Ei da. Nu contest ca produsul pe care l-ai gasit pe net bun. Acu reclama e sufletul comertului, normal ca daca iti vand un peste, o sa iti zic ca are tata campion

.
Acu revenind la ale noastre, hai sa o luam un pic pe ocolite, pentru ca si eu am avut mari indoieli ca luna ar lumina albastru, doar o vad pe cer si are spectru apropiat de alb (vizibil vorbind).
In 1823 , Johannes Purkinje a publicat un raport in care descrie schimbarile de intensitate relativa a undelor din spectrul vizibil (undele lungi vizibile adica spectrul rosu si undele scurte vizibile adica spectrul albastru) in functie de iluminarea ambientala. El a fost primul care a observat ca undele lungi (rosii) apar mai intense in conditii de iluminare puternica decat undele scurte (albastre), iar in conditii de ilumiare slaba, situatia se schimba - undele scurte sunt mai intense.
Asa se explica si faptul ca in ape, cu cat cobori mai adanc, spectrul luminos se schimba in albastru, defapt tot restul de unde (culori) pierd din intensitate, si nu le mai sesizam.
Acum nu te astepta ca lumina lunii sa fie monocroma, asa cum pretind aia in reclama lor, asa cum nici nu te astepta ca un led sa lumineze monocrom (adica o singura culoare, adica o singura lunigime de unda).
Luna reflecta lumina soarelui, care are tot spectrul vizibil de la 700nm (rosu) pana la 400nm violet, si o trimite catre pamant. Intensitatea luminii fiind mica, se pierd din lungimile lungi (rosu, galben, portocaliu ) si raman cele scurte (violet, albastru, verde). Deci ramane un spectru de culori totusi, chiar daca cea mai proeminenta dintre toate este cea albastra in jurul valorii de 450nm.
Cu privire la leduri, nici ledurile nu emit o singura lungime de unda, ele emit un spectru cuprins intre niste valori. De ex. un led verde tipic :
Graficul arata culoarea emisa in functie de intensitate pentru led. Varful este in jurul valorii de 565 nm, insa led-ul emite de fapt un spectru cuprins intre valorile 520 nm pana la 610 nm. Si daca iei jumatatea intensitatii, ca sa scazi din spectrul total lungimile de unda slab emise, tot obtii un spectru de aprox 30 nm latime (0.5 pe axa Y). Asta inseamna ca un led albastru lumineaza in general intre valorile 480-450nm. De aceea am zis sa se verifice sa arda albastru, pentru ca daca e albastru-violet se duce inspre 400nm, si nu e bine.
Pe langa acest fapt, ledul isi schimba usor spectrul in functie de temperatura (dupa cum vezi graficul este dat pentru o temp. de 25grade); si in functie de curentul de alimentare.
In ceea ce priveste intensitatea luminoasa de 5500 mcd, daca ai un acvariu foarte mare, probabil ai nevoie de asa luminozitate ca sa stabata coloana de apa (peste 1m zic eu). Daca ai un acvariu mai modest, nu ai nevoie de asa luminozitate. De ex. eu nu aprind ledul la intensitate maxima pentru ca daca il tin la intensitate maxima, deranjeaza pestii. Ori eu am led din "licurici".
Sper ca ti-am raspuns destul de coerent... daca mai ai intrebari la care o sa fiu in stare sa iti raspund, cu cea mai mare placere...