[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
tetratec ex 700 la mai multe acvarii, merge?  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
dark_one
Junior member

Joined: 11/04/2006 04:28:33
Messages: 66
Location: Deva
IP:
Offline

probabil suna aiurea, probabil oi fi nebun , dar ma bate gandul sa iau un tetratec ex 700 sa- pun la 10 acv de 40L, problema e ca nu stiu cum sa fac distributia, pana acum nam avut asa ceva pt ca nu a fost cazul, asa ca nu stiu din ce material sunt facut acele furtunashe pt apa, astfel neputand sa ma gandesc la o distributie, daca aveti careva vreo ideie cum sar putea face....daca se poate face......

e plina tara de escroci.......e plina tara de oameni naivi.......hai sa-i ajutam pe cei din urma
[Email] [Yahoo!]
yoyo
Junior member

Joined: 09/06/2003 19:01:03
Messages: 86
Location: Romania/Alba/Blaj
IP:
Offline

Daca cauti bine s-a mai discutat pe forum pentru doua acvarii si este si o schema.
Principiul vaselor comunicante si trebuie sa le asezi pe toate 10 pe acelasi plan. cred ca mai bine le filtrezi separat, sau poate nu te deranjeaza sa le ti pe acelasi plan toate 10 :-)

PG -- Linkuri cu si despre acvaristica
Speak Professional
mariusa
Junior member

Joined: 08/04/2006 21:10:29
Messages: 41
Location: Suceava
IP:
Offline

Ar fi o idee dar sincer...........
Daca ai mai avea disponibile inca 2 bazine mai mari cred ca ai putea sa recirculi apa prin toate cele 10 bazine ale tale cu precizarea ca nu cred ca vei putea obtine si filtrarea mecanica, in schimb filtrarea biologica cred ca se poate realiza pentru toate cele 10 bazine.
Presupunem ca vei folosi inca 2 bazine de 100 litri de care te poti descotorosi.
Daca ai putea sa pozitionezi celele 12 bazine pe rafturi in felul urmator: primul bazin de 100 litri pozitionat deasupra, pe raftul de pe mijloc cele 10 bazine de 40 iar pe raftul de jos celalalt bazin de 100.
In bazinul mare de sus dai 10 gauri de "prea plin". Gaurile trebuie sa fie aliniate perfect si sa aiba acelasi diametru. Este necesar sa fie date la aceeasi distanta fata de baza acvariului pentru a mentine constant debitul de apa ce va iesi din acel acvariu.
Ar fi bine daca cele 10 bazine de pe raftul din mijloc ar fi identice ca si constructie. In fiecare din cele 10 trebuie data cate o gaura de prea plin la aceeasi distanta fata de baza fiecarui acvariu.
Conectezi cate un furtun (nu stiu cum faci asta, folosesti niste garnituri bune, silicon, sau poate ai alta idee...) la fiecare din cele 10 gauri din bazinul de sus catre fiecare din cele 10 bazine de pe mijloc, capatul fiecarui furtun il pozitionezi la cativa centrimetri deasupra gaurii prea plin din fiecare din bazinele de pe mijloc. La fel si pentru celelalte 10 bazine de pe mijloc, cate un furtun de la fiecare bazin de 40 catre bazinul de jos de 100.
Amorsarea: umpli bazinul de sus si cele 10 pana aproape de nivelul prea plin din fiecare. Bazinul de jos il umpli pentru inceput pana la jumatate.
Apa va fi trasa de catre filtru din bazinul de jos, va fi urcata catre bazinul mare de pe raftul de sus (nu mai mult de 1,5 metri - ata am vazut ca urca filtrul respectiv), in acelasi timp nivelul apei va ajunge in dreptul nivelului prea plin catre cele 10 gauri din bazinul de sus. Prin cadere aceeasi cantitate de apa va ajunge in fiecare din cele 10 bazine, care la randul lor vor evacua in acelasi timp, aceeasi cantitate de apa prin gaurile de prea plin din fiecare bazin catre bazinul de jos, de unde procesul se reia.

Teoretic ar trebui sa functioneze.... :-)

Acu, tot trebuie sa investesti in niste power-head-uri pentru filtrarea mecanica in fiecare din cele 10 bazine, asa ca nu stiu daca e rentabil. Sau daca ai alta idee pentru a scoate apa din cele 10 bazine din partea de jos a fiecaruia, acolo unde se aduna compusii organici descompusi.

oricum.... nu lovi in mesager.... a fos o idee
[Email] [Yahoo!]
siliconu`
Senior member
[Avatar]

Joined: 24/04/2002 20:58:15
Messages: 507
Location: Cluj-Napoca,Gruia
IP:
Offline

mariusa wrote:
Apa va fi trasa de catre filtru din bazinul de jos, va fi urcata catre bazinul mare de pe raftul de sus (nu mai mult de 1,5 metri - ata am vazut ca urca filtrul respectiv)
Teoretic ar trebui sa functioneze.... :-)
:


Practic nu functioneaza .Orice fitru canistra are o pompa de mica putere, comparativ cu pompele de recirculare (pt sump-uri, iazuri, fantani arteziene).Buna functionare a unui filtru canistra se bazeaza pe principiul vaselor comunicante.Adica greutatea apei din tur se echilibreaza cu greutatea apei din retur, iar pompa nu trebuie sa invinga presiunea cauzata de inaltimea coloanei de apa.Romaneste spus, daca ai ridica returul la inaltimea de 1.5 m fate de retur stii cati litri/h ar scoate un Tetra ex 700?Zero litri.
@dark_one.Nu are nici o sansa de reusita ideea cu Tetra ex 700+10bucx40 litri.Daca vrei sa iesi cat mai ieftin si eficient, cumpara o pompa de aer + 10 bolborositori si vei avea atat filtrare mecanica cat si biologica la o limita rezonabila (limita de jos ).Sau , cu ceva mai multi bani, power head-uri de mica putere atasate la un filtru intern home-made( simple carcase de plastic sau sticla , cu mediu filtrant in ele, apa intra pe jos si e scoasa de pompa pe sus inapoi in acvariu).

clin uatar for iu, mai uait frend!
[Yahoo!]
siliconu`
Senior member
[Avatar]

Joined: 24/04/2002 20:58:15
Messages: 507
Location: Cluj-Napoca,Gruia
IP:
Offline

Asa cum a spuc Yoyo, pe principiul vaselor comunicante ai putea sa filtrezi mai multe bazine cu un singur filtru.Dar eficienta... .Ca sa nu mai vorbim ca o boala intr-un acvariu =aceeasi boala in 10 acvarii.Te atrage ideea?

clin uatar for iu, mai uait frend!
[Yahoo!]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

... asa cum a zis deja siliconu' , principalul argument impotriva utilizarii unui filtru general [ comun la mai multe acvarii ] este acela ca orice "problema" se imprastie rapid si obligatoriu la toate bazinele ...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
mariusa
Junior member

Joined: 08/04/2006 21:10:29
Messages: 41
Location: Suceava
IP:
Offline

@siliconu'
ai dreptate..... (nu ma documentasem cu privire la performantele acestui tip de filtru)...
cred ca este posibil daca se foloseste o pompa puternica dupa cum ai spus si tu de genul celor ce se folosesc in iazuri.
[Email] [Yahoo!]
dark_one
Junior member

Joined: 11/04/2006 04:28:33
Messages: 66
Location: Deva
IP:
Offline

mda cam la problemele discutate anterior ma gandeam shi eu, dar nu eram sigur, multumesc oricum pt. deschderea de "ochii". marea problema ar fi bazinele alea 2 de 100 litri, nu mam gandit ca o sa trebuiasca asa mari, ne stind exact cum functioneaza filtru asta, cat despre problema bolii, iasa din calcul, au trecut ani buni decand nam mai avut vreo boala prin acvarii, dar una din cauzele acestui lucru se pare ca este faptul ca nu am filtrare deloc, dar pana la urma voi fi nevoit intradevar sa foloseste ceva filtrare, din cauza clientilor care nu inteleg ca o apa tulbure ca draq, poate sa fie in acelashi timp foarte buna shi sa respecte parametri respectivi. multumesc mult pt. informati, voi incerca cu siguranta metoda asta, dar sar putea sa incerc totushi cu o pompa de iaz de 1000l/h intrun filtru "made by home", depinde de buget.

e plina tara de escroci.......e plina tara de oameni naivi.......hai sa-i ajutam pe cei din urma
[Email] [Yahoo!]
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com