[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Mare problema cu scalarii la depunere  XML
Forum Index » Cichlidae
Author Message
angelinna
Junior member
[Avatar]

IP:

salutare tuturor

povestea incepe asa:erau odata ca niciodata 5 scalari intr-un bazin de 80L, asteptam sa se aleaga o pereche din ei, incepusera bataile, unul era marginalizat mai mereu, in fine, ma gandeam sa ii dau pe trei dintre ei dar am zis ca cel mai bine e sa astept sa vad eu perechea aleasa sa nu cumva sa dau pe vreunul din membrii viitorului cuplu.

astazi cand am venit acasa, cand ma uit, cel mai mic scalar, care s-a dovedit a fi scalarita, depunea de zor icre pe o buturuga de una singura. am stat sa vad ce se mai intampla, ea mai depunea cateva icre, mai manca alte cateva, in fine nu asta m-a ingrijorat. vreo 45 de minute cat am stat eu acolo sa ma uit, nici un alt scalar nu a venit sa isi depuna contributia la miracolul facerii peste icrele facute de ea. din cate am citit eu, asa ceva nu am mai intalnit. m-am gandit, poate ca nu are inca un partener, dar pe de alta parte, daca a depus, ma gandesc ca nu se apuca ea sa depuna asa de capul ei. ciudat. asadar: ce e de facut ?
a doua intrebare care ma framanta este cea cu "albitul icrelor". pentru ca astea pe care le depune ea sunt deja albe din prima secunda...

in fine .. chestia care m-a nedumerit a fost ca in timp ce ea depunea, ceilalti stateau in partea cealalta a bazinului si se ciupeau de corp unul pe celalt, unul o mai ciupea si pe ea, apoi ea il gonea pe altul... total balamuc

va rog, dati-va cu parerea despre ce se intampla si ce ar trebui sa fac, adevarul este ca nu ma astepam sa depuna pana nu ramaneau doi in acvariu si pana nu mai cresteau putin. va multumesc

bazin 80 L
substrat sera floredepot, pietris si nisip
plante: echinodorus, elodea, microsorium, cryptocorine, feriga, anubias, ceratopteris, valisneria, cldophora
lumina 10-12 ore pe zi
temp 25- 26 de grade
pesti : 5 scalari diamond
4 somni de sticla
2 ancistrusi foarte mici voalati
schimburi de apa 10% la 3 zile

please hlp :help:
[Yahoo!]
Radu Luchian
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Legat de albirea icrelor, ele se fac astfel deoarece nu sunt fecundate de catre nici un mascul, iar cel mai probabil femela a depus din nevoia de elimina icrele din corp (poate de aceea mai manca cateva); am auzit de un caz in care femela nu depunea fiindca nu o lasa masculul (avea deja o ponta eclozata) si s-a umflat serios si a avut probleme.

Sunt cam multi scalari in acel volum de apa, chiar si pana se alege o pereche, sa nu se lase cu fatalitati... Nu stiu ce sa zic, mai asteptam opinii...
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Sicmar
Junior member

IP:

Un comportament atipic pe care nu-l pot explica decat prin conditiile de stres ale suprapopularii. Si totusi ... am avut candva (cand nu prea stiam de suprapopulare, stres, etc) 8 scalari care, pe nesimtite, s-au maturizat in conditiile unui acvariu de 100 l; s-au ales 2 perechi care au depus si icre. Ar mai ramane ghinionul de-a avea doar femele in acvariu sau masculi existenti sunt neviabili (poate inca juveniili), cumulat cu conditiile de stres.
[Email] [Yahoo!]
angelinna
Junior member
[Avatar]

IP:

ce sa zic... imi dau si eu seama ca e cam suprapopulat cu 5, dar efectiv nu stiu cum sa dau din ei pana nu se alege perechea. ma gandesc ca poate dau tocmai masculul cu care vroia sa se aleaga femela care a depus si ii las eu unul ales de mine pe care ea nu il va accepta. nu stiu ce sa zic. si nu stiu cum sa fac sa se aleaga mai repede.

in ceea ce priveste icrele, nelamurirea mea continua. ce culoare au icrele viabile, inainte sa se "albeasca" ? nu sunt cumva tot o nuanta de alb translucid ? asa erau icrele pe care le-am vazut eu ieri in bazin

si acum, o chestie care mi-a venit in minte: este posibil sa fi stimulat eu fara sa vreau depunerea prin ridicarea temperaturii apei si hranirea cateva zile cu tubi ? m-am gandit ca ar putea fi o explicatie....

multumesc oricum celor care mi-au raspuns.. oricum vestea proasta e ca aseara cand am venit nu mai erau icrele dar raspunsurile sunt in continuare binevenite ca sa stiu ce sa fac pe viitor. tnx
[Yahoo!]
Radu Luchian
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Icrele fertilizate sunt translucide, iar cele nefertilizate se inalbesc, devenind complet opace (daca pe cele albe nu le mananca parintii - cum ar trebui - atunci trebuiesc scose din acvariu deoarece se descompun si pun in pericol restul depunerii).

In imaginea de mai jos se observa exact icrele albe (nefertilizate) si icrele 'normale'. Este totusi posibil ca si cele care par 'normale' sa fie nefertilizate, dar de obicei, daca asa este cazul, ele se vor inalbi in aprox 1 zi.

image

Cred ca de aceea a depus, din cauza cresterii de temperatura, a fost stimulata.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
diskusfun
Member
[Avatar]

IP:

femelele se maturizeaza mai rapid...
pot fi si masculi intre ceilalti , dar mai trebuie sa se maturizeze...
din cite inteleg,este cumva prima depunere?...
daca da, nu-ti fa probleme...
sigur ca schimburile de apa, ridicarea sau scaderea temperaturii , dupa caz, hranirea cu hrana vie stimuleaza depunerea...
nu-ti ramine decit sa astepti sa se formeze o pereche, bazinul este de ajuns pt ei...dar daca vrei pui, ai grija noaptea cu ancistrusii....s-ar putea sa dea iama in pui , dar nu acum cind sunt foarte mici , ci cind vor mai creste...

The road to happiness lies in two simple principles:
Find what it is that interests you and that you can do well, and when you find it, put your whole soul into it - every bit of energy you have.
[Email] [WWW]
angelinna
Junior member
[Avatar]

IP:

sunt foarte ingrijorata, lucrurile se agraveaza.

din ce credeam ca dupa ce o sa depuna femela mica lucrurile or sa se linisteasca, astazi, o alta femela (cu burta plina de icre, cu papila genitala foarte evidenta, la fel ca la cealalta femela cand a depus alaltaieri) se pregateste sa depuna insa ma ingrijoreaza foarte multe deoarece e extrem de violenta, agresiva cu toti ceilalti, am stat si am urmarit, nu e unul pe care sa nu il bata. este foarte foarte rea si luptele nu se opresc nici un moment. ii hartuieste in continuu foarte rau pe toti. mi-e frica sa nu omoare pe vreunul, nu stiu ce sa zic. parca e nebuna, face miscari foarte bruste si musca foarte tare. toti ceilalti nu mai au pe unde sa se ascunda, se duce dupa ei peste tot. nu stiu cum o sa se aleaga perechea in conditiile astea cand nici macar la depunere nu se intelege cu un mascul.

va rog sfatuiti-ma ce sa fac, i-am ingrijit de cand erau mici si nu vreau sa se omoare acum intre ei. help
[Yahoo!]
horia_ch
Junior member
[Avatar]

IP:

Parerea mea de incepator: sunt prea multi in acvariul acela mic (au mai spus si altii acelasi lucru). Luptele vor continua pana ce se va "regla" densitatea... intr-un fel sau altul. :scrima: Cu regret, sfatul este sa reglezi tu densitatea. Asta presupune un acvariu de multiplu de 100 (300 l ar fi numai bun, cred... Tinand cont ca nu sunt singurii locatari/). Partea buna ar fi ca nu va mai trebui sa renunti la cei care nu vor forma pereche.
[Email] [Yahoo!]
angelinna
Junior member
[Avatar]

IP:

@horia_ch: la solutia data de tine iti dai seama ca m-am gandit si eu, insa tocmai din motivul ca ea este neviabila m-am hotarat sa cer sfaturi pe forum unor oameni care se pricep mai bine decat mine la astfel de lucruri. deci cade din start.

nu stiu insa cum se va forma perechea. am depistat pana acum, din 5 bucati, cele doua femele care au depus pana acum (una acum trei zile si alta astazi). sper ca ceilalti trei sa fie masculi.

credeti ca daca scot una din femele va fi mai usor ca cea ramasa se se aleaga cu un mascul sau risc sa stric o viitoare pereche scotand poate femela care se va cupla cu unul dintre masculi ? adica ar fi bine sa las o singura femela si sa vedem cine o alege? sau dimpotriva sa ii las pe toti impreuna pana se alege o pereche?

de la pranz si pana acum lucrurile sau mai calmat parca, femela a depus, nu am vazut daca a fecundat cineva icrele, era o frunza plina. acum cand m-am intors, scenariul se repeta, icrele nu mai sunt dar ... surpriza! au scapat patru-cinci bobite pe care nu le-au vazut. una din ele s-a albit dar restul sunt ok. o sa se scot cu grija sa le pun in alt bazin. daca nu se albesc, inseamna ca sunt fecundate, deci exista un mascul bun, deci cat de curand se vor alege. daca se albesc toate cele ramse inseamna ca mai e de asteptat pana cand se vor maturiza si barbatii din acvariul asta !

va multumesc ca aveti rabdare si va mai tin la curent cu rationamentele mele de tanar acvarist!
[Yahoo!]
Radu Luchian
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Eu unul nu cred ca ai sanse sa scoti ceva din acele 'bobite' ramase. Oricum, pe viitor, cand scoti icrele din apa sa nu faca contact cu aerul, si sa le pui intr-un vas cu aceeasi apa din acvariu si cu o piatra de aer conectata la o pompa, destul cat sa faca ceva curent de apa. Dar chestia cu scosul icrelor se face numai si numai dupa ce au fost fecundate, ca de nu.... ce rost mai are sa te 'uzi pe mana'.

Propun sa dai o femela, pastrezi pe cea mai dezvoltata, si apoi analizez ceilalti 3 (care nu stii ce sex au). Uita-te la frunte, daca femala a depus, atunci ar trebui si masculilor sa li se fi fisurat fruntea, de ajuns cat sa se deosebeasca de femela. Asta daca sunt cu totii de caeeasi varsta. Observ ca ii urmaresti cu atentie, vezi dsaca nu cumva sunt totusi masculi, trebuie sa fie ceva semne la urma urmei.

[Email] [WWW] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

angelinna wrote:@horia_ch: la solutia data de tine iti dai seama ca m-am gandit si eu, insa tocmai din motivul ca ea este neviabila m-am hotarat sa cer sfaturi pe forum unor oameni care se pricep mai bine decat mine la astfel de lucruri. deci cade din start.
Greseala ta a fost cind ai bagat 5 scalari in 80 litri. Spatiu' e prea mic, mult mai mic decit spatiu' interzis din juru' depunerii - spatiu in care n-are voie sa intre nimeni. Aici nu poti negoacia cu scalarii, nu te poate ajuta nimeni, indiferent cita experienta are. Daca lasi toti pestii acolo sint mari sanse se lase cu victime. Agresivitatea creste si scade in valuri . Uneori se mai linistesc, alteori o iau razna. Si daca nu esti acasa sa iei masuri, poti avea surprize .

Iti sugerez sa-i scoti de acolo pe cei mai vulnerabili. Exista riscu' sa strici o eventuala viitoare pereche, da' nu cred ca ai de ales - acvariu' e mult prea mic pentru 5 scalari maturi.

Poze: smilie ... Poze cu plante
angelinna
Junior member
[Avatar]

IP:

ok. o sa scot azi o femela, aia micuta care a depus prima si pe Codita pe care toata lumea il bate si care sta cel mai mult pitit dupa filtru care nu stiu daca e baiat sau fata, dar asa e cel mai bine, m-am speriat iari cand am vazut atata violenta :ap: . va ramane o a doua femela impreuna cu alti doi care sper sa fie baieti (btw aveau si ei o papila genitala insa muult mai mica ieri, asa ca un solzisor mic) si poate se va alege in sfarsit perechea din ei.

cu icrele, desi ceva imi spunea ca o sa rup degeaba echinodorusul ala pe care depusesera care mai avea doar trei bobite pe el, am zis ca totusi trebuie sa incerc si am pus o nascatoare care pluteste prin bazin si frunza cu icre am pus-o in ea cu o bucatica de plumb. pana acum cei trei supravietuitori nu s-au albit
[Yahoo!]
dinu
Member

IP:

Mai bine opresti cele doua femele ca sti sigur ce sunt iar ceilalti trei ii dai sau ii schimbi cu un scalar mascul la sigur.Iar din trei bucati trebuie sa iasa ceva.
Radu Luchian
Membru de baza
[Avatar]

IP:

dinu wrote:Mai bine opresti cele doua femele ca sti sigur ce sunt iar ceilalti trei ii dai sau ii schimbi cu un scalar mascul la sigur.Iar din trei bucati trebuie sa iasa ceva.

Cel mai bine!
[Email] [WWW] [Yahoo!]
angelinna
Junior member
[Avatar]

IP:

sigur in cei trei o sa fie cel putin un mascul, cred ca l-am si depistat, nu vreau sa raman cu cele doua femele si sa caut de la cineva pentru ca nu cred ca voi gasi in timp util un mascul matur, de varsta lor, diamant cu ochi rosu.

multumesc tuturor pt sfaturi. cele trei icre sunt bine, in nascatoare.

va mai povestesc
[Yahoo!]
Radu Luchian
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Red eye diamond?

Putem vedea o poja ceva? :-P
[Email] [WWW] [Yahoo!]
angelinna
Junior member
[Avatar]

IP:

sigur, cand se repara galeria, cu mare placere. nu pot sa fac upload sunt foarte mandra de ei
[Yahoo!]
angelinna
Junior member
[Avatar]

IP:

din pacate revin cu vesti foarte proaste ... nu stiu daca postez bine aici, sau ar fi trebuit sa deschid un topic nou dar totusi e vorba de aceiasi pesti, acelasi bazin, aceleasi conditii.

din cele doua femele pe care le depistasem pana acum pt ca au depus amandoua, una s-a imbolnavit foarte tare. din calculele mele era cam timpul ca ea sa depuna din nou (avea doua saptamani de la depunerea anterioara) abdomenul umflat la fel ca data trecuta insa a inceput sa fie din ce in ce mai retrasa, sa nu mai vina la mancare, lucru care nu s-a intamplat pana acum niciodata cu niciunul dintre scalari oricat de certati ar fi fost intre ei.

cand am vazut situatia, m-am uitat bine la ea, sa vad daca nu are un semn de boala ceva... dar nimic. nu are nimic pe corp sau pe aripioare, ochii sunt in regula, membranele, solzii, totul arata normal... atunci m-am gandit ca poate cealalta femela s-a impus si a fost mai teritoriala decat ea si acum nu o lasa sa depuna. atunci am luat acvariul de carantina de zece litri (si ea e mica oricum, nu imi fac probleme de spatiu, saraca nu are decat vreo 4 cm corpul), am pus in el apa din acvariul mare, i-am pus pietris si un echinodorus mare gandindu-ma sa ii creez un loc linistit unde sa poata depune icrele sa scape de ele. problema e ca nu depune, nu mai mananca nimic, sta retrasa intr-un colt langa incalzitor. am citit acum de chestia cu pietrificatul icrelor in burta care m-a intristat foarte tare. 90% cred ca asta e. credeti ca are rost sa ii pun un mascul cu ea in acvariul de carantina poate in prezenta lui sa poata sa elimine icrele ? sau ca daca oricum e sortita pieirii sa incerc sa ii dau un medicament poate poate tousi are o boala care va raspunde la tratament.

daca sunteti de parere ca nu trebuia deschis aici rog un administrator sa mute acest topic si va rog pe toti care il vedeti sa ma ajutati cu sfaturi, pareri, orice. multumesc mult
[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

angelinna wrote:avea doua saptamani de la depunerea anterioara
.......
am citit acum de chestia cu pietrificatul icrelor in burta care m-a intristat foarte tare. 90% cred ca asta e
Nu s-au pietrificat icrele. Intervalu' de doua saptamini de la precedenta depunere e prea mic.

Cred ca are altceva: fie vreo ocluzie - cel mai probabil (parca sulfatu' de magneziu e de ajutor in cazu' asta ), fie probleme cauzate de viermi intestinali.

Poze: smilie ... Poze cu plante
angelinna
Junior member
[Avatar]

IP:

as fi foarte fericita sa fie asta, pentru ca ar insemna ca problema are o rezolvare. chiar nu are nimic altceva in afara de un abdomen foarte umflat, as fi facut o poza sa va arat dar galeria nu suporta uploaduri.

ma interesez acum despre tratamentul cu sulfat de magneziu desi cred ca imi va fi greu sa fac rost de asa ceva. daca stiti vreun medicament sau substanta care sa fie de folos si sa se si gaseasca v-as fi foarte recunoscatare.

tnx
[Yahoo!]

Forum Index » Cichlidae
Go to: