[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Consiliere incepator acvaristica  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Lotta
Unripe member

Joined: 16/06/2020 15:08:36
Messages: 3
IP:
Offline

Bun gasit membrilor comunitatii!

Povestea pe scurt suna cam asa: Zero cunostinte in arta acvaristicii, nu am avut niciodata pesti. Imi place sa ii privesc, dar nu am interactionat cu nicio persoana care sa fie pasionata, poate se prindea ceva de mine.
Cu toate acestea, mi-ar placea sa fac lucrurile cate mai bine si sper sa aveti rabdare cu mine si sa ma ajutati sa imi creez un acvariu asa cum ar trebui sa fie.

Acum, de voie, de nevoie, m-am apucat de studiat putin, deoarece copilul (are in trecut o mica trauma cu niste caini, astfel ca ii este extrem de frica de ei, indiferent de dimensiunea lor) si-ar dori sa crestem cativa pestisori.

Cam de 1 saptamana (de cand ideea a prins contur mai intens), fiind in cautarea unor minime informatii despre acvaristica, am descoperit acest forum.

Aici am aflat unele lucruri la care nici macar nu ma gandeam. Ca de exemplu, despre ciclarea apei!

In aceasta saptamana de cand caut informatii despre pestii de apa dulce, am vizitat 2 magazine care vand produse destinate acvaristicii, in unul consilierul de vanzare nu mi-a spus nimic despre importanta unei asemenea operiatiuni, in cel de-al doilea (deja aflasem cate ceva de pe acest forum) consilierul a fost mai profi si mi-a spus ca ar trebui sa ciclam apa 1 saptamana, timp in care sa adaugam 2 solutii, ceva pentru formarea coloniilor de bacterii), dupa care putem adauga pesti in bazin, cu conditia sa scoatem cam 10-15% apa si sa o inlocuim cu aceeasi cantitate de apa, tinuta cu 24 de ore inainte intr-o galeata, pentru decantare.
Nu am insistat sa imi explice pe larg, eram doar in vizita sa vad ce produse au.

Ca atare, va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi pentru alegerea produselor potrivite si a pestilor.

Incep cu acvariul. Mentionez ca nu avem foarte mult spatiu liber in casa, astfel ca ma uitam dupa un acvariu cu o capacitate pana in 80 l.
Pana acum am vazut 3 modele care mi-au atras atentia, toate kit-uri, este vorba despre Eheim Aquastar 63, Eheim Aquapro 60 si Cubic Aquascaping Blau 64. Ultimul model este in foarma de cub (de unde si numele), nu stiu cat de potrivite sunt. Ce parere aveti, care ar fi cel mai potrivit, atat din punctul de vedere al acvariului (forma, sticla, etc), cat si al produselor incluse in kit.
Nu sunt hotarat sa merg neaparat pe aceste variante, daca nu sunt potrivite si exista altele mai bune, sunt deschis la propuneri.

Pentru substrat, in sectiunea Ghidul incepatorului, am vazut ca se recomanda pietris si nisip de granulatie mai mare. Cantitatile de substrat difera in functie de capacitatea acvariului? Ar fi utile niste informatii despre cateva produse.

Plante: va destainui ca imi este putin groaza de aceasta parte mai mult pentru ca nu cunosc cum se cresc/ingrijesc. Un amic care are de putina vreme acvariu, recomanda plantele de plastic! El argumenta ca au nevoie de multa mancare (de 3 ori pe zi), lumina, conditii speciale, sunt pretentioase, trebuie toaletate.
Sincer, nu prea sunt de acord cu plantele artificiale, mai ales intr-un mediu pe care doresc sa il creez ca fiind un coltisor natural, mai aproapiat de habitatul original.
Am inteles ca exista niste plante denumite Easy Plant, care au o crestere mai rapida si nu sunt atat de pretentioase. Cam care ar fi acestea? Si cam care ar fi recomandarea, cate plante este necesar sa existe in acvariu?

Mi-ar placea ca in functie de spatiul disponibil sa plantez si cate o piatra, scorbura, decoratiune gen corabie (fii-mea e setata pe corabia calamarului din desenele cu Sponge Bob, habar nu am despre ce vorbeste!!!). Ce as putea gasi in magazine, dupa ce sa ma uit??

Refetor la filtre, din cate am vazut in aceste kit-uri exista doar filtre interne, incalzitor si termometru. Ar mai fi nevoie de alte aparate sau sunt de ajuns, momentan? Este bine sa pun material filtrant? Cred ca filtrarea este un capitol f important, de aceea tin sa ii acord atentia cuvenita.

Acum, dupa ce voi achizitiona tot ce este mai sus, banuiesc ca trebuie sa pun apa si sa ma apus de operatiunea ciclare. Care ar fi recomandarea, cum trebuie procedat? De asemenea, orice sfat este util!

Stiu ca este devreme sa ma gandesc acum, dar mi-ar placea sa stiu si cu ce pesti ar fi recomandat sa populez acvariul. Nu vreau prea multi pesti, prefer sa am mai putini (macar pentru inceput, pana invat cum pot avea grija de ei).
Nu doresc sa ma complic cu pui, astfel ca inclin catre masculi. Evident, copilul ar vrea niste pesti colorati, ne-au placut cei din specia ternetzi, dar cineva ne-a spus ca nu ii recomanda pentru ca majoitatea sunt colorati artificial, printr-un proces chinuitor pentru pesti!! M-a lasat masca argumentul!
Cam care ar fi combinatiile potrivite pentru un acvariu cu capacitatea pe care o doresc? Din cate am inteles, sunt utili si niste pesti sanitari, chiar daca sunt mai urati ca si aspect.

Mai trebuie sa mentionez ca nu locuim in Romania, se prea poate ca anumite produse nici sa nu le gasesc aici. De exemplu, marca Eheim nu este foarte vizibila aici, cel putin unde locuiesc eu (un oras aflat in apropierea Barcelonei).

Cam acestea ar fi punctele care imi vin in cap momentan, daca ar trebui sa fiu atent si la alte aspecte, va rog sa imi spuneti.

Stiu ca am scris mult si imi cer scuze daca nu m-am exprimat cum trebuie, sper sa gasesc rabdare si sa imi ating obiectivul.

Multumesc anticipat pentru rabdarea de a-mi citi postarea!


This message was edited 3 times. Last update was at 16/06/2020 16:36:02

ugarit5
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/04/2020 17:30:39
Messages: 1189
Location: Bucuresti
IP:
Online

Ok
[WWW]
ugarit5
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/04/2020 17:30:39
Messages: 1189
Location: Bucuresti
IP:
Online

Acvariul trebuie sa fie cat mai mare,de preferinta in forma de paralelipiped dreptunghic
[WWW]
ugarit5
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/04/2020 17:30:39
Messages: 1189
Location: Bucuresti
IP:
Online

Substratul trebuie sa fie pietris necolorat de granulatie aprox. 2 mm intr-un strat cam de 5 cm
Plante easy:Vallisneria,Anubias (preferatum meu),Egeria,Echinodorus
Ce iluminare ai de gand sa pui?
Plantele naturale sunt cele mai bune:oxigeneaza apa si filtreaza substantele poluante.
Decoratiuni:pietre(testate cu otet sa nu fie calcaroase),lemne fierte inainte sau decoratiuni de plastic din pet shop (cat mai naturale de preferinta)
Nu scoici,cochilii,marmura
Cel mai bine este sa adugi un filtru extern,dar cred ca daca iei un acvariu pana in 60 L este ok un filtru intern cat mai mare,cu medii de filtrare bio (ca sera minisiporax)
Ciclarea:dupa ce instalezi acvariul il lasi 2 saptamani cu filtrul pornit,cu putina mancare de pesti fara pesti!
Se incepe cu pesti rezistenti (cum ar fi sanitarii,viviparii etc.)
Dupa ce faci toate astea putem discuta despre ce pesti doresti.
Sper ca te-am ajutat!


[WWW]
ugarit5
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/04/2020 17:30:39
Messages: 1189
Location: Bucuresti
IP:
Online

Citeste aceste articole despre ciclare si multe altele!Te vor ajuta:
[url]http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/2013.page
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/220.page
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/692.page
http://www.acvariu.ro/ghid-incepatori[/url]
[WWW]
ugarit5
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/04/2020 17:30:39
Messages: 1189
Location: Bucuresti
IP:
Online

[url]
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/2013.page[/url]
[WWW]
rari
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 08/04/2014 15:17:35
Messages: 379
Location: Cluj
IP:
Offline

Salut.
Iti recomand daca poti lua un acvariu de min 100 l pt ca o e mai stabil si cu siguranta nu o sa te opresti 2 pestisori.
Substratul ar fi bine sa fie 2-4mm ideal, acum poate fi pietris sau substrat fertil, in functie de buget.
Plantele nu sunt char asa de speriat. Plante care pot fi crescute fara fertilizant:echinodorus, anubias, bucephalandra, microsorium, hygrophilla, moss, desigur in functie de varietate unele pot fi mai pretentioase. Mai sunt si altele dar nu imi vin momentan in minte.
Nu sunt fanul plasticariilor, dar pietrele si lemnele impreuna cu plantele pot face peisaje mai impresionante decat ai crede.
Filtrele externe sunt destul de necesare pt o filtrare corespunzatoare, cu cat mai mare cu atat mai bine. Ele trebuie umplute cu materiale biologice cum at fi matrix, siporax...
Ca pesti cel mai bine poti discuta dupa ce ai acvariul si ii pus la ciclare. Ca sanitari mie imi plac coridoras sterbai, otto,ancistrus. Pesti colorati si mici care sa nu se înmulteasca ai putea cauta prin familia tetra,dar nu neaparat
Spor la citit.

This message was edited 1 time. Last update was at 16/06/2020 17:07:01


"Sarac e cel ce se simte sarac, caruia îi trebuie neaparat mai mult decat are." -Mihai Eminescu
"Honeste vivere, neminem laedere, suum cuique tribuere"
[MSN]
Lotta
Unripe member

Joined: 16/06/2020 15:08:36
Messages: 3
IP:
Offline

@ugarit5 Multumesc pentru sfaturi, ma pun pe aprofundat.
Nu stiu ce sa iti raspund in privinta iluminarii!! Habar nu am nici ce acvariu sa aleg, deci pt aceasta intrebare nu prea am un raspuns clar! Kit-urile de la acvarii ofera si iluminare, deci, in principiu, o sa existe cea din pachet.

@rari Inteleg ca este mai eficient sa ai un acvariu mai mare, dar chiar nu dispunem de spatiu. Apartamentul in care locuim momentan are cam fiecare spatiu ocupat, am incercat sa il eficientizam la maxim in momentul in care ne-am mutat. Am sa merg intr-un magazin sa vad daca gasesc un acvariu mai mare, pt a-mi da seama cam ce spatiu ar ocupa.
Pe de alta parte, din cate am vazut, aceste kit-uri au in componenta doar filtru intern. Daca ii adaug un filtru extern, cam ce anume trebuie sa am in vedere? Sau ma uit doar sa fie adecvat volumului de apa din acvariu si asta este tot?
Referitor la plante, am sa ma interesez de plantele mentionate de tine.
Iti ultumesc pentru raspunsuri.

This message was edited 1 time. Last update was at 16/06/2020 18:41:33

Ovidiu Lupoi
Junior member

Joined: 01/04/2020 18:54:49
Messages: 23
IP:
Offline

Eu ti-as recomanda acvariul Fluval Flex. Este un acvariu de 57l echipat cu pompa interna, compartiment separat de mediu filtrant si inca un spatiu in care se pune incalzitorul. Capacul are si lampa necesara. Eu am trei astfel de acvarii si sunt foarte multumit. Sunt foarte bine calibrate. Un astfel de acvariu costa 600 lei. Mai trebuie doar incalzitorul si pompa de aer.
In ceea ce priveste plantele, sub nici o forma de plastic.
ugarit5
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/04/2020 17:30:39
Messages: 1189
Location: Bucuresti
IP:
Online

Din pacate,iluminarea si filtrarea acestor seturi incluse sunt cam slabe
Pentru un filtru extern,ai nevoie doar de un spatiu sub acvariu in care sa stea canistra
[WWW]
EverSad
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 17/02/2020 06:41:26
Messages: 2082
Location: Cernavoda
IP:
Offline

Flexul` este dat dracu'.
Are sump (mic) integrat.
Asa ca toate acareturile, nu se vad.
Daca asezi bine materialele filtrante, este perfect.
Practic, cea mai buna idee/realizare de "Display" cumparabil in serie.

Daca initiatorul topicului, (scuze de adresare) nu baga in bazin 50 de animalute, este in regula si la filtrare. (a se citi: totusi, 49 nu sunt in regula)

Ca buruienile, face si drege` cu lumina, oricum se merge pe buruieni easy.... sa fim seriosi si practici.

This message was edited 5 times. Last update was at 16/06/2020 19:24:34


Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
ugarit5
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/04/2020 17:30:39
Messages: 1189
Location: Bucuresti
IP:
Online

Cred ca e cam complicat sa faca un sump
[WWW]
EverSad
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 17/02/2020 06:41:26
Messages: 2082
Location: Cernavoda
IP:
Offline

Are Flexu' mini sump..... (integrat)....
cum scria` ala de mai sus.

This message was edited 1 time. Last update was at 16/06/2020 19:29:10


Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
Lotta
Unripe member

Joined: 16/06/2020 15:08:36
Messages: 3
IP:
Offline

Este interesant acel Flex si nici nu pare sa ocupe spatiu prea mult. Totusi, este mai scump decat alte variante si nu vad ce ar avea in plus, in afara de faptul ca poti ascunde filtrul si incalzitorul (care nu este inclus, deci bani in plus).
In plus, cu acel "sump" (banuiesc ca va referiti la partea din spate, care ascunde filtrul), spatiul disponibil scade considerabil. Acest acvariu are iluminare mai ok?
Referitor la nr de pesti cu care vreau sa populez acvariul, am precizat ca vreau un numar redus.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
O seara buna va doresc!

This message was edited 2 times. Last update was at 16/06/2020 21:02:00

ugarit5
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/04/2020 17:30:39
Messages: 1189
Location: Bucuresti
IP:
Online

Eu iti propun aceasta varianta (care vreau sa startez un acvariu curand cu aceasta metoda):
Acvariu 54L simplu din Hornbach
Filtru intern Sera Fil 120 indesat cu minisiporax
Un soclu cu un neon Osram 865 18 W
Substrat pietris 2 mm necolorat
Celelalte acareturi necesare alegi ce doresti
Apa conditionata cu sera aquatan
Ciclare 2 sapt ajutata cu sera bio nitrivec
Plante easy fara necesar de CO2:Vallisneria Egeris Anubias Microsorium Moss
Niste Jbl 7 balls la baza pentru a compensa lipsa substratului nutritiv
Si atat!Pe urma alegi ce pesti iti plac si se potrivesc in volumul dat
[WWW]
Catalin Vlaicu
Junior member

Joined: 21/06/2020 12:27:29
Messages: 5
IP:
Offline

Buna ziua. Cand am cumparat acvariul am avut o oferta acvariu +cabinet+ filtru external Fluval 306. In Colet al dumneavoastra a spus ca nu este potrivit. Ce filtru external imi recomandati?
Vreau sa-l plantez. Am cumparat pietris 1-3 mm pentru plantat. Producatorul spune ca este suficient pentru plantat. Da cumpar si sol pentru plantat, sa fiu sigur de reusita? Daca da, cat trebuie sa cumpar pentru in acvariu de 240 l? Multumesc frumos
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com