Author |
Message |
cezar
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/10/2006 20:56:48
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
cezar
Junior member
IP:
|
Despre Pirania
Aceasta specie de pirania se afla in majoritatea magazinelor de profil din Romania, si in majoritatea cazurilor cel care vinde acesti minunati pesti nu stie sa va spuna nimica despre ei.
Eu incerca sa fac o oarecare sinteza asupra cresterii si intretinerii si de ce nu compatibilitati in cazul in care se hotaraste cineva sa ii aiba in acvariul propriu. Din momentul cumpararii si eu
avut destule nelemuriri si intrebari la care nu am gasit raspunsul doar dupa lungi cautari si de ce nu printr-o obesrvatie continua a acestor pesti aflati in acvariul meu.
In primul rand cel care vrea sa isi achizitioneze acesti pesti trebuie sa tin cont ca au nevoie de un acvariu cat mai mare posibil ( la inceput am citit pe undeva ca pentru ai tine in siguranta trebuie sa ai 100 l pentru fiecare pirania) si cred ca acesta este cantitatea ideala de apa pentru acesti pesti. Desigur ca acesti pesti se pot tine si intr-o cantitate mai mica dar cu destule consecinte, muscari ale aripioarelor, stres continu pentru pesti ,o slaba dezvoltare si un apetit mai mic fata de mancarea oferita.
Un alt aspect foarte important pentru a-i tine in siguranta ar fii numarul de pesti minim pentru a creea un card, pentru ca acesti pesti sunt o specie de card drept urmare un minim de 6 pesti cred eu ca ar fii suficient pentru a creea un card.
Acesti pesti trebuie achizitionati de acceasi marime si urmarindu-se ca ei sa fie intro stare de sanatate buna ( se va avea in vedere ca pesti sa aiba ochii intregi sa nu prezinte muscaturi puternice de spate sau de abdomen exceptand cele de coada si aripiara dorsala care se vor vindeca foarte repede ). In toate magazinele pe care le-am vazut acesti pui de pirania aveau destule muscaturi pe tot corpul datorita condiitilor in care au fost tinuti.
Acvariul in care sunt tinuti trebuie sa fie destul de bine plantat cu multe plante inalte care sa ajuga deasupra apei ,numai atunci pestii se vor simti in siguranta .Tot odata se va urmarii ca decorul (pitre sau buturugi) sa nu fi ascutite pentru ca in momentul cand se vor speria(si se vor speria destul de des) vor incerca sa se ascunda si se vor ranii in obiectele ascutite din acvariu.
La capitolul hrana eu cred ca acesti pesti pot fii oarecum educati, aici ma refer la faptul ca nu trebuie neaparat sa li se dea inima de vita sau peste viu pentru a-i hrani. Eu de cand i-am avut l-am dat numai hrana uscata granule,la inceput mai mici iar dupa ce au crescut granule de pastrav reproducator(hrana achizitionata din pastravarii).
Nu cred ca daca le dai spre consumare numai peste sau cine stie ce inima se vor dezvolta mai bine decat cu hrana uscata in care se afla toate proteinele necesare .
In plus daca i-ai obisnuit cu hrana vie iti va fi foarte greu sa indepartezi resturile de carne lasate de pesti tai in urma ospatului, in schimb eu le dau granule si zic eu ca sunt multumiti cu hrana administrata de mine .Drept urmare au ajuns intre 18-23 cm .
Hrana trebuie administrata doar atata cat pot sa consume pentru a nu strica apa cu un exces de mancare. Eu le dau cateva granule pe care pesti le culeg inainte de a ajunge pe fundul apei, iar daca le-au mancat continu cu hranirea pana in momentul cande se departeaza si nu mai prezinta interes pentru hrana.
Sunt in general niste pesti foarte speriosi, aproape orice zgomot ii fac sa se ascunda stand uni langa altii. Dupa ce cresc pirania isi vor alege fiecare locul lui in acvariu avand un spatiu care daca este depasit de un alt membru al cardului acesta il fugareste alungandu-l din locul lui si inplicit din zona lui de siguranta .
Cand sunt mici sunt exagerat de speriosi se vor ascunde si este bine ca la inceput sa nu le luminezi prea mult acvariu, dar dupa ce vor creste aceasta problema va disparea putand sa se lumineze acvariul in functie necesitatea plantelor.
La capitolul filtrare trebuie sa ai un filtru cat mai mare in functie bineinteles de cantitatea de apa din acvariu.
Temperatura la care ii tin este de 26 grade si cred ca este suficient pentru ei
PH de 7 cred ca este suficient tinand cont ca pirania sunt niste pesti foarte rezistenti.
La caitolul compatibilitati pot sa va spun ca se pot tine in acvariu cu noni fara ca pirania sa ii vaneze. De cand i-am avut (4-6 cm) i-am tinut in acvariu cu cativa neoni care au convietuit cu pirania fara nici o problema, niciodata nu mi-a disparut nici unul din acvariu.Pirania dupa parerea mea traind in mediul lor natural cu aceastia nu ii vad ca pe o sursa de hrana ei multumindu-se cu hrana uscata administrata de mine.
Va spun ca daca incercati sa introduceti alti pesti mai mari in lungime ca neoni ,pirania o sa ii omoare fara ezitare.Eu am gresit si am crezut (la inceput )ca se pot obisnui cu alte specii de peste. In momentul introducerii unei noi specii de peste pirania il vaneaza si incep sa muste bucati din el pana moare. Deci va spun ca nu este bine introducerea in bazinul cu pirania a altor specii de pesti in afara de neoni.
Singurul lucru care nu ma reusit sa fac, desi le-am oferit toate conditiile este reproducerea.
Nu stiu nimica concret despre reproducerea lor .
Aceasta incercare de articol am scris-o pentru a ajuta pe cei care vor sa aibe in casa un acvariu cu pirania si pentru a nu face aceeleasi greseli ca si mine.
Rog daca se poate completari sau de ce nu sfaturi in legatura cu acest subiect de la cei care au sau stiu ceva despre intretinerea si reproducerea acestor minunati pesti .
|
|
 |
cezar
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/10/2006 22:14:29
|
cezar
Junior member
IP:
|
Este vorba despre Serrasalmus nattereri si intradevar se gaseste la noi prin magazinele de profil.
Diferenta intre Serrasalmus nattereri si cealalta specie care cred ca ii zice Pacu(nu stiu denumirea stintifica) este ca pirania are un bot de buldog adica mandibula este mai proeminenta decat maxilarul.
Pirania care ii am eu in acvariu nu au mancat niciodata plantele din acvariu, spre deosebire de Pacu carora le plac plantele.
In legatura cu postarea unei poze nu stiu cum sa fac dar la galeria mea am o poza care se poate vedea aceasta specie de pirania pe care o am eu in acvariu.
|
|
 |
RaresLuc
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/10/2006 23:27:58
|
RaresLuc
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/152046927643b85715ecab6.gif)
IP:
|
Uite aici o legatura la un site care povesteste despre reproducerea la Pirania. Nu stiu cat de relevant e pentru ca n-am avut timp sa-l citesc si am dat de el pe net.
Uite si o poza cu Serrasalmus Natererei:
|
|
 |
cezar
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/10/2006 09:42:29
|
cezar
Junior member
IP:
|
|
|
 |
fish_lover
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/01/2007 22:38:29
|
fish_lover
Member
IP:
|
de cati litri e acvariul ?
|
WELCOME to FISH land  |
|
 |
Intros
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/01/2007 21:50:36
|
Intros
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/51c4f63240439a9c5a819.jpg)
IP:
|
Felicitari Cezar pentru acvariu! Cu multa modestie ne-ai spus despre experienta ta cu Pirania, dar eu sunt placut impresionat si de mediul creat pentru ei. Ma bucur sa vad si acvarii dedicate si special amenajate speciei de pesti ce urmeza a fi crescuti, avand toate conditiile necesare acelei specii, sau chiar asa cum recomandam intr-unul din comentariile unui acvariu de la "Acvarii de vis", realizarea unor acvarii cu tenta biotop.
Desi exista impresia ca acest forum ar fi de "plante acvatice", iata ca se dovedeste ca forumul este asa cum ni-l facem si are toate rubricile acvaristicii, toti care au ceva de spus si aratat pot sa o faca la orice rubrica. Si eu (desi cunoscut ca pasionat de plante) sunt interesat si de pesti si consider ca un acvariu reusit este cel echilibrat, in care plantele ofera suportul vizual unor pesti compatibili ca dimensiune si eventual temperament cu acvariul propus. De aceea subliniez inca o data acvariul tau ca model de urmat. Vorbeam cu Porcu' (cunoscut pasionat de discusi) ca, desi acestia se reproduc cel mai usor "pe sticla goala", un acvariu de show cu discusi trebuie conceput special, cu plante adecvate, busteni si bineinteles dimensiuni. Cred ca acvariul tau este cel mai reusit acvariu de "Pirania show" !  (PS Imi plac characidele - dar acvariul meu e cam mic... ptr characide mari)
|
Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei. |
|
 |
cezar
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/01/2007 21:03:30
|
cezar
Junior member
IP:
|
La amenajarea acvariului am incercata sa fac tot ce am stiut eu ca acesti pesti sa se simta cat mai bine. Sunt constient ca cel mai bine se simt in libertate dar acest lucru nu se mai poate pentru ei.
Este destul de greu sa ai grija de ei dar defapt ingrijirea orcarui acvariu nu este usor, necesitand un timp destul de mare alocat.
As vrea sa vad daca se reproduce, dar stiu ca acest lucru este foarte greu cu toate ca am incercat sa le ofer un habitat cat mai apropiat de cel natural.
Deci invit pe toti care au pirania sa povesteasca intamplari legat de reproducere si nu numai.Am vazut pe forum ca uni au reusit sa ii reproduca deci....... astept descrierea acestor minunate intamplari.
|
|
 |
cezar
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/01/2007 21:05:21
|
cezar
Junior member
IP:
|
fish_lover wrote:de cati litri e acvariul ?
Acvariu are 600 litri.
|
|
 |
Pirania
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/09/2007 00:07:58
|
Pirania
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/af5afd7f7c807171981d443ad4f4f648.jpg)
IP:
|
Am patru piranha ca ai tai.Vara asta mi-au depus de vre-o 4-5 ori dar mai mult de 3-4 zile nu supravietuiau puii iar eu pur si simplu nu stiam ce sa fac pt ca-i vedeam zglobii si sanatosi apoi dispareau fara urma. E misto cand se imperecheaza, gasesti plantele 'rase' circular unde fac cuibul apoi masculul se invarte non stop in jurul cuibului (la mine pazea cuibul de cand depuneau pana dispareau puii) Daca stie cineva care ar fi fost motivul sau daca ar fi trebuit sa separ puii ???
|
|
 |
vladomir
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/01/2008 22:12:11
|
vladomir
Junior member
IP:
|
Salut. Citeste aici:http://www.piranha-info.com/default.php?lang=en&id=page_1 despre reproducere (la sfarsit). Din cate am inteles puii ar trebui separati, dar cu grija, parintii ar putea sa mai pazeasca cuibul :scrima
|
a fish doesn't think cause a fish knows everything |
|
 |
blondu_mm
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2008 09:59:19
|
blondu_mm
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/51873187146fe42e0e44c2.jpg)
IP:
|
Pirania wrote:Am patru piranha ca ai tai.Vara asta mi-au depus de vreo 4-5 ori dar mai mult de 3-4 zile nu supravietuiau puii iar eu pur si simplu nu stiam ce sa fac pentru ca-i vedeam zglobii si sanatosi apoi dispareau fara urma. E misto cand se imperecheaza, gasesti plantele 'rase' circular unde fac cuibul apoi masculul se invarte non stop in jurul cuibului (la mine pazea cuibul de cand depuneau pana dispareau puii) Daca stie cineva care ar fi fost motivul sau daca ar fi trebuit sa separ puii ??? 
eu am un acvariu cu 3 piranii cat palma de mari.
am o mare problema cu plantele, le rup, le scot din substrat ....
doar doi echinodorusi mi-au rezistat.
ce fel de plante ai?
le dai inima de vita?
|
maramu rulles, iza ; stii sa folosesti betele chinezesti? ; cauta pe google  |
|
 |
blondu_mm
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/08/2008 13:09:18
|
blondu_mm
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/51873187146fe42e0e44c2.jpg)
IP:
|
aveti melci in acvariu cu piranii?
eu am doar melci de substrat, dar as vrea sa pun niste pomacea.
rezista?
|
maramu rulles, iza ; stii sa folosesti betele chinezesti? ; cauta pe google  |
|
 |
|