[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Ce este mai important?  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
Alex
Administrator
[Avatar]

IP:

Leo2003 wrote:Pe mine ma oftica un singur lucru. La tuburile "ordinare" Osram lucrurile sunt clare. Ele au un cod final din trei cifre unde prima cifra reprezinta gama CRI-ului, iar ultimile doua temperatura de culoare. La tuburile astea, speciale, standardul asta nu mai este respectat. Fluora are 77 (ce inseamna 77, D-zeu cu mila).

Mda Pai si la Philips cum e? :-) Ce zici de Aquarelle 89? Indice de redare a culorilor era de 70 iar temperatura de culoare de 10000 K ...cum se regaseste in 89

Apropos de cat de deplasata sau nu era afirmatia ca IRC-ul tubului Fluora ar fi putut eventual sa varieze intre 90 si 97, daca nu te plictiseste prea tare, acum ca stiti cu exactitate cum sta treaba la subiectul IRC, poti sa arunci o privire si pe IRC-ul declarat de acelas site oficial legat de tubul de care vorbeai tu, facut special pentru carnaţ :-) Natura...
Dupa cum se poate observa, oficial variaza intre Min.70 si Max 79...asa ca ce "a propus" ginel intre 90 si 97 (Max)...e parfum

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

IP:

Daca fabrica spune > sau = cu 90 iar pa alte site-uri am gasit >92 ,producatorul lasa loc de interpretari sa zicem asa mai mare de 90 poate fi si 91 poate fi si 99 sa zicem , cred ca si pe piata de productie a neoanelor concurenta este mare si fiecare incearca sa i-si protejeze "BRANDUL"
Oricum , este o discutie interesanta (sau a fost )
Urmeaza sa discutam si despre : SPECTRU si despre INTENSITATE
NU ce spuneti ?

Ogar batrin dar.... cu miros fin
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

lazarginel wrote:Oricum , este o discutie interesanta (sau a fost )
Urmeaza sa discutam si despre : SPECTRU si despre INTENSITATE
NU ce spuneti ?
No way . Io nu-s lamurit ce-i CRI-u' acuma. Am cazut din lac in put :aaa: .

Poze: smilie ... Poze cu plante
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

IP:

Pai sa stii ca nu este asa
Daca te uiti si vezi site-ul firmei Narva , vezi ca scrie ca se poate folosi si pentru "fish shop "
Iar daca te uiti si pe spectrul neonului ai sa intelegi
Iar daca firme din Germania cu eperienta il recomanda si il au spre vazare eu zic ca ei stiu ceva mai mult decat noi
NU zic ca este cel mai bun tub pentru plante de acvariu
Dar asta a fost alegerea mea si una din cele 2 posibilitati pe care le-am avut
Aici ai un Site care are spre vazare si NARVA Nature superb si alte neoane http://www.aquariaveldhuis.nl/query2.php?C=552&B=191
Vreau sa incerc si altceva si mai ales T5
SI tu,cred ca stii de ce
ACUM sa raspund si MARELUI ALB CARE saracul aintrebat de 2 ori ce ste cu CRI si nimeni nu-ia raspuns
Intradevar cum spuneai si tu MA .CRI este cu cat se apropie neonul de lumina solara in procente
Si te mirai ca Osram fluora are CRI > de 90 si are culoarea roz ,care numai culoarea naturala nu este ?
Pai treaba sta cam asa :Firma a produs acel neon cu CRI > de 90 si ca sa accentueze spectrul in lungimea de lumina rosie , a pus mai mult gaz gen neogen ,perogen,si fatogen+ alte tipuri de gaze pentru diverse alte functii accentund lumina din zona rosie .deci cum ar veni un plus de spectru pe rosu , stiindu-se ca plantele folosesc cu precadere rosu albastru si portocaliu fara a se pierde din CRI spectrul de baza al CRI ramanind constant
La fel incarca cu gaz neonul care creste si nuanta de albastru in spectru
Si astfel se obtine un tub de neon cu CRI >de 90 Dar cu spectrele rosu si albastre mai pronuntate pentru o mai buna fotosinteza a plantei
Stiindu-se ca plantele folosesc eficient lungimile de unda din spectru incadrate astfel: Clorofila a 430nm si 662 nm deci albastru violet si rosu aprins
Clorofila B 453nm si 642 nm albastru deschis si rosu porotocaliu
Deci anu se face confuzia ca daca un tub arata albastru ,roz sau galben nu pot avea CRI la fel

Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

lazarginel wrote:CRI este cu cat se apropie neonul de lumina solara in procente
Probabil ca IRC-u' (mama ce coolt am evitat cacofonia ) se ia pe bucati. Adica un tub care da lumina in zona 400 nm - 450 nm (interval luat la intimplare) a spectrului poate avea un CRI de 100 daca in zona asta (400 nm - 450 nm) e identic cu lumina solara din aceeasi zona (400 nm - 450 nm).
Probabil ca Osram Fluora se apropie de lumina solara in proportie de peste 90% pe felia de spectru pe care da el lumina - rosu si albastru.

Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Sandu wrote:Ca sa incheiem pentru totdeauna:

Technical - Light Technical Data
Luminous output in lumen 1400 lm

Technical - Colors
Colour appearance FLUORA
Colour rendering group 1A
Colour rendering index (Ra) >= 90

Technical - Geometries
Length in mm 1200 mm
Tube diameter in mm 26 mm

Se pare ca cei de la Osram si-au schimbat parerea despre CRI-u' tubului Osram Fluora. Asta spun acuma:

Technical - Geometries
Tube diameter 26 mm
Length 1200 mm

Technical - Light Technical Data
Colour rendering group 2A
Colour rendering index Ra 70 ... 79
Light colour 77
Luminous flux 1400 lm

De ce au schimbat CRI-u' de la ">90" la "70-79" n-am nici cea mai vaga banuiala . Pentru ca n-au schimbat tubu', e acelasi, ar fi absurd sa schimbe un tub cu CRI mare cu unu' cu CRI mic . Osram Fluora e acelasi, si atunci si acum.

Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

IP:

Mesajul lui VAL a fost sters pentru ca era total off topic
Nu contine date tehnice despre ce sa discutat ,deci nu avea sens
AMON _RA are dreptate neamtul ramine neamt
Dar si postarea ta a fost stearsa
Ca sa nu degeneram in alte discutii
Deci fara suparare
Daca aveti ceva de spus despre subiect este OK
MARELE ALB nu afacut decit sa constate o schimbare
ATIT TOT

andreic
Membru de baza

IP:

Am fost sigur ca este o eroare in ceea ce anuntau cei de la Osram in ceea ce priveste IRC de peste 90 la Flora. Acesta este similar tuburilor Sera plant color sau Aqua glo care au un IRC de 70+. Ma bucur ca au corectat-o.

Forum Index » Plante de acvariu
Go to: