[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Sfaturi incepator si amenajare acvariu recent setat  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
idm_luci
Unripe member
[Avatar]

IP:

Salutare acvaristi !

Va prezint noul meu acvariu de 112L (substrat JBL Manado aprox 14L , filtrare externa EHEIM 2211 (in canistra cu burete albastru grosier , 500gr lava sparta in saculet si perlon) , incalzitor EHEIM jagger 100w , pompa aer + filtru burete , iluminare originala 2x18w in capac) , si va rog sa ma sfatuiti in urmatoarele probleme :
- as vrea sa pun plante naturale , ce plante mi-ar rezista fara aditie de co2 , as vrea ceva inalte de fundal si eventual ceva gazon , poate si putine plutitoare la suprafata( momentan nu mai pot achizitiona si un sistem serios de co2 , dupa ce o sa il am mai vedem)
- la socotelile mele numarul de pesti existenti acum e cam la limita , totusi aceiasi pesti i-am avut intr-un acvariu de 20l timp de o luna si jumatate pana la setarea celui de 112l si mi se pare ca s-au simtit bine, am pana si 8 pui , 2 mai mari mutati in cel de 112l si 6 mici de max. cateva zile ce au ramas in acvariul mic(dupa ce mai cresc putin o sa ii mut iar acvariul mic va ramane al junioarei cu 1-2 betta sau altceva de genul asta( chiar si aici as vrea un sfat) , ideea e ca as mai pune vreo 10 pestisori ( neoni , labeo si molly) pe langa cei 26( 7 xipho, 2 molly, 5 guppy, 5 zebre,2 labeo,2 barbus , 2 pui inca nu stiu ce rasa , 1 neon) + 8 sanitari( 4 cory , 2 ancistrus mari negrii si 2 ancistrus mai mici albi)
-daca am gresit cu ceva in setarea si amenajarea acvariului va rog sa ma atentionati si sa ma sfatuiti cum sa fac mai bine
- de ce accesorii as mai avea nevoie(detin eheim gravel cleaner , ceva ustensile pt curatenie , plantat si cleste lung pentru umblat in acvariu sa nu imi introduc mainile)
- e necesara o pompa de valuri si sterilisator uv ?
-orice alte sfaturi si idei sunt binevenite.

Va multumesc pentru timpul acordat citirii romanului meu si va astept cu idei !

This message was edited 4 times. Last update was at 10/03/2017 11:33:05

[WWW] [Yahoo!]
Iliescu Mihai Ulmis
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Salut
Acvariul ti-l decorezi si aranjezi dupa gustul tau . Dupa gustul meu, as renunta la casuta si alte lucruri artificiale, daca vreau sa recreez un colt de natura.

"as vrea sa pun plante naturale , ce plante mi-ar rezista fara aditie de co2 , as vrea ceva inalte de fundal si eventual ceva gazon , poate si putine plutitoare la suprafata( momentan nu mai pot achizitiona si un sistem serios de co2 , dupa ce o sa il am mai vedem) "

Plante de fundal, ce nu necesita aditie de co2 si nici lumina puternica, poti pune Valisneria, Echinodorus Ozelot (sau ceva de genul), Cardamine Lyrata, Hygrophila polisperma.
Gazon, fara co2, poti pune, Hemianthus callitrichoides Cuba, staurogyne repens, echinodorus tenellus, Marsilea hirsuta.

e necesara o pompa de valuri si sterilisator uv ?

La volumul acvariului tau, nu pune pompa de valuri altfel vei avea furtuna in acvariu.
Sterilizator UV nu este 100% necesar. Foarte multi acvaristi nu au folosit niciodata.

de ce accesorii as mai avea nevoie

burete/card bancar de sters geamurile
penseta (niciodata nu m-am descurcat cu acel cleste)
furtune
renunta la pompa de aer (pui outul filtrului sa valureasca suprafata apei pt oxigenare), care face de altfel zgomot.
Nu as pune plante de suprafata la lumina pe care o are acvariul daca totusi vrei sa ai gazon.
Filtru mai mare.

Dupa socotelile mele nu as mai adauga alti pesti in acvariu...asta daca nu imi doresc sa ma napadeasca algele in continuu. Barbusii sunt pesti agresivi, Labeo sunt pesti teritoriali, cresc mari si ai putini si isi vor revarsa angoasa pe ceilalti pesti asa ca i-as scoate din ecuatie.

In acvariul mic as pune 1-2 femele betta in niciun caz 1 mascul betta cu inca ceva betta.. asta dc nu vrei sa faci bani din pariuri cu vecinii/prietenii.

Sfaturi: incearca sa nu faci o ciorba de pesti. Citeste detalii despre necesitatile pestilor (ph, temperatura si modul lor de viata): seriouslyfish.com
Ex: neonii sunt pesti de card, se simt bine (nestresati - daca sunt stresati creste riscul de imbolnavire) in numar de minim 6 bucati
Cory sunt si ei pesti de card, se simt bine cand sunt minim 6. Ancistrusii cresc mari si destul de repede.
In linkul urmator poti afla limita maxima recomandata de pesti in functie de volumul filtrului tau si volumul acvariului: aqadvisor.com

http://img.plici.ro/album/B3 http://img.plici.ro/album/Fc https://youtu.be/2Rl_AQf9eh8 https://youtu.be/N_-ONSnrZ-M
idm_luci
Unripe member
[Avatar]

IP:

Multumesc pentru raspunsuri !

-casuta este locul preferat de ascuns al ancistrusilor negrii
-dupa ce reusesc sa plantez natural o sa scap treptat de artificiale
-multumesc pentru lista de plante , ma voi conforma
-iesirea filtrului e pe spraybar la suprafata apei , valureste destul de bine
-pompa de aer nu e cu piatra sau perdea e cuplata doar la filtrul burete http://www.aquariumprest.ro/filtre-burete/filtru-acvariu-de-burete-cu-talpa-grea-boyu-sf-02.html iar zzgomotul e slab si nu deranjeaza
-penseta nu am dar imi voi lua pentru plantat odata cu achizitia plantelor
-burete si razator de geamuri am
-furtune am
-am inteles ca plantele de suprafata intuneca deci voi renunta la ele
-filtru deocamdata va ramane , daca o sa am posibilitatea pe viitor voi lua un model mai mare
-barbusii mei sunt cuminti , nu au treaba cu restul pestilor iar labeo se cearta doar intre ei , barbus nu mai vreau dar as mai lua 2 labeo albi , imi plac tare mult
-neoni as completa pana la 6buc
-in acvariul mic probabil ca voi asculta sfatul si voi popula cu 2 femele betta

Exista un numar de sanitari necesar la un numar de pesti ? In acvariul mic daca pun 2 betta mai am nevoie de sanitari ?
[WWW] [Yahoo!]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Salut!

La ce a scris Mihai, as adauga :

- plante de fundal : Limnophila Hyppuroides (foarte usor de crescut si inmultit si este si frumoasa), Ludwigia Repens Rubin (poate fi chiar o planta focala, nu are nevoie de mult CO2 dar are cerinte mari pentru lumina) poate si Rotala rodundifolia;
- plante de mijloc : Anubias Nana pe lemn (bineinteles), Pogostemon Helferi (doar o pasiune a mea), Legenandra meelboldii, Cryptocoryne wendtii iarasi o preferata a mea).
- in prim plan, personal nu iti recomand Hemianthus si Staurogyne. Le trebuie CO2, chiar CO2 lichid injectat zilnic. Dar poate asta este doar o experienta personala. Eu ni m-am descurcat cu ele. Si eu am probleme cu CO2 si lumina si, pina la rezolv, am renuntat la gazon. Poate "veni" mai tirziu.

Pentru ancitrus poti lua chestii mai interesante si naturale (cauta pe net) cum ar fi nuca de cocos.
Iti sugerez sa scapi de plastic repede pentru ca altfel iti va fi greu sa-ti faci o viziune despre cum va deveni acvariul.
La 112 litri la mine merge foarte bine CristalProfi e901 cu Micromec, Matrix, BioMec si bureti (inca urmaresc dezbaterea Matrix vs Siporax).
Pentru CO2 poti sa incepi cu un sistem simplu (desi nu cel mai eficient) Tropica 60. Eu am doua si oricum e mai bine decit deloc.

This message was edited 1 time. Last update was at 10/03/2017 13:41:45

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

La pesti marturisesc ca m-ai bagat in ceata. Este normal sa-ti doresti sa ai de toate dar este anormal sa nu tii cont de cerintele acestora si de faptul ca, cu cit este mai variata fauna si mai aglomerat acvariul, cu atit mai mult stress le provoci tuturor. Nu ma pricep foarte bine la compatibilitati, teritorialitate, etc (este un articol interesant de unde obtii informatii pertinente). Ce pot sa-ti spun este ca eu am incercat sa echilibrez acavariul pe verticala, respectiv combinind speciile de pesti in functie de zona in care inoata si de comportamentul alimentar si de reproducere. Am ramas la trei specii : Rasbora espei, Neon negru si Boraras. Boraras sta mai mult printre plante dar, fiind in "gasca mare" cind ii hranesc au curaj si "ciugulesc" tot ce cade sau se imprastie de la ceilalti. Spunea cineva pe un review " Sunt niste micropradatori extraordinari". Jos "circula" SAE (de care vreau sa scap, sa-i donez, ca numai prostii fac), OTO se duce cam in toata apa si in rest am creveti (RCS, Amanao si Atyopsis). La 100 de litri, sunt la limita daca nu si putin peste, dar pina acum nu am avut probleme. Ti-as recomanda si Microrasbora Galaxy. Ai grija la pestii de cird (neoni, Rasbora, chiar si Oto), trebuie bine reprezentati. In cele din urma, din cite am vazut si citit, intr-un acvariu plantat, pestii au rolul sa puna in valoare peisajul, nu invers. Numai pentru unele specii (precum Boraras), este important cit de bine este plantat acvariul. Oricum, un acvariu bine plantat te fereste si de alte probleme legate de chimia apei.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
BettaChuck
Member

IP:

Eu as adauga ca nu e bine sa tii 2 femele Betta, mai ales intr-un acvariu mic(20 l). Una va fi inevitabil dominanta si o va hartui pe cealalata pana o omoara. Eu zic in acvariul de 20 ori un singur Betta(mascul sau femela) ori altceva mic, poate cativa Endleri(2-3)?

This message was edited 1 time. Last update was at 10/03/2017 15:03:22

Iliescu Mihai Ulmis
Membru de baza
[Avatar]

IP:

idm_luci wrote:Exista un numar de sanitari necesar la un numar de pesti ? In acvariul mic daca pun 2 betta mai am nevoie de sanitari ?

Nu, nu exista un numar necesar de "sanitari" la nr de pesti pt ca ei NU SUNT sanitari... asta e impresia gresita a tuturor incepatorilor , impresie indusa de vanzatorii din magazine. Acesti pesti, tip "sanitar" , sunt pesti care se hranesc de pe fundul acvariului dar nu cu orice rahat de la pesti sau creveti ci cu mancare gen spirulina, pastile cu plante etc. Ca sa nu fie stresati si sa faca gris sau rot e bine sa ii tii in card adica minim 6.
In alta ordine de idei , in postul anterior am fost subtil cand ti-am furnizat linkul catre site-ul ala http://aqadvisor.com/ dar se pare ca nu ai inteles aluzia: acvariul tau este deja suprapopulat si dc mai adaugi pesti va fi si mai si.
Scapa de Barbusi, de ancistrusi (pt ca se fac foarte mari si nu le mai poti oferi spatiu si in plus acestia vor sapa pe la radacinile plantelor si ti le vor scoate din substrat), de labeo (da sunt prietenosi acum, dar cand va fi si mai aglomerat acvariul ce crezi ca se va intampla ? )

Eu as adauga ca nu e bine sa tii 2 femele Betta, mai ales intr-un acvariu mic(20 l). Una va fi inevitabil dominanta si o va hartui pe cealalata pana o omoara. Eu zic in acvariul de 20 ori un singur Betta(mascul sau femela) ori altceva mic, poate cativa Endleri(2-3)?

Urmeaza sfatul colegului BettaChuck.

http://img.plici.ro/album/B3 http://img.plici.ro/album/Fc https://youtu.be/2Rl_AQf9eh8 https://youtu.be/N_-ONSnrZ-M
tedy
Junior member

IP:

Salut! Sa nu faci ce am facut eu. Am luat plante, le-am plantat si ulterior am facut analiza apei. Surpriza! Am dat banii pe plante care la mine nu merg bine eu avand o apa foarte dura.
ocean
Aquamaster
[Avatar]

IP:

La capitolul plante rezistente poti pune linistit microssorum-e chiar greu de ucis, nu se baga in nisip radacinile (rizomul) trebuie lasat liber, le prinzi de lemne sau pietre. Pentru ancistrus(in 20 de l?!) in loc de casuta ceva radacini sau o nuca de cocos goala e mult mai bine
[Email]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: