[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Metoda depozitare CO2 DIY pe timpul noptii - BALON de PETRECERE calitate Heliu - sugestii ?  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
aLLLx
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Elvis_Iasi wrote:
aLLLx wrote:Pentru inlocuirea balonului care este si nesigur si ocupa un spatiu destul de mare se pote folosi un cilindru cu piston, acesta constituind recipientul tampon de stocare a CO2. Schema acestei instalatii o gasiti aici: http://img149.imageshack.us/f/schemastocareco2.png/
Repet, este DOAR O REPREZENTARE SCHEMATICA a instalatiei si nu una detaliata. Nu am cunostinta despre volumul de CO2 produs de bombele de CO2.

NU am piesele pentru instalatie ... plus ca pe la piston exista pierderi si poate sa mai ramana blocat ...

SCHEMA PREZENTATA DE MINE NU ESTE SCHEMA UNEI INSTALATII EXISTENTE, am venit doar cu o sugestie pe tema stocarii CO2-ului neconsumat. Nu cred ca putem vorbi de blocaje sau scapari de presiune atat timp cat nu vorbim despre piesele reale pe care le-am putea folosi la confectionarea unei astfel de instalatii!
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

IP:

Sa inteleg, ca esti din IASI?
Atunci trece-ti si locatia in MY profile
Dennerle Ph controler
http://www.aquaristic.net/
http://www.underwater-world.de/catalog/
http://www.aquadiskont.com/
Si alte

Ogar batrin dar.... cu miros fin
Elvis_Iasi
Junior member
[Avatar]

IP:

lazarginel wrote:Sa inteleg, ca esti din IASI?
Dennerle Ph controler
Si alte

Multumesc iesenilor pt ajutor ... Mai este si alt iesean acvarist ?
Elvis_Iasi
Junior member
[Avatar]

IP:

lazarginel wrote:Sa inteleg, ca esti din IASI?
Dennerle Ph controler
Si alte

Nu prea am gasit setul complet.
Cine mai are Dennerle ?
Din ce am mai auzit e firma serioasa, dar sunt foarte precise citirile ? E mare diferenta fata de JBL M1003 ?

This message was edited 1 time. Last update was at 18/10/2010 20:45:33

Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

IP:

Sunt destui din Iasi
Set complet de CO2 Dennerle nu vei gasi
Adica cu Ph controler ,electrovalva butelie ,ceas ,reactor etc .
Eu am Dennerle evolution de luxe ,de vreo 4 ani si este de top
De accea a cistigat in anul 2007 cea mai buna inventie in domeniul acvaristicii
UNDE ...nu in Romania ci in Germania

Ogar batrin dar.... cu miros fin
Elvis_Iasi
Junior member
[Avatar]

IP:

lazarginel wrote:Sunt destui din Iasi
Set complet de CO2 Dennerle nu vei gasi
Adica cu Ph controler ,electrovalva butelie ,ceas ,reactor etc .
Eu am Dennerle evolution de luxe ,de vreo 4 ani si este de top
De accea a cistigat in anul 2007 cea mai buna inventie in domeniul acvaristicii
UNDE ...nu in Romania ci in Germania

singura problema care ar putea sa o aiba setul de la JBE e doar precizia electrodului ph, a senzorului.
Stie cineva daca are erori ? Daca nu e precis ? Daca se blocheaza setul de la JBL ?
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Elvis_Iasi wrote:singura problema care ar putea sa o aiba setul de la JBE e doar precizia electrodului ph, a senzorului.

De unde stii ca dau erori? Sondele de la JBL sunt destul de bune din cate stiu.
Daca nu ai incredere, poti lua ceva AquaMedic sau Dupla. Aveau la Reef in ultimul timp, poti incerca sa vezi ce si cum. A, si cele de la AquaMedic sunt si ceva mai ieftine decat JBL. Parca

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Heavy_Fuels
Junior member
[Avatar]

IP:

Elvis imi place ca esti ingenios si te gandesti la solutii Daca totusi vrei un sistem CO2 bricolat si safe iata cum as face eu. In primul rand as cumpara o chestie ca in link-ul urmator http://bricoshop.allshops.ro/produs/328617/Pulverizator+Build+X-ELL+Vermorel+Cilindric+din+Plastic+++V%5Bl%5D%3A+5.htmlUn vermorel sau pompa de gradina sau cum vrei tu sa-l numesti. Avantajul dormi linistit pentru ca e dotat cu o supapa de siguranta care previne zugravirea accidentala a peretilor cu drojdie Mai mult! Poti intrerupe aditia de CO2 pe timpul nopti fara grija ca vei pierde gazul (exista posibilitatea sa pierzi ceva gaz numai daca presiunea va deveni atat de mare incat sa deschida supapa de siguranta-insa ma indoiesc ca se va intampla in 10-12ore cat dorm pestii).Un alt avantaj este capasitatea mai mare decat a unei sticcle de suc si deci o durata mai mare de viata a culturii.Eu consider un dizpozitiv CO2 bricolat in modul asta chiar mai safe decat unul de firma pentru ca in definitiv o butelie de CO2 e o bomba si eu n-as tine-o in casa (ganditi-va ce se poate intampla in cazul unui incendiu). Un dezavantaj ar fi ca recipientul trebuie spalat cand se epuizeaza cultura spre deosebire de pet pe care poti sa-l arunci... Eu nu recomand ca peturile si in general orice materiale care pot fi recuperate sa fie aruncate pentru ca trebuie sa ne mai gandim si la conservarea naturii pentru copiii nostri...mai ales noi care cultivam un colt de natura in apartamentele/casele noastre Succes!

Daca nu tipa nimeni la tine inseamna ca mesajul tau n-a avut impact. (una din legile lui Murphy)
djphazer
Senior member
[Avatar]

IP:

Heavy_Fuels wrote: in definitiv o butelie de CO2 e o bomba si eu n-as tine-o in casa (ganditi-va ce se poate intampla in cazul unui incendiu).

Acum sunt si putin sarcastic, dar, o butelie de co2 in casa in timpul unui incendiu te-ar putea ajuta sa stingi incendiul

.
[Email] [Yahoo!]
kmol
Senior member
[Avatar]

IP:

Heavy_Fuels wrote: in definitiv o butelie de CO2 e o bomba si eu n-as tine-o in casa (ganditi-va ce se poate intampla in cazul unui incendiu)

Iti spun eu ... adio foc ... insa tot odata adio si pereti ...

Misiunea mea este sa imi omor timpul, a lui - sa ma omoare pe mine. Ne întelegem bine, ca între asasini.
[Email]
Heavy_Fuels
Junior member
[Avatar]

IP:

Stiu si eu ca exista stingatoare de incediu cu dioxid de carbon N-am venit acum de la tara si mi-e frica sa calc pe sina de tramvai Ma refeream la eliberarea presiunii din butelie.Dupa cum stim presiunea gazului creste direct proportional cu temperatura...Poate ca se va stinge focul in caz de explozie dar banuiesc ca tubul dupa ce trece prin perete o sa-l gasesc la 2 strazi mai departe daca nu cumva in loc de perete tubul o sa aleaga sa treaca prin teasta mea Total de acord cu Kmol!

Daca nu tipa nimeni la tine inseamna ca mesajul tau n-a avut impact. (una din legile lui Murphy)
cheloo
Junior member

IP:

Daca tot vorbim aici offtopic de posibilitatea ca o butelie de CO2 sa devina o bomba .. va spun eu singur ca sunt 1/10000000 sanse ca o astfel de butelie sa fie asa ceva.
Daca vreti intru si in calcule ca sa vedeti ca este incredibil de greu .. chiar si in cazul unui incendiu in camera (knock on wood) sa explodeze.
In primul rand buteliile de CO2 sunt facute sa reziste la x3 presiunea care o au in ele in mod normal.
In al doilea rand exista valve de siguranta pe ele si daca au verificarile facute "legal" atunci nu au voie sa apara probleme.
Totodata 500g pina la 4kg de CO2 chiar si la o temperatura de 200 de grade celsius nu poate depasi ca volum limita superioara de siguranta a unei butelii. Si acum sa fim sinceri .. daca in camera aia temp este de 200 de grade ma indoiesc de faptul ca daca ar exploda ar mai conta cumva.

Am vazut odata ce a ramas dupa ce a explodat o butelie de aragas .. care nu uitati ca are 12kg (in mod normal) de butan in ea. Pagubele provocate de o asemenea explozie au fost in majoritate facute de gazul care a explodat (CO2 nu explodeaza) iar recipientul ramas a ramas undeva intepenit intr-un calorifer .. in nici un caz nu a plecat la plimbare afara din camera respectiva. Asa ca hai sa fim seriosi si sa nu mai speriem lumea aiurea .. buteliile de CO2 sunt unele dintre cele mai sigure recipiente de inalta presiune out there. Mai periculoasa este o butelie de scafandru de 120 de bari ... mult mai periculoasa decat o butelie de CO2 pentru acvariu.

Iar in legatura cu pompa de Vermorel .. sau de gradina cum vreti voi sa ii ziceti .. intr-adevar asta poate fi o alternativa ieftina si mult mai avantajoasa din punct de vedere logistic si ar arata si mult mai bine .. pentru ca acum sa fim sincer un acvariu cu niste baloane de volum mare pe linga ele nu cred ca ar arata prea frumos.

fostul user Trippin
[Yahoo!]
Heavy_Fuels
Junior member
[Avatar]

IP:

Nu vreau sa sperii pe nimeni doamne fereste Pur si simplu un gaz sub presiune vrea sa iasa afara .D`aia spunem bomba CO2 DIY de ex De ce nu si bomba de firma? 70 de bari eliberati instantaneu or sa faca bau cam tare zic eu
P.S.
Metanul din butelia de aragaz se lichefiaza la presiune mult mai mica Imi pare bine ca-ti place vermorelul . Pana la urma tot e ceva ca am ajuns la un punct comun

This message was edited 3 times. Last update was at 19/10/2010 03:43:15

Elvis_Iasi
Junior member
[Avatar]

IP:

alber wrote:
Elvis_Iasi wrote:singura problema care ar putea sa o aiba setul de la JBE e doar precizia electrodului ph, a senzorului.

De unde stii ca dau erori? Sondele de la JBL sunt destul de bune din cate stiu.
Daca nu ai incredere, poti lua ceva AquaMedic sau Dupla. Aveau la Reef in ultimul timp, poti incerca sa vezi ce si cum. A, si cele de la AquaMedic sunt si ceva mai ieftine decat JBL. Parca

La AquaMedic sistemul complet e mai scump ca la JBL si e varza comparativ cu M1003 (butelie mica, controller antic , tehnologie de 10 ani)
La Dupla nu repa da detalii la sistem, ce contine si ce ar trebui cumparat in plus, nu zice nimic in descrierile alea de la reef. Intra omu si vrea sa vada componentele si nu intelege nuimic, nici poza cu continutul kitului, nici descrierea calumea: are sau nu butelie, de cat e butelie, sistemul mai are nevoie de ce pt a functiona, nimic ... Macar la sisteme de 2000 - 3000 de lei ar putea pune lumea mana sa scrie o descriere calumea si sa faca siteul ala utilizabil. Parerea unui programator ... care s-a saturat de page-next in 30 de pagini pe reef.ro Daca e cineva de acord ca nu e organizat deloc siteul ala si descrieri calumea deloc sa imi zica, e o parere subiectiva ... nu am nimic cu nimeni, dar pur si simplu ma enervez pierzand timpul si incercad sa gasesc ceva ...
Elvis_Iasi
Junior member
[Avatar]

IP:

Heavy_Fuels wrote: Elvis imi place ca esti ingenios si te gandesti la solutii Daca totusi vrei un sistem CO2 bricolat si safe iata cum as face eu. In primul rand as cumpara o chestie ca in link-ul urmator http://bricoshop.allshops.ro/produs/328617/Pulverizator+Build+X-ELL+Vermorel+Cilindric+din+Plastic+++V%5Bl%5D%3A+5.htmlUn vermorel sau pompa de gradina sau cum vrei tu sa-l numesti. Avantajul dormi linistit pentru ca e dotat cu o supapa de siguranta care previne zugravirea accidentala a peretilor cu drojdie Mai mult! Poti intrerupe aditia de CO2 pe timpul nopti fara grija ca vei pierde gazul (exista posibilitatea sa pierzi ceva gaz numai daca presiunea va deveni atat de mare incat sa deschida supapa de siguranta-insa ma indoiesc ca se va intampla in 10-12ore cat dorm pestii).Un alt avantaj este capasitatea mai mare decat a unei sticcle de suc si deci o durata mai mare de viata a culturii.Eu consider un dizpozitiv CO2 bricolat in modul asta chiar mai safe decat unul de firma pentru ca in definitiv o butelie de CO2 e o bomba si eu n-as tine-o in casa (ganditi-va ce se poate intampla in cazul unui incendiu). Un dezavantaj ar fi ca recipientul trebuie spalat cand se epuizeaza cultura spre deosebire de pet pe care poti sa-l arunci... Eu nu recomand ca peturile si in general orice materiale care pot fi recuperate sa fie aruncate pentru ca trebuie sa ne mai gandim si la conservarea naturii pentru copiii nostri...mai ales noi care cultivam un colt de natura in apartamentele/casele noastre Succes!

Bunisoara ideea cu pulverizatorul, insa pentru mine aduce o serie de dezavantaje:
- nu e transparent sa vad ce se intampla in sticla, daca nivelul spumei a ajuns prea sus, etc
- nu stiu exact presiunea maxima la care poate ajunge continutul, si nu stiu la ce presiune rezita, iar de multe ori chinezariile zic orice sa vanda ceva, dar apoi clientii o cam dau in bara pt ca fie avea o lipitura gresita si s-a crapat imediat recipientul, fie era plasticul intarit si a pocnit din cauza ca a stat la soare ... etc
- neaparat trebuie pus manometru
- nu vreau sa fiu primul care testeaza asa ceva, in sufragerie pe langa plasma, acvariu si copil mic de 1,5 ani
- cand ceva e periculos, nu umbla cu artinazat, mai ales daca ai bani sa iei ceva garantat, astia de la JBL nu se risca sa se trezeasca cu procese si decese, ei verifica sigur totul de 10 ori
- altele

Elvis_Iasi
Junior member
[Avatar]

IP:

Trippin wrote:

Iar in legatura cu pompa de Vermorel .. sau de gradina cum vreti voi sa ii ziceti .. intr-adevar asta poate fi o alternativa ieftina si mult mai avantajoasa din punct de vedere logistic si ar arata si mult mai bine .. pentru ca acum sa fim sincer un acvariu cu niste baloane de volum mare pe linga ele nu cred ca ar arata prea frumos.

Balonul e deformabil si se pliaza pe oriunde, de ex eu vroiam sa il pun in spate la plasma, sunt cam 20 cm pana al perete si are loc 130 de cm. Balonull se poate extinde pe latime, cu gaseste loc.
Inca odata nu va gaditi ca intr-o noapte se genereaza asa de mult gaz. S-au facut multe calcule pe formuri, nu mai tin mine exact dar la sticla 2L se caculase un volum de 3 litri in 24 de ore.
Deci intre 5 si 10 litri de gaz maxim pe noapte, un volum f mic, cu un balon care are o fata zambitoare pe el sau scrie LA MULTI ANI, nu e chiar asa inestetic, daca intreaba cineva zic ca a ramas de la ziua copilului, dar e balon magic, se dezumfla ziua si se face mare noaptea ... daca nu l-as pune in spate la Plasma ci la vedere ...
Elvis_Iasi
Junior member
[Avatar]

IP:

Trippin wrote:

Inca un lucru, va rog pe cei care mai stiu fizica din scoala ....
Daca din 5 L se lasa maxim 1L liber in recipient.
Care este compresia gazului CO2, adica ce vreau sa intreb este ce volum de gaz CO2 incape intr-un litru la o anumita presiune.
De ex sa presupunem ca dorim sa avem maxim 5 bari. La 5 bari, cati litri de gaz CO2 sunt la presiune atmosferica ?!
La 5 bari intr-un volum de 1L, incap 2L 3L sau 4L de CO2 ?

Astet un raspuns destept... daca nu il da nimeni fac eu calculele ...
Heavy_Fuels
Junior member
[Avatar]

IP:

Bunisoara ideea cu pulverizatorul, insa pentru mine aduce o serie de dezavantaje:
- nu e transparent sa vad ce se intampla in sticla, daca nivelul spumei a ajuns prea sus, etc
- nu stiu exact presiunea maxima la care poate ajunge continutul, si nu stiu la ce presiune rezita, iar de multe ori chinezariile zic orice sa vanda ceva, dar apoi clientii o cam dau in bara pt ca fie avea o lipitura gresita si s-a crapat imediat recipientul, fie era plasticul intarit si a pocnit din cauza ca a stat la soare ... etc
- neaparat trebuie pus manometru
- nu vreau sa fiu primul care testeaza asa ceva, in sufragerie pe langa plasma, acvariu si copil mic de 1,5 ani
- cand ceva e periculos, nu umbla cu artinazat, mai ales daca ai bani sa iei ceva garantat, astia de la JBL nu se risca sa se trezeasca cu procese si decese, ei verifica sigur totul de 10 ori
- altele

N-ai decat sa montezi si manometru pe el. Exista si vermorele metalice mult mai scumpe ( ex pompe zugrav ) daca ala de plastic nu ti se pare suficient de safe (desi cum am spus are supapa de siguranta care iti spun din experienta ca lucreaza fara gres). Eu stropesc vita de vie cu piatra vanata cu o chestie d`aia si trebuie sa dai la pompa o gramada pana sare siguranta.Eu zic ca e mult mai safe de folosit decat o sticla de suc care desi e transparenta n-are nici manometru nici supapa de siguranta.
Referitor la spuma vin si zic ca daca dozezi ca lumea ingredientele si umpli 3/4 din recipient nu ai de ce sa-ti faci griji si in plus daca ai numarator de bule si furtune transparente o sa vezi spuma in numaratorul de bule cu mult inainte de a ajunge in acvariu.
Nu stiu fizica cuantica ca sa-ti argumentez cu o ecuatie dar nu trebuie sa fi Einstein ca sa-ti dai seama ca gazul pe care o sa-l colectezi in balon nu poate fi recuperat in apa din acvariu decat intr-o proportie infima ( balonul nu se va desumfla niciodata in totalitate pentru ca presiunea din interior nu va reusi sa invinga presiunea coloanei de apa din acvariu-eu am h=45 cm la coloana de apa).Daca mi-as permite o gluma as zice ca poti sa compensezi acest inconvenient asezandu-te cu fundul pe balon ca sa creezi o presiune mai mare si sa-l desumfli insa e nasol ca balonul n-are nici manometru nici supapa de siguranta si este probabil fabricat tot in R.P.Chineza asa ca exista un risc destul de mare sa se sparga si sa faca bau, sa sperie copilul si plasma Vermorelul daca o sa depaseasca presiunea o sa faca doar faaaasssss.....
Tu faci cum vrei! Balonul tau, plasma ta, copilul tau Succes si tine-ne la curent cu experimentele

This message was edited 1 time. Last update was at 19/10/2010 10:33:49

Elvis_Iasi
Junior member
[Avatar]

IP:

Elvis_Iasi wrote:

Inca un lucru, va rog pe cei care mai stiu fizica din scoala ....
Daca din 5 L se lasa maxim 1L liber in recipient.
Care este compresia gazului CO2, adica ce vreau sa intreb este ce volum de gaz CO2 incape intr-un litru la o anumita presiune.
De ex sa presupunem ca dorim sa avem maxim 5 bari. La 5 bari, cati litri de gaz CO2 sunt la presiune atmosferica ?!
La 5 bari intr-un volum de 1L, incap 2L 3L sau 4L de CO2 ?

Astet un raspuns destept... daca nu il da nimeni fac eu calculele ...

Vad ca nimeni nu da raspunsul ....

Se aplica aceasta lege si in cazul gazului CO2 ?

Boyle’s law states that, at a constant temperature, the volume of a given mass of gas varies inversely with pressure. For two states of pressure (P1, P2) and two corresponding volumes (V1, V2), this is stated mathematically:

If P2 = 2·P1, it follows that V2 = 1/2 V1.

deci daca avem presiunea de 5 bari in sticla, ea inlocuieste un volum de 5 ori mai mare, adica 5 litri de gaz , rezulta 4 litri in plus, stocati pentru a ajunge la presiunea atmosferica.
Cred ca daca se produc maxim 5 litri de gaz pe zi, daca supapa da durumu la gaz la peste 5 bari e suficient si ideea e buna.
Daca supapa da drumu la gaz la 2 bari, recipientul nu poate stoca decat 1 litru de gaz => ineficient si insuficient !

Sunt sigur ca mai trebuie introdus un parametru in formula si acela e densitatea gazului. SUnt sigur ca rata de compresie nu e aceeasi la aer (N2+O2+ restul sunt sub 1%) , comparativ cu O2 sau CO2.

Ce parere aveti ?

This message was edited 3 times. Last update was at 19/10/2010 14:32:33

m_3
Senior member
[Avatar]

IP:

Am ramas asa cand am vazut la ce s-a ajuns de la banala bomba cu drojdie.

Eu am doar o intrebare simpla, fara calcule, fara alte cele. Din cate stiam presiunea intr-un recipient (in cazul nostru balonul) creste odata cu volumul gazului introdus. Bun. In ideea in care instalatia ar functiona, desi eu sunt ferm convins ca nu (vezi ce a scris lazarginel), cum o sa asiguri o presiune constanta, respectiv o cantitate de co2 relativ constanta pentru a o introduce in acvariu? Pentru ca in cazul in care cantitatea de co2 introdusa in apa fluctueaza, apar alte soiuri de probleme, dezechilibre si alea alea. Aici intervine reductorul de presiune la butelia de co2. Dar la balon cum faci? Din cate ma gandesc eu, ca blonul ala sa poata fi umflat in el, este necesara o presiune mai mare decat cea la care lucra bomba normal. Eliberand in apa acea presiune mai mare, va duce la o cantitate mai mare de 1 bula 2 pe secunda (aproximativ) cat este necesar. Or fi vreo 3,4,5 poate mai mult. Aici nu inteleg eu cum faci?

Acuma daca vei zice ca ii pui un ph-controller, vin si eu si zic: daca investesti o suma considerabila intr-un ph-controller de calitate nu merita sa te zgarcesti tocmai la butelie, care daca o cauti bine, una de la ceva dozator de bere nu depaseste 150 - 200 lei plus un reductor simplut (nu e necesar sa fie foarte precis deoarece ai ph-controller) tot pe acolo. Ai montat instalatia, ii dai drumul si uiti de ea. Daca ma crezi ca eu nu am umblat la a mea din primavara, de cand am pornit noul setup, cu exceptia faptului ca am curatat reactorul de co2 de vreo cateva ori. Nu am ph-controller, merge electrovalva pe o priza programabila, si cu toate astea nici nu stiu ca am instalatie co2 presurizata. Se vad doar efectele in acvariu.

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: