[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Jurnal acvariu 54L  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Capo
Junior member

Joined: 21/03/2020 20:50:56
Messages: 44
IP:
Offline

Multumesc pentru informatii, o sa urmaresc evolutia si in functie de ea o sa mai fac modificari. Cu lumina putina, fara CO2 si fara fertilizanti am stat cu acvariu mai mult de jumatate de an. Facut curatenie saptamanal, schimbat 15L de apa tot saptamanal, pesti am destul de putini, parametrii apei in valori normale si totusi am facut alge (nu verzi, cele negre ca o barba), plantele nu au progresat si tot acvariu a regresat. Nu insist sa pun multa lumina, dar 900 lumeni, pe care ii avea avariu din fabrica mi s au parut mult prea putin. Conform celor spuse de Gabi, abia acum, dupa ce am montat noua lampa, ma apropii de normal. Stiu ca acvariile ajung la un echilibru prin incercari repetate si de aceea am decis sa schimb ceva.

Inistial am inceput cu CO2, dupa care mi-am dat seama ca pot pune acum si fertilizanti datorita CO2-ului pentru ca plantele cer mai mult in prezenta lui. Am stat cu lumina standard a acvariului vreo 2-3 saptamani si, nevazand nicio schimbare in bine, am decis sa pun alta lumina. M-am bucurat de perlare pentru ca pur si simplu este prima schimbare pe care am vazut-o in acvariu dupa ce m-am straduit sa creez toate conditiile.

De aceea am intrebat daca sa mai pun lumina, pentru ca nu stiam daca este suficienta sau nu. Acum am inteles ca este ok, multumesc, inca o data, pentru informatii. Cu biofilmul aparut dupa ce acvariu a stat fara capac, e normal, se poate face ceva (fara a mai pune skimere si alte tech-uri pentru ca nu mai am loc in acvariu ) sau e pur si simplu o coincidenta?
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

Pentru biofilm ai nevoie de un skimmer. Gaseti de la Eheim. Te va ajuta si cu miscarea apei din acvariu.
Aditia de co2, o fertilizare in functie de necesitatile plantelor, flow bun in bazin, curatenia, hranitul pestilor cu zgircenie ( odata pe zi sau chiar odata la doua zile), unprogram de lumina de cca 7 ore zilnic vor tine algele departe si vor ajuta plantele sa arate bine.

This message was edited 1 time. Last update was at 23/12/2020 20:52:17

ionionut
Membru banat
[Avatar]

Joined: 08/02/2016 16:42:02
Messages: 196
Location: judetul iasului
IP:
Offline

Mi s-a aprins un semn de intrebare si ti-am frunzarit jurnalul, ceea ce iti recomand si tie. Fiindca nu e cum spui tu.
Ai inceput sa fertilizezi inainte de a adauga CO2.
La ce plante aveai acolo, nu-ti trebuia nicio fertilizare si nicio suplimentare de lumina ! De-aia ai facut alge.
Daca le-ai facut, nu-ti trebuia niciun tratament algicid ! Doar zgârcenie la lumina si fertilizare.
Imi pare rau ca dureaza asa de mult timp pâna sa metabolizam niste chestiuni asa de simple : )
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

Lumina este cel mai important factor sa zic asa in toata gama asta ( lumina, fertilizare, filtrare). Este prima care da rezultate rapide si vizibile in evolutia plantelor. Daca aportul de lumina creste ( ceea ce este bine) ai nevoie sa compensezi cu un numar ridicat de plante si fertilizare( incluzind aici si co2) pe masura.
Din experienta personala BBA il asociez in 99% din cazuri cu mizeria din bazin. Cind imi apare BBA in bazin e un semn ca trebuie sa curat filtrul.
Legat iarasi de lumina daca poti ajunge in jurul valorii w/l pe care ti-am recomandat - o este bine. Este o valoare de bun simt care nu iti va da batai de cap cu algele si va ajuta plantele sa se dezolte frumos.

This message was edited 1 time. Last update was at 23/12/2020 21:38:48

Capo
Junior member

Joined: 21/03/2020 20:50:56
Messages: 44
IP:
Offline

@ionionut

Fertilizarea am facut-o la inceput, pentru o perioada destul de scurta de timp, nu am vazut nici o evolutie si am lasat-o balta. Plus ca fertilizam doar cu feropol si din ce am mai citit pe ici pe colo, trebuie facuta fertilizare atat macro cat si micro. Prima problema a plantelor a fost gaurirea frunzelor. Tarziu am citit ca s-ar putea sa fi fost de la carentele de fosfati. Algele au aparut mai tarziu, dupa ce am oprit fertilizarea. Acvariul nu a fost neglijiat absolut deloc, nu am fost plecat pe nicaieri in concediu si asta datorita pandemiei Gresala mare a fost ca nu am reactionat mai repede cum am facut cu melcii neritina (am cumparat 2 SAE care fac o treaba excelenta) si m-am apucat sa omor plantele cu easy carbo.

@Gabi

Cu lampa actuala am exact 0.33 w pe litru (lampa are 18w, acvariu 60L minus 7L de substrat, pietre si ce mai am pe acolo). Nu mai pun o alta lampa, raman o perioada asa si vad cu evolueaza lucrurile.

Repet, nu tin neaparat sa am un acvariu high tech si nici nu am alergat dupa cifre, doar ca fiind foarte ieftine adaosurile am zis ca nu am ce pierde. M-am tot gandit sa iau inclusiv sistem CO2 cu butelie, pe langa filtrul extern, dar am pus frana gandindu-ma ca am un acvariu de 60l in care chiar nu are rost sa investesc sume mari, pt ca sunt sigur ca se poate face mult mai mult cu mai putini bani si mai multa atentie si informare
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

Legat de fertilizare - vitala este frtilizarea macro. Micro ( feropol in cazul tau) este in planul doi.
Legat de co2 - poti face lucruri frumoase si cu o bomba cu drojdie. Uite aici in poza unul din primele mele acvarii la care am avut co2 doar de la bomba.
[Thumb - IMG_9278.JPG]

Capo
Junior member

Joined: 21/03/2020 20:50:56
Messages: 44
IP:
Offline

Incredibil cum arata!! Astept sa vad daca reusesc sa resuscitez plantele vechi, momentan fac frunze doar in varful tulpinei. Daca nu, le scot si o sa pun alte plante, sa rearanjez flora in acvariu. Partea proasta, nu pentru plante, pentru mine, e ca am pus sub pietris un substrat fin, fertilizant si cand am scos din plante tulbura rau toata apa din acvariu. Am un aspirator pe baterii care recircula apa printr-un ciorap si ma gandesc ca as putea sa ma ajut cu el, alta metoda nu stiu.

CO2 introduc printr-un kit chinezesc, cel care e facut din aluminiu, cu numarator de bule si incerc sa-l tin cat pot de constant la unda, doua bule pe secunda. Nu-l opresc noaptea dar nu am vazut schimbari in culoarea marker-ului permanet de CO2. Probabil ca noaptea ajuta faptul ca filtrul valureste apa la suprafata.

Multumesc pentru sfaturi si informatii, o sa incerc sa ma tin de ele cat pot de bine

Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

Daca substratul fertil este Aquabasis de la JBL sa stii ca este un substrat excelent.Plantele trebuie sa le tai de la baza solului, nu te chinui sa le scoti. Le poti replanta linistit, trebuie sa isi revina.
Nu am citit tot jurnalul tau, nu stiu daca faci aditii de bacterii. Daca nu faci e bine sa faci si asta.
Inac un lucru, trebuie rabdare. Un acvariu e matur/stabil dupa cca 2 luni de la start. Pina atunci poti avea pierderi de plante, explozii de alge , etc. Schimburile de apa dese la inceput sint vitale.
Bafta cu bazinul !
Capo
Junior member

Joined: 21/03/2020 20:50:56
Messages: 44
IP:
Offline

Bazinul este start din luna martie. Nu adaug bacterii, am pus putin la inceput, pe urma nu am mai pus. De 2 saptamani fertilizez cu masterline I si II, atat. Plantele din stanga sunt taiate de la cele din fundal acum vreo 1.5-2 luni si vad ca s-au prins foarte bine. Am comandat un Mini Surface Skimmer, I-515, de la ISTA, sa pot culege biofilmul de la suprafata apei. Am citit ca este si reactor de CO2 si ma gandesc sa scot difuzorul din acvariu si sa bag CO2 cu skimmer-ul. O fi la fel de eficient?

Ce bacterii trebuie sa mai pun? sau nu conteaza? Sunt cele de startare ale acvariului?

This message was edited 1 time. Last update was at 24/12/2020 14:32:32

Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

Inseamna ca bazinul este stabil deja. Ce iti recomand( e drept ca sint putin scumpe ) sa iti cumperi teste de no3 si po4 ( recomand de la JBL) . Te vor ajuta sa conosti exact ce valori ai in apa pe partea de macro si vei sti pe viitor cit si cum sa dozezi. Altfel esti legat la ochi cu ce si cit consuma plantele.
Legat de co2 iti recomand asa ceva , este foarte bun si la un pret decent :
https://www.amazon.de/Tropica-7144-CO2-Diffusor-3-in-1/dp/B00ZFWFP76

Nu stiu cit de tare valuresti apa, la o valurire foarte puternica pierzi mult co2.

This message was edited 1 time. Last update was at 24/12/2020 14:41:51

Capo
Junior member

Joined: 21/03/2020 20:50:56
Messages: 44
IP:
Offline

Ok, ma duc sa iau teste pentru NO3 si PO4. Daca raman in continuare cu difuzor, cel pe care il am acum, Aquario NEO, face treaba exceptionala, scoate niste bule foarte mici. Apa nu o valuresc foarte tare. Existul de la filtru este pozitionat intr un unghi de vreo 15 grade fata de planul orizontal. Ma ajuta ca misca foarte bine apa in acvariu

cam asa

" alt="image" />

Fata de cum e poztionat in fotografie exit-ul filtrului, l-am ridicat foarte putin spre suprafata apei. Despre miscarea apei m-am orientat dupa bulele de la difuzor.

This message was edited 1 time. Last update was at 24/12/2020 14:59:58

Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

Nu stiam ce difuzor ai. E super bun ala. Si ce e grozav la el este ca lucreaza deja de la presiuni foarte mici.
Nu imi dau seama cum e orientat sa bata filtrul fata de difuzor. Ideea este sa " loveasca din plin " bulele mici de co2 ca sa ai dzolvare maxima.
Capo
Junior member

Joined: 21/03/2020 20:50:56
Messages: 44
IP:
Offline

Curentul de la filtru vine pe la suprafata apei, se loveste de geamul lateral dreapta si coboara spre difuzor. Bulele se duc, prin partea de jos a acvariului, spre filtru. Stau destul de mult prin apa pana sa iasa la suprafata. Marker-ul de CO2 l-am pus in partea opusa difuzorului tocmai pentru a masura concentratia in cea mai departata parte a acvarului.
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

E ok atunci cum este orientat.
Daca iti cumperi teste urmareste ca valoile po4 sa fie de minim 0.5 ppm si no3 de minim 5 ppm. Ideal este undeva in jurul valorii de 10 ppm ( asta in cazul no3).
Poti incerca pe viitor si un anumit tip de planta gazon - ma refer la marsilea hirsuta . Este foarte frumoasa si nu are necesitati speciale de lumina si fertilizare.

This message was edited 2 times. Last update was at 24/12/2020 16:51:57

Capo
Junior member

Joined: 21/03/2020 20:50:56
Messages: 44
IP:
Offline

Am cumparat test No3, PO4 nu am gasit, dar nici magazinele nu sunt toate deschise. La testul de NO3, nuanta este undeva intre 5-15 ppm, aproximez 10-12 ppm. Ca tip de gazon incerc sa prind Utricularia Graminifolia, dar se pare ca cei 2 SAE incep sa scoata smocurile plantate. Le-am gasit plutind prin acvariu.
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

De la ce firma ai luat testele? Daca sint Sera/Tetra sint slabute. JBL sint bune, au acuratete mult mai ridicata.
Ca planta de gazon ti ai ales ceva cu pretentii.Nu stiu ce sanse ai sa o cresti chiar si fara SAE.
Capo
Junior member

Joined: 21/03/2020 20:50:56
Messages: 44
IP:
Offline

Testul de No3 este JBL. Cu gazonul m am orientat dupa aparente, nu m am documentat foarte bine. Daca nu se prinde si vad ca nu prea are sanse o sa incerc si cu ce ai zis tu. Sper sa am mai multe sanse
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

Daca testul e jbl este in regula. La fel valorile no3 daca le mentii intre 5 si 15 ppm e perfect. E bine sa faci masuratori imediat dupa fertilizare si la o zi dupa pentru a vedea cit consuma plantele. Fertilizarea este bine sa o faci zilnic daca poti sau la 2 zile.
La gazon m-as orienta direct la marsilea si daca vrei poti sa o amesteci cu eleocharis mini. Mixul asta va da un iz de natural.Cum ziceam mai devreme, utriculata este o planta pentru cei care au experienta multa cu plante de tip gazon.
bogdanoq
Unripe member

Joined: 27/12/2020 17:25:30
Messages: 2
IP:
Offline

Salutare!! Am o nelamurire, mi-am achizitionat un acvariu de 80 cm si as vrea sa stiu daca un filtru eheim professionel 3 (2071) ar face fata. Sunt începator, vreau sa iau cele necesare pe bucati si sper ca în primavara sa vina si pestii . Multumesc, sarbatori fericite!!

This message was edited 1 time. Last update was at 27/12/2020 17:50:14

ugarit5
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/04/2020 17:30:39
Messages: 1189
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salut,acest filtru este ok pt un acvariu de 80 L,dar te-as ruga sa-ti faci propriul tau topic la "coltul incepatorului" ;)
[WWW]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com