[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Co2 si pH controler  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Deliabiba
Member

Joined: 15/12/2017 17:53:13
Messages: 135
Location: Maidstone, UK
IP:
Offline

Am si eu o intrebare:
Cei care folosesc aditia de Co2 si folosesc pH controler pentru asta il lasati sa functioneze si noaptea sau noaptea il opriti? Adica se intampla sa porneasca Co2 si noaptea cand nu aveti lumini la acvariu

o alta intrebare off topic : Cum curatati drop checer-ul sa arete frumos din nou ?
Humbert
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2003
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Online

1. Da, controller-ul este in functiune tot timpul, otherwise what's the point.
2. Il las sa stea cateva minute in domestos (sau orice alt inalbitor)

This message was edited 1 time. Last update was at 12/09/2018 21:07:57


300 litri plantat by Humbert
10 litri nano
160 litri AIO reef
teddy2k
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 09/01/2005 14:42:19
Messages: 438
Location: Bucuresti/Obor
IP:
Offline

Cu Ph controller nu opresti nimic manual, se opreste singur cand se atinge un anume ph. Noaptea daca se consuma mai putin co2, automat se opreste mai repede.

This message was edited 1 time. Last update was at 12/09/2018 21:09:59

Deliabiba
Member

Joined: 15/12/2017 17:53:13
Messages: 135
Location: Maidstone, UK
IP:
Offline

Asa este si al meu, dor ca azi dimineata m-am trezit cu ph-ul la 6.2 si cu 2 SAE morti si restu toti pesti la suprafata dupa aer. Acuma imi este frica sa il las sa functioneze peste noapte.

teddy2k
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 09/01/2005 14:42:19
Messages: 438
Location: Bucuresti/Obor
IP:
Offline

Pai la ce valoare e setat ?
Deliabiba
Member

Joined: 15/12/2017 17:53:13
Messages: 135
Location: Maidstone, UK
IP:
Offline

este setat la 6.5
pornea la 6.53 si oprea la 6.47

acuma am oprit co2 si imi arata 6.77 -

- am comandat o sonda noua sa vad daca nu este de acolo problema

- proba o calibrez cu soluti de la Hanna pro
Humbert
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2003
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Online

cel mai probabil e o defectiune la controller sau la sonda.
sau mai poate fi si o interferenta de la celelalte instalatii electrice, au mai fost cazuri - pentru asta trebuie sa urmaresti ce se intampla cu ph-ul afisat de controller atunci cand pornesti sau opresti fiecare din celelalte echipamente.
daca de exemplu ph-ul se modifica in toate partile cand porneste lumina sau etc, atunci ai o interferenta, caz in care poti incerca sa muti sonda sau firul de la sonda sa vezi daca e imbunatatire sau, daca nu merge, cauta pe net sa vezi ce au mai incercat altii.

This message was edited 1 time. Last update was at 13/09/2018 08:12:05


300 litri plantat by Humbert
10 litri nano
160 litri AIO reef
Deliabiba
Member

Joined: 15/12/2017 17:53:13
Messages: 135
Location: Maidstone, UK
IP:
Offline

- inca tot nu mi-am dat seama ce sa intamplat. mi-a ajuns sonda noua pt pH.
- momentan am co2 oprit de ieri dimineata, am facut si un schimb de apa, pH a urcat acuma la 7 si inca drop checker-ul este tot verde semn ca mai am destul Co2 in apa
- am 2 drop checker unu l-am pus ieri dupa incident si sa vacut verde relativ repede si inca este la fel

- am scos apa din acvariu intr-un pahar sa verific ph-ul cu solutie
- dimineata imi arata 6.8 acum imi arata 7.4 dupa 6 ore
- am testat din nou apa din pahar si arata 7 - deci co2 din apa se echilibreaza
- am impresia ca am reusit cumva sa ridic ph-ul in acvariu si atunci pH-controlerul a bacat Co2 ca sa tina pH-ul jos asta ducand la gazarea pestilor peste noapte si inclusiv la scadera mare de pH peste noapte
- am sa il las sa se stabilizeze ph-ul in acvariu si drop checker-ul sa se faca albastru - si incep de acolo: sa adaug co2- putin cate putin pana ajung la nuanta verde

daca aveti alte variante va ascult
Humbert
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2003
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Online

N-are nici un sens sa cresti ph-ul ca sa-l scazi apoi, variatia de ph poate duce la alge.
Vezi ca drop checker-ul are o latenta mare, nu e o idee buna sa te iei dupa el. Calibreaza sonda, stabileste cat e ph-ul acum, vezi daca ai sau nu interferente, apoi da drumul la instalatie si monitorizeaza situatia pe parcursul unei zile.
Eu asa as face.

A, si nu testa in nici un caz apa in pahar, intotdeauna apa din acvariu. Pentru ca co2-ul nu sta in apa, iese, deci ce ai tu un pahar dupa mai mult de 5 minute nu are nici o relevanta.

This message was edited 1 time. Last update was at 13/09/2018 15:20:38


300 litri plantat by Humbert
10 litri nano
160 litri AIO reef
Deliabiba
Member

Joined: 15/12/2017 17:53:13
Messages: 135
Location: Maidstone, UK
IP:
Offline

ok.

Daca testez apa din acvariu si imi zice 7 la cat sa reglez controlerul sa nu omor pesti avand in vedere ca eu nu stiu pH-ul adevarat al apei

Daca am lasat apa in pahar sa iasa Co2 din ea are pH 7.8 ceea ce ma duce sa cred ca este pH-ul real sau aproape real al apei mele din acvariu, avand in vedere ca singurul lucru care a fost eliminat din apa este Co2

Nu ma pricep foarte bine dar dupa mintea mea bolnava si expertiza in chimie a sotiei ceea ce spun eu este destul de real

This message was edited 1 time. Last update was at 13/09/2018 22:57:23

Humbert
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2003
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Online

Pai daca tu calibrezi sonda cu o solutie cu ph cunoscut, sa zicem 7, o bagi in acvariu, citesti ph-ul din acvariu, apoi o bagi din nou in solutie si iti arata tot 7 sau pe-acolo (nu o sa oti arate fix 7 pt ca inca are apa pe ea care se combina cu solutia etalon deci e normal sa fie o mica variatie gen +/- 0.1), atunci ce ai citit in acvariu este ph-ul real.

Si odata ce stii ph-ul real, setezi controler-ul pe un ph usor acid si aia e. Eu il am setat la 6.7, tu poti sa-l pui si la 6.8, adevarul e ca daca ai controller nu prea conteaza cat e atat timp cat e ph acid, adica sub 7, pentru ca el baga atat co2 cat este consumat de plante.

Daca nu ai incredere in metoda asta, ia un test colorimetric de ph (da sa nu fie din ala 3-10 ci 6-8) si aia e.

Edit: nu prea inteleg paragraful ala cu paharul... mi se pare ca nu intelegi/ nu stii ca ph-ul apei din acvariu este dat (in cea mai mare parte) chiar de cantitatea de CO2 dizolvata in apa. Daca tu lasi apa din pahar sa stea, Co2-ul pleaca din ea, deci vei citi un alt ph (mai mare decat ai in acvariu.

This message was edited 3 times. Last update was at 13/09/2018 23:43:36


300 litri plantat by Humbert
10 litri nano
160 litri AIO reef
Deliabiba
Member

Joined: 15/12/2017 17:53:13
Messages: 135
Location: Maidstone, UK
IP:
Offline

Da am inteles ce zici tu si este corect atata timp cat:
Exemplu
Apa ta are pH=7 fara sa adaugi Co2 adica este apa "pura" care sa echilibrat atmosferic.

Atunci setand controlerul 6.8 o sa bage exact Co2 necesar pt a scadea pH de la 7 la 6.8 ex: 10ppm Co2

Dar daca apa ta are pH=8 in momentul cand este echilibrata atmosferic (adica Co2 din apa este egal cu cel din atmosfera inconjuratoare) daca pui controlerul pe 6.8 o sa bage Co2 pana la cand pH va scadea de la 8 la 6.8 ex: 50ppm Co2 - adica gazezi pesti


Ceea ce ziceam cu apa din pahar este:
In pahar am pus apa din acvariu pe care am lasat-o sa ajunga la echilibru atmosferic - in momentul in care am verificat pH-ul imi arata 7.6/7.8 (cu solutie de test JBL si API)
Ceea ce ma dus la concluzia ca daca nu injectez Co2 in acvariu si il las sa se stabilizeze pH-ul ar urca catre valoarea de 7.6/7.8, avand pesti care consuma oxigen si elimina Co2 ar fi ceva mai scazut, poate 7.2

In momentul de fata am setat pH controlerul pe 6.8
- injectarea de Co2 sa oprit cam la cu 30 minute dupa ce lumina sa oprit (pH-ul ajungand la 6.77)
- in acest moment pH-ul este 6.82 si este stabil asa de aproximativ 3 ore
- acuma ramane sa vad dimineata dupa ce porneste lumina daca pH-ul creste si porneste injectia de Co2

va rog sa imi scuzati greselile - dar nu am fost bun la Romana , in liceu chiar am ramas pe vara... noroc cu tata care tocmai venise din Israel inapoi si a adus o icoana profei de romana

This message was edited 2 times. Last update was at 14/09/2018 00:51:17

Humbert
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2003
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Online

Mmm, nu, adica stii ceva dar nu suficient.

Capacitatea de a-i fi scazut ph-ul a unei apei este data de KH (duritatea carbonica), nu de ph-ul echilibrat atmosferic.

Cauta pe net tabelele de ph/kh care-ti dau cantitatea de co2 la un anumit ph in functie de kh al apei. Ce-i drept eu am uitat ca esti in anglia, ti-am raspuns ca si cum ai fi in romania, unde apa are in general un kh ok (mai putin constanta).

De obicei daca kh e foarte mare pur si simplu nu poti sa scazi ph-ul mai jos de un anumit punct, oricat co2 ai baga dar da, ai putea gaza pestii.

Cauta tabelele alea, sunt pe mobil acum si nu pot sa-ti dau link. Ca sa afli kh sau duritatea totala poti sa te uiti si pe buletinele de analiza a apei in caz ca nu vrei sa iei un test.

This message was edited 4 times. Last update was at 14/09/2018 08:49:20


300 litri plantat by Humbert
10 litri nano
160 litri AIO reef
Iliescu Mihai Ulmis
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 16/03/2016 12:38:15
Messages: 367
Location: Bucuresti, Balta Alba
IP:
Online

Deliabiba wrote:

Dar daca apa ta are pH=8 in momentul cand este echilibrata atmosferic (adica Co2 din apa este egal cu cel din atmosfera inconjuratoare) daca pui controlerul pe 6.8 o sa bage Co2 pana la cand pH va scadea de la 8 la 6.8 ex: 50ppm Co2 - adica gazezi pesti




Teoretic, practic, trebuie sa vezi ce kh ai.

Ai 2 variante:

1. lasi ph controllerul deschis 24/7 si setezi ph-ul la cat vrei tu sa fie (verifica insa inainte kh-ul ca sa nu gazezi vietatile si tabelul de raport ph-kh dupa cum ti-a zis Humbert).
2. programezi ph-controllerul sa porneasca cu ~2 ore inainte de pornirea luminilor astfel incat , cand acestea au pornit, ph-ul sa fie cel pe care il doresti tu si il programezi sa se opreasca cu cca o ora inainte de stingerea luminilor.
Si la aceasta varinta trebuie masurat kh-ul, insa imi aduc aminte ca am citit pe undeva ca se recomanda sa se faca un test de ph: se ia apa din acvariu , se masoara ph-ul, se lasa 24 de ore la temperatura camerei, se masoara iar ph-ul. Ph-ul setat ar trebui sa fie cam cu 0.9-1 mai mic ca ph-ul masurat ultima oara.
Exempu practic : eu aveam pe perioada noptii ph-ul ~6.98 iar ph controllerul il aveam setat la ph 6.08. La ora 10 pornea controllerul iar la ora 12.30 ajungea la valoarea setata.
Atentie, eu aveam un acvariu f bine plantat, deci ia in calcul si numarul de plante indiferent pe care varianta mergi. Daca ai putine plante nu baga co2 foarte mult.

Ca sa nu asfixiezi pestii si crevetii si pt ca acestia sa se obisnuiasca cu valoarea dorita , scade ph-ul setat cu 0.1 odata la 2 zile (daca pornesti de la 7 si vrei sa ajungi la 6.5 , poti face lucrul asta in cca 10 zile). Vietatile nu au o problema cu schimbarea de ph decat daca e brusca, imediata, daca se intampla pe parcursul a 2-3 ore vor fi ok.

http://img.plici.ro/album/B3 http://img.plici.ro/album/Fc https://youtu.be/2Rl_AQf9eh8 https://youtu.be/N_-ONSnrZ-M
Deliabiba
Member

Joined: 15/12/2017 17:53:13
Messages: 135
Location: Maidstone, UK
IP:
Offline

deci facut asa:

Apa din acvariu cand este in echilibru - adica nu mai are Co2 are un pH-7.8 cu un kH - 5,

Am setat pH controlerul pe 6.8 - merge 24/7 (nu il opresc noaptea) - nu baga CO2 - decat cand pH-ul creste peste 6.83 si se opreste la 6.77 si mai scade pana la 6.76/6.65 pana se consuma Co2-ul din reactor

Drop Check-arul este verde - nu foarte deschis, il mai las asa peste weekend si apoi o sa vad daca il scad cu 0.05 adica il setez pe 6.75

Am pus un Power Head sa imi plimbe apa in acvariu mai bine in speranta sa scap de zonele moarte din acvariu

Ce am observat este ca plantele nu mai fac oxigen decand am schimbat filtrul extern din Eheim EccoPro300 in Eheim Pro4 600
Tot dupa ce am schimbat filtul extern NO3 este pana in 2.5ppm asta in ciuda faptului ca dozez NO3 tot a doua zi

This message was edited 1 time. Last update was at 15/09/2018 20:43:38

teddy2k
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 09/01/2005 14:42:19
Messages: 438
Location: Bucuresti/Obor
IP:
Offline

Ce inseamna ca nu mai fac oxigen? Daca prin asta vrei sa spui ca nu mai perleaza, ei bine, asta este din cauza ca circulatia apei in bazin a crescut si oxigenul produs se dizolva in apa, nu mai formeaza bule la suprafata frunzei.
Deliabiba
Member

Joined: 15/12/2017 17:53:13
Messages: 135
Location: Maidstone, UK
IP:
Offline

Da, la asta ma refeream ca nu mai perleaza, dar asta se intampla de dinainte de a monta power head sau wave maker ce o fi, cand inca apa nu avea un foarte buna circulatie
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com