[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariu de 25 de litri pentru copil  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Lucian L
Member
[Avatar]

Joined: 11/03/2020 16:09:43
Messages: 140
Location: Iasi
IP:
Offline

Salutare, lume. Eu sunt Lucian, din Iasi. O sa prezint in acest topic acvariul luat de Craciun pustiului, care este si primul acvariu pentru amandoi. Si-a dorit pestisori, am vizitat cateva pet shopuri, m-am documentat cateva zile si am stabilit sa fie un acvariu micut ca sa-l poata tine in camera lui, sa aiba cativa pesti de talie mica si sa contina in prima faza doar "plante" artificiale pentru a fi usor de intretinut. Am preferat asa pentru a putea fi mai usor de intretinut si pentru a invata si a ne concentra exclusiv asupra pestilor. Si, nu in ultimul rand, pentru ca i-a placut acel decor artificial. Dupa ce vom invata mai multe despre acvaristica sunt sanse mari sa trecem la plante naturale. Am vazut cateva exemple de acvarii foarte frumoase pe acest forum, i le arat si lui si incepe sa fie atras de ideea de a avea un decor exclusiv natural.

Am luat un acvariu de 25 de litri Diversa, curbat, cat sa ii incapa pe noptiera. Setul continea si neon de 6 wati, filtru si incalzitor. Am completat cu pietris negru, un castel si o "planta" artificiala. Citisem despre ciclul azotului si am lasat acvariul nelocuit in prima luna pentru a se cicla, ajutat de Demetrol. Pe masura ce m-am mai documentat am inteles ca filtrul poate fi insuficient si am decis sa il inlocuiesc. Din ratiuni de spatiu si de usurinta in instalare am preferat un filtru intern de putere mai mare si am luat un Tetra pentru 400 de litri la care am decupat o parte din bureti, am pastrat cate o fasie la admisie si inainte de pompa si am adaugat doi saculeti cu Siporax Mini. Filtrul este pus in asa fel incat sa scoata apa aproape de luciu si sa o valureasca. Am facut teste de apa cu setul Tetra 6-in-1 si, cand rezultatele au aratat ca s-a incheiat ciclarea, am luat de la un crescator local primul locatar, un ancistrus. Dupa inca o saptamana am mai luat patru neoni si dupa inca o saptamana patru guppy masculi. Pe parcurs am remarcat ca aveam melci comunitari si am adaugat doi melci asasini. Filtrul il tinem pornit permanent la putere medie, neonul e in functiune ziua si stins noaptea, mancare primesc o data pe zi cat sa o termine in doua-trei minute. Schimbam saptamanal 30% din apa cu apa de la robinet tinuta o zi pentru declorinare in care adaugam cateva picaturi de Biotopol. Incercam sa aspiram cat mai bine substratul la scoaterea apei. La schimbul de apa clatim buretele si mini siporaxul in galeata cu apa scoasa din acvariu. Testam de doua ori pe saptamana apa si pana acum rezultatele sunt okay. Intr-o luna de functionare cu locatari am avut un singur incident, o pierdere de apa pe timpul noptii datorita faptului ca am pus un furtunas pe filtru care iesea in afara acvariului. Am remediat situatia prin taierea acelui furtunas ca sa ma asigur ca nu mai iese de sub capac. Mi se pare important ca, dincolo de aceste incidente, pestii sunt in viata, cred ca sunt sanatosi si ca pustiului ii place acvariul si ii place sa ii ingrijeasca.

image

Credeti ca acest acvariu este un mediu de viata okay pentru pesti? Numarul lor raportat la spatiu si la filtru este okay? Dupa ce m-am documentat despre neoni, imi pare putin rau ca am luat doar patru pentru ca am inteles ca sunt pesti de card dar nici nu as vrea sa luam prea multi pesti pentru capacitatea acvariului si a filtrului. Ii chinuim daca nu au plante naturale in acvariu? Le-ar fi mai bine daca am lua fie o planta de suprafata fara radacini, fie o planta care sa se lege de decor si sa creasca fara substrat fertilizator? As vrea sa nu riscam sa dezechilibram in felul asta ceva in acvariu. Si sa mai invatam cateva luni despre pesti si despre acvarii pana sa refacem decorul exclusiv cu plante naturale.

Multumesc anticipat pentru orice sfat.

Sentimental Mood - Scaper's Tank 55L | guppy, oto, amano | bucephalandra, moss, eleocharis pusilla, rotala.
adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 01/09/2016 16:23:02
Messages: 2348
Location: Paris
IP:
Offline

salut
Din punctul de vedere al filtrarii , este ok numai ca un bazin de 25 litri este mic si filtrul intern ocupa mult spatiu , unul extern sau cascada ar fi fost nult mai avantajoe lasand spatiul liber in bazin

in legatura cu decorurile, te sfatuiesc sa renunti la plantele artifixiale,pe langa faptul ca aduna multa mizerie ln jurul lor, find ascutite si destul de dure, pot rani pestii
cu castelele;... hai ca mai merge...

poti sa utilizrzi plante naturale, plante easi care nu au asa mare cerinta;iar pietrisul ala este cam mare,toate mizeriile v-or intra intre pietre si va fii greu de aspirat

in principiu, nu e rau, ai respectat ciclarea,ai suplimentat filtrarea,asta e bine....

noi,acvaristii, nu prea inghotim chestiile artificiale prin bazine

Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple
[Email]
Lucian L
Member
[Avatar]

Joined: 11/03/2020 16:09:43
Messages: 140
Location: Iasi
IP:
Offline

Multumesc pentru raspuns.

Am citit cateva zeci de topicuri din aceasta zona (coltul incepatorului) si eram sigur ca decorurile artificiale nu vor fi deloc bine privite. Era un risc asumat postand aici Ar fi okay sa scot acea "planta" artificiala rosie si sa o inlocuiesc cu una sau doua plante naturale care sa nu aiba nevoie de substrat fertil si de dioxid de carbon? Doua pietre plus plante? As vrea sa poata creste suficient de mari incat sa mascheze filtrul si incalzitorul din spate.

Sentimental Mood - Scaper's Tank 55L | guppy, oto, amano | bucephalandra, moss, eleocharis pusilla, rotala.
adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 01/09/2016 16:23:02
Messages: 2348
Location: Paris
IP:
Offline

daca te uiti la jurnale ai sa gaesti bazine nano foarte feumoase. Eu am un post cu un bazin fara fertilizare si CO2... bine fertilizare universala, asica ce gasesti in magazin , pro Fe 7 de la AQUATIC... nu stiu daca e si in ro dar poti lua altele.
Atata timp cat nu e prea plantat poti sa il tii doar cu schimburil de apa.. dar trebuie sa schimbi substratul cu unul cu densitate intre 2 si 4 mm
cand te decizi, mai intai intraba aici si apoi cumperi... risti sa dai banii pe ceva care nu ai nevoie

Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple
[Email]
MariusTMC
Junior member

Joined: 22/03/2020 21:16:02
Messages: 8
IP:
Offline

Salut. Am sa iti dau cateva sfaturi, atat cat pot si eu, din experienta mea acumulata pana acum.
Si eu sunt de parere ca ar trebui sa elimini decorul, cu muchii ascutite, in care pestii s-ar putea rani.
Poti pune un autocolant negru pe spatele acvariului, va da mai bine.
Ca filtrare, asa cum a spus si colegul mai devreme, era mai indicat sa alegi un filtru extern (tip Hang-On) cascada, in felul asta castigai ceva spatiu in acvariu, plus ca aveai la dispozitie mai mult spatiu pentru materialele filtrante biologice si totodata era si mai simplu de curatat, fara sa mai fi nevoit sa bagi mainile prin acvariu.
La mine au crescut cu succes plante easy intr-un substrat inert (quartz negru 2-4mm de la Evidecor), asa ca poti incerca cu ceva plante easy, cum am mai zis. Ai cateva exemple aici: Valisneria, Cabomba, Cryptocoryne, Ludwigia.
Succes!
Lucian L
Member
[Avatar]

Joined: 11/03/2020 16:09:43
Messages: 140
Location: Iasi
IP:
Offline

Multumesc. Mai ales ca discutia este intr-o perioada cand au loc evenimente mai importante si mai grave in tara. Ca sa pun astfel de plante ar trebui sa iau alt substrat sau pot pastra ce am? Acum am un pietris cu granulatie mai mare luat din Animax, cred ca este acesta: https://animax.ro/filtus-bazalt-2-kg.html.

Sentimental Mood - Scaper's Tank 55L | guppy, oto, amano | bucephalandra, moss, eleocharis pusilla, rotala.
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6464
Location: Barlad
IP:
Offline

Eu as folosi un substrat universal, cum e Tropica soil. Merge pentru majoritatea plantelor. Pentru filtrare, daca iti permite bugetul, as folosi un Dennerle nano corner cu extensie si modul intern. Eu am 3 in 10-20-35 litri. Si nu am probleme. In modulul intern poti pune un mediu Dennerle iar in extensie intra perfect mini Siporax. Sau invers.

This message was edited 1 time. Last update was at 23/03/2020 16:49:51


Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
MariusTMC
Junior member

Joined: 22/03/2020 21:16:02
Messages: 8
IP:
Offline

Tot din experienta mea iti relatez ca eu cand am inceput prima oara, am folosit pietris pentru constructii (dinala cu aspect natural si multicolor, daca pot spune asa) cu granulatie foarte mare, nu stiu sa zic cu precizie in milimetri, insa cred ca era ceva gen 5-10mm, poate chiar mai mare, problema era ca arata destul de urat si mizeria se "infiltra" printre pietris, avand granulatia foarte mare, in scurt timp (cred ca o luna, maxim) am renuntat complet la acest substrat, cu toate ca plantasem niste valisneria in el, plantele incepuse sa-si infiga totusi radacinele prin el.
Cred ca ai inteles ideea, plantele se vor fixa, indiferent de substrat, insa in timp e problema, din cauza granulatiei substratului.
Acum, faci cum vrei, daca ai bugetul necesar si chef, il schimbi acum, daca nu, bagi plantele si vezi cum evolueaza. Daca te decizi sa faci aceasta schimbare acum, sa pastrezi cat mai multa apa din acvariu intr-un bazin (galeata de exemplu) nefolosit/curat cu filtrul pornit in acesta, pe toata perioada amenajarii noului substrat. Grija de unde iei si plantele, ca te vei capata din nou cu melci comunitari. Acestia din urma nefiind o "problema" in adevaratul sensul al cuvantului, dimpotriva, cum poate ai citit, sunt benefici insa sunt inestetici.
Plantele ce cresc mult in inaltime (ex. Valisneria,Cabomba...) sa le pui aproape de peretele din spate al acvariului, iar cele de tip tufa (ex Cryptocoryne wendtii "Green"), mai in fata.
Succes!
Lucian L
Member
[Avatar]

Joined: 11/03/2020 16:09:43
Messages: 140
Location: Iasi
IP:
Offline

Multumesc, Silviu. Cred ca incep sa prind putin "microbul". Ma tenteaza ideea sa imi fac pentru birou un cub nano Dennerle cu acel filtru. Cu plante naturale si cu un lemn si pietre ca si decor. Tropica soil poate fi folosit fara stratul de jos de fertilizator? In sensul sa iau cubul cu echipare Basic si sa adaug acest substrat?

Sentimental Mood - Scaper's Tank 55L | guppy, oto, amano | bucephalandra, moss, eleocharis pusilla, rotala.
Lucian L
Member
[Avatar]

Joined: 11/03/2020 16:09:43
Messages: 140
Location: Iasi
IP:
Offline

Multumesc, Marius. O sa incerc sa iau plante de la un crescator local, este un grup de Facebook destul de activ in Iasi.

Sentimental Mood - Scaper's Tank 55L | guppy, oto, amano | bucephalandra, moss, eleocharis pusilla, rotala.
Lucian L
Member
[Avatar]

Joined: 11/03/2020 16:09:43
Messages: 140
Location: Iasi
IP:
Offline

Va rog sa ma mai ajutati cu un sfat. Acvariul are din kit un incalzitor mic de 25W si un termometru sub forma de banda pus pe peretele opus in partea de sus. Am observat ca daca setez incalzitorul la o temperatura termometrul arata cu 2 grade mai mult. Este efectul neonului sau intrumentele sunt imprecise? E okay sa las incalzitorul la 24 de grade daca termometrul arata 26? Sau sa ajustez temperatura? Pestii sunt 4 guppy, 4 neoni si un ancistrus.

Sentimental Mood - Scaper's Tank 55L | guppy, oto, amano | bucephalandra, moss, eleocharis pusilla, rotala.
adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 01/09/2016 16:23:02
Messages: 2348
Location: Paris
IP:
Offline

ancistrus 23-28°C
guppy 22-28°C
neon 18-25°C

deci ar fi bine intre 22-24°C

Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple
[Email]
Lucian L
Member
[Avatar]

Joined: 11/03/2020 16:09:43
Messages: 140
Location: Iasi
IP:
Offline

Multumesc. Sa ma bazez pe temperatura setata la incalzitor sau pe cea afisata de termometru? Instinctual as seta incalzitorul la 23.

Sentimental Mood - Scaper's Tank 55L | guppy, oto, amano | bucephalandra, moss, eleocharis pusilla, rotala.
adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 01/09/2016 16:23:02
Messages: 2348
Location: Paris
IP:
Offline

daca mai ai un termometru, verifica si cu ala... vezi daca ai diferente intre cele 2 termometre
normal, cele lipite sunt destul de bune,

Setezi incalzitorul in functie de termometru

Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple
[Email]
Lucian L
Member
[Avatar]

Joined: 11/03/2020 16:09:43
Messages: 140
Location: Iasi
IP:
Offline

Asa o sa fac. Multumesc

Sentimental Mood - Scaper's Tank 55L | guppy, oto, amano | bucephalandra, moss, eleocharis pusilla, rotala.
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6464
Location: Barlad
IP:
Offline

end-er wrote:Multumesc, Silviu. Cred ca incep sa prind putin "microbul". Ma tenteaza ideea sa imi fac pentru birou un cub nano Dennerle cu acel filtru. Cu plante naturale si cu un lemn si pietre ca si decor. Tropica soil poate fi folosit fara stratul de jos de fertilizator? In sensul sa iau cubul cu echipare Basic si sa adaug acest substrat?


Tropica soil e universal. Nu mai pui nimic peste el. Numai la filtru sa fii atent. Comanda un modul intern ca sa schimbi pe cel original, filtru vine numai cu perlon si se colmateaza repede. In el intra medii Dennerle sau mini Siporax.

This message was edited 1 time. Last update was at 27/03/2020 13:44:09


Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Lucian L
Member
[Avatar]

Joined: 11/03/2020 16:09:43
Messages: 140
Location: Iasi
IP:
Offline

Da, am vazut ca era acel filtru de colt, un inlocuitor pentru material filtrant si o extensie. Cum ziceam, devine putin microb. Sunt tentat de un cub pentru birou si se pare ca pot folosi perioada aceasta de carantina pentru documentare si planificare

Sentimental Mood - Scaper's Tank 55L | guppy, oto, amano | bucephalandra, moss, eleocharis pusilla, rotala.
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3441
Location: Prin tara
IP:
Offline

felicitari pt ca ti.a pasat ! nu ai zis dosr"hai sa luam pesti,punem apa si gata". Ai citit,ai faxut eforturi si personal eu ma bucur nespus cand vad ca incepatorii citesc ceva inainte de toate. intr.adevar,poti creste plante easy,poate chiar sunt tipi din iasi ce iti pot dona sau trimite. Ca un sfat,recomand achizitionarea unui acvariu mai mare,pt ca se decicleaza/murdareste apa mai greu,e mai stabil din punct de vedere al bacteriilor bune deja formate. Sa te vedem cu acvarii mari si mici,filtre mari si mici,ape limpezi si pestisori sanatosi.

Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
Lucian L
Member
[Avatar]

Joined: 11/03/2020 16:09:43
Messages: 140
Location: Iasi
IP:
Offline

Multumesc pentru cuvintele frumoase. Sa trecem cu totii cu bine peste perioada asta dificila si sa putem sa ne ocupam si de hobby-ul asta cat mai bine.

Sentimental Mood - Scaper's Tank 55L | guppy, oto, amano | bucephalandra, moss, eleocharis pusilla, rotala.
Lucian L
Member
[Avatar]

Joined: 11/03/2020 16:09:43
Messages: 140
Location: Iasi
IP:
Offline

Incepem cu pasi mici trecerea de la artificial la natural. La schimbul de apa de ieri am renuntat la "planta" artificiala rosie si urmeaza sa primim de la un crescator din oras o planta Anubias Nana. Sper sa se prinda in pietris, chiar daca are granulatia destul de mare. Cum e mai okay sa o plantam? Sa punem direct acel mini-ghiveci si sa il acoperim cu pietris? Sau sa scoatem planta, sa ii curatam radacina si sa o prindem de o piatra, urmand sa isi prinda ea radacina in substrat? In topicul - foarte fain - postat de Silviu in sectiunea de plante vad ca recomanda prinderea, cel de la care o primim ne-a sugerat sa pastram mini-ghiveciul, nu stiu cat schimba datele problemei faptul ca avem pietris de granulatie mare. Sper sa ma sfatuiti cei mai cu experienta cum sa fac

This message was edited 2 times. Last update was at 30/03/2020 13:14:24


Sentimental Mood - Scaper's Tank 55L | guppy, oto, amano | bucephalandra, moss, eleocharis pusilla, rotala.
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com