[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Astronotus ocellatus  XML
Forum Index » Cichlidae
Author Message
vlad&raluca
Junior member
[Avatar]

IP:

Salutari tuturor!

De ceva timp am observat schimbari in comportamentul astronotusilor nostri...sapaturi frenetice in substrat, o mai mare agresivitate si agitatie. Nu am luat in seama comportamentul lor intrucat am renuntat de ceva timp la speranta unor depuneri. Mentionez ca pestii au varsta de aproximativ 2 ani, timp in care au depus o singura data in urma cu mai putin de un an, in timp ce imparteau acvariul cu un alt oscar. Dupa depunere am renuntat la al treilea exemplar in speranta ca s-a format o pereche si ca urmeaza alte depuneri.In entuziasmul de atunci identificasem, poate eronat, masculul si femela prin diferentele (destul de subtile recunosc) dintre papilele sexuale.
De atunci insa...liniste. Timp de 1 an absolut nimic, desi observam periodic "ritualul" specific imperecherii.
Ieri insa, bucurie si mirare maxima cand am gasit perechea ingrijind ...fundalul din polistiren pe care erau imprastiate, intr-un echilibru contrar legilor gravitatiei un manunchi de icre.Bineinteles ca fecundarea era imposibila icrele fiind asezate pe plan vertical, insa oricum pana seara au disparut fiind mancate de unul dintre pesti.
Nu am elucidat inca misterul si potrivit tuturor celor scrise pe acest forum oscarii depun pe suprafata plana pe o piatra sau sapa nisipul pana la sticla.Deasemeni locul ales nu le permite foarte multa libertate de miscare fiind sub 2 mopani asezati de noi in aceasta pozitie intrucat am remarcat ca le plac locurile mai ferite...practic acolo dorm.
Am atasat cateva poze cu icrele si in galerie si venim cu intrebarea: Acesta este un comportament firesc sau o masura disperata in lipsa unei suprafete plane?

Acvariu Astronotus Ocellatus
[Email]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

E semnul disperat prin care pestii va cer sa le oferiti o PSI ... adicatelea, o Piatra Sacra a Icrelor ...

PS : ... atentie, depunerea nu garanteaza ca cei 2 pesti sunt mascul si femela ... pot fi 2 femele mature dpdv sexual ... trebuie urmariti cu atentie in momentul in care depun icrele, ca sa le puteti vedea bine papilele genitale ...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
vlad&raluca
Junior member
[Avatar]

IP:

Din pacate nu am fost martori la depunerea efectiva. Cred ca s-a petrecut candva in timpul noptii sau foarte dimineata.
Suntem constienti ca este posibil ca pestii sa aiba acelasi sex desi am observat ca exista o diferenta intre papile. Am recitit si aticolul de inceput si dupa explicatiile si pozele de acolo par sa se incadreze si sa fie mascul si femela...
Daca ar fi sa presupunem ca sunt pereche este vreo explicatie care ar putea justifica depuneri atat de rare?

Am reusit in ziua depunerii sa facem cateva poze cu papilele pestilor si o sa incerc sa le postez diseara desi sunt un pic neclare. Poate ne ajutati cu o identificare. :-)

PSI-ul sta undeva la naftalina...o sa o punem cat de curand in bazin!

[Email]
vlad&raluca
Junior member
[Avatar]

IP:

Am atasat un link spre cateva imagini cu papilele sexuale ale celor doi pesti in ziua depunerii. Pestele care a depus este cel varietatea albino.
Poate ne puteti ajuta cu o parere. Multumim.

http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?pos=-7044

[Email]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

... dragilor, pestii aceia sunt pereche, felicitari ! ... iar femela aceea parca e "reincarnarea" lui Delilah ...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Ben
Junior member
[Avatar]

IP:

stie cineva unde pot gasi/cumpara 8-10 pui mici de oscar, de preferat pe negru?

Thx!
[Email] [Yahoo!]
vlad&raluca
Junior member
[Avatar]

IP:

dragilor, pestii aceia sunt pereche, felicitari !

Mersi de reply Koala !! Asta da veste!
Incercam zilele astea sa ma obisnuiesc cu gandul ca-s femele amandoua :jumpers:

Ieri am bagat si PSI....si...asteptam!!!

iar femela aceea parca e "reincarnarea" lui Delilah

Doar e fata mamii'

[Email]
vlad&raluca
Junior member
[Avatar]

IP:

Povestea continua...
De 1 mai cand mai toata lumea se bucura de zile libere astronotusii nostrii munceau de zor curatand piatra nou adusa in acvariu si mutand nisipul de colo colo cu o agresivitate iesita din comun. iar seara ..forfoteala maxima, ne-au bucurat cu o noua depunere.
Am inceput deja sa suspectez ca pestii astia devin maestii in depunerea pe ascuns pt ca de fiecare data, desi eram liberi, ne-am trezit direct cu piatra (respectiv decorul ) pline de icre fara sa vedem momentul mult asteptat.
De data asta au ingrijit icrele cu mai mare simt al raspunderii ambii parinti, fata de data trecuta cand veneau la mancare daca ma apropiam de acvariu...Acum practic de abia s-au miscat de langa piatra timp de 2-3 zile dupa care icrele au disparut la fel de misterios ca si prima data in timpul noptii. ...... I-o fi razbit foamea ca nu mai mancasera de ceva timp sau....sa zicem lipsa de experienta ...poate data viitoaree...

Am adaugat ceva poze ca doar a devenit indeleticirea noastra preferata

http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?pos=-7119

PS. Pestii vostrii cum o mai duc ca nu se mai aude nimic pe forum ???
.....De cand Koala ne-a "tradat" :jajaja: schimband pe africani e taaare liniste..Sper sa nu se fi mutat o data cu el si suflul topicului

[Email]
Manuelita
Member

IP:

Felicitari Vlad si Raluca pentru perseverenta si rabdare. Mi-am cumparat si eu in aceeasi perioada cu voi, d ela acelasi vanzator din Obor 4 oscari, insa am renuntat dupa mai putin de un an. Am renuntat pentru ca acum ceva ani am avut un astronotus cu o personalitate foarte puternica, de care ne-am atasat foarte mult si care a murit din pacate (am lipsit 3 ;uni din tara si parintii nu au avut grija corespunzator de el), iar oscarii noi nu ne-am mai atasat la fel de tare, mi s-au parut prea ne-oscari ca si cmportament.
Imi doresc sa pun din nou pe picioare acvariul (1,5 x 0.5 x 0.5) si oscilez intre oscar si ...2 pui de cega de la Hornbach (am iaz de gradina in curte pentru cand vor depasi 30 cm...
kinderu
Member
[Avatar]

IP:

Am citit cu atentie tot ce sa scris aici despre oscari ,si sincer suna ca o poveste frumoasa.......va felicit pentru ca la acest moment este cam ceea mai completa "lucrare"care se gaseste pe net in limba romana referitoare la acesti pesti minunati......un singur lucru ma nedumireste :de ce nu mai aveti aceeasi cursivitate in mesaje?incaodata felicitari si cu siguranta o sa am nevoie de ajutorul vostru.....

Poze Africani

Viata a inceput in apa!
kinderu
Member
[Avatar]

IP:

Sunt fericitul "tatic"al celor 4oscari ai mei 2 albino si 2 clasici(cred)deocamdata de abia am reusit dupa foarte mari cautari sa gasesc la bv acesti pesti si sunt foarte bucuros.Deocamdata le-am amenajat un spatiu cam micut dar primitor intr-un juwel de 54 de l (stiu ca e mic-pesti am 5-6 cm)dar e provizoriu ,intr-o luna e gata bazinul pt ei de 200l si pana acum tot ce am spus a fost frumos......acum apar probeleme....din ce am citit in ceea ce a-ti scris mai devreme unii dintre voi ca a-ti avut probleme de acomodare cu pestii in bazin,si la mine e cam la fel,eu cred ca nu sunt satisfacuti de calitatea apei,fac schimburi de apa destul de des la 2 zile avand in vedere ca e un bazin semi ciclat ,mancare ce sa spun manaca(rame stik-suri pt ciclide,inima de vita),dar mai tot timpul stau pititi intre pietre,mai pe o parte pe nisip,temp apei 25,am observat dupa schimbul de apa o anume agitatie in sensul bun a pestilor dupa care iar monotonie,am avut pana acum in bazin o buturuga mai veche de-a mea care o am de vreo 5 ani si a stat o perioada in apa,dupa care pauza si tot asa acum am vazut ca a facut un fel de mazga pe ea oare de la ea sa fie acest "disconfort"?

Poze Africani

Viata a inceput in apa!
kinderu
Member
[Avatar]

IP:

Situatia se agraveaza dar doar pt doi dintre cei 4 locatari si ma refer la cei doi albino care au si aparut mai taziu in acavriu,unul dintre ei inoata prost si parca e "baut"celalalt a participat la sesiunea de rame....ceilalti doi ii bat si ii alearga pe cei doi albino care dau semne mari de disconfort,buturuga a "plecat"au ramas nisip pietre de rau si atat...am ridicat temperetura de la 25 la 28 de grade...sa vad ce se intampla.....

Poze Africani

Viata a inceput in apa!
vlad&raluca
Junior member
[Avatar]

IP:

Bine ai venit kinderux!

Ma bucur ca se ingroasa din nou randurile pasionatilor de oscari!

Te sfatuiesc sa faci niste teste ale apei pentru a vedea daca de aici vine problema ta; desi sunt convinsa ca in Brasov apa este mai "curata" decat in Bucuresti nu cred ca iti va strica.
Problema pestilor timizi am avut-o si noi la inceput. Raspunsurile la toate intrebarile tale le vei gasi tot aici in acest topic si mai ales in partea sa de inceput scrisa de Koala.
Cred ca pestii tai sunt stresati ori de amenajarile din acvariu sau lumina prea puternica, ori de o schimbare foarte brusca, fara o acomodare facuta corect, dintr-un bazin in altul cu conditii foarte diferite.
Noi cand am cumparat pestii au stat ascunsi vreo 2 saptamani si au mancat f putin fiind speriati de rame( probabil nu mai mancasera niciodata). Manuelita , care e foarte posibil sa fi cumparat pestii de la acelasi vanzator chiar a pierdut un peste.
Te sfatuiesc sa ai putina rabdare si sa nu te alarmezi ca pestii se lupta intre ei , sunt destul de agresivi si acum probabil isi stabilesc ierarhia in acvariu (vei asista la lupte si mai grele dar te asigur ca nu vei avea victime ). Noi am mai adus doi pesti dupa un an intr-un acvariu de 4 si s-au acomodat in timp. Nu te astepta insa ca luptele sa dispara complet. Chiar si perechea noastra formata liber se mai certa din cand in cand . :-)
Iti urez succes!

[Email]
kinderu
Member
[Avatar]

IP:

Multumesc,pentru sfaturi am masurat PH din apa si se invarte pe undeva pe la 7,5 .Cei doi pesti clasici sunt mult mai activi si ii bat rau pe cei doi albino dintre care unu nu a mancat nimik si celalalt foarte putin.Ma ingrijoreaza ca unul dintre cei doi albino chiar nu da nici un semna de revenire si sta tot timpul ascuns.....fac demersuri sa grabesc confectionarea celuilalt bazin mai mare.........inima de vita e agreata de cei doi clasici ceilalti nu au "prins"nimik.........am luat apa de la un izvor potabil de pe dealul Tampa de aici din brasov care am auzit ca e mai dura si o sa schimb cam 10 l sa vad reactia pestilor.....

Poze Africani

Viata a inceput in apa!
kinderu
Member
[Avatar]

IP:

Buna seara din nou,acum sunt mai relaxat decat eram asera pentru ca in timp ce va scriu aceste randuri TOTI cei 4 oscari ai mei participa cu spectacol la o sesiune de granule pentru ciclide.Cei doi albino sunt mai"cu capul plecat"dar macar participa.Am grabit putin confectionare celuilalt bazin pentru ei cred ca voi ramane la dimensiunile 125x45x40.
Cat despre mentorul nostru(cel putin al meu este)Koala,cred ca am inteles de ce nu mai participa activ la acest topic, am descopertit ca are "pe altcineva"niste AFRICANI am auzit si nu ii mai plac asa de mult BRAZILIENII nostri care fie vorba intre noi ii cam bat la pe adoratii lui dar asta este ,eu cred ca in adancul sufetului lui o parte este si va fi ocupata totdeauna de "perechea blonda" ... Samson & Delilah ... "
Te salutam koala si te asteptam sa ne mai impartasesti din cunostintele tale.....

Poze Africani

Viata a inceput in apa!
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

ii cam bat la pe adoratii lui

N-am priceput? La ce bat brazilienii pe africani? La forta fizica? La aspect? La culori?La....ce-i fi vrut sa zici? Ca eu chiar am, si ciclide africane si americane, dar balanta inclina net catre africani....cel cu brazilieni, desi e un rio 300, e mereu sub sabie...to be or not to be un Tanganika...care imi lipseste
Scuze de offtopic.
[Email]
kinderu
Member
[Avatar]

IP:

Prin "brazilieni"ma refeream la tara de origine a pestilor "Astronotus ocellatus"adica apele Americii Centrale si de Sud (Brazilia, Peru) pestii despre care koala a scris atatea lucruri interesante in acest topic.Scuze daca m-am exprimat gresit sau daca am jignit pe cineva.Sunt convins ca si ciclidele afriane care ii populeaza acum acvariul lui koala sunt la fel de interesante ca si fosti sai pesti Astronotus ocellatus.
Numai de bine....sa auzim.....

Poze Africani

Viata a inceput in apa!
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Ei, sa fim seriosi, nu e nimeni jignit. Doar nu am inteles sensu, atat. Ca de placut, si mie imi plac oscarii, insa din cauza dimensiunilor si agresivitatii nu prea se pot tine multe exemplare intr-un bazin, asa....de 300-400 litri. Din cauza asta si nu numai prefer africanii.
Numai bine si tie
[Email]
vlad&raluca
Junior member
[Avatar]

IP:

Buna seara din nou,acum sunt mai relaxat decat eram asera pentru ca in timp ce va scriu aceste randuri TOTI cei 4 oscari ai mei participa cu spectacol la o sesiune de granule pentru ciclide.Cei doi albino sunt mai"cu capul plecat"dar macar participa.Am grabit putin confectionare celuilalt bazin pentru ei cred ca voi ramane la dimensiunile 125x45x40.

kinderux,

Ma bucur pentru imbuntatirile din acvariul tau, totusi trebuie sa iei in considerare si faptul ca pestii tai nu vor putea manca la infinit granule pt ca cresc destul de repede si nu le vor mai putea inghiti si sa incerci sa-i faci sa prinda si gustul imimii de vita (se gasesc pe forum diverse retete de preparare) si/sau a ramelor ce sunt f hranitoare pt ei.

In legatura cu bazinul tau , banuiesc ca 120 cm reprezinta lungimea, 45 adancimea si 40 inaltimea, care (inaltime) mi se pare cam micuta. Te sfatuiesc sa te gandesti la un 50-60 cm daca planuiesti sa cresti acesti pesti mult timp de acum in colo pentru ca vei vedea ca la maturitate pot atinge 30-35 cm lungime si au si o anumita robustete si greutate. Adancimea de 45 cm este ok daca nu iei in consideratie un decor din polistiren care iti mai ocupa si el destul spatiu (vezi pozele din semnatura).Daca vei lua in calcul de la inceput toate aceste lucruri inclusiv cum vrei sa iti arate decorul, cum se va face filtrarea, cati pesti doresti sa ai in final in acvariu, sunt sigura ca nu vei avea batai de cap in timp. Poti sa arunci un ochi si la http://www.acvariu.ro/forum/viewforum.php?f=23.
Iti urez succes si e mai bine sa nu grabesti lucrurile decat sa regreti mai tarziu.
Numai bine!

[Email]
kinderu
Member
[Avatar]

IP:

Din dieta oscarilor mei nu lipseste inima de vita si deocamdata si ramele,doar ca din cand in cand primesc si mancare sub forma de stick pt ciclide de la JBL -NOVO STICK M si NOVO RIFT ,pe care o consuma cu placere si care a fost hrana cu care erau obisnuiti inainte sa intre in "custodia"mea.Acum cresc vaznd cu ochii si in continuare cei 2 clasici ii terorizeaza pe cei 2 albino....eu sper sa semneze un tratat de pace intr-o buna zi.....Va multumesc pentru sfaturi si le astept in continuare.Ca si intrebare cat o sa ii mai pot"chinuii"in acavriul asta mic ?maxim eu sper ca intr-o luna sa rezolv cu acvariul mare,o sa ii afecteze cumva daca o sa ii mai tin o luna in acvariu acesta?acum sunt cam la 6 cm?
Sa auzim numai de bine...

Poze Africani

Viata a inceput in apa!

Forum Index » Cichlidae
Go to: