[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Intrebare fertilizare  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
PimballWizard
Member
[Avatar]

IP:

Am cumparat o sticluta de Sera Florena,ce ar mai trebui sa iau pe langa asta? sau e de ajuns sa fertilizez doar cu asta?

Si pt co2 e o piatra de aer e un substituent decent pentru un difuzor ceramic? cat timp las instalatia sa bage in acvariu (am citit ca se po intoxica)?

nu am intrat calumea in partea asta de crestere a plantelor si nu prea ma descurc de capu meu

"Love the Emperor, for He is the salvation of Mankind.
Obey His words, for He will lead you into the light of the future.
Heed His wisdom, for He will protect you from evil.
Whisper His prayers with devotion, for they will save your soul.
Honour His servants, for they speak in His voice.
Tremble before His majesty, for we all walk in His immortal shadow"
Liv
Ultrahigh member

IP:

La plante trebuie sa gasesti un echilibru intre lumina, CO2 si fertilizanti.

Sera Florena contine doar micrelemente (trace elements). Ar trebui completat cu https://www.sera.de/us/product/sera-flore-4-plant/ doar ca nu l-am gasit niciunde prin Romania. L-am inlocuit cu NPK de la EasyLife si nu prea a iesit mare lucru. Cind a fost pe terminate am cautat de zor sa il completez. Nu am reusit sa gasesc nici o linie de fertilizare completa in afara de Masterline. De cind am trecut la Masterline (cca. 2 luni) am vazut o crestere chiar exagerata a plantelor - nu ca as fi nemultumit de crestere.

Foloseste o linie de fertilizare completa de la acelasi producator - preferabil de departe si cu substratul tot de la el.

Piatra de aer nu e un substitut bun pt. difuzor sau reactor.
Face bule prea mari care se duc direct la suprafata (se pierd - tu vrei ca CO2 sa se dizolve in apa) si probabil e sintetica, deci CO2-ul ar putea sa o atace.
Prima data cind bagi CO2 stai cu ochii pe animale citeva ore. Daca incep sa respire greu sau stau la suprafata apei scoti imediat CO2 si dai drumul la pompa de aer la maxim (da - se pot intoxica).
Cu ce generezi CO2?

This message was edited 1 time. Last update was at 27/12/2016 08:09:48

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Larva450
Senior member
[Avatar]

IP:

Dar poti folosi co2 lichid... eu folosesc lichid de când mi-au murit neoni intoxicati

Larva' cartoon!
[Yahoo!]
Liv
Ultrahigh member

IP:

Nu e CO2 lichid - nu o sa vezi perlarea plantelor daca il folosesti. E un compus organic care elibereaza carbon disponibil pt. plante - un izomer de glutaraldehida. Are si proprietati antialge, dar poate sa "arda" unele plante cu frunze mai sensibile daca e concentrat. E folosit si pt. arderea BBA-ului. Flourish Excel, EasyCarbo, Vimi Accelerator contin asa ceva. E si un bactericid puternic - in concentratii ceva mai mari decit apare in acvaristica.
Din ce am citit unii au aplicat cantitati de 3-4 ori mai mari decit cele recomandate de producatori - inca nu am incercat asa ceva - doar l-am aplicat local pe BBA. Este livrat diluat in apa distilata. Din momentul in care e turnat in acvariu incepe sa se desompuna (ajunge in prezenta unor compusi organici). In aprox. 14 ore ramine doar jumatate din cantitatea care a fost adaogata - deci se adaoga doar dupa sau putin inaintea aprinderii luminii. Descompunerea are loc si in apa distilata, dar mult mai incet - timpul de injumatatire e de cca. 5 ani (fata de 14 ore in acvariu).

PimballWizard
Member
[Avatar]

IP:

Dar cei de la petshop mi-au zis ca pot sa-l folosesc cu Sera Florenette daca vreau dar nu e obligtoriu...faza cu nu e obligatoriu mi-am ddat seama ca e bullshit dar ar fi bun sera florenette?

Si am cumparat niste capace diy cu tot ce tebuie (exceptie difuzor si numarator de bule) pentru bomba co2 din aia cu bicarbonat de sodiu si acid citric
[Thumb - 710Djs6P9UL._SY355_.jpg]

Liv
Ultrahigh member

IP:

Si eu am primit raspunsul de la un petshop ca pot tine 4-5 oscari in 180 de litri.

Din cite vad eu Florenette contine fier si micro. Nu contine NPK (azot, fosfor, potasiu). Poti eventual sa renunti la NPK (din citite) daca ai acvariul suprapopulat.
Adica tot vei avea nevoie de NPK de undeva, indiferent de ce ti-au spus cei de la petshop.

Astepta si o parere a cuiva care a folosit fertilizanti Sera.
Din ce imi aduc aminte - ai un acvariu mic. Ce plante ai in el?

PimballWizard
Member
[Avatar]

IP:

De unde cumpar de obicei am incredere ce sfaturi imi dsu baietii,ei chiar stiu despre ce vorbesc,de obicei
Si il soloseec pt acvariu de ~30l unde am doar plante easy,da nu mai credlsc in ultima vreme

PimballWizard
Member
[Avatar]

IP:

PimballWizard wrote:De unde cumpar de obicei am incredere ce sfaturi imi dau baietii,ei chiar stiu despre ce vorbesc,de obicei
Si il foloseec pt acvariu de ~30l unde am doar plante easy,da nu mai cresc in ultima vreme

Grele e cu tastatu

Liv
Ultrahigh member

IP:

PimballWizard wrote:De unde cumpar de obicei am incredere ce sfaturi imi dsu baietii,ei chiar stiu despre ce vorbesc,de obicei

Poate - recunosc ca am mai vazut si eu. Foarte rar.

Oricum daca urmaresti liniile de fertilizare la producatorul lor o sa vezi ca minima recomandata e micro+macro. La oricare din producatori, inclusiv la cei DIY. Dupa care eventual urmeaza carbon lichid, substrat fertilizant, CO2, aditie de fier. Deci recomandarea - pune doar micro ca e de ajuns - mi se pare inacdecvata. Ar putea fi de ajuns doar daca ai plante foarte usoare, dar chiar si in cazul lor adaogarea de macro si CO2 le va face bine spre foarte bine.

PimballWizard
Member
[Avatar]

IP:

Aha,am inteles
pana acum am substratul,fertilizatoarele micro,si instalatia co2 e gata...imi mai trebuie doar macro

Liv
Ultrahigh member

IP:

Sa nu uiti ca daca nu reusesti sa gasesti balansul intre fertilizare, CO2 si lumina dai in alge de obicei. Plantele nu reactioneaza cum vrem noi si de obicei au un timp de adaptare la noi conditii (inclusiv schimbarea/adaogarea de fertilizanti) - adica ai rabdare. Incearca sa faci o singura schimbare si vezi ce se intimpla in urmatoarele 1-2 saptamini. Daca schimbi 2 lucruri simultan nu o sa stii care a dus la efectul care il vrei. Plantele cresc deci in timp le trebuie mai multi fertilizanti sau folosesti foarfeca. Substratul in timp (luni/ani) se epuizeaza - trebuie compensat cumva.

Acvariul tau e unic. Esti singurul care poate sa gaseasca un echilibru in el. Succesul depinde cel mai mult de tine.

PimballWizard
Member
[Avatar]

IP:

Aye aye cap

Forum Index » Plante de acvariu
Go to: