Pai sa stii ca nu este asa
Daca te uiti si vezi site-ul firmei Narva , vezi ca scrie ca se poate folosi si pentru "fish shop "
Iar daca te uiti si pe spectrul neonului ai sa intelegi
Iar daca firme din Germania cu eperienta il recomanda si il au spre vazare eu zic ca ei stiu ceva mai mult decat noi
NU zic ca este cel mai bun tub pentru plante de acvariu
Dar asta a fost alegerea mea si una din cele 2 posibilitati pe care le-am avut
Aici ai un Site care are spre vazare si NARVA Nature superb si alte neoane
http://www.aquariaveldhuis.nl/query2.php?C=552&B=191
Vreau sa incerc si altceva si mai ales T5
SI tu,cred ca stii de ce
ACUM sa raspund si MARELUI ALB

CARE saracul aintrebat de 2 ori ce ste cu CRI si nimeni nu-ia raspuns
Intradevar cum spuneai si tu MA .CRI este cu cat se apropie neonul de lumina solara in procente
Si te mirai ca Osram fluora are CRI > de 90 si are culoarea roz ,care numai culoarea naturala nu este ?
Pai treaba sta cam asa :Firma a produs acel neon cu CRI > de 90 si ca sa accentueze spectrul in lungimea de lumina rosie , a pus mai mult gaz gen neogen ,perogen,si fatogen+ alte tipuri de gaze pentru diverse alte functii accentund lumina din zona rosie .deci cum ar veni un plus de spectru pe rosu , stiindu-se ca plantele folosesc cu precadere rosu albastru si portocaliu fara a se pierde din CRI spectrul de baza al CRI ramanind constant
La fel incarca cu gaz neonul care creste si nuanta de albastru in spectru
Si astfel se obtine un tub de neon cu CRI >de 90 Dar cu spectrele rosu si albastre mai pronuntate pentru o mai buna fotosinteza a plantei
Stiindu-se ca plantele folosesc eficient lungimile de unda din spectru incadrate astfel: Clorofila a 430nm si 662 nm deci albastru violet si rosu aprins
Clorofila B 453nm si 642 nm albastru deschis si rosu porotocaliu
Deci anu se face confuzia ca daca un tub arata albastru ,roz sau galben nu pot avea CRI la fel