Echinodorus "Red Special"
Conditiile in care tin eu planta:
Data: August 2006
Dimensiuni acvariu:1300 x 550 x 500 mm
Volum: 300 litrii reali
Lumina: 4 x 36W (3 osram fluora /1 osram lumilux
Durata: 12 ore / zi
Substrat: Pietris fractie 1-3 mm aditivat cu Duplarit K
Fertilizanti:
- zilnic: Dupla plant : 5 picaturi
- trimestrial: Dupla plant tabs si Duplarit K balls
CO2 aditionat automat: pH controller Aquamedic
Reactor CO2: reactor M Aquamedic / butelie 10l
Schimb apa: 50% zilnic
Temperatura: 28 grade Celsius
Valoare pH: 6.6
Carbonate Hardness (KH): 3.5 dKH
Datz ...ce vremuri. Am luat cu ani de zile in urma, sa fi fost prin `87 niste reviste Datz din ani saptezeci, in circumstante deosebite. Prietenul de la care am luat revistele se grabea sa paraseasca tara iar pe vremuri astfel de materiale erau aur curat...
Ce diferenta fata de ceea ce se intampla azi...Atunci nu s-ar fi despartit nimeni de astfel de materiale. Nimic nu te lumineaza mai mult decat o carte de specialitate sau o revista de profil. Sunt convins ca daca toti zevzecii care vor sa se apuce de acvarii si se apuca sa ne certe pe noi pe forum/uri ar lua macar cateva carti inainte sau o revista serioasa de profil jumatate din asa zisele dispute de pe forum nu ar mai aparea. Fanteziile necunoasterii ar fi inlocuite de concretul informatiei corecte.
Cand ai modelul adevarat in fata stii spre ce sa tinzi.
Chiar daca nu ai banii azi strangi de una, maine de alta si in timp manat de modelul pe care-l ai in fata nu mai ai derapaje in decor legate de conditiile optime pe care le oferi unei plante.
Rasfoind Datz-urile anilor aia cant Barth d`abia isi facea mana pe Echinodorusi mi-a venit ideea sa vad cum mai arata noile revistie si asa am descoperit (din pacate doar pe net) “Die neue Datz” iar apoi placut surprins de calitate am descoperit si semnatura lui Christel Kasselmann pe un articol despre o noutate:
Echinodorus ''Red special".
Planta arata superb pe coperta revistei...si marturisesc ca desi o am de ceva timp nu am reusit inca culorile respective.
Am primit reprosuri voalate ca prezint plante noi care sunt de regula mai dificile, astfel promovand acest tip de acvaristica in detrimentul celei cu plante deja mai raspandite. Total eronat.
Vreau sa dobor acest mit si sa stabilim din capul locului ce isi doreste aceasta prezentare.
1.Exista pe lumea asta si alte plante decat sa zicem clasicul E. Amazonicus alaturi de care mi-am petrecut toata copilaria...cu un pic de curaj si ceva dotari va puteti desprinde de ceea ce se numeste balaria clasica
2.Si plantele din categoria "noi", alese si cultivate cu grija, pot fi la fel de simplu de crescut daca ai pricepere si minime dotari corespunzatoare.
3.Nu exista prostie mai mare indusa de semidoctii acvaristicii decat ca plantele emerse sunt garantia unui insucces
1. Acvaristica e un domeniu dinamic, lucrurile progreseaza, apar an de an specii noi de pesti, plante la care nici nu speram si totusi multi inca mai chibzuiesc de doua ori in alegerea unei plante, speriati de oameni care predau acvaristica dupa ce au citit pe net si nu dupa experienta.
Asa se intampla ca aleg plante care nu necesita nici cel mai mic efort...speriati ca o sa o dea in bara.
Ei bine Echinodorus ''Red special"este format exact pentru astfel de situatii. O planta noua...declarata
EASY
Toti tolomaci exulta cand vad cate un acvariu in care nu-i nevoie de nimic...de parca asta ar fi criteriul... chitrosenia, banalitatea, stereotipul. Firesc ca exista si acvarii simple si ieftine dar nimeni nu se opreste la ele. Un acvariu se poate face cu bun gust chiar si aproape moka, dar frumusetea consta nu numai in cultivarea plantelor selectiv in functie de cati bani ai ci in functie de ce iti propui in construirea unui peisaj. Ori pentru asta trebuie sa incercati si cate ceva nou, ceva care o sa va faca sa prindeti incredere si sa abordati alte plante mai dificile.
2. Am auzit pe multi care spun ca nu au bani si atunci de aia abordeaza variante fanteziste de cresterea plantelor.
Oameni buni, diferentele la buzunar pot fi mici dar rezultatele sunt spectaculoase:
-Ca sa schimbi un sol de cartita/sol de pe dealuri rosii/ sparturai de caramizi pe un sol profi nu te costa nimic, ba chiar faci economie si garantez ca e eficient. Benzina (in cazul in care nu dormiti cu cartita in pat), sapat si timp pierdut, plus cheltuielile ce vor fi facute pentru repunerea acvariului pe picioare fac sigur mai mult decat
17,49 RON pentru un acvariu de 100 cm cat am vazut ca face un produs JBL
-Ca sa cumperi un fertilizant lichid profi sigur dai mai putin decat sa te complici cu o zeama inventata de te miri ce destept si laudata de alti nepriceputi.
Sa luam doar cazul unei solutii promovata de diversi entuziasti cu “maini indemanatice”…sa zicem Solutia Knopp. Numai pretul ei de achizitie pentru prepararea a 100 de ml, ca sa nu mai vorbesc de alergatura, interogatii la farmaci alea-alea depaseste cu mult pretul unui produs profi
10,85 RON
-Ca sa folosesti un neon de mezeluri sau ma rog unul ordinar de birou ca sa nu se zica ca am ceva cu “macelaru” de le recomanda pe un alt forum te costa putin mai ieftin probabil diferenta de
10 RON.
Daca veti folosii varianta acvaristica pe genunchi nu am certitudinea ca veti reusii chiar si cu o planta Easy ca asta, in schimb daca veti folosii cele 3 indicatii legate de produse profi va garantez ca o sa aveti success cu planta si va veti mandrii ca ati reusit si cu ceva nou cum este Echinodorus ''Red special".
3.Au fost oameni care au alimentat continuu ideea ca plantele din import sunt sensibile si au marele cusur ca sunt emerse, de aia se pierd repede. Nimic mai fals. Ideea era sutinuta de catre asa zisi crescatori autohtoni de frica ca se va produce ceea ce era de asteptat. Adica sa apara o piata care sa nu mai fie dependenta de balariile lor cu care ne obisnuisera de ani de zile. Firesc ca e vorba de un proces de trecere de la emers la submers...dar acest proces nu = distrugerea plantei.
Firmele mari din Asia si Europa care produc plante pe banda rulanta au promovat acest sistem de plante crescute emers de ani de zile. Daca ar fi fost probleme reale s-ar fi renuntat de mult la cresterea emersa. Echinodorusii in mod special nu sunt plante dificile deci nu ezitati niciun moment.
Tropica a produs si Echinodorus ''Red special" tot emers.
Planta a venit etichetata si avea frunzele verzi si rounde.
Odata scoasa planta din ghiveci, curatata bine radacina de vata cu fertilizant nu mai aveti nicio grija. Asistati spectator la schimbare frunzelor care in cazul asta este foarte spectaculoasa pentru ca se ajunge de la culoarea verde la culoare maron roscat. De la frunze rotunde la cele cu margini ondulate samd.
Deci unde este problema

...unde este greutatea

. Ba mai mult plantele pleaca extrem de bine dezvoltate de la producator si de multe ori prima tija nici macar nu este meritul vostru

. Findca planta deja dezvoltata are in tija "programata in bagajul ei genetic" si va treziti cu surpriza placuta in acvariu.
Asa a fost cazul si la mine. Am avut o
tija la 3 saptaptamani dupa achizitionarea plantei....totusi nu era tija pe care o asteptam. Era verde inca iar puii nu se dezvoltau corespunzator.
Doar dupa schimbare completa a frunzelor care s-a facut pana in 2 luni am vazut ce inseamna tija de Red Special...alta culoare, practic cea mai rosie bucata din planta.
De 4 zile tot creste tija din fotografie iar cand o sa infloreasca am sa revin cu poze. Sunt sigur ca o sa am succes cu ea iar cei carora le-am promis sa fie linistiti nu i-am uitat
Asadar planta simpla dedicata atat incepatorilor cat si avansatilor pentru colectie.
Are 28 cm lungime si pe latime imi cam ocupa 25 de cm. Sa vedem caci asta este problema la toti hibrizii. Nu poti sa stii cu exactitate pana la maturizarea completa a plantei inaltimea finala . Tropica o da de 30, Kasselmann de 15-20 cm

.