Va salut cu respect! Am tot râmat, ca domnul crap in noroi (sunt si pescar), prin forumul acesta. O droaie de informatii, toate utile, pe care dabia astept sa le savurez in totalitate. Poate ca o sa para superficiala abordarea mea (fara poza la profil, fara o descriere la cont etc.), dar am preferat sa incep cu ce e mai important.
In copilarie (liceu) am avut 2 acvarii (al doilea a aparut din necesitatea data de inmultirea viviparilor). Ambele au fost facute de tatal meu la geamgeria din bloc, cum s-au priceput si oamenii respectivi. Toate bune si frumoase cam 1 an, 1 an jumate. Intr-o noapte m-am trezit cu apa la calcaie. Picurau ambele - a cedat siliconul. Am reusit sa dau tot ce aveam la un bar care avea un acvariu mort (necesita restart). Aveam toate natiile de pesti, chiar si un beta care saracul se dresase sa suporte vreo inca 6 specii de pesti pe langa el

. Ma rog, destul cu istoria.
Acum cateva zile m-am hotarat sa reiau acest hobby superb. M-am dus in hornbach si am cumparat un kit care contine un acvariu de 54l cu capac, filtru si incalzitor. Bugetul fiind restrans, am avut norocul sa gasesc ceva bunicel la un pret redus. M-am documentat mult mai bine, fiind si mult mai cumpatat fata de vremurile copilariei si am inceput cum trebuie. Substrat adecvat (nu nisip de pe santier), cateva plante pentru incepatori, sierra nitrovec pentru ciclare si un termometru. Substratul este compus din pietris cu granulatie mica spre medie. Filtrul vad ca isi face treaba foarte bine si nu stiu daca va fi nevoie sa bag si pompa de aer (o am deja). Am amenajat si umplut cu apa, conform instructiunilor din prospect. Am folosit masuta veche pe care am tinut acvariul vechi. Am observat mici denivelari in blat (nu am putut sa il schimb) asa ca am cautat burete pentru "priza" dintre acvariu si suprafata de sustinere a lui. Nu am gasit la dimensiunea acvariului (aici m-am cam grabit, ulterior am gasit pe net) asa ca la sfatul unui consilier dintr-un magazin de profil am fost la un magazin de bricolaj si am achizitionat niste burete care se pune sub parchet. Este foarte asemanator cu cel special pentru acvarii. L-am pus in 3 straturi, avand o singura foaie grosimea de 3mm, in total fiind 9mm intre acvariu si blat. Toate bune si frumoase pana cand am masurat nivelul apei - diferenta de 0,4... 0,5 cm intre colturile acvariului. Practic apa din coltul stang este mai sus decat la coltul drept. Am tot cautat pe net, inclusiv pe forum, dar fiind atat de multe informatii nu am reusit sa gasesc ceva concludent. Intrebarea mea este: pot sa ignor aceasta diferenta si sa continui cu amenajarea permanenta a acvariului sau sa renunt la aceasta improvizatie si sa apelez la buretele din domeniu? Ma gandesc ca e mult mai usor ACUM, pana termin ciclarea, sa mut apa intr-un butoi de 40-50l si pietrisul cu plantele intr-o galeata pana gasesc solutia optima - daca exista.
Multi mi-au spus ca fiind cantitatea de apa mica nu este problema si ca oricum perfect nu va fi niciodata.... Asta mi-ar usura munca foarte mult (fara sa reiau amenajarea), dar nu imi place sa ma las pe tanjeala... mai ales ca am trecut printr-o experiente neplacuta cu acvariile vechi acum ceva ani.
Masa am masurat-o in ambele colturi cu podeaua si este ok.. ma gandesc ca a lucrat buretele si poate se regleaza in final... dar nu prea mi-as asuma riscuri. Voi ce parere aveti? Sa continui asa? Oare cu buretele de la magazinul de profil ar fi mai bine?
Consider ca sunt la inceput, chiar daca in trecut am reusit sa mentin in viata un ecosistem haosat de toate natiile de pesti gasite in obor. Astfel, vreau sa fac cat mai putine greseli si sa ma bucur de acest acvariu cat mai mult timp posibil.
Va multumesc pentru rabdare si va multumesc pentru informatiile impartasite aici!