 in apa si din apa spre exterior nu au loc instantaneu ca si cand ai aprinde si stinge un bec.
Daca vrei sa ai un minim si ipotetic control asupra PH prin injectia de Co2 in apa fa un reactor de Co2 cu acel power head si cumpara o priza temporizatoare , preferabil electronica.Asta nu insemna ca cine cumpara instalatie de Co2 presurizata si controller n-o citit destul pe forumu`asta ,da`totusi e ceea ce poti sa faci mai bine, folosind totusi nemuritoarea bomba.

clin uatar for iu, mai uait frend!
[Yahoo!]

Forum Index » Apa
Go to: