[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Un nou inceput  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Uite aici un articol despre Amano shrimps : http://www.acvariu.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=51&Itemid=29 in cazul in care esti interesat.
dantes
Junior member

Joined: 15/09/2008 09:04:07
Messages: 31
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Va multumesc mult de tot si de sfaturi si scuze daca mi-am iesit din fire.

Acum pe moment vad ca toti sunt voiosi, nu-mi place ca acum la a 3-a zi le-am dat sa haleasca la toti pestii iar ai naibii molly le-a luat-o inainte si la rasbora si la neoni, dar dupa mancarea normala vad ca s-au apucat iar de alge...cred ca totusi e alegerea excelenta ptr. aceste alge.

Referitor la valorile apei mele se pare ca nu prea e prielnica neonilor dpdv al ph-ului dar lucrurile nu vor sta asa. Peste fix 2 sapt. sper sa incep aditia de co2 si sa mentin un ph pe la 6,5 maxim 7 (cu controller).

Acuma, despre amano vad ca ei fac treaba buna, insa am mai intrebat in stanga in dreapta si se pare ca se inmultesc bine de tot si trebuie procedat cu atentie cu ei, dar pot inlocui si pe molly si pe cory... E de retinut si de studiat. Sper sa scap cat mai repede de alge...
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

dantes wrote:Sper sa scap cat mai repede de alge...

Vei scapa! :-) Acvariul este probabil inca in faza de ciclare. Cu totii cred ca ne-am confruntat mai mult sau mai putin cu tot soiul de alge, asa ca nu dispera. Incearca sa faci schimburi regulate de apa si sa mentii curatenia in bazin.
de_mmonic
Junior member

Joined: 22/10/2008 19:19:22
Messages: 8
Location: iasi
IP:
Offline

daca incerci cu sae ai grija sa nu-i inveti puturosi (sa nu prinda de mancarea care le-o dai celorlati pesti) lasai mai flamanzi am prieteni care dupa 3 zile au inceput sae sa pape din alge.aprob @dolly schimburi dese cu apa tinuta macat 48 ore si ai grija la lumina fertilizare lichida cat si cea solida sa fie o proportie egala si lumina max 10 ore pe zi (ti-as sugera la pranz 3 ore de pauza)
Sesmar
POKEMBER
[Avatar]

Joined: 07/10/2007 09:32:07
Messages: 509
Location: Insulele Virgine, Inteligente si Devreme Acasa
IP:
Offline

Doar schimburile de apa nu ajuta prea mult in cazul acestor alge - fuzz algae. Nici SAE, nici amano nici mama tuturor crevetilor nu vor ajuta prea mult atata timp cat in acvariu este un asemenea dezechilibru.
In primul rand : mergi si cumpara o cutie cu seven balls de la JBL si un tub cu ferrotabs tot de la JBL. Asta pentru ca nu ai niciun fel de fertilizare in substrat. La radacinile tuturor plantelor ingropi cat mai adanc cate o pastila de ferrotabs si o bila sevenballs ( sau jumate de bila daca planta nu-i prea mare). Acest surogat de fertilizare pe care ti-l recomand este destul de rapid ca efecte si am tinut cont si de pret. Binenteles ca poti alege si altfel de produse mai scumpe si mai bune...dupla, dennerle....ada, elos
In al doilea rand : zilnic schimbi cate 15 litri de apa direct de la robinet ( numai de pe teava de apa rece) cu sifonare constiincioasa a substratului. De ce direct? Deoarece apa contine clor insa intr-o concentratie destul de mica si nu afecteaza plantele sau pestii in schimb afecteaza algele. Apoi apa din bucuresti are cam 5 ppm NO3 si iarasi ajuta plantele. Si mai are si altele...
In al treilea rand : lumina o tii maxim 2 ore dimineata si doua ore seara. De fapt pentru inceput, fiind vorba de fuzz, doua trei zile poti s-o tii stinsa complet...si nu dai nimic de mancare la pesti. Dar nimic in aceste doua trei zile. Apoi reincepi sa luminezi bazinul progresiv cu simt de raspundere crescand treptat perioada de iluminare.
In al patrulea rand si cel mai important : CO2....fa neaparat o bomba de co2 daca nu ai alta posibilitate.

Fertilizarea lichida trebuie sa lipseasca inca vreo doua saptamani din momentul in care bagi in substrat ce ti-am spus si de cand apare co2-ul.

865
[Yahoo!]
dantes
Junior member

Joined: 15/09/2008 09:04:07
Messages: 31
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ca substrat am JBL Aquabasis Plus, ca fertilizare lichida JBL Feropol o data pe sapt (dupa cum scrie la cartulie) urmeaza sa iau si Feropol 24 si sa vad de 7 balls ....
Momentan CO2 bag doar de la un JBL Optimat, dar care nu prea face fata. Au pornit plantele destul de bine dupa ce am pus co2 dar parca mai trebuie...
Lumina e data de 2 tuburi sylvania daylight t8 de 30W bucata si am cam 0,4W/l si am 8 ore de lumina cu pauza intre 14-18...
Cu schimburile de apa, momentan la sapt. insa acum imi confectionez un robinet ptr. alimentare directa si sa vad si cu o scurgere... si atunci voi face f. rapid schimburi de apa si voi face chiar zilnic.

In 2 sapt bag co2 cum trebuie, ptr. ca momentan tre sa plec si atunci pot sa ma duc sa cumpar ce trebuie inclusiv ph controler...

Acvariul a trecut de ciclare, deja e in picioare de o luna jumate sau pe acolo, ca apa parametrii sunt ok, ca nutrienti habarnam ca nu am luat inca si nu ma indur inca sa dau bani pe o mie si una de teste unde un singur test e minim 20 lei ...

Un UV de 9w ar ajuta ? Merita asa ceva?
Referitor la difuzarea co2-ului in apa cum e mai bine? Ceramica, reactor in apa sau pe returul filtrului extern confectionat un reactor ca in metodele descrise si pe forum?
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

dantes wrote:Momentan CO2 bag doar de la un JBL Optimat, dar care nu prea face fata.
Nu cumva Tetra Optimat ?


dantes wrote:Lumina e data de 2 tuburi sylvania daylight t8 de 30W bucata
Sper ca nu e daylightu' ala penal de luminat in bucatarie sau baie ? Ala cu lumina alba de 6.500 K si ICR de 70 ....... Daca am ghicit, e obligatoriu sa le schimbi cu ceva pentru plante : Osram Fluora, Sylvania Grolux, Sera Plant Color .......


dantes wrote:Un UV de 9w ar ajuta ? Merita asa ceva?
Categoric merita . Nu face minuni, da' te ajuta mult impotriva algelor alaturi de alte metode: pesti mincatori de alge, creveti, lumina de calitate, fertilizare corecta, plante sanatoase, curatire manuala .......
E foarte util la acvarii proaspete . Dupa ce se echilibreaza acvariu scula UV poate deveni inutila , da' e bine s-o ai la dispozitie, nu stii cind apare nevoia.
Se zice ca UV distruge intr-o oarecare masura fertilizantii din apa, e bine sa fie folosit cu masura si in functie de necesitati.

dantes wrote:Referitor la difuzarea co2-ului in apa cum e mai bine? Ceramica, reactor in apa sau pe returul filtrului extern confectionat un reactor ca in metodele descrise si pe forum?
Cele mai puternice si eficiente reactoare sint cele cu PowerHead care impinge apa printr-un mediu care face bulele de CO2 sa stea in contact cu apa. Rolu' PowerHeadului poate fi jucat si de un filtru canistra.
Reactoarele ceramice au putere de dizolvare mai mica, nu-s la fel de eficiente (sint foarte comode) da' la acvariu tau de 60 litri cred ca si-ar face treaba .

Poze: smilie ... Poze cu plante
dantes
Junior member

Joined: 15/09/2008 09:04:07
Messages: 31
Location: Bucuresti
IP:
Offline

..ceva Optimat :-P

Despre lumina nu am acum la indemana codul de pe ele, dar de la inceput le-am pus gand rau... ele sunt urmatoarele pe lista dupa co2 ...Cum gasesc codul sau/si un link despre ele, pun aici sa vad ce stiu ele...

Restul am notat...ceva cu powerhead sau dupa filtru, uv optional/util dar nu neaparat necesar....Multam
dantes
Junior member

Joined: 15/09/2008 09:04:07
Messages: 31
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Iata ca a mai trecut ceva timp, am reusit sa incropesc sistemul de co2, format din butelie de 5kg, reductor aqua..nustiucum, dar nu e aquamedic, numarator de bule, valva antiretur, powerhead ferplast, tester permanent de co2. Inca nu am luat ph-controler dar sincer nici nu-i simt lipsa...inca

PH-ul a scazut in timp de la 7,5-7,7 la 6,8-7,0 semn ca am co2, iar plantele au luat-o sanatos in sus ca deja incepe sa ma enerveze ca trebuie sa le ingrijesc mult mai des... :-)

UV nu am mai luat dar nici nu ma atrage ideea unuia momentan, algele s-au pototlit, chiar au inceput sa dea inapoi...Cu filamentoasele ma mai lupt, insa le curat mecanic si usor usor dispar si ele.

Urmatoarea chestie pe lista....neoane... Ce ar fi recomandat ptr mine avand in vedere dimensiunile 100x40x45h ? Momentan am T8-urile descrise mai sus, insa nu stiu ce as putea pune in locul lor...

As avea niste intrebari totusi...
1. Oricum pe black molly ii dau, dar in locul lor niste SAE ar fi utili? Se potrivesc cu rasbora si neoni? Vreo 4-5 merg bagati?
2. Au tot aparut melci mici care ii curat de fiecare data cand curat acvariul probabil veniti cu niste plante... Dauneaza cu ceva?

Iata si acvariul meu: aici si aici
lukaboy
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/09/2004 08:45:01
Messages: 505
Location: Bucuresti, Mihai Bravu
IP:
Offline

dantes wrote:
Iata si acvariul meu: aici si aici


Foarte misto!

Evolutia de la primul setup e evidenta! ce bine ai facut ca ai demolat ruinele, nu prea aveau ce cauta acolo. si e frumos si cum s-a stabilizat apa.

Despre melci, numai de bine, cum prinzi un tetraodon, baga-l in acvariu sa ti-i termine. ce bun ar fi fost acum biznisul ala de inchiriat tetraodoni pe care voiam sa il pornesc... o sa se inmulteasca daca ii scapi de sub control, si nu o sa fie frumosi, da nici chimicale de omorat melcii sa nu pui, ca fac mai mult rau.

succesuri si sa ne mai pui poze. etapa urmatoare e sa te abonezi si la siturile de aquascaping, ca potential ai!

http://www.seachem.ro
[Email]
silviusilviu
Junior member
[Avatar]

Joined: 29/10/2008 18:06:27
Messages: 32
Location: Bucuresti-Crangasi
IP:
Offline

cred ca este ce de al doilea topic citit de mine cu acvariu crapat in zona 'fundului' . acvariul meu achizitionat din hornbach dispunea si el de acel cornier de plastic ce incadra partea de jos a acvariului . am intrebat si eu pe forum daca ar fi bine sa il las asa cum l-am cumparat si in general am fost incurajat sa il las asa..totusi punandu-mi mintea un pic la lucru am presupus ca nu ar fi indicat sa il las cu acel cornier datorita faptului ca fundul acvariului ar fi stat in aer , circa 1mm, nu stiu daca e mult sau putin dar la volume mari de apa cred ca se formeaza o mare solicitare in fundul acvariului. dar ce sa faci pe cutie nu scrie daca acel cornier este pt protectie in timpul transportului.eu unu am ales o solutie de mijloc , am decupat partea de jos a cornierului (se face destul de usor dupa ce iti dai seama cum ) neramanandu-mi decat o banda inprejurul acvariului doar pt aspectul estetic,si pt a masca pitrisul din fata acvariului iar pt fundul am cumparat o folie speciala tot din hornbach dintr-o spuma asemanatoare cu cea care se baga sub parchetul laminat.stiu ca este cam vechi topicul dar poate totusi ajuta pe cineva care o sa isi cumpere acest gen de acvarii cu cornierul din plastic .nu bag mana in foc ca aceasta a fost cauza spargerii acvariilor dar am facut niste speculatii logice,oricum se stie prea bine paza buna trece primejdia rea
[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

blackpompi wrote:nu bag mana in foc ca aceasta a fost cauza spargerii acvariilor dar am facut niste speculatii logice
Parerea mea e ca astfel de acvarii pot crapa din trei motive:
1. Au suferit lovituri - foarte probabil.
2. Suprafata pe care stau NU e plana - la fel de probabil.
3. Ambele motive de mai sus combinate.

Poze: smilie ... Poze cu plante
dantes
Junior member

Joined: 15/09/2008 09:04:07
Messages: 31
Location: Bucuresti
IP:
Offline

M-am convins eu cu talpica aia de plastic...e numa' buna de aruncat si sa pui sub acvariu o folie d-aia si e excelent asa.

Intradevar banuiala mea e ca a suferit lovituri ptr. ca atunci cand am primit alt acvariu la garantie, am cautat in vreo 4-5 acvarii si apoi am gasit unu' care sa nu fie zgariat/ciobit/lovit/etc....si acum deja acvariul a facut 5 luni.

Noutati nu mai am si momentan e ok.
Black molly au fost donati si momentan nu am mai adaugat nimic. Doar melci tot napadesc si ii mai curat dar tot degeaba.
Despre alge, au trecut deja o groaza de feluri de alge prin acvariu, am din toate cred cate una, dar sunt putine si sub control. Nu s-au raspandit au ramas asa cum sunt ele.
Plantele cresc in draci, co2-ul intra voios cu o bula/secunda ph 7 temp 24-25, bule de oxigen la maaaxim 10 min dupa ce porneste lumina de zici ca am piatra de aer :-)
Neoanele nici acum nu le-am schimbat dar le vin eu de hac si lor.

Momentan ma bucur de acvariu si imi clatesc ochii zilnic.
Multumesc tuturor de sfaturi.
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1802
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

Plantele cresc in draci, co2-ul intra voios cu o bula/secunda ph 7

Totusi, pH-ul e cam mare. Cred ca plantele cresc in draci, dar daca ti-ai regla un pH de 6,4-6,5 ar creste si mai si

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
Lofty
De-al casei
[Avatar]
Joined: 08/12/2005 12:32:30
Messages: 1242
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Din cate ne-a zis, nu are inca pH controller, dar poate eventual sa mai adauge o bula pe secunda.

ReBella wrote:Ce melci ai tu care naparlesc ?
N-ai citit tu bine.

dantes wrote:Momentan ma bucur de acvariu si imi clatesc ochii zilnic
Pai nu vrei sa-i mai clatesti si pe ai nostri?

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
dantes
Junior member

Joined: 15/09/2008 09:04:07
Messages: 31
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Napadesc nu naparlesc ..Sunt d-aia mici care se inmultesc ca nebunii... Ii mai curat, mai apar...ne jucam si noi. Momentan nu ma deranjeaza.

Inainte de co2 aveam 7,5. Nu prea vreau sa mai cobor ptr. ca nu am ph controler la co2 si nici valva solenoid... Am doar un test de co2 permanent si am dozat in asa fel incat sa stea pe la 7 ph-ul si e ok.
Plantele nu vreau sa creasca mai repede de atat ca nici nu dispun de mult timp sa le defrisez.
dantes
Junior member

Joined: 15/09/2008 09:04:07
Messages: 31
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ah...scriam si n-am apucat sa raspund lui Lofty..

Nu am mai apucat sa fac poze din cauza de sarbatori, insa pozele sunt si mai sus dar uite din nou aici

Intre timp limnofilia am taiat-o la jumate la inaltime ca aia creste ca nebuna, plantele rosii sunt aproape duble acum iar anubiasii i-am montat pe cate o piatra fiecare si au crescut mai ceva decat atunci cand erau semi-bagati in substrat.

Insa parca as mai pune niste pestisori ceva... Sigur mai pun 2-3 ancistrusi gold ca e cam singurel cel actual si daca am dat molly care se ocupau de alge, parca as pune 2-3 ancistrusi. Nu stiu daca sa adaug puffy ptr. melci ptr ca sunt cam maricei ptr. gustul meu. Am avut 3 femele molly si un mascul care au facut treaba si una din femele a facut 9 pui toti in viata si alta femela dupa ce i-am donat in 3 zile a facut si aia vreo 8 pui...asa ca am "scapat" la timp.
In rest, am 25 de neoni, 6 rasbora, 3 cory, 1 ancistrus.
Lofty
De-al casei
[Avatar]
Joined: 08/12/2005 12:32:30
Messages: 1242
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Pozele acelea sunt "vechi", tocmai de anul trecut ... Dar acum ca ne-ai spus ca ai mai mult "rosu" pe acolo si ai trambalat anubiasii, imi pun imaginatia la incercare. Ai un acvariu frumusel, eram curios de evolutie, atata tot.

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
dantes
Junior member

Joined: 15/09/2008 09:04:07
Messages: 31
Location: Bucuresti
IP:
Offline

O rezolv diseara
dantes
Junior member

Joined: 15/09/2008 09:04:07
Messages: 31
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am reusit sa fac si o poza nu inainte de a schimba neoanele de "bucatarie" cu niste philips tld827. Tot 60W la tot acvariul am, insa acum e o culoare mai calda si parca accentueaza mult verdele din plante.
Cu ocazia asta astept sa vad cum se comporta algele.

Poza e facuta dupa ce vineri am cosit jumatate din limnofilia. Odata cu neoanele am adaugat si 4 sae care au inceput sa rontaie la alge precum si inca 2 ancistrusi ca aveam doar unul singur si cam ocupat cu algele si el.

O poza.
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com